Nagyon ráéheztem egy kis kacsára, ezért azután vettem is két combot. Azután megláttam egy kiló fiatal kacsaszárnytövet, amit szintén kosárba tettem (soha ne menj éhesen vásárolni).
Egyedül vagyok itthon pár napig, elkészítem mindkettőt egy ételnek. Amikor elkezdtem összeszedni a hozzávalókat, akkor találtam ki, hogy először is megsütöm serpenyőben, majd tepsiben - hagymaágyon - kockára vágott krumplival fogom megpárolni sörben.
Így ehhez készítettem össze a hozzávalókat (a zöldfűszereket a kertünk biztosította):
- 2 kisebb kacsacomb
- 8 pecsenye kacsaszárnytő (ez nem volt zsíros)
- 3 nagy fej vereshagyma
- 8 nagyobb sárgakrumpli
- 3 ek kacsazsír (a combon se volt sok zsír)
- 2 kis fej fokhagyma
- 1 doboz sör
- 1 ek majoranna
- 2 szál rozmaring
- 2 kisebb csokor kakukkfü
- kis csokor oregano
- 2 lestyán ágacska
- 1 szál zellerlevél
- 1 kisebb narancs héja
- só, bors
A tollazást a gáz forrasztólámpával oldottam meg (mint mindig). Könnyű lekapirgálni róla, meg picit perzselődik a bőr is (néha az ujjaim is). A tisztítás után bevagdostam a bőröket, úgy jobban felveszi a fűszereket a hús. A narancs héjának felét ráreszeltem, az csak nem árt meg neki.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hirtelen felindulásból fekete Himalája sóval dörzsöltem be a húst (nem találtam durva szemű sót a kamrában). Persze daráltam rá borsot is, meg felaprítottam a friss zöldfűszereket, amit sima sóval meghintettem. Azzal is beszórtam a szárnyakat, combokat, majd egy nagy tálba tettem pácolódni kicsit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fél órát pihentünk a szárnyakkal, majd az öntöttvas serpenyőbe kanalaztam a zsírt. Ebben nagy lángon lepirítottam a combokat - először bőrrel lefelé, majd fordítottam. A megszaporodott zsírban ezután megpirítottam a szárnytöveket is. A serpenyőt pedig megtisztítottam egy kis sörrel - az feloldotta a lesült finomságokat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tepsibe beleszeltem laskára vágva a hagymákat és erre az ágyra pakoltam a kacsadarabokat, meg a fokhagymákat. Érdekes, de azt tapasztalom, hogy a laskára szelt hagyma finomabb megpirítva, mintha karikára vágnám - a szösz érti miért. Rendesebben eligazítottam, mint a képen látható, rászórtam a krumplit, amit előtte a maradék fűszerekkel összeráztam. Felöntöttem a higított kacsazsírral és a sör maradékával. Egy óra 20 percig sült a sütőben 170C fokon alufóliával letakarva.
![]() |
![]() |
![]() |
Ekkor kiszedtem az összes húst a tepsiből, és lepirítottam a krumplit a grill alatt.
![]() |
![]() |
![]() |
Gyorsan tálaltam magamnak, és be is laktam kiadósan. A kutya sem haragudott a csontokért!
A hús szaftos és ízes volt, a krumpli kellemesen megpirult. A legjobbak a hagymák lettek, amik karamellizálódtak rendesen. A narancshéj kifejezetten kellemes aromát kölcsönzött az ételnek, viszont a fekete Himalája sót sehol se találtam ...
Másnap reggelire a megkocsonyásodott szaftból kiszedett szárnytöveket ettem kis kenyérrel. Így hidegen még jobb volt!
Mindig is tudtam, hogy a kacsaszárnytő csodás, de amikor gránicával (dödöllével) készítettem, nem adódott lehetőségem megkóstolni. Ezért ez egy hiánypótló recept volt ...