Bár mindkettő szerepelt már, de a kicsilyány ezt kért szülinapjára. Tom Kha Gai - kókusztejes savanyú csirkeleves. Különben is minden alkalommal kicsit más az étel.
Most például csirkecombfiléből főztem a levest, mert azt találtam a csodahüttőben. Mivel családi ünnep volt, kiadós adagot készítettem mindkettőből.
Ráadásul szerencsém volt, mert találtam a csodahüttőben galangal gyökeret is, ami elengedhetetlen ezeknél a leveseknél és sajnos nem helyettesíthető gyömbérrel.
Elsőnek a csirkealaplevet készítettem el, amihez felhasználtam:
- 3 csirkecombfilé
- 1 sárgarépa
- 1 gyökér
- 1 pici vereshagyma
- 1/2 Guajillo csilipaprika
- kis szerecsendióvirág
- 2 girizd fokhagyma
- 9 szem bors
- 14 szem koriander mag (kb)
A csilit és a fűszereket megpirítottam egy pici teflonban - így jobban kijönnek az ízek és aromák, ezután teatojásba tettem. A kis tottyos (2,5l) lábasomba ment a megpucolt zöldség és a fej hagyma. Felöntöttem félig vízzel, majd a csilit is beletettem (ezt ki tudom vadászni a kész levesből, nem kell elrejteni). A csirkecombot felcsíkozva a lábasba tettem, feltöltöttem vízzel. 4 órán át gyöngyözve főztem.
Amíg a lé rotyogott, nekikezdtem a túrógombócnak:
- 1 kg tehéntúró
- 1/2 dl zsíros tejfel (25%)
- 12 dkg búzadara
- 6 tojás
- 1 kk citromlé
- 1/2 citrom héja
- 4 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 tk vaníliáscukor
A tojásokat szétválasztottam, egy citromhéj felét belereszeltem, meg egy kanál cukrot is adtam hozzá. Megsóztam, és a vaníliáscukrot is beletettem. Robotgéppel habosra kevertem. Hozzáadtam a túrót, lassan összedolgoztam. Nagyon száraznak tűnt, belekevertem hát egy evőkanálnyi tejfelt. Végül belekevertem a grízt, és ment a hűtőbe 3 órára pihenni, hogy a gríz megszívja magát.
Mivel a kicsilyány ragaszkodott a csirkemellhez a levesben, gondoltam elférnek együtt is a fazékban. A thai levesek alapfűszereit szedtem össze:
- 1 nagy csirkemell
- 2 liter csirkealaplé (lásd fenn)
- 2 doboz (2x125g) kókuszkrém
- 1 kisebb sárgarépa
- 3 szál citromnád
- 10 kaffir lime levél (frissen vettem és lefagyasztottam egy rakattal)
- 1 ujjnyi galangal gyökér
- 3 fej csiperke gomba
- 1 lime
- 1/2 lilahagyma
- 1 duci újhagyma
- pici csokor petrezselyemlevél
- 1 kis csilipaprika
- 1 ek saját csilipaszta
- 1 ek ghí
- 4 ek halszósz (só helyett)
A lilahagymát felkockáztam, majd megdinszteltem a kanálnyi ghíben. Hozzáadtam a nagy kanálnyi csilipasztát, meg egy nagy kanálnyit a kókuszkrémből, és összepirítottam. A galangal gyökeret milliméteres karikákra vágtam, a citromnádat meg klopfolóval megzúztam. Mind hozzáadtam a kókuszos csilipasztához, belekanalaztam a maradék kókusztejet is, majd lassan forraltam. A gombát és a csirkemellet is feldaraboltam. Ha már így benne voltam a vagdosásban, az újhagymát vékony átlós karikákra vágtam, és félretettem a tálaláshoz.
Ideje felverni a tojás fehérjét egy csipet sóval és kiskanál citromlével. A kemény habot apránként belekevertem a pihentetett túróba. Így is pihentettem még egy órát - volt idő vacsoráig.
Leszűrtem a kókuszos levet, amiből a csirkemellcsíkokat visszatettem a fazékba. Felöntöttem az összes csirkecomblevessel (és stikában a combdarabkákat is a levesbe tettem). Ment utána a felaprított gomba és a juliennre vágott sárgarépa is, amivel pár perc alatt összefőztem. Ezzel a leves el is készült.
A túrógombóchoz 2 pohár zsíros tejfelt, egy citrom levét és két evőkanál cukrot készítettem elő. Feltettem a vizet is forrni egy kis sóval.
A citromot, cukrot és a tejfelt összekevertem, kézi robotgéppel simára dolgoztam. A gombócokat két evőkanállal megformáztam és kifőztem. Egy-egy réteg után pár szelet vajat is tettem rájuk a jénaiban, ami kislángon forrón tartotta - sőt egy picit le is pirította a gombócokat.
Nagy sikere volt a levesnek és a gombócnak is. Az ünnepelt az ázsiai tányérjaimon kapta a fogásokat, mi megelégedtünk a kék készlettel :)
Bár mindkét fogásból nagyon sok volt, mind elvitték magukkal a gyerekek!