Ezt a fura paradicsomot, ami teljesen paprikaformájú, a szomszédtól kaptam tavaly. Finom sűrű húsa van, mint a SanMarzanonak.
Fogtam róla magot, és idén csináltam 2 palántát belőle, amit persze ki is ültettem. Most beérett az egész, el kell tenni télire.
Elfelejtettem fotózni a hozzávalókat, de még emlékszem rá, hisz sok sült paradicsomot készítettem már:
- 9 kg paprikaparadicsom
- 2 dl olivaolaj
- 1 fej fokhagyma
- nagy kazalnyi oregano
- 6 nagy ág bazsalikom
- 4 nagy zellerlevél
- 4 ág rozmaring
- 2 ek só
A fokhagymát megtisztítottam, majd beleszeleteltem a tepsibe öntött olajba. Ezt durva sóval megsóztam. A fűszernövényeket alaposan megmostam, és leszedtem a száráról. A tepsit kibéleltem ezzel a kazalnyi illattal. Forrásban lévő vízbe mártottam a paradicsomot, amit egyszerűen ki lehetett nyomni ezután a héjából. Ezzel a kinyomással egyben a magot és a levet is eltávolítottam a bogyóból. A héjat és a paradicsom levét, magját egy fazékban gyűjtöttem, a paradicsomokat meg beleállítottam a tepsibe a fűszerágyra.
Betettem a sütőbe minimumra 9 órára. A sütő ajtaját mintegy 5 cm-re kinyitottam, mert a gázsütőm nem igazán tud minimumon dolgozni. Másnap azután kiszedegettem a töpörödött paradicsomokat kis 2 decis üvegekbe, amit vizes dunsztban sterilizáltam. Pont 9 üveg lett - vagyis 1 üvegcse 1 kiló paradicsomot tartalmazott!
Ez így persze nem teljesen igaz, mert a héjak és a leve a fazékban volt. A tepsiből a fűszerágyat is áttettem a fazékba, majd addig főztem, hogy besürítettem 3,6 dl-re a levet.
Ezt leszűrve 2 kisüvegbe öntöttem, ami remek fűszeres paradicsompüré lesz majd télire.
A 9 kiló paradicsom végül 11 - átlag kétdecis - befőttesüvegben fért el.
Rengeteg felhasználása van télen: Elsősorban ugye spagettiszósznak, sőt Arrabbiata szósznak használom, de sokszor csak pirítós kenyérre halmozzuk vendégvárónak:)