Zárt piacon jártunk, ahol árultak egy nagy adag bazsalikomot gyökerestül. Ez olyan hidroponiás növény volt, mert nem láttam földet a gyökerénél. Hazahoztuk, vízbe tettük, hogy majd lesz sokáig bazsalikom.
Másnapra az egész növény lekonyult. Nem értettem elsőre, hogy mi a baja, mígnem ránéztem a kinti hőmérőre, és -1C volt odakinn. Tegnap sem volt melegebb, amig megtaláltuk a kocsit a parkolóban. A bazsalikom meg 8C alatt megsértődik ...
Ha már így jártunk, akkor azonnal fel is dolgozom pestónak:
- 2 pohár bazsalikomlevél
- 1/2 pohár reszelt parmezán sajt (5 dkg)
- 1/2 pohár extra szűz oliva olaj
- 1/3 pohár fenyőmag
- 3 girizd fokhagyma
- 1 tk só
A vodkás üveg ne tévesszen meg, abban tartják a gyerekek a libanoni olivát. A fenyőmag is libanoni, ott sokkal olcsóbb volt. Lecsipkedtem az összes levelet a növényről, kimértem az olivát és a fenyőmagot, megreszeltem a parmezán sajtot. Alaposan megmostam a leveleket, papírtörölközővel leszárítottam, majd durvára vagdostam.
![]() |
![]() |
![]() |
A fokhagymákat felszeleteltem - majd a robotgép összevágja picire. Beleszórtam a bazsalikom leveleket és a fenyőmagot is, valamint a sót.
![]() |
![]() |
![]() |
Tetejére került a reszelt parmezán sajt is. Alaposan összeszecskáztam, majd felöntöttem az olivaolajjal. Ezt addig kevertem, míg minden alkatrész szépen összeállt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Két kisebb műanyag dobozban lefagyasztottam egy későbbi fogyasztáshoz. Egy kicsit kevesebb olivával kellett volna dolgozni, de így is finom lett.
Amíg kinn voltam, nem került sor pestós spagetti vacsorára - valahogy mindig elfelejtettem...