Készítettem már sütőtökből ilyen kevert süteményt, nagyon finom volt, de ideje volt újítani rajta. Eszembe jutott a birsalma az erkélyen, gondoltam éppen jó lesz hozzá. Arról persze fogalmam sem volt, hogyan válik be, de ez a legcsekélyebb mértékben sem szokott zavarni, egy életem, egy halálom, belevágtam. Ha egy finom dolgot egy másik finom dologgal összehozok, csak nem lesz nagy baj. Ezt persze nem tanácsos mondjuk a sült hús és a vaníliapuding párossal kipróbálni.
Nem volt rossz ötlet.
Hozzávalók:
- 1,5 kg sütőtök
- 0,8 kg birsalma
- 40 dkg liszt
- 35 dkg barna cukor
- 1 dl tejszín
- 10+2 dkg vaj
- 4 egész tojás
- 1 tasak sütőpor
- tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
A sütőtököt felkockáztam és meghámoztam, a birsalmát kicsumáztam és héjastól kisebb darabokra vágtam.
Egy inox tepsiben alufóliával lefedve hármas fokozaton két órát sütöttem.
Az almát és a tököt összeturmixoltam. Egy tálban hozzáadtam a többi összetevőt (a vajat olvasztva) és alaposan elkevertem.
A tepsit kikentem vajjal és megszórtam liszttel.
Beleöntöttem a keveréket.
Ötven percet sütöttem hármason, majd - mivel a közepe még elég remegős volt - még húsz percet kapott kettes fokozaton.
Amint kicsit kihűlt, felszeltem és langyosan tálaltam.
Megint finom lett. A sütőtök, a barna cukor és a fahéj együtt csaknem gesztenyés ízt ad. Ugyanakkor kiérzett belőle a birsalma jellegzetes zamata is és a savanykás íze jól illet az egyébként igen édes süteménybe.