A csodahüttőt kerülgettem, hogy mit is csináljak vacsorára. Találtam is egy kis adag szaftos marhát. Ezután az elkészítésen tűnődtem, mikoris eszembe jutott a bolognai szósz.
Nagyon régen ettem - van vagy két éve is! Szerencsére paradicsom területén el vagyok látva, azt is felhoztam a hússal együtt.
Összeszedtem mindent a szószhoz:
- 35 dkg marhahús
- 6 dkg saját füstölésű húsos szalonna
- 2 vereshagyma
- 8 girizd fokhagyma
- 1/3 zellergumó
- 1 sárgarépa
- 1 gyökér
- másfél paradicsom az ablakból
- 3 dl darabos paradicsom saját levében
- 2 ek olivaolaj
- 1 KungPao csili
- 1 Thai Dragon csili
- 2 szál oregano
- 2 szál rozmaring
- 2 "kicsike" bazsalikomlevél
- 1 kk majoranna
- 12 tekerés feketebors
- só
- 35 dkg durum spagetti #3
A spagetti nincs a képen, ne keresd :)
Mindent felaprítottam: a szalonnát kicsi kockákra, a hagymát, a csiliket karikára, az oreganot a rozmaring leveleit és a bazsalikomot meg apróra (bár egyes szakácsok szerint a bazsalikomot csíkokra kell vágni ...).
Egy mélyebb serpenyőbe öntöttem az olivaolajat, amibe beleszórtam a szalonnakockákat. Igazán gyenge tűzön kisütöttem a zsírját, majd megpirítottam benne a csiliket (ez az Arrabiata szósznál már bevált). Lereszeltem a gyökérzöldségeket az ujjaim legyalulása nélkül...
Ennyire finomra sikerült lereszelni!
A megpirult csilihez hozzáadtam a hagymát, majd a fokhagymát is és megdinszteltem. Ezalatt a húst késsel apróra felvagdostam . Ennyikéhez már csak nem mosogatom el a húsdarálót? Megszórtam a majorannával és borssal.
A megdinsztelt hagymába tettem a húst, felvettem a lángot nagyra és zsírjára pirítottam (mondjuk a marhának nem sok zsírja van ...). A pirítás végén beleszótam egy pici oreganot és a rozmaringot is.
Láttam egy trükköt a minap a Paprikán kis számú paradicsom hámozására, mint ahogy a lazacról lenyúzza az ember a bőrét. Itt az alkalom, hogy kipróbáljam. Lényeg, hogy érett legyen a paradicsom! Filéző késsel nyúljunk a paradicsomhoz a deszkára lenyomva. Tényleg egyszerűen meglett ez a másfél paradicsom!
A megpirult húshoz adtam a lereszelt zöldségeket, meg a felvagdosott paradicsomot. A végén beleöntöttem a darabos paracsicsomszószomat is, és szép lassan rotyogtattam fedő alatt - puhuljon a hús!
Gyakorlatilag megfőtt, ment bele a maradék oregano, amitől remek illat lett a konyhában.
Eközben pont elkészült a tészta, aminek a főzőlevéből egy fél pohárnyit a szószhoz kevertem süríteni. Rádobtam a bazsalikomot is.
Azon frissiben a szószba öntöttem a tésztát, és rotyogtatva kevertem össze a szósszal. Persze kicsit egyenletlen lett, de sebaj. Kapott egy kis frissen reszelt parmezánt, hátha ez segít eloszlatni a szószt ...
Már csak a tálalás volt hátra, amire valami bolti sajtot szórtam, de azt kár volt. (Miért van az, hogy a bolti reszelt sajt minősége kritikán aluli???)
Bevacsoráztunk belőle, meg másnap ebédre és vacsorára is jutott. Hiába - már csak ketten vagyunk a kajára :(