Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sült paprikaparadicsom

2018.09.28. 07:00 Andrass9

Ezt a fura paradicsomot, ami teljesen paprikaformájú, a szomszédtól kaptam tavaly. Finom sűrű húsa van, mint a SanMarzanonak.

17.jpg

Fogtam róla magot, és idén csináltam 2 palántát belőle, amit persze ki is ültettem. Most beérett az egész, el kell tenni télire.

Elfelejtettem fotózni a hozzávalókat, de még emlékszem rá, hisz sok sült paradicsomot készítettem már:

  • 9 kg paprikaparadicsom
  • 2 dl olivaolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • nagy kazalnyi oregano
  • 6 nagy ág bazsalikom
  • 4 nagy zellerlevél
  • 4 ág rozmaring
  • 2 ek só

A fokhagymát megtisztítottam, majd beleszeleteltem a tepsibe öntött olajba. Ezt durva sóval megsóztam. A fűszernövényeket alaposan megmostam, és leszedtem a száráról. A tepsit kibéleltem ezzel a kazalnyi illattal. Forrásban lévő vízbe mártottam a paradicsomot, amit egyszerűen ki lehetett nyomni ezután a héjából. Ezzel a kinyomással egyben a magot és a levet is eltávolítottam a bogyóból. A héjat és a paradicsom levét, magját egy fazékban gyűjtöttem, a paradicsomokat meg beleállítottam a tepsibe a fűszerágyra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Betettem a sütőbe minimumra 9 órára. A sütő ajtaját mintegy 5 cm-re kinyitottam, mert a gázsütőm nem igazán tud minimumon dolgozni. Másnap azután kiszedegettem a töpörödött paradicsomokat kis 2 decis üvegekbe, amit vizes dunsztban sterilizáltam. Pont 9 üveg lett - vagyis 1 üvegcse 1 kiló paradicsomot tartalmazott!

15.jpg

Ez így persze nem teljesen igaz, mert a héjak és a leve a fazékban volt. A tepsiből a fűszerágyat is áttettem a fazékba, majd addig főztem, hogy besürítettem 3,6 dl-re a levet.

16.jpg

Ezt leszűrve 2 kisüvegbe öntöttem, ami remek fűszeres paradicsompüré lesz majd télire.

A 9 kiló paradicsom végül 11 - átlag kétdecis - befőttesüvegben fért el.

10.jpg

Rengeteg felhasználása van télen: Elsősorban ugye spagettiszósznak, sőt Arrabbiata szósznak használom, de sokszor csak pirítós kenyérre halmozzuk vendégvárónak:)

 

46 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom rozmaring oregano olivaolaj zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6214241111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.28. 08:28:50

Pirítóson, némi finom sajttal a tetején nagyon szuper reggeli.

Dikusz 2018.09.28. 08:35:12

Ez így csudafinom lehet, bármihez is használjátok. Az külön plusz számomra, hogy nincs a héja benne, csak a finom ízek.:)))

De hogy sikerült a magot is kinyomni a paradicsomból a többi cuccal együtt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 09:25:20

@Dikusz: Két kézzel összenyomva kijön belőle a mag a levével együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 10:02:19

@Andrass9: Azért kell két kézzel csinálni, mert egyrészt a paradicsom nagy, másrészt így lehet minimalizálni, hogy mindenfelé fröccsenjen (ettől még fog fröcsögni kicsit).

Dikusz 2018.09.28. 10:06:20

@Andrass9: Köszönöm a választ, én biztos pürét csinálnék belőle már az elején.

Most jöttem a piacról, a SanMarzano paradicsom kilóját 880 fityingért árulják. Még jó, hogy lehet kapni.

Viszont a "besztercei jellegű" szilva kilója 198 Ft, vettem is belőle lekvárnak. Ez már a második kör, az első adagot a sütőben, tepsiben csináltam meg. Nagyon jó lett, nem sokat kellett vele dolgozni, csak besűrűsödött. A szilva enni is finom, és nem töppedt még most sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 11:17:11

@Dikusz: A Lidl-ben 700 a szilva kilója ... Nem lennék ilyen lusta dög, kimennék hozzátok venni :(

Dikusz 2018.09.28. 11:55:31

@Andrass9: Szezonban is ugyanennyiért adták ezt a fajta szilvát.
Megveszem én neked (tényleg), és félúton valahol találkozunk. Mondjuk a Déliben, amíg még be lehet menni Budafokról.:)

Topy 2018.09.28. 12:14:16

@Dikusz: "jellegű"???
nem amiatt érzed így, mert a besztercei és a besztercei muskotályos két külön fajta, te meg az utóbbit keresed?

Dikusz 2018.09.28. 12:43:23

@Topy: Az van kiírva az ártáblára, hogy "besztercei jellegű"

Gondolom azért írták ezt rá, mert nem volt képük azt állítani, hogy besztercei, amikor nem az.

Őszinte leszek: nem azt néztem, hogy besztercei, vagy sem, hanem azt, hogy ne kerüljön sokba. Az már csak hab a tortán, hogy jóízű, és az előző (16 kg) adagban nem találtam egy kósza kukacot sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 15:57:42

@Topy: @Dikusz: Az igazság az, hogy én is szó nélkül megvettem volna!!! Tök mindegy, hogy milyen jellegű, csak az íze legyen jó :)
Ilyen áron nem láttam még idén szilvát!!!

Dikusz 2018.09.28. 16:09:43

@Andrass9: Finom, édes (feszt tolom az arcomba), de nem hiszem, hogy besztercei. Az -csekély tudásom szerint- nem nagy szemű. Ez sem nagy, csak közepes.
Szép sárgás, szálas a belseje, és nem aszott, nem kukacos.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 18:42:28

@Dikusz: Most direkt cukkolsz a részletekkel????? :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 19:49:56

@Andrass9: Betoltam egy hagymás tepertős pogácsát a sütőbe! 30 perc múlva jelentkezem :)
Ja, meg 6 kacsacomb konfitálódik a teraszon ...

Dikusz 2018.09.28. 20:23:17

@Andrass9: Nem, de komolyan gondoltam, hogy szívesen közelebb vinném a szilvát. Két hét múlva meg megyek az ismerős henteshez, akiről a múltkor írtam.

Most meg te cukkolsz a hagymás tepertős pogival!:)
A szilváról, meg a tepertős pogácsáról jutott eszembe, hogy vendégségben megkínáltak tepertős kiflivel, ami szilvalekvárral volt töltve. Mivel nem szóltak előre, igen rosszul érintett, borzalmas volt. Mondjuk ha mondják, hogy mi ez az igen trendi süti, akkor sem lett volna más a véleményem. Vagy édes, vagy sós, a kettő egyszerre nekem nem jön be.

Letelt a 30 perc! Hol a hagymás-töpörtyűs pogim?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.28. 22:23:44

@Dikusz: Ops!!! A pogi megsült, a szomszédot áthívtam, hogy egyenek, mert eltelt a 30 perc :))))
Jó lett!!!!!

Dikusz 2018.09.28. 23:31:08

@Andrass9: Már említettem, hogy én is szomszéd vagyok, csak nem közvetlen mellettetek lakozom:)
Ha hívtál volna, vittem volna a szilvából, meg birsalmakompótot, most lett kész:)
Nem maradt egy kis pogi, így 1/2 12-kor, ebéd előtt kicsit megehültem.

kobold63 2018.09.29. 08:06:52

@Andrass9:, @Dikusz:
Borzaszró rossz hatással vagytok rám, szörnyű dolgokra csábítotok. Nem eszünk lekvárt, nem sütök süteményt, de most neki állok szilvalekvárt csinálni, 20 kg szilvát, egy egész ládányit szereztem be.
De ez nem elég, most sül a tepertő a pogácsához, 5 kg zsír nyesedékből, mert rendes zsírszalonna itt nem kapható. Ezen legalább van valami hús is, tartalmasabb lesz a töpörtő. Még jó, hogy a disznót nem nekem kell nevelni. A japán kertben.
A sok lecsóhoz finom kenyeret is sütöttem, újitva, kisérletezve.

kobold63 2018.09.29. 08:08:47

@Dikusz: külön esszük a szilvalekvárt meg a töpörtőt is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.29. 10:24:53

@kobold63: Nem rossz a szilvalekvárral töltött tepertős pogácsa sem :)

Dikusz 2018.09.29. 10:47:06

@Andrass9: Az igaz, hogy nem rossz, de legalább jó sem.:)))
Sütöttél már olyat?

Dikusz 2018.09.29. 10:53:35

@kobold63: Te sem maradsz adós a rossz hatással:)
Lecsó, frissen sült kenyérrel... nyamm, ide vele!

Külön esszük bizony! Most a szilvalekvár, és a töpörtő kapcsán eszembe jutott, hogy milyen ízkavalkád lehetne a szilvatepertőből, és a töpörtyűlekvárból, valamint az iható szilvából.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.29. 11:21:30

@Dikusz: Azt még nem, de van ez a szilvalekváros papucs, ami leveles tésztás. El tudom képzelni pogácsatésztával is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.29. 11:25:38

@Dikusz: Majdnem 1/2 12 van, megy a pogi fényposttal! :)

Dikusz 2018.09.29. 17:16:39

@Andrass9: Kösz, az jól fog esni.:)
De legalább fotó (vagy poszt régi nem ér) is lenne róla.:)))

Dikusz 2018.09.29. 17:18:32

@Andrass9: a pogácsatészta nem baj, csak ne töpörtyűs legyen. Elég borzasztó íze volt. Ez olyan, mint e csilis csokoládé...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.29. 18:07:32

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ez a paradicsom éppen úgy néz ki. mint amit nekem hoztál tavaly, Opalka és Federle fajták. :) Érzékenyek a kalciumhiányra, de igen jók. Van még mag dögivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.29. 19:49:38

@Waka: Meglepően jól bírták a paradicsomvészt!!! Nem tudván a calciumhiányt, idén nyomtam ki mindenfélét anélkül, hogy megkérdeztem volna a növényeket. Mondjuk egyik se reklamált :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.29. 19:51:55

@Dikusz: Mintha túl sokat kérnél :).....
A pogácsatészta íze attól függ, mivel készíted. Én töpörtyűvel ... Sok töpörtyűvel :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.29. 20:10:49

Én szívesen megenném a töpörtös lekváros papucsot. Igen finom tud az lenni.
Meg osztán a tésztába régen zsírt tettek ( ma vajat, olajat vagy margarint ), és tesznek bele sót is. Ebben a keverékben az a kis töpörtő íz csak fokozza az élvezetet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.29. 22:30:19

@Andrass9: A lombra fújt változat vált be kalciumból, három kezelés elég volt.

Dikusz 2018.09.30. 09:04:28

@Andrass9: Elírtam, nem a töpörtyűvel van a bajom, az kell a pogácsába jó sok. A szilvalekvár nem kellene nekem a töpörtyűs sütibe.Nemigen szeretem az édeset, meg a sósat együtt.

Dikusz 2018.09.30. 09:19:33

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam lehet az volt a baj, hogy amikor megkínált a vendéglátó (tündéri kis duracell-nyuszi 83 éves hölgyike), nem szólt, hogy milyen süti. Imádnivaló apró néni egyébként. Még vezet, Trabantja van, amit minden évben políroztat. A légy seggencsúszik a kocsin, olyan rendben tartja az autót kivül-belül:)
Én pedig azt hittem, hogy valami teljes kiőrlésű lisztből készült hókifliről van szó, azért sötétebb a színe a tésztának. Már épp szóltam volna, hogy a pék egy kicsit elsózta, amikor mondta, hogy ez töpörtyűs-szilvalekváros kifli.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.30. 10:45:05

@Dikusz:

Valaha az ősidőkben volt egy rokonom, aki egyszer fehér sózot szalonnát evett kemény szilvalekvárral. Én relkamáltam, hogy ezmiez, de azt mondta, egy lyukba megy.:D

Aztán jóval később amikor már ettem kínai kajátkat, amiket nagyon szeretek ma is, rájöttem nem is volt annyira rossz ötlet.

A változás néha idegen az embertől, de ha nyitottak vagyunk, és nem vonakodunk kipróbálni az jót, akkor nagyon jó dolgokkal ismerkedhetünk meg. Mert a világ tele van jó dolgokkal, csak kevésről tudunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.30. 20:07:42

Beesteledett! Gondolom mindenki posztot ír a jövő hétre :)
Én minden esetre tettem be újat reggelre, biztos ami biztos - hátha nem jön poszt Kató nénitől ...
Sajnos még köhögök, de remélem ez idővel elmúlik.
Főzőcskéztem is a hét végén: egy remek póréhagymakrémleves (ilyenkor kell a sok leves), valamint 6 kacsacombot konfitáltam... Ez utóbbit eltettem kacsalekvárnak a hűtőben.

Dikusz 2018.09.30. 20:31:45

@Andrass9: Tényleg posztot írok, meg készülődök Prága/Pilsen/Pozsony útra.

"Ez utóbbit eltettem kacsalekvárnak a hűtőben."
Van hozzá szilvalekvárom (nem tettem bele cukrot), fénypostázzak? Cserébe a pogácsáért.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.30. 20:59:07

@Dikusz: Benne vagyok!!!! Érdekes kombináció lesz :)

Dikusz 2018.09.30. 21:25:55

@Andrass9: Az is lesz a programban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.30. 21:28:10

@Dikusz: Szép útnak hangzik, remélem tetszeni fog!
Feleségem kedden jön haza Albániából - azt írja, nagyon szép!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.30. 21:37:15

@Andrass9: Jól tetted. :) A hétvége a hegyen telt, számos helyen fájok, és ezt a héten még tudom fokozni.

Dikusz 2018.09.30. 21:39:18

@Andrass9: Tényleg szép! Hol van a szállásuk? A mienk Durresben, a tengerparton volt.

csigafrédi 2018.10.01. 15:28:33

Azért ment 9 órát alacsonyon, hogy inkább aszalódjon, mint süljön? Biztos finom lett, szépek ezek a paradicsomok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.01. 19:06:02

@Dikusz: Mennek ide meg oda, nem tudom pontosan :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.10.01. 19:07:31

@csigafrédi: Ez valóban egy kicsit aszalás is, bár ha nem figyelek, leég ... Szóval sakkozni kell az ajtó kinyitásával és a tepsik számával.
süti beállítások módosítása