Kicsit megkésett a poszt, hisz már bőven újévet írunk, de jövőre (vagy bármikor) hasznos lehet.
Szilveszterre nagyon sokunk főz lencsét egyrészt megszokásból, másrészt hátha működik a babona, hogy akkor gazdagabbak leszünk. Ezt ugyebár újévkor kell első ételnek enni, hogy hasson is ...
Hamár nekiállunk lencsét főzni, használjuk ki az alkalmat, hogy vendégeinket lencsesalátával is traktáljuk. Én még avokadókrémet is csináltam (aminek semmi köze a lencséhez), mert mindkettő finom tortilla csipsszel.
A lencsefőzelékhez hozott feleségem fél kiló lencsét, én meg vettem egy szép füstölt csülköt, amivel el is kezdtem a munkát:
- 50 dkg barnalencse
- 10 dkg füstölt csülök vagy oldalas
- 1 nagy vereshagyma
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 kis fakanálnyi kacsazsír, de másféle is jó
- 1 nagy ek mustár
- 1 ek cukor
- só (ha a füstölt hús nem elég sós)
A lencsét beáztattam bő vízbe éjszakára, mert a szájhagyomány szerint akkor nem fog felfújni. A csülökről levágtam kb 10 dekát és kevés borókabogyóval és babérrel kislábosban feltettem a teraszon főni. Egy kis tálkában a cukorhoz adtam a nagykanál mustárt, a citrom levét és lereszelt héját. Ez utóbbiból kevesebb kellett volna a főzelékbe, mert túl karakteres aroma. A hagymát pici kockára vagdostam, a zsírt a tottyos lábasba hevítettem, amibe azután beletettem a hagymakockákat KICSIT dinsztelni. Szerintem így elveszti a markáns hagyma szagot, és remekül belesimul a lencsefőzelékbe a főzés alatt. Persze a dinsztelés helyett egy pici só és ecet hozzáadásával 30 percet pihentetve a hagymát, annak így is elmegy az erős szaga.
A leöblített, áztatott lencsét beleborítottam a lábasba és felöntöttem egy kevés füstölt lével.
A csülök még nem főtt meg, ezért kiszedtem a kislábosból, felkockáztam, levét a lencséhez adtam és újabb vízben feltettem főni, amíg a lencse is fő. Ez a plusz egy óra pont elég volt, hogy megpuhuljon a hús. Sajnos a bőre kemény maradt (a maradék csülköt ezért kuktában fogom megfőzni).
A megfőtt lencséből kivettem két merőkanálnyit egy tányérba és a maradékhoz hozzákevertem a citromos-cukros mustárt. Botmixerrel besürítettem (lehet rántani is, aki úgy szereti), összerottyantottam.
A lencsesalátához elővettem:
- 30 dkg (megfőzve!) lencse
- 2 ek majonéz
- 2 ek zsíros tejfel
- 1 ek mustár
- 1 kis lilahagyma
- 1 kk fehérbors
- só
Egy nagyobb keverőtálba kanalaztam a tejfelt, majonézt és a mustárt. Beleszórtam a fehérborsot is. Felkockáztam a lilahagymát, amit picit megsóztam, hogy elvegyem az élét. Két részletben belekevertem a mártásba. A végén pedig beleöntöttem a lencsét, bekavartam és hűtőbe tettem, míg a vendégek jönnek.
Ha már így benne voltam, eszembe jutott, hogy van két érett avokádóm a hűtőben, csinálok egy guacamolet.
- 2 érett avokádó
- 1 lime
- 2 mogyoróhagyma (salotta)
- 1 kis lilahagyma
- 2 friss csilipaprika
- 1/2 újhagyma
- 4 szelet olivában eltett, sütőben aszalt paradicsom
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriandermag
- só
Feltettem a fűszermagokat a pici teflon serpenyőben pirítani. Kanállal kiszedtem az avokádó belsejét, felvágtam a hagymákat, megsóztam és rászórtam az avokádóra. A két csilipaprikát kimagoztam, mert nem akartam csípősre készíteni a krémet.
Felaprítottam a csilit meg a szárított paradicsomot, mozsárban megtörtem a megpirított fűszereket. Hozzáadtam mindet az avokádóhoz.
Belefacsartam a lime levét és összetörtem villával. Igyekeztem kicsit darabosra hagyni a krémet. Folpackkal letakarva szintén ment a hűtőbe (én meg egy picit aludni).
Még 11 előtt átjöttek a szomszédaink, felszolgáltam hát a salátát, meg a guacamolet egy nagy zacskónyi, grill alatt forrósított kukorica tortilla csipsszel. Ez utóbbi trükk még a bepuhult csipszet is ropogóssá teszi!
Éjfélkor durrant a pezsgő, koccintottunk. Még ettünk egy-egy kis tányérka lencsefőzeléket, de arról már (tán az elfogyasztott borok miatt?) nem készült fénykép.
Nem fújt fel a lencse ...