Egyik kedves szomszédunk igencsak finom kocsonyát főz! Az még csak hagyján, de van valami speciális lilahagymasaláta receptje is hozzá, amitől igencsak jó lesz az a kocsonya.
Rendszeresen csereberélünk mindenféle ételt. Kocsonyát, meg tökfőzeléket is ... Főleg az utóbbit!
Most viszont a kocsonya volt a csere tárgya. Átjött a szomszéd két nagy tányér csodaszép kocsonyával. Még arra is emlékezett, hogy a feleségem csak levet és húst eszik (én viszont bármit). Az ecetes hagyma elmaradt, mert nem volt otthon lilahagymája, így megpróbáltam reprodukálni.
- 3 közepes lilahagyma
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 2 tk finom balzsamecet.
- 1 ek ecet (20%-os)
Hát ez nem sok, de ebből kell gazdálkodni. A hagymát apró kockákra vágtam. Rászórtam a cukrot és a sót, majd meglocsoltam a csodás balzsamecettel. Ezt jól összekevertem. Ezek a hozzávalók elsimítják a hagyma erőteljes ízét!
Megkóstoltam, és nem volt eléggé savanyú, ezért egy kis ecetet higítottam fel kétszeresére hideg vízzel. Belekeveretem a hagymába. Azután felfedeztem, hogy van még valami ecetes levem, amit a Jalapeno paprikához készítettem, ezért ebből is adtam hozzá egy nagy evőkanálnyit. Alaposan összekeverve egészen jó ecetes hagymához jutottunk.
Már csak a kocsonya mellé kellett feltálalnunk :)
Eszméletlen jó lett! Kaptunk ugyan pár nap múltán ecetes hagymát is, de a kocsonya már elfogyott ...