Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fokhagyma krémleves krumplifőzőlével

2018.06.05. 07:00 Andrass9

Körömpörkölt készült a napokban, és ahhoz bizony én szívesen adok sóba-vízbe krumplit köménnyel. Persze a lé általában megmarad, ezért interjút készítettem a blogon, ki mire használná a főzőlevet.

24.jpg

Kaptam is ötleteket, meg a net is a barátom, de érdekes módon senki sem tért el az alapötlettől: krémleves a krumpli főzőlevével. Ha nem, hát nem, akkor ez lesz a mai ebéd.

Fokhagyma meg hagyma van itthon rendesen (magam termesztem makói anyagból). Már csak egy csomó petrezselyem kell, meg a továbbiak:

  • 10 girizd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vereshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl tejszín
  • 8 dl krumplifőzőlé (csirke alaplével helyettesíthető)
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 fakanálnyi liszt, mert krumpli nem maradt.
  • 1 kk őrölt fehérbors
  • 1 tk só (függ attól, mennyire sós a krumplilé!)
  • 1 mk őrölt szerecsendió

10.jpg

Olivát melegítettem a kisfazékban, megaprítottam a hagymát és a fokhagymát. Ezeket együtt az olajba tettem, majd üvegesre dinszteltem. Nem kell félni, a friss hagyma mellett a fokhagyma nem ég meg! Megsóztam, fehérborsoztam a hagymákat. A végén még egy kis szerecsendiót is reszeltem bele, mert az jó a krémlevesbe. Miután nem maradt főttkrumplim, egy kis liszttel stauboltam a hagymát (megszórni valamit liszttel és picit rápirítani - pl.: zöldborsó). Felkeverés után a PET palackban lehűtött krumplilével felöntöttem. Főtt kb 20 percig, hogy a hagyma jó puha legyen.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Közben felkaszaboltam a petrezselymet. A megfőtt levest botmixerrel krémesítettem, és hozzáadtam a tejszínt is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Szép selymes leves lett belőle.

23.jpg

Én magamnak dupla reszelt sajttal tálaltam.

25.jpg

Legnagyobb meglepetésemre savanykás lett a leves. A tejszín édes volt - kóstoltam, hát csak a krumplilé lehetett a bűnös, de az se volt magában savanyú. Szóval a szösz tudja, de öten ettek belőle nagy lelkesedéssel ...

142 komment

Címkék: hagyma tejszín fokhagyma fehérbors liszt olivaolaj petrezselyem szerecsendió krumplilé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7114022902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangó Suszter 2018.06.09. 19:35:57

Chilli et vanilia feltett egy receptet:egreses töltött káposzta. Ha valaki kisérletezne...

2018.06.09. 19:56:13

@Tangó Suszter: kösz, már meg is néztem. Inspiráló. Nyári töltöttkáposzta rajongóként ki is próbálom, ha kijön a lépés. Pöszméte van egy-két főzésre való a kertben, zöld is, piros is.

Dikusz 2018.06.10. 09:46:40

@pizzaszeletvágó: a kevés gyümölcs közül, amiket fogyasztanék, az egyik az egres, különösen a piros.
Most szombaton láttam a piacon az egyik zöldségesnél (nem őstermelő, a fél piacon ők árulnak) 990,- Ft/kg áron.

Őstermelőknél, legalábbis a mi piacunkon még nem láttam egrest. Mi lehet a gond, hogy eltűnt ez a gyümölcs a piacokról?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 09:56:29

@Dikusz: Próbálj meg egyszer leszedni egy kilónyit, és rájössz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 09:57:30

@Tangó Suszter: @pizzaszeletvágó: Gyorsan ki is vettem egy adagot a fagyasztóból, és megvacsoráztam :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 10:50:36

@Tangó Suszter: Nekem tetszik.de Debrecenben -ha nyári töltött kéne. van tőtike, (igen, így írják az étlapra is!!) ami szőlőlevélbe töltött cucc, sóskamártásba. Világszám!

Tangó Suszter 2018.06.10. 14:42:01

@Kumari aki Nilüfer: Biztosan finom, fõleg ha a sóska hüvöske...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 15:05:21

@Kumari aki Nilüfer:

Tőtikét egyszer vettem a boltban, olyan görögöt, de nem ízlett. Sóskamártást sósburgonyával, és malacsülttel viszont naponta megenném.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 15:10:06

@látjátok feleim szümtükkel: A bolti görög, az nem tőtike.A dolma, vagy ha török, akkor szárma. A tőtike debreceni:) hússal, rizzsel, mint a rendes töltöttkáposzta tölteléke, szőlőlevélbe göngyölve, kifőzve, és sóskamártásban tálalva. Savanykás, nagyon finom, na. Szokatlan volt nekem, de a menzán( a régi városháza ebédlőjébe jártunk, mge később egy bölcsi ebédlőjébe) valami fantasztikusan csinálták a nénik.

2018.06.10. 19:25:05

@Dikusz: régen, a 80-as években még szerződni lehetett pöszmétével a konzervgyárakhoz. A debreceni kertségekben is több átvevő pont volt, még a gyárig se kellett elmenni, csak talicskára pár ládát, és uzsgyi. Készpénzben fizettek. Bármennyit megvettek.
Aztán jött valami rendszerváltásnak nevezett izé.

Dikusz 2018.06.10. 20:58:04

@Andrass9: leszedném én, ha volna valahol.
Nem lehet szúrósabb, mintha gesztenyét szednék, vagy akár málnát. Pár évig volt bérelt kertünk Rózsavölgyben, ott volt egy sor málnabokor, szétszurkálta a kezünket.
Unokahúgom akkor nem volt több, mint 3 éves, a kis dagadék bebújt a málna/szőlő/stb közé, úgy tömte az arcába a gyümölcsöt, meg a cserit. Soha, sehol nem láttam olyan cseresznyét, mint ott. Volt egy fa, apró, fekete szemű, mézédes cseresznyét termett. Olyanforma volt, mint a germerszdorfi. Anyukám úgy tette el, hogy nem kellett bele cukor, olyan édes volt (a cseresznye, de a mamikám is.:).

Dikusz 2018.06.10. 20:59:24

@látjátok feleim szümtükkel: bánnám is én, szedném, ha lenne.:)

Dikusz 2018.06.10. 21:04:59

@pizzaszeletvágó: Kolléganőm, akinek volt itt a budafoki kertjében pár pirosszemű egresbokra, azt mondta, hogy elég macerás gyümölcs. Tényleg évek óta nem látni a környékbeli piacokon, pedig isteni gyümölcslevest lehet belőle főzni, meggyel. Sosem gondoltam volna, hogy az a két savankás gyümölcs levesként ilyen finom lehet.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 21:10:12

@Dikusz:

Nekem is volt valaha egres, de nem nagyon szerettük, aztán volt josta, azt sem. Volt fekete cseresznye is, de tavaly kipusztult egy fa, idén meg a maradék kettő. Még a termésből van a fagyasztóba. Valóban nem kell cukor a belőle főzött kompótba.

Valamikor régen anyóséknak volt piros egres olyan, ami nagyon puhára érő volt, az nagyon jó volt, finom édes, nem is láttam azóta olyat.

Most mézédes fanyarka, pralina, meg hatalmas szemű tüskétlen szeder van. Természetesen málna is, négy fajta, sőt van egy ötödik, ami málna és szeder keresztezése, nagy hosszúkás szemű, de eszméletlenül tüskés.

2018.06.10. 21:26:03

@Dikusz: macerás, persze. Sajnos nem egy egészséges gyümölcs, mert sok permetezést igényel. Vannak már ellenállóbb fajták, ezeket kell ültetni, vagy permetezni ezerrel. Nálam itt két olyan növény is volt, ami zöld levelekkel bírta ki az egész nyamvadt, meleg telet! Annál többet kellett permetezni kora tavasz óta. :(
Nagyapámnak még volt belőle vagy 400 méter, dupla drótos kordonos művelésben.
Az az apró szemű, sötét-festő fekete, mézédes cseresznye tán a híres szomolyai lehetett. Alakilag hasonlít kicsit a germersdorfira, oldalról szívalakú, de nagyon nem az a fajta. Azt szokták cukor nélkül szilvalekvár állagúra főzni. Én is cukor nélkül tettem el, a hasamba. Tegnapelőtt szedtem le az utolsó szemeket, egyelőre csak 10 kg körül termett a kis dédelgetett fán. Aki nem ismeri a fajtát, ha meglátja, legyint rá egyet, de csak amíg meg nem kóstolja. :)

Dikusz 2018.06.10. 21:41:02

@pizzaszeletvágó: Ez volt az a fajta cseresznye, amit megettem. Jó nagy fa volt, tényleg olyan mini germersdorfi cseri volt a formája. Soha egyetlenegy kukuc nem volt a cserikben, nálam ez azt jelentette, hogy meg is kóstoltam a cseresznyét.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.11. 07:49:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon szeretem a jostát, de csak ha rendesen megérett. Tüskétlen szeder van a kertben, meg málna, ribizli, a köszméte sajnos pár év után meghalt. Idén a két cseresznyefa is kipusztult, ősszel fásítani kell...kell egy-két egres, cseresznye,sőt, meggy is, az is kihalt, és szeretnék olyan sövényt, amin ehető termés van, reklámozzák, a neve nem ugrik be.Málnánk annyi van, hogy írtani kell.
Ma reggel volt a hajnaltájban a rádióban só a szomolyai cseresznyéről, a rövig szárú a szív alakú, fényes szinte fekete, festőcseresznye, már oltalom alatt áll.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.11. 09:04:36

@Kumari aki Nilüfer:

Lassan oltalom alatt fog állni minden. A mai fiatalok nem akarnak kertet művelni, a gyümölcsfának sok a levele, ősszel nem tud vele mit kezdeni, a gyümölcs szedése sok munka, a tartósítása még több.
Most volt botrány, hogy egy lakos a háza előtti hársak galyazására kapott engedélyt, melynek leple alatt virágzás után csutakra nyírta a fákat, nem maradt rajtuk levél. Ezek 40-50 éves fák, és bizony ősszel sok rajtuk a levél. Igaz az önkormányzat igyen ad zöld kukát, no de csak össze kell szedni azt a hüje levelet, mert sajnos lefelé esik, és nem száll el.

Fenchurch68 2018.06.11. 11:15:42

A kutyafuttató közepén áll egy hatalmas cseresznyefa, kicsit már elfajzott, apró szemű, de egyértelműen szomolyai jellegű, fekete, puha szemű, mézédes, rövid szárú. Nagy része a madaraké, mert nagyon magas, de azért az alját körbe mindig lelegeljük :) a kutyák meg várják a lepattanót, a világos szőrűeknek azóta lila a szája körül :D
Ősszel a házunk előtt kivágott két díszfa helyett gerillába gyümölcsfákat szeretnénk ültetni. Három éve vágták ki őket, első körben megpróbáltuk hivatalosan intézni. Levél az önkormányzatnak: vállaljuk a költségeket, a gondozásukat, csak egyezzünk meg a fafajtában. Gondoltuk, biztos van valami helyi parkrendezési koncepció. Miután évekig nem válaszoltak, most már tényleg ültetünk :) Meggyet meg szilvát, közkívánatra.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.11. 14:51:59

@Fenchurch68: Az én szülőfalumban mai napig gyümölcsfák vannak at utcán. Főleg meggy, és nemtudom szilva, de néhány dió, sőt, eperfa is előfordul.Meg újabban nemesebb szilvák is.Nem szól abba bele senki, az "önös kormányzat" pláne nem:)))) És szabad a járókelőknek kulturáltam fogyasztani róla, ámbár miután mindenkinek van, így megy a befőttbe, lekvárba, cefrébe:)

Fenchurch68 2018.06.11. 15:48:58

@Kumari aki Nilüfer: Mi is úgy okoskodtunk, hogy ha már volt ott fa, és kéne is helyette másik (három háznyi néni ücsörög ott délutánonként :), akkor már olyat, aminek értelme is van, közvetlenül mellettünk ovi-bölcsi, hadd lássák a gyerekek, hogy a meggy nem az üdítősflakonban terem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.11. 16:00:40

@Fenchurch68: Aztán majd titeket is feljelentenek, hogy a járdára lóg a fa ...

Fenchurch68 2018.06.11. 16:21:22

@Andrass9: Erről most az a cseresznyefára mászós vicc jut eszembe, aminek az a poénja, hogy "De jól kiszúrtam velük, nem is volt rajtam bugyi!" - nincs a környéken járda :DDD

Tangó Suszter 2018.06.12. 15:10:19

Merõ kivàncsisàgból:ràkattintott valaki a 15:32:35 kor feltett linkre? Ha netàn igen mi volt a reflexió?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.12. 15:15:33

@Tangó Suszter:

Merő nem kíváncsiságból igem, de el is vetted a kedvem. Pedig éppen volt. Valahogy nem ide való ( de ettől nagyon szeressem ).

Tangó Suszter 2018.06.12. 19:26:34

Tudom, dög meleg volt ma is megviseli az embert, fárasztó lehet a kitartàsom. Továbbra is kiváncsi vagyok, milyen hangulatot, érzést váltott ki Kozák András elõadásában. Ezért Dikusz, Fenchurch, Kumari, Pizzaszeletvágó, Waka s bárki akit megérintett kérem a véleményetek. Mert persze nem öncéluan tettem fel, tovább is van.

Fenchurch68 2018.06.12. 19:54:20

Érdekel, hogy mi és hogyan van tovább.

Szegény Kozák Andrást sajnos nagyon nehezen viselem, talán a Faustus doktor volt az egyetlen film, amiben minden ripizésével együtt helyén volt, szóval nekem itt az érzés: a kínos.

Ami a Hetedik ecloga "továbbgondolása", az nekem Lengyel Péter. Az a mondata, hogy "Megvolt még Magyarország."

Tangó Suszter 2018.06.12. 22:41:55

@Fenchurch68: Késõ van, 05 15kor csörög két vekker, holnap estefelé befejexem miért tettem a csizmàt az asztalra. Jó éjt Mindenkinek.

2018.06.12. 22:43:48

@Tangó Suszter: megnéztem már tegnap a linkedet, de ugye ráér holnap estig, a kötelező válasz?

Tangó Suszter 2018.06.13. 23:17:07

Oké, làssuk a medvét. Elöljàróban ez a pàr sor nem komment, csak làthatóvà vàlt gondolataim, mert tül frivol a valôdi tèmahoz, elég plasztikus. Azt mondjàk a hozzàértõk, hogy a ruhaletépõs spontàn szex nagyobb érzést kelt mint a megszokott hàztartàsi keksz...vagy mi. Úgy làtszik a a vers nem volt eléggé vàlasz gerjesztõ. ------------------------------------------
1961tõl 65ig jàrtam a Könyves Kàlmàn gimnàziumba az ofõ Horlai György angolt tanitott. Sok minden érdekelt minket a farmer naci és a trapéz gàtyó, a Bitlisz a Szpidi Gonzàlesz talàn még a tanulàs is. Az ofõ minden bankettünkre eljött az 50. re is 2015ben. Most februàrban halt meg 93 éves koràban. Napokban értesültünk csak. Beírtam a nevét a Googleba jött ezaz, egyet felteszek, a màsodik bekezdésben van a magyaràzat.

drive.google.com/file/d/1j_b_Pi5P4gHN2j9odqQ88WHMLmOx5j34/view?usp=drivesdk

Tangó Suszter 2018.06.13. 23:30:03

Horlai búcsúztató
Horlai György emlékére nem lehet szokványosan szomorú búcsúztatót mondani,
mert ha ő ilyesmit hallana, tréfával ütné el a dolgot. Ezt tette akkor is, amikor a
85. születésnapja alkalmából gratuláltam neki: – Mi ebben a dicsőség? – kérdezte.
– Kizárólag annak köszönhető, hogy 85 évvel ezelőtt születtem.
Akik itt állunk most a ravatalánál, mindannyian ismertük, tiszteltük, de főleg
szerettük Gyurit, úgyhogy gazdag életpályájának állomásait fölösleges lenne
részleteznem: Könyves Gimnázium, Rigó utca, Európai Nyelvek Stúdiója. Hogy mi
volt annak előtte, arról ő következetesen hallgatott, holott az sem lehetett
piskóta. Úgy értem, a bori munkatábor. Amikor ezt tömören elmesélte nekem egy
alkalommal, szörnyülködésemet látva csak ennyit tett hozzá: – Ugyan már! Olyan
volt az egész, mint egy cserkésztábor.
A Könyvesben az angol mellett a francia nyelvet is tanította. Volt egyszer egy
franciás osztálya. Rögtön az érettségit követő ősszel fölkereste őt egyik
tanítványa, és beszámolt róla, hogy nem vették föl az egyetemre, dolgozik, jól
keres, és szeretné folytatni a franciatanulást, mégpedig Horlai tanár úrnál. Majd
sietve hozzátette: –Természetesen nem ingyen kérem. – Mire Gyuri ezzel szerelte
le: – Mondd, fiam, te négy év alatt nem jöttél rá, hogy én nem tudok franciául?
Megítélése szerint angolul is csak nyekegett. Mint mondta, bele se mert volna
vágni a rádiós nyelvleckesorozatok megírásába, ha nem bábáskodik mellette az
angol ajkú Caroline Bodóczky és másik szerzőtársa Lukács Kriszta. Annyira
bizonytalannak érezte angoltudását, hogy a Czobor-Horlai epizódjait sorról sorra
átnézette itt élő angolokkal. Ehhez képest ontotta magából az általa kiötlött angol
szójátékokat, scrabble-ben pedig kenterbe verte angol kollégáit is. Igényesség,
szerénység, önirónia.
Azt állította magáról, hogy ő természeténél fogva lusta ember. Nem szeretett
vizsgáztatni (ezért is vonult nyugdíjba a Rigó utcából, amint tehette), írni sem
igen – azért a Czobor-Horlai és a három rádiós sorozata mellett futotta erejéből
egy magyar-angol kontrasztív nyelvészeti kötetre, és a Monty Python és a Fawlty
Towers magyarításában is közreműködött. Mind egy szálig minőségi munka.
Azt mondta, olvasni sem szeret. Szakirodalmat pláne nem. Hiába nyaggattam,
hogy ugyan nézze már át ezt vagy azt a kéziratomat. – Inkább meséld el, miről
szól. – Miután a kommunikatív nyelvtanárról szóló tanulmányom tervezetét
végighallgatta, megkérdezte: – Ennyi? – Zavartan néztem rá. – Miért kérded? –
Mire ő: – Miután jól lehúztad, nem kéne valami konstruktívat is mondanod a
témáról? – Erre föl megírtam a tanulmány második felét is.
Mondom, vizsgáztatni, írni, olvasni nem igazán szeretett – tanítani annál inkább.
Bőven nyolcvan fölött járt, de még mindig voltak csoportjai. Egyikük a
nyelvvizsga megszerzése után is folytatta a tanulást, mert Gyuritól nemcsak
angolul lehetett tanulni – élvezet volt minden perc, amit vele tölthetett az ember.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 07:56:34

@Tangó Suszter:

Mindig voltak, vannak és lesznek TAMÍTÓK. Akikről kevesen tudnak sokat.
Mi itt a Kozák linked előtt nem tudtuk mi adja az aktualitást. Talán ha fordítva teszed, előbb emlékezel és ahhoz teszed a hetediket, akkor talpán állt volna nekünk is. Részvétem.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.14. 09:11:51

@Tangó Suszter: Nos, Nekem Radnóti a szívem csücske,a sorsát ismerem, A verseit szeretem. Mindig mélyen érint. Ugyanakkor nem biztos, hogy kocsmablogon szeretném nézni..nem illik ide a hangulata. Ettől persze szép. megrázó.

2018.06.14. 10:11:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:

Bocs, de szerintem jó magyar szokás szerint kocsmába nem csak vigadni, hanem búsulni, gondokat felemlegetni is jár a magyar ember. Miért is ne lenne ez idevaló?
Ej, @Tangó Suszter: feladtad a leckét, ha mindent le tudnék írni, ami eszembe jutott! Jó lenne megírni, mert kell, a jótékony ámde káros felejtés ellenében, de akkor 3 napig mást se csinálnék.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.14. 10:20:36

@pizzaszeletvágó: Bocsi-bocsi..mostanában van éppen elég búsulnivalóm a való életben, de nem akarom itt a társaságot elszomorítani.,
Van paj is, meg probléma is. Utóbbi a könnyebb: a C 6-os becsben tartott autónka elkaptza egy szupercella, míg a testvéremet látogattuk, megrepedt szélvédő, sérült fényszóró, ezer hupli a karosszérián..de ez javítható. A baj a testvérem:(

Úgyhogy e mellé a vers nekem már sok. De attól szép..meg megrendítő is.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.14. 10:21:41

Paj..ahhha..BAJ. Ez akart lenni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 10:35:54

@pizzaszeletvágó:

Miután magából a versből semmi nem derült ki a személyes érintettségről, nem volt érthető a belinkelés. Magában meg nem egy vidám kocsmai hangulatba illő vers attól függetlenül, hogy szeretem a költőt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 10:38:38

@pizzaszeletvágó:

Taníccsatok meg Tangóval gondolatolvasni, mert így magamtól nem megy!

2018.06.14. 10:42:13

@Kumari aki Nilüfer: jogos :(
@látjátok feleim szümtükkel: igaz

nem tanítalak ;) de nem azért nem, és akkor sem :)

2018.06.14. 11:37:08

@látjátok feleim szümtükkel:

:P
szerintem nem szóltam be...
és én is szeretlek! :)))

a baj az, hogy @Tangó Suszter: olyan témát vetett fel, amit nem lehet ilyen blogfelületen kellőképpen kibeszélni, tehát vagy értjük és hallgatunk, vagy nem foglalkozunk vele és hallgatunk
evvan
részemről jöhet az ilyesmi, de nem könnyű, azt belátom

Fenchurch68 2018.06.14. 13:06:36

Én még mindig nagyon nem értem, hogy mit is kéne érteni (és/vagy hallgatni), valaki bontsa ki, legyen szíves, mert most teljesen hülyének érzem magam, és ez nem jó érzés.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 13:49:09

@Fenchurch68:

Meghalt egy TANÁR ember, aki Tangót valószínűleg tanította. De nem ezt mondta el, hanem belinkelte a Hetedik eclogát. Nem lehetett érteni, hogy miért, így én megjegyztem ez nem ide vágó téma. Ezt követően írta meg miért linkelte. Erre Pizza megjegyezte, hogy kocsmában nem csak vígadni szoktak. No, de ha búsulni kezdünk, annak ismerjük az okát. Itt az ok nem volt ismert.Ennyi.

Ja, és Pizza amikor beszólt, már ismerte az okot. Sőt mást is ismert, ezért ővön alól ütött.

Fenchurch68 2018.06.14. 14:00:17

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor még mindig én vagyok a hülye, mert még mindig nem értem, mi összefüggés van Kozák András meg a Hetedik ecloga (vagy Radnóti) meg Horlai Gyuri bácsi között, de tényleg vezessétek le nekem, nem szeretnék ostoba maradni.

2018.06.14. 14:05:07

@látjátok feleim szümtükkel: pizza semmi sem tud, pizza érez, bár manapság ez a hozzáállás nem divat!
@Fenchurch68: magas szintű programnyelven kéred vagy jó lesz assemblyben is, esetleg lyukkártyán :(

nektek front van az biztos...

én meg befejeztem a témát

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 14:25:41

@Fenchurch68:

Értő szemmel olvasol?

" Hogy mi
volt annak előtte, arról ő következetesen hallgatott, holott az sem lehetett
piskóta. Úgy értem, a bori munkatábor. Amikor ezt tömören elmesélte nekem egy
alkalommal, szörnyülködésemet látva csak ennyit tett hozzá: – Ugyan már! Olyan
volt az egész, mint egy cserkésztábor."

Lehet, hogy már nem sokan vannak, akik táborozni jártak.:(

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 14:28:00

@pizzaszeletvágó:

Nem is lenne nagy baj, ha sütnél nekünk egy szép, és finom pizzát.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 14:30:55

Tangónak meg üzenem, hogy néma gyereknek a kocsmatársak nem értik a szavát.

Fenchurch68 2018.06.14. 15:22:04

Jó lesz simán magyarul is, de hát akkor majd talán más megmondja. Esetleg Tangó?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.14. 15:32:22

@Fenchurch68:

Ez elég magyarul van?

Rémhirek és férgek közt él itt francia, lengyel,
hangos olasz, szakadár szerb, méla zsidó a hegyekben,
szétdarabolt lázas test s mégis egy életet él itt, -
jóhírt vár, szép asszonyi szót, szabad emberi sorsot,
s várja a véget, a sűrü homályba bukót, a csodákat.

2018.06.14. 18:09:48

@Fenchurch68: az a legnehezebb, magyarul, erről szóltak a kommentárjaim, ha érted.

Fenchurch68 2018.06.14. 21:35:41

Köszi, igen, ez így már elég magyarul van, most már értem.

Tangó Suszter 2018.06.15. 18:40:06

Jó estét Kocsmabeliek! Nini, micsoda jó kis csevely alakult ki a kommentem körül.Ha azt írom ami a valóság, meghalt 93 éves korában az osztályfõnököm és most tudtam meg, hogy kényszermunkatáborban volt Sobiborban, hàt nem hiszem, hogy egy Isten nyugosztalján kivül màsra ragadtattàtok volna magatok, hisz mit nektek Hekuba. Teljesen oké lett volna. Csak elgondoltam mi esetleg ezt a verset húzzuk az érettségin és õ tényleg ebbõl érettségizett, 25ben született kb 19 vagy 20 lehetett akkor ott. Megmaradt bennem egy magyarázata:" az ablak betörõdött" azt hiszem ez andersztétment..." ugyan, olyan volt mint egy cserkésztábor..."// Kozák müvésx úr volt az elsœ aki sxembe jött velem a Googleban, nem nagyon figyeltem az elõadásàra.// Hogy mi való a Kocsmàba, azt a jobb felsõ sarokban levõ kiírás nagyjábol eligazit, de azt is lehet, hogy a Gazda elnökletével egy értekezleten medumcsizzuk.DDDDD. Hát nem?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.16. 17:10:51

@Tangó Suszter:

Én már erről, de talán másról sem kívánok veled dumcsizni. Gondolkodj el rajta miért!
Bár lehet, hogy ez sem ide a kocsmába való.

Tangó Suszter 2018.06.16. 19:21:03

Inkább nem mondok semmit.

Fenchurch68 2018.06.16. 21:15:35

@Tangó Suszter: Nekem azért volt kínos kicsit, mert próbáltam a saját 68-as születésű, kulturálisan az átlagosnál tágabb látókörömmel fogást találni, és mikor nem sikerült, úgy éreztem, hogy "hát de nekem ezt tudnom kellett volna", pedig nem.
Nekem már a szüleim is a háború után születtek.

Tangó Suszter 2018.06.16. 22:35:50

@Fenchurch68: "Pedig nem!" Ez a lényeg! Ezért jó, ha beszélgetünk aka "traccsolunk" bàrmiröl. Tényekrõl és érzésekrõl. Hiszen ezért írtam az egészet úgy ahogy, hogy besxélni lehessen róla. Kató Néni látom már nincs rossz érzésed, ne is legyen. Az, hogy valamirõl van tidomásunk nem azonos azzal, hogy ott voltunk.Ez fogott meg engem. Hiába élem bele magam ahogy Tarzan dupla Nelson fogással kitöri az oroszlàn nyakát-hü, hogy égett a fülem- vagy Radnótival a barakban- nem voltam ott. Mások meg igen. Vagy 1956. Apa este jött haza és repesve mondta: " Pesten kitört a forradalom, elzavarják Rákosit és az oroszok mennek haza.( Frászt, csak hátrébb mentek, hogy jól nekifussanak.) Azután amikor visszajöttek elõször láttam felnõtt férfit oly kétségbeesetten zokogni.Mert a rádióban úgy emlékszem Gobbi Hilda verset mondott: Hazádnak....rendületlenül. Összekötõdött Apa sírása és a rendületlenül szó. Persxe ezek érzések meg lehet és kell vizsgálni érdemes-e ezek alapján gondolkodni. Na persze, lehet, hogy az ilyen témåk nem a Blogkonyhàra valók, de akkor szóljatok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 10:18:58

@Tangó Suszter: Az emberi agynak van egy fantasztikus tulajdonsága: minden ismeretet, ami kellemetlen/rossz/fájdalmas a háttérbe szorítja (ha tehetné, ki is törölné), hogy maradjon hely az örömöknek. Ez egyeseknél nem működik (mazochistáknak is hívják őket), ami viszont a másik végletet (optimisták) kifejezetten zavarja.
Én optimista vagyok :)
Ettől még felvethetsz ilyen témákat, de ne sértődj meg, ha nem részesülsz lelkes fogadtatásban...
És ne erőltesd, ha nem muszáj!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.17. 13:40:01

@Andrass9:

Nem a témával volt baj, hanem annak előadásával. Az ember még nem tud gondolatot olvasni, ezért miafenéből kellett volna tudni, hogy mi a személyes indíttatás oka. Majd miután elmondja, akkor meg úgy néz ki, mintha mindenki buta és érzéketlen lenne.
Ha fáj valami, azt a legvidámabb hangulatban is el lehet mondani, eddig is meghallgatást talált mindenki, de nem hátulról mellbe kell jönni.

A Hetedik ecloga egy nagyon mély tartalmú szerelmes vers, miért
kellett volna tudni, hogy nem ez a linkelés lényege?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.17. 13:44:42

@Andrass9: "Fogalmam sincs ehető-e, de ott lakik a satnya champion tövénél:"

Talán pont ezért satnya az a shamopion.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.17. 15:14:37

@Tangó Suszter: Velem még mindig az a baj, hogy nem tudom, pontosan hogyan is függnek össze a dolgok, bár némi magyarázat már van..Tangó szerintem-és lehet, ez az én nagyon csökött agyam miatt van- a te érzelmi-logikai szösszeneteidet én pl. nem tudom követni, mert nem ismerlek, nem tudom, hogyan működik az agyad, hogyan kapcsolódnak a gondolataid, miféle asszociációk jelennek meg benne-pláne, ha előbb írod az okozatot. mint az okot.
Szóval egy csekély értelmű medvebocsnak azt kell mondani: ez és ez történt, erről ez és ez jutott eszembe. Traccsolni csak így lehet, magvasan beszélgetni blogon-ismeretlenül, más srófra járó aggyal-eléggé reménytelen, SZERINTEM.

Tangó Suszter 2018.06.17. 17:15:06

Napaszmeh! Most hol találok mazohista blogot, ahol sirva fogadnak s adnak egy rozsdás csorba zsilett pengét??? Egyébként nyugi, nincs több ilyen komoly témám. Apropó, tudjátok, hogy nincs is pesszimista? Mert az csak egy jólértesült optimista!? DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.06.17. 17:53:01

@Tangó Suszter: Nézzél Bergmann filmeket, vagy Tarr Bélát, ha mazora vágysz:DDDD én azok kapcsán gondolok az ereimre, meg a pengére:DDDDDD

Tangó Suszter 2018.06.17. 20:26:36

Aranyos, drága,kedves Fencurch68, Kumari, Szümtükvel! Nagyon halkan, lábujjhegyen kérdezem hát tényleg rossz érzést kell érezni ha nem értünk valamit? Nyilván hiányzik egy informáciò. Akkor pedig kérdezni lehet: ezt így most hogy?:) Készakarva tettem fel elõbb a verset s utána a msgyarázatot, mert gondolam igy többet fogunk beszélgetni. És lõn. //Bergmannt esetleg Tarrt soha :). A zsilettes duma egy csuf viccbõl jött : egy mazohista kalandja egy szadistával...juj

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.17. 20:51:45

@Tangó Suszter:

Kedves tanárunk elmúlásáról nem ilyen beszélgetést kell provokálni, mert ettől többet, és mást érdemel(ne). Persze...nem is tudom miért csudálkozok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 20:58:45

@Tangó Suszter: Sajnos nem veszed észre, hogy ez senkit nem szórakoztat, és sajnos (neked) senkit sem érdekelt.
Próbálj meg olyan kommenteket írni, ami érdekli is a kocsma közösségét, hamár nagyon fel akarod magadra hívni a figyelmet.
A provokációt nem szeretjük. A feleslegesen berakott linkeket se, különösen, ha alapból nincs semmi köze a poszthoz.

Tangó Suszter 2018.06.17. 22:24:31

Rendben. Vagy húsz perce egymás után vetem el a klf gondolatokat, de ezt választottam: ami elromolhat, el is romlik.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 08:36:08

@Tangó Suszter: KedvesTangó! Lábujjhegyen és suttogva: ha egy egész kocsma nem akar az elmúlásról -főleg általunk nem is ismert ember elmúlásáról- kicsit furán felvezetett gondolatokat boncolgatni, az nem az egész kocsma problémája, Mi itt még Wolf és Hagyma után sem agyalogtunk..holott lett volna min. Sőőőt.. a fogpótlásról sem..ugye??:)))
Demokrácia: a többség akarata.A kisebbség meg alkalmazkodjon. vagy vegye tudomásul.(na, jó én egy letűnt kor gyermeke vagyok, így ragadt meg bennem, lehet, túlhaladta a ZÉLET)
Egyébiránt a főzésről bármikor...:DD LOve and peace..ahogy a művelt pirézek mondják ( ha ugyan jól írtam:DD/

csevely 2018.06.18. 12:56:45

@Kumari aki Nilüfer:
Ha 52 ember mond valamit, 48 ember valami egészen mást, akkor az 52 akarata az szent? az már ugye többség. . . . .
És a 48 alkalmazkodjon? mihez is? itt rendben, de általánosságban írtad, ugye?
Én azt szoktam mondani : Make love not war !!!

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 13:00:14

@csevely: ÖÖÖÖ..IZÉ...namost annyit mondok, áprilisban választottunk/tak a népek...

de ezen én nem nyitok vitát:D
Majd a Varánuszon ki lehet vesézni.

Itt most egy volt sokkal szemben.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 13:01:05

@csevely:

A 48-nak el kell fogadni, hogy a döntést nem ő hozza. Tudod, mint a családokban, egy döntéshozó lehet, mert két döntés felborítja a rendet. Ha nem jó a döntés, az majd úgy is kiderül, vagy kiborul.

2018.06.18. 14:52:39

Egyesek itt rohadtul el vannak tévedve!
Demokrácia? Mi? Hogy jön ez ide?
Ez egy véleménynyilvánító-nyitott-kommnetelhető blog.
Egyrészt mindenki leírhatja, amit gondol, legfeljebb másnak nem tetszik. De a másik nem mondhatja meg, hogy az egyik mit írjon le! Így értelmezhetetlen a demokrácia.
Másrészt szintén értelmezhetetlen a demokrácia, mert az van, amit a bloggazdák mondanak és akarnak! Csak ők mondhatják meg, mi legyen.
Mi ez a 48-52 százalék? Itt nem értelmezhető!
Már bocsánat: visszanéztem ide még egyszer és utoljára, de csak megerősítést kaptam, nincs itt helyem.
Ugyanis ez nem a "soklúd-disznót-győz" blog, legalábbis eddig nem volt ez jellemző.
Nos hölgyeim, én bátran bevállalom, hogy én vagyok a disznó, de akkor ti vagytok a libák!!! Rendben?

Szümtük, te meg jobb lenne ha magánban válaszolnál! Ha nem, akkor értem! :(

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 15:03:25

@pizzaszeletvágó:

Nem értesz te semmit, mert ha értenéd, akkor nem pufognál.;D

csevely 2018.06.18. 17:47:30

@Kumari aki Nilüfer:
A tények, azok nagyon izgi dolgok. Tudod, azemberek között volt 500.000 román, szerb, szlovák, ukrán...stb szavazó.
Itten pedig mint énekelte az új István a királyban valaki ..300.000 közmunkás választ meg engem, ha kell:))
Amúgymeg igazad van , itt ezt nem kell megvitatni.
A bloggazda sose voltvanlesz demokratikus, övé a blog, az voltvanlesz, amit akar. Nincs többség...stb.
És több blogon már értésemre adták:DDDD
tranquilo , paz , amor, oszt minden rendben. . .

csevely 2018.06.18. 17:51:07

@látjátok feleim szümtükkel:
Szicilíában a Don megmondja, oszt jónapot. De itten ennek komoly hátrányai vannak........mármint a család egységére.
Ha nem jó a döntés...akkor megnyomja valaki a reset gombot. Néha nagyon durván.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 18:01:07

@pizzaszeletvágó: Nem kell itt semmit túlgondolni,kombinálni, hisztizni. Semmiképp nem volt célom bárkit elüldözni, mert én is egy kocsmatöltelék vagyok itt csupán.. Egyetlen átkos gondolatom volt, Tangó erőltetett valamit, amit itt tulajdonképpen senki sem "vett" Ennyi. Ha a többségnek nem kell, ezt az az egy kell, hogy respektálja. Sem többet, sem kevesebbet nem írtam. és nem is gondoltam.
Ami a bloggaZDát illeti, azt hiszem,messze toleránsabb pl. tőlem.. és az övé a blog. Azt enged meg, amit jónak lát, Úgy tapasztaltam, a demokráciát(vagy valami hasonlót) eddig jónak látta. Nem mellesleg tőlem aztán bárki írhat bármit, csak ne tolja a képembe, hogy miért nem vagyok rá vevő. Mert ez történt, nem?? Tangó kifogásolta azt, hogy nem kezdünk általunk nem ismert ember kapcsán, általunk nem ismert gondolat mentén, általunk fel nem ismert asszociációk alapján elmélkedni. Erre egy válasz van: ha egy ember valamit kezdeményez, és arra nincs visszhang, akkor eZT meg kell érteni, fel kell ismerni el kell tudni fogadni.Annyira ovis rögtön azzal jönni, hogy akkor én innen megyek..de végülis ez mindenkinek szíve joga. Mondom én úgy, hogy semmi közöm a bloggazdához.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 19:43:25

@csevely: @Kumari aki Nilüfer: A bloggazda eléggé szabadon engedi a diskurzust - legalábbis ez volna a célom. Vannak szituációk, amikor egy-egy vendég agresszíven piszkálja a többit, és nem veszi észre, hogy a közönség nem vevő rá. Olyanok is voltak, akik engem pécéztek ki piszkálódásuk tárgyául. Ezt egy darabig szabadon hagyom futni, mert tapasztalatom szerint a kocsma közönsége úgyis elhajtja az ilyeneket. Volt egy-két eset, amikor tényleg közbe kellett lépnem. Úgy látom sikeresen, mert azok kommentelők nem is jöttek vissza.
Nem vagyok klikkvadász, nem érdekel, ha ez a néhány vendég megsértődik. Nekem az a fontos, hogy jó recepteket publikáljunk és ezzel megörvendeztessük az olvasókat.
Pl: "Jaj de jó, most már tudom mit főzök ma!"
Tangó egyszer már elment, mert senki nem vette a stílusát. Aztán visszajött, mert a hangulat nem változott, és az bizony vonzó.
Ha rajtam múlik, remélem így is marad...

2018.06.18. 20:38:30

@Kumari aki Nilüfer: "hisztizni" ????
Múltkor, amikor te nem hisztiztél, csak a hisztizés csíráját vélted felfedezni gondolataid és érzéseid hátsó falára kenve, akkor mindent megtettünk én és András, hogy neked jó legyen! Kigyomlálta András az én kifejezett kérésemre a kommentek közül, ami téged, csak téged zavart!!!
Erre ez a válaszod? Nekem????
Köszönöm. :(((
Figyelek még ma, de egyre kevesebb lelkesedéssel, értem, felesleges vagyok ide. Hú de furcsa vagy Kumari!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 21:06:52

@Andrass9:

Megokosodtam, ilyen az idén a paradicsomom, ami alternária nevű fertőzés. Azt hszem többbet nem ültetek paadicsomot Máskor fitoftórás volt. Anny vegyszer kellene a gombátlanításhoz, hogy azon egész szekérderék paradicsomot tudok venni.

www.google.hu/search?q=paradicsom+altern%C3%A1ria&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Vli2wymHE6fbuM%253A%252CQ-bZLW207SwbUM%252C_&usg=__1NajczQ3R6vLtkobbShM7YycB7c%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjZrNaC9N3bAhVCZVAKHZoXCM8Q9QEIPzAE#imgrc=Vli2wymHE6fbuM:

Tangó Suszter 2018.06.19. 00:03:22

Az utolsó szó jogán :) vonnám le a tanulságot. A stilusom valóban olyan megosztó, de ezen már nem fogok változtatni tudni. Megszoktam. Két célom volt a kommentel az elsõ teljes kudarc, a másik teljes siker. A Tanár úr halála nem volt nekem téma, teljes és hosszú élete volt. Mondtátok elòbb kellett volna az eseményrõl írni és utána a a verset. Nos ugyan azt a helyzetet szerettem volna elõállitani ami miatt a kommentelés ötlete felbukkant. A verset elöbb ismertem meg kb 18 évesen, a bori rabsàgáról 72.ben értesültem. Az fogott meg, hohy esetleg érettségin valaki elõtte "elemzi" a verset
Na ezt nem sikerült elérni. A másik cél egy beszélgetés ennek kapcsán. Hàt ez bejött bâr nem pont igy gondoltam. Minden esetre mostmàr tudom, hogy provokàciò volt, meg azt is, hogy nem veszem észre, hogy nem vesznek észre ,érdektelen a mondanivalóm an blok. Azt is megtudtam hogy profilba illö kommenteket kel irnom," meg olyat ami érdekli a Kocsma közönségét....most jön a cuki:"hamár nagyon fel akarod magadra hivni a figyelmet". Tanulságos volt látni, hogy egy nem értett hsz. miatt hogy alakul ki egy haragszom ràd hangulat. Sebaj, hiszen bennem van a hàrom erény. Csak olyat fogok írni ami a Blogkonyhãba valò. Aludjatok jól!:-)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 08:00:42

@: nem szerettem volna "furcsa" lenni..és miattam nem kellett gyomlálni, legalábbis ilyenre nem emlékszem. Nem igazán tudom, ki lehetsz ezzel a v jellel, de MINDENKINEK: soha senkit nem akartam megbántani, ha mégis megtettem, bocsánatot kérek, a jövőben ha valamit nem értek, akkor inkább behúzom a csápjaimat, továbbá valóban nem fogok beleszólni, ki mit ír.
Lehet, hogy a hiszti erős volt. Bocsánatot kérek. A többit fenntartom.

Továbbá nem volt harag, magyaráztam a helyzetet..de "nem ment át". Ennél többet csak azért nem írok, mert az újabb olaj lenne a tűzre:)

András, tőled, mint bloggazdától külön is elnézést kérek, a te dolgodba kontárkodtam bele, ami helytelen volt.

és most mondjátok meg, mit főzzek a hét végére, mikor jön az egyszem unokám:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 08:50:15

@Kumari aki Nilüfer: Rakott palacsintát! (Tudod, palacsintatortát habos tésztából.) Azt minden gyerek imádja :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 10:05:52

@Andrass9: Köszönöm, nem rossz ötlet:) de kis masszív gyerek, bár egy nagyszülő NÉHA süthet neki bármilyen palacsintát.

Régen gyakran csináltam talkedlit (mifelénk tarkedli a neve), lekvárba mártogatva..ez is beugrott, előtte egy jó kis tartalmas levessel..de majd sorra kerül, itt lesz a kölyök 10 napig. A nagyapjával ..én dolgozom:) Úgyhogy gondolom, esznek majd valami főzős helyeken is. ( a büdös kölke szusira vágyik, a Wasabi majd elmegy egynek. Kár, hogy a nagyapja nem szereti)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 10:17:08

@Kumari aki Nilüfer: Rendes gyerek!!! Szusi rulez :)))
Imádtam nézni, ahog a 2,5 éves unokám kétmarékkal tömte be a szusit (én is ...) :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 10:20:51

@Kumari aki Nilüfer: rendes hát! nagy gourmand ( jól írtam?), mert a Johanna lányom, az anyja fantasztikusan főz, mindenféle külföldit..is:)Én is szeretem.
süti beállítások módosítása