Nálunk krumplipaprikásnak hívják, de a kettő ugyanaz! Alap kritérium a készítésénél, hogy legyen öreg krumpli odahaza. Valamiért újkrumpliból egészen más az íze - tán, mert az sokkal vizesebb krumpli!
Namost már egy ideje azon filozofálok, hogy jó lenne főzni egyet. Különösen azóta, hogy kedvenc táncpartnerem olyan jóízűen ette egy éve! Még azt is megkérdezte, hogy szétnyomhatja-e villával, mert náluk otthon ... nem szokás.
Valami még hozzátartozik ehhez az ételhez: valamikor 2015 körül vettünk Békéscsabán a kolbászfesztiválon egy szár "Pokol Tüze" csípős valamit (nem kolbász, inkább szalámi). Amikor a barátnőnket ezzel etettük, a kolbász adta a csípősséget a paprikáshoz. Az egy enyhe kifejezés, hogy csípősséget ... összesen 6 mm vastag szeletet raktam bele és a csilin edződött szervezetem is alig bírt vele!!!!
Nos, most megismételtem:
- 1 kg öreg krumpli (igen öreg - le kellett csírázni)
- 2 nagy vereshagyma
- 5 paprikacsuma
- 1 fokagymagirizd
- 4 dk húsos szalonna még abból az időből!
- 3mm vastag szelet a csípősből (sajnos a maradékot nem lehetett elfogyasztani)
- mindenféle békési és csabai kolbászok
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 tányér uborkasaláta könnyítésnek
A szalonna szeleteket feldaraboltam olyan centis csíkokra. Ha így sütöm ki, akkor lesz ropogós és harapható darab is. A fokhagymát lereszeltem a Microplane fokhagymareszelőn, mert azt még nem próbáltam, amióta megvan. A kolbászokat apróra daraboltam, úgy nem viszik el az ételt a húsos irányba. A hagymát is apróra kockáztam, így lesz sűrű szaftja.
Hogy biztos legyek a sűrű szaftban, késes aprítóban is megvágtam a hagymát. Minden ellenkező véleménnyel ellentétben, nem lesz keserű!!! A szalonnát zsírjára futtattam, majd ment bele a hagyma is. Ezzel együtt beletettem a kolbászdarabokat és a paprikacsumákat is. Lefedve szépen megpárolódik mind, mint a mellékelt kép is mutatja.
Meghámoztam a krumplit, igyekezve, hogy a csírakezdeményeket is kivágjam belőle, majd beáztattam. A megpárolt hagymához adtam a paprikát és a reszelt fokhagymát. Ebbe belekevertem a krumplit. Megpirítottam kicsit a zsíron, majd felöntöttem, hogy ellepje a víz. Ezt addig főztem, míg a krumpli megpuhult.
Már csak tálalni kellett egy kis uborkasalátával.
Természetesen én is szétpasszírozom villával, mert úgy szeretem
Később egy kis virslivel felturbózva ettük, mert kell a fehérje is ...
Hogy a kanálkép se hiányozzon ...
Valahogy ezt az ételt nagyon sokszor meg tudom enni. Akár virsli nélkül is, csupán parányi kolbásszal. Manapság már elég drága étel :(