Körömpörkölt készült a napokban, és ahhoz bizony én szívesen adok sóba-vízbe krumplit köménnyel. Persze a lé általában megmarad, ezért interjút készítettem a blogon, ki mire használná a főzőlevet.
Kaptam is ötleteket, meg a net is a barátom, de érdekes módon senki sem tért el az alapötlettől: krémleves a krumpli főzőlevével. Ha nem, hát nem, akkor ez lesz a mai ebéd.
Fokhagyma meg hagyma van itthon rendesen (magam termesztem makói anyagból). Már csak egy csomó petrezselyem kell, meg a továbbiak:
- 10 girizd fokhagyma
- 1 kisebb fej vereshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejszín
- 8 dl krumplifőzőlé (csirke alaplével helyettesíthető)
- 2 ek olivaolaj
- 1 fakanálnyi liszt, mert krumpli nem maradt.
- 1 kk őrölt fehérbors
- 1 tk só (függ attól, mennyire sós a krumplilé!)
- 1 mk őrölt szerecsendió
Olivát melegítettem a kisfazékban, megaprítottam a hagymát és a fokhagymát. Ezeket együtt az olajba tettem, majd üvegesre dinszteltem. Nem kell félni, a friss hagyma mellett a fokhagyma nem ég meg! Megsóztam, fehérborsoztam a hagymákat. A végén még egy kis szerecsendiót is reszeltem bele, mert az jó a krémlevesbe. Miután nem maradt főttkrumplim, egy kis liszttel stauboltam a hagymát (megszórni valamit liszttel és picit rápirítani - pl.: zöldborsó). Felkeverés után a PET palackban lehűtött krumplilével felöntöttem. Főtt kb 20 percig, hogy a hagyma jó puha legyen.
Közben felkaszaboltam a petrezselymet. A megfőtt levest botmixerrel krémesítettem, és hozzáadtam a tejszínt is.
Szép selymes leves lett belőle.
Én magamnak dupla reszelt sajttal tálaltam.
Legnagyobb meglepetésemre savanykás lett a leves. A tejszín édes volt - kóstoltam, hát csak a krumplilé lehetett a bűnös, de az se volt magában savanyú. Szóval a szösz tudja, de öten ettek belőle nagy lelkesedéssel ...