Kicsit megkésett a poszt, hisz már bőven újévet írunk, de jövőre (vagy bármikor) hasznos lehet.
Szilveszterre nagyon sokunk főz lencsét egyrészt megszokásból, másrészt hátha működik a babona, hogy akkor gazdagabbak leszünk. Ezt ugyebár újévkor kell első ételnek enni, hogy hasson is ...
![]() |
![]() |
Hamár nekiállunk lencsét főzni, használjuk ki az alkalmat, hogy vendégeinket lencsesalátával is traktáljuk. Én még avokadókrémet is csináltam (aminek semmi köze a lencséhez), mert mindkettő finom tortilla csipsszel.
A lencsefőzelékhez hozott feleségem fél kiló lencsét, én meg vettem egy szép füstölt csülköt, amivel el is kezdtem a munkát:
- 50 dkg barnalencse
- 10 dkg füstölt csülök vagy oldalas
- 1 nagy vereshagyma
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 kis fakanálnyi kacsazsír, de másféle is jó
- 1 nagy ek mustár
- 1 ek cukor
- só (ha a füstölt hús nem elég sós)
A lencsét beáztattam bő vízbe éjszakára, mert a szájhagyomány szerint akkor nem fog felfújni. A csülökről levágtam kb 10 dekát és kevés borókabogyóval és babérrel kislábosban feltettem a teraszon főni. Egy kis tálkában a cukorhoz adtam a nagykanál mustárt, a citrom levét és lereszelt héját. Ez utóbbiból kevesebb kellett volna a főzelékbe, mert túl karakteres aroma. A hagymát pici kockára vagdostam, a zsírt a tottyos lábasba hevítettem, amibe azután beletettem a hagymakockákat KICSIT dinsztelni. Szerintem így elveszti a markáns hagyma szagot, és remekül belesimul a lencsefőzelékbe a főzés alatt. Persze a dinsztelés helyett egy pici só és ecet hozzáadásával 30 percet pihentetve a hagymát, annak így is elmegy az erős szaga.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A leöblített, áztatott lencsét beleborítottam a lábasba és felöntöttem egy kevés füstölt lével.
A csülök még nem főtt meg, ezért kiszedtem a kislábosból, felkockáztam, levét a lencséhez adtam és újabb vízben feltettem főni, amíg a lencse is fő. Ez a plusz egy óra pont elég volt, hogy megpuhuljon a hús. Sajnos a bőre kemény maradt (a maradék csülköt ezért kuktában fogom megfőzni).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A megfőtt lencséből kivettem két merőkanálnyit egy tányérba és a maradékhoz hozzákevertem a citromos-cukros mustárt. Botmixerrel besürítettem (lehet rántani is, aki úgy szereti), összerottyantottam.
A lencsesalátához elővettem:
- 30 dkg (megfőzve!) lencse
- 2 ek majonéz
- 2 ek zsíros tejfel
- 1 ek mustár
- 1 kis lilahagyma
- 1 kk fehérbors
- só
Egy nagyobb keverőtálba kanalaztam a tejfelt, majonézt és a mustárt. Beleszórtam a fehérborsot is. Felkockáztam a lilahagymát, amit picit megsóztam, hogy elvegyem az élét. Két részletben belekevertem a mártásba. A végén pedig beleöntöttem a lencsét, bekavartam és hűtőbe tettem, míg a vendégek jönnek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ha már így benne voltam, eszembe jutott, hogy van két érett avokádóm a hűtőben, csinálok egy guacamolet.
- 2 érett avokádó
- 1 lime
- 2 mogyoróhagyma (salotta)
- 1 kis lilahagyma
- 2 friss csilipaprika
- 1/2 újhagyma
- 4 szelet olivában eltett, sütőben aszalt paradicsom
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriandermag
- só
Feltettem a fűszermagokat a pici teflon serpenyőben pirítani. Kanállal kiszedtem az avokádó belsejét, felvágtam a hagymákat, megsóztam és rászórtam az avokádóra. A két csilipaprikát kimagoztam, mert nem akartam csípősre készíteni a krémet.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felaprítottam a csilit meg a szárított paradicsomot, mozsárban megtörtem a megpirított fűszereket. Hozzáadtam mindet az avokádóhoz.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Belefacsartam a lime levét és összetörtem villával. Igyekeztem kicsit darabosra hagyni a krémet. Folpackkal letakarva szintén ment a hűtőbe (én meg egy picit aludni).
Még 11 előtt átjöttek a szomszédaink, felszolgáltam hát a salátát, meg a guacamolet egy nagy zacskónyi, grill alatt forrósított kukorica tortilla csipsszel. Ez utóbbi trükk még a bepuhult csipszet is ropogóssá teszi!
Éjfélkor durrant a pezsgő, koccintottunk. Még ettünk egy-egy kis tányérka lencsefőzeléket, de arról már (tán az elfogyasztott borok miatt?) nem készült fénykép.
Nem fújt fel a lencse ...