Zárt piacon jártunk, ahol árultak egy nagy adag bazsalikomot gyökerestül. Ez olyan hidroponiás növény volt, mert nem láttam földet a gyökerénél. Hazahoztuk, vízbe tettük, hogy majd lesz sokáig bazsalikom.
Másnapra az egész növény lekonyult. Nem értettem elsőre, hogy mi a baja, mígnem ránéztem a kinti hőmérőre, és -1C volt odakinn. Tegnap sem volt melegebb, amig megtaláltuk a kocsit a parkolóban. A bazsalikom meg 8C alatt megsértődik ...
Ha már így jártunk, akkor azonnal fel is dolgozom pestónak:
- 2 pohár bazsalikomlevél
- 1/2 pohár reszelt parmezán sajt (5 dkg)
- 1/2 pohár extra szűz oliva olaj
- 1/3 pohár fenyőmag
- 3 girizd fokhagyma
- 1 tk só
A vodkás üveg ne tévesszen meg, abban tartják a gyerekek a libanoni olivát. A fenyőmag is libanoni, ott sokkal olcsóbb volt. Lecsipkedtem az összes levelet a növényről, kimértem az olivát és a fenyőmagot, megreszeltem a parmezán sajtot. Alaposan megmostam a leveleket, papírtörölközővel leszárítottam, majd durvára vagdostam.
A fokhagymákat felszeleteltem - majd a robotgép összevágja picire. Beleszórtam a bazsalikom leveleket és a fenyőmagot is, valamint a sót.
Tetejére került a reszelt parmezán sajt is. Alaposan összeszecskáztam, majd felöntöttem az olivaolajjal. Ezt addig kevertem, míg minden alkatrész szépen összeállt.
Két kisebb műanyag dobozban lefagyasztottam egy későbbi fogyasztáshoz. Egy kicsit kevesebb olivával kellett volna dolgozni, de így is finom lett.
Amíg kinn voltam, nem került sor pestós spagetti vacsorára - valahogy mindig elfelejtettem...