Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A sokoldalú oldalas

2018.05.18. 07:00 Andrass9

Húsra éheztem! Keresgélve a csodahüttőben találtam 4 csontnyi húsos oldalast felvágva. Feleségem vehette, mert azt a boltláncot én nagyon ritkán látogatom. Node baj nincs, mert szép vastag darabok, biztos jót lehet belőle alkotni. Volt hozzá remek kelkáposztafőzelék is.

22.jpg

Az első darab egy étkezésre kielégítő volt. A másnapi darab a hideg oldalasból: pecsenyezsíros kenyeret ettem. Harmadnapra pedig "rilette"-et (húskrémet) készítettem belőle. Az még jutott negyednapra is. Alapvető elkészítésének egy fedeles öntöttvas lábast választottam. Ez már máskor is bevált. Gondoltam, hogy megpirítom zsíron, majd sok hagymával és egy kis borral ágyat készítek neki, amiben pecsenyeszaftig lepárolom.

 Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 4 sertésoldalas darab csonttal (kb 60 dkg)
  • 1 1/2 vereshagyma
  • 3 duci girizd fokhagyma
  • 3/4 dl száraz fehérbor
  • 2 fakanálnyi sertészsír
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 12 tekerés őrölt bors
  • 12 tekerés őrölt só (minek a sót darálni?)

10.jpg

A fűszerekkel liberálisan bedörgöltem az oldalas darabokat, amiben segített az elsőre besózás, mert megnedvesítette  felületet. A zsírt felforrósítottam a lábasban sercegősre. Az oldalasokat kettesével körbepirítottam a forró zsíron (így nem ereszt levet!), és félretettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymákat laskára vágtam, még egy szál újhagymát is hozzákarikáztam. A fokhagymát elég nagy darabokra vágtam, így kevésbé ég meg. Ez ment a zsírba, ahol átlátszóra dinszteltem. Beleszuszakoltam a félretett oldalasokat, és beleöntöttem a pohárka bort.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Fedővel letakarva pároltam, ellenőrizve, hogy legyen alatta folyadék. Egy órát csendben mocorgott. Ekkor levettem a fedőt, és tizenöt perc alatt majdnem zsírjára lesütöttem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Gyorsan ki is tálaltam magamnak az elsőt egy tányér kelkáposztával (nyitókép). Fel is kockáztam a káposztába, és csudásan belaktam vele.

23.jpg

A kanálképet nem akartam címlapfotónak feltenni, pedig olyan étvágygerjesztő (nekem) :)

24.jpg

Másnap reggel egy pecsenyezsírban kihűlt szépség fogadott a hűtőben. Nem álltam meg, és kenyeret kentem a pecsenyezsírral, rávágtam a második húst, és megreggeliztem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

Este ismét találkoztam a maradékkal, amikor eszembe jutott, hogy miért ne készítenék rilettet a két maradékból, olyat még úgysem alkottam. Lefaragtam a csontokról a húst, és apróra vagdostam egy deszkán. A lábasban lévő hagymás pecsenyezsírt villával összetörtem. Hozzáadtam a feldarabolt húst, és legjobb tudásom szerint homogenizáltam a zsírral. Nem használtam hozzá semmilyen gépet, mert féltem, hogy pépesíti.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy szép piros tálkába kanalaztam, amit azután kaliforniai paprikával díszítettem, mert annak a színe passzolt a tálkához.

32.jpg

Beküldtem a hűtőbe, hogy kicsit megmerevedjen. Reggelire aludtejjel ettem a húskrémes kenyeret.

34.jpg

A negyedik nap végére el is fogyott az egész.

33.jpg

Cserébe még a kis meggyfám is kivirágzott.

50.jpg

Remek döntés volt ennyiféle ételt készíteni egy picike oldalasból. Gondolom megérdemelte a sokoldalú jelzőt...

71 komment

Címkék: hagyma zsír bors fehérbor majoranna húskrém oldalas zsíroskenyér kömény rilette kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7213915366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangó Suszter 2018.05.18. 09:17:08

Beindultak a nyálmirigyeim. A főzelék is oké az oldalas is, hát még friss kenyéren. Ezért kétséges a paleó nekem. Az aludt tejet inkább csak utána.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 10:30:27

@Tangó Suszter: Nekem az aludtej iránti vágyam a meleg idővel együtt jelentkezik. A legjobb üdítő számomra!

2018.05.18. 11:08:53

Próbálok belekötni, de "nincs ennek más baja, csak hogy ..."
:)
Ellenben tegnap este, hasonló étel (tarjaszelet) készítésénél a Nigella féle fokhagyma pucolást alkalmaztam. Azaz nem pucoltam meg, csak gerezdekre (girizdekre) szedtem, és csak annyi hajat szedtem le, ami így lejött. Így tettem a hús mellé, és csodák csodája mégis jó fokhagymás lett a szaft és a hús is. Nyereségként a végén a hajából kinyomott fokhagyma adott egy új textúrát a kész ételnek.
Esetleg a rilettedhez is jó pluszt adott volna így az állagával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 11:41:25

@pizzaszeletvágó: Pont ezért nem vágtam vékonyra - remek krémesre párolódott. De igazad van, hajában még egyszerűbb lett volna.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 12:07:59

Mijafenezarilett? Látni látom, de nem lehetne bővebben, hogy mitől rilett?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 12:47:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon zsíros húspástétom?
A Culináris szerint:
" A rilette egy különleges eljárással készített, tulajdonképpen zsírban konfitált hús, melyet erősen fűszereznek, majd elkészítés után lehűtik. A tálalás szobahőmérsékleten javasolt, friss kenyérrel, hagymával és friss idényzöldségekkel."
Ennél sokkal jobban nem tudnám én sem meghatározni.

Dikusz 2018.05.18. 12:50:43

@látjátok feleim szümtükkel: nemrég volt poszt róla.
Szerintem összetépkedett/darabolt sült hús zsírjában, "szakzsargonul".

Kumari aki Nilüfer 2018.05.18. 16:05:33

Ide mindet! Elejétől a végéig!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 16:31:10

@Kumari aki Nilüfer: Namost az a gond, hogy - bár @látjátok feleim szümtükkel: -nek halvány segéd fogalma sem volt róla, hogy mi ez, de elfogyott :((( Így azután nehéz lenne adni belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.18. 16:31:57

@látjátok feleim szümtükkel: Kelkápfőzelék is? Csak, mert azt is imádom vele :)

Dikusz 2018.05.18. 18:27:00

@Andrass9: én kelkáposztafőzeléket kér....tem volna, ha maradt volna:)
Nagyon szeretem, de én "csirizesre" főzöm.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 18:30:11

@Andrass9:

Nem arra voltam kíváncsi, hogy mikor.:D

Dikusz 2018.05.18. 18:31:15

@Andrass9: erre a posztra gondoltam én is, de azt hiszem a kocsmában is volt már szó róla.
Szeretném megkérdezni: ugye a népies nevén nevezhető ez a finomság "sülthúszsírnak" is?

Dikusz 2018.05.18. 18:32:53

@látjátok feleim szümtükkel: kíváncsivá tettél, hogy mire vagy kíváncsi:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.18. 18:42:53

@Dikusz:

Pedig szerintem elég koros vagy már ahhoz, hogy tudd, mi az a nemrég.;D

Dikusz 2018.05.18. 19:10:32

@látjátok feleim szümtükkel: vagy már túl koros ahhoz, hogy el is felejtsem:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.18. 22:22:50

Köszönök szépen!
Mindegyik fogás a kedvemre való. A pulutyka, akár még feltét nélkül is (feltétlenül), a pecsenyezsír kis lila hagymával, foszlós, ropogós héjú kenyérrel, az oldalas akárhogy. Szóval befizetnék. Fénypost műk? Ablnyi.

Tangó Suszter 2018.05.18. 22:56:08

@Waka: A sült oldalasnak konkurenciàja e a fõtt füstölt?

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.19. 11:48:33

@Tangó Suszter:

Attól függ ki mit szeret.

Nálam a főtt oldalas csak paradicsom-zöldpaprika szezonban konkurencia, vagy ha sóskamártás és sós burgonya a körete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 11:59:30

@Waka: Post küld. A plutyka nekem kedvenc főzelékem. Majdnem soha nem eszem hozzá feltétet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.19. 12:03:23

@Tangó Suszter: Nem hiszem, hogy konkurencia, mivel egész más jellegű ételek, bár mindkettő remek. Hamár, akkor nekem még Sztakis koromból a főtt marhaoldalas maradt meg a legjobb emléknek. A büfés csaj főzött hetente egyszer, de fogalmam sincs hogy fűszerezte. Csak egyszerűen fenomenális volt. Valahol ilyen húsból volt:
blogkocsma.blog.hu/2016/10/25/lassan_sult_marha_oldalas_hercegnoburgonyaval

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.19. 16:03:58

@Tangó Suszter: Nem hiszem. Hogy őszinte legyek, nálam a füstölt oldalas csak a székelykáposztába fő bele. Ha ilyesmire vágyom, inkább füstölt csülköt főzök.

Tangó Suszter 2018.05.19. 19:48:20

Szép új fejeskáposztákat láttam. Micsoda lucskosakat fogok fõzni!!! Majd. Péntek estétõl hétfõ reggelig pácolódik egy darab vaddisznó comb, akkor vörösboros pörköltté lényegül át. Tarhonya lesz mellé és ecetes pepperòni. Remélhetõleg kovàszolt ropogòs héjju kenyérrel. Szerintem a pékség dolgozik.

2018.05.19. 20:01:39

@Tangó Suszter: van már új káposzta, igen. Én már töltöttet is készítettem belőle.

Tangó Suszter 2018.05.20. 12:40:23

@Andrass9: Most nem tudom, hogy Naksol vagy haboltó kell a klotyóra?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.20. 12:45:40

@Tangó Suszter: Tej, tejfel vagy vaj. A kapszaicin zsírban oldódik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.20. 20:17:00

Én minden esetre ciánoztam :) Feleségem felsegítette a permetezőt, így minden gyümölcsfa le van védve a csúfságoktól. Már aminek még van két hete :) Azért nagyon nehéz már az a masina, ha tele van (16 liter) + 16 kg a gép. A kerekeken nagyon gondolkodom! Most viszont egy darabig nyugalom van, addig ráérek kitalálni valami egyszerűbb motoros dolgot.

2018.05.20. 20:19:06

@Andrass9: Egyeseket elnyelt az őserdő, mások bandáznak valahol.
Én is most érkeztem haza Egerből. Hajnalban kipermeteztem 30 litert, utána fagyasztóba száműztem egy nagy szatyor kaprot. Azután megunva a paraszti életet Egerbe mentünk ebédelni, mintha városi kispolgárok lennénk. Meg nem utolsó sorban oda sikerült összeszervezni a kiscsaládot.
Merészség volt ma előre foglalás nélkül Egerben próbálkozni, a legjobb helyeken csak este 6 körülre ígértek asztalt és ebédet, de mégis összejött az egyik második vonalbeli helyen délután 3 órakor egy késői ebéd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.20. 21:04:23

@pizzaszeletvágó: Eger nagyon jó! Az a pizzéri a semmiben, az tökéletes volt. A BBQ-s gyerek se rossz, de a feleségem szerint én jobbat csinálok :)
Úgy volt, hogy elmegyünk mi is ebédelni, de elmaradt, viszont holnap pho-t eszünk a Mozsár utcában!
Én most este permeeztem, és 16 literrel az egész kert elvan. Ezért szeretem ezt a levegőset, mert sokkal kevesebb kell!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.20. 21:39:16

@Tangó Suszter: Nedves popsitörlő, végszükség esetén intim törlő is megfelel.
Hajnalban a Hegyre mentem, kis kémiaóra a fáknak, utána kapálás. Fél tizenegy tájt indultam gyalog haza. Szerencsém volt, jött egy kolléga, elvitt a lengyel- (bolha) piacig. Ha már ott voltam, körbejártam, gagyi gagyi hátán. Öt pár zoknit azért vettem, a kerti cipő eszi a zoknit. Fél egy körül hazakeveredtem, kicsit pihentettem a fájó tagjaimat, ettem egy ebédet és hunytam keveset. Öt felé mentem az új kertbe. Leszedtem az epret. Kémia a paszternáknak és a babnak. Összehúztam a pár napja levágott füvet, tettem alá egy réteg galambtrágyát, aztán bőven belocsoltam. Megtöltögettem a krumplit, utána módszeresen végigöntöztem mindent. Telemertem a hordókat a kútból. Hazafelé a Sörözőben hidratálódtam egyet. Megvolt a zuhany, a vacsora meleg, tápolok és szunya. Holnap reggel fel kell ásni még egy darabot a gerillakertben, aztán megkapálom a csemegekukoricát. Estére kapor és spenótszedés, meg a megszokott vízmerés, öntözés. Közben elintézek néhány apróságot itthon, főzni is kéne valami gyorsat.

Fenchurch68 2018.05.20. 22:39:34

Elnyelt az őserdő, de már ki is köpött :)
Ciánnal nem találkoztam, de hatalmas, gyönyörű virágzó nadragulyatövekkel igen, egy falut ki lehetne irtani, annyi volt. Meg egy határ szappanfű, szedtem is, na nem szappan ellen :) hanem mert köhögős nyavalyákra remek köptető, bár lekopogom, már a második téli szezont húztuk ki hasonló jók nélkül.

A töltött karaj nagyon jó lett, és még szép is, és fotózni se felejtettem el, majd küldök Andrásnak vendégposzT, hátha jó lesz az ínséges időkre. (Elfelejtettem beletenni a töltelékbe a kikészített bacont, úgyhogy inkább betekertem vele a tekercset kívülről, jó ötletnek bizonyult.) A töltött karalábét is fázisfotóztam, de minősíthetetlenül randa lett a tányérfotó, olyan, mintha már megette volna egyszer valaki, pedig finom lett :(

Tangó Suszter 2018.05.21. 05:46:45

A Töltött Karalábé király! D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.21. 06:58:54

Kedves Kocsmatöltelékek!
Holnap hajnalban egy hétre Svájcba indulunk buszkirándulásra,remélem, szép lesz, és épségben haza is érünk.Tudom, nem fogazunk, de volt egy kicsit brutál fogműtétém is, de már jó:) Pont lecseng a nagyobb utózönge az indulásra,
Főzzetek sokat és finomat!Sajnos, nem vagyok fotózkodós típus, maximum a feelingről fogok tudni majd beszámolni.Szép hetet nektek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 09:14:10

@Fenchurch68: Várom a poszt :) A karalábét szerintem nem is lehet szebbre fotózni ...
Pedig majdnem elbuktam, mert feleségem hozott két óriási, ám zsenge kralábot. Mondtam is neki, hogy egy életem - egy halálom, főzök töltött karalábot. Hát nem engedte: ő azokat esti nasinak szánta nyersen. Így nem szerettem meg végre a töltött karalábot :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 09:15:37

@Kumari aki Nilüfer: Érezzétek nagyon jól magatokat és lássatok sokat! A fogaidat meg hagyd addig itthon, ne rakoncátlankodjanak neked :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.21. 09:51:29

@Waka:

Szólj, ha lámpásra lesz szükséged, valahol van egy viharlámpa.;D

2018.05.21. 10:13:44

@Andrass9: a BBQ-s Zuzmó nagyon csendes volt, szerintem már előre megbeszéléssel sem működik. Az utolsó fészbuk bejegyzések is kb. akkoriak, mikor te arra jártál. Azt a pizzát még azóta sem volt alkalmam kipróbálni. Jól emlékszem, a Palacsintavártól lejjebb abban az utcában? Messziről láttam, hogy nyitva van.

A Brumbrum büfében felajánlották, hogy üljünk a pulthoz, mert asztal aznap nem lesz, és csinálnak gyorsan valami kaját, de az nem túl családias, egyedül vagy kettesben nagyon jó lehetőség lett volna. Aki nem ismeri: van egy hosszú bárpult szerűség, de nem italokat töltögetnek, hanem ott van a nyitott konyha, tőled 30 centire készülnek a prémium minőségű fogások, most 4 szakács nyomta folyamatosan. Kedvem lett volna leülni és figyelni, így csúcsidőben sok mindent lehetett volna látni. Prémium minőségű ételek készültek, láttam pár tányért. Máskor nyilván nem forog annyi minden. Illetve ha lehet, igyekeznek betartani az ebéd és a vacsoraidő fogalmát, hétköznap a délután közepén lehet hogy csak valami gyorskaja van esetleg készétel a szomszéd Imolából. Ahogy ezt tapasztalhattad legutóbb.
Itt jól látszik a nyitott konyha a pulttal:
www.diningcity.hu/media/restaurantwidepictures/42144_brum_brum_eger.jpg

Tangó Suszter 2018.05.21. 11:00:41

Szia @Andrass9: Vaslapon és takarékon rotyog a vaddisznòcomb felöntve Varga féle Bikavérrel 3 napig pàcolódott, most ráérek kicsit mig oda nem ég. Elöljàróban annyit, hogy a Bloggazda Várkapitány, szava törvény. Most jön a lényeg. Írtad , józan ember mem olvas 888at én meg, hogy tudod rólam, hogy nem vagyok józan. vàlaszosem : elolvastad e a cikket vagy nem, mert ott jelent meg ahol.??? Kérlek ne 1 szóval vàlaszolj.

Tangó Suszter 2018.05.21. 11:10:09

@Tangó Suszter: "Napaszmeh!" A "válaszosem" nem érvényes" törmelék, helyette: kérdésem: DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 11:31:16

@pizzaszeletvágó: Igen, a Zuzmós gyereknek nem sikerült óriási sikert aratni a BBQ versenyen (tán 27.-ek lettek?) tavaly, talán ez vette el a kedvét.
A pizzás pedig ott van a Palacsintavár utcájában lefelé. Ha arra jársz, okvetlen próbáld meg!
Mi a kinti kisebb részében voltunk (Macok?) és bizony nem nyert, dehát a pap és a papné ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 11:38:27

@Tangó Suszter: Oly mértékben szennylappá degradálódott az Origó, hogy az nálam már eleve blokkolva van. A 888-at, PestiSrácokat, Mandinert, stb. meg elvből nem olvasom: nekem elég jó a vérnyomásom, nem kell feljebb tornászni. Semmi baj, ha valaki linket tesz fel rájuk, mert mást esetleg érdekel, de tőlem ne várja el senki, hogy olvassam.
Ez több, mint 1 szó? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 11:49:45

@Tangó Suszter: Most viszont elolvastam, de kár volt időd fecsérelni rá.

Tangó Suszter 2018.05.21. 21:02:55

@Andrass9: Köszönöm. Teljesen oké nekem. Lazitáskép:https://m.facebook.com/home.php#!/story.php?story_fbid=912551718869711&id=441799315944956&refid=7&__tn__=%2As%2AsH-R

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.22. 17:10:27

@Tangó Suszter: Egy csak egy legény van talpon e vidéken ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.22. 19:45:40

@Tangó Suszter: Szeretem Fekete Istvánt. Jó írónak tartom!
Köszi!

Kumari aki Nilüfer 2018.05.30. 11:31:38

@Andrass9: :) nem biztos, hogy irodalmi Nóbelt kapna, de én is szeretem.) Számít, hogy a testvérét, Kató nénit személyesen is ismertem? Kató néni sokáig élt Ámérikában, ahol házvezetőnő volt..ennek kapcsán aztán olyan citromtortát tudott sütni, amilyet szerintem a legjobb cukrászdában sem kapni..vagy nagyon kevés cukrászdában jártam azelőtt:D Mindez olyan ötven éve volt..(ÚÚÚRISTEN!! már annyi éves vagyok, hogy tizenegy éves voltam ötven éve??? ÁÁÁÁ...)

Tangó Suszter 2018.05.31. 22:26:13

@Kumari aki Nilüfer: Vajh mérhető és összehasonlitható egy Nobel dijas író és Fekete műveinek hatása?

Kumari aki Nilüfer 2018.06.01. 08:41:33

@Tangó Suszter: Nem. De Fekete István soha nem lenne Nóbel díjas,

és nem is azért szeretejük, mert azt várjuk tőle:) csupán arra utaltam, én magam-bár nagyon kedveltem fiatalként a könyveit- nem tartom nagy írónak, csupán egy jó, mondhatnám populáris írónak. De attól SZERETEM. Sőt, a gyerekek, fiatalok még az ősidőkben a könyvein keresztül megszerethették a természetet is, az olvasást is. A mai gyerekek jó részénél nem éri el az ingerküszöböt. "Unalmas". Nem mellesleg a Nóbel díjasokat sem mind szeretem, a hatásáról nem tudok, bármely művészet hatását mérni szerintem eléggé lehetetlen vállalkozás. Abban hiszek, ha valaki sokat olvas színvonalas irományokat, az a jellemfejlődését, világlátását, személyiségét alakítja.Véleményem szerint akár egy színvonalas krimi vagy fantazy is. SZERINTEM persze:))))

Fenchurch68 2018.06.01. 10:20:06

@Kumari aki Nilüfer: Minden szavaddal egyetértek :)
Gyerekkoromban nagyon szerettem Fekete Istvánt, aztán persze árnyalódott a kép, ez teljesen normális. Most már érettebb ízléssel nehezemre esik végigolvasni a népszerűbb könyveit. Bár érdekes, hogy gyerekkoromban is sokkal jobban szerettem a "szociográfiai" elemekkel teli önéletrajzi jellegű írásait (Ballagó idő, Köd, Őszi vásár), mint a szerintem erősen túlantropomorfizált állatos könyveket. De hát ezért van annyi író, hogy tudjunk közülük választani :)

Topy 2018.06.01. 10:43:01

@Kumari aki Nilüfer: irodalmi Nobel díjat szerintem nem az kap, aki jól ír, hanem aki a kritikusoknak tetszik (az egyéb, irodalmon kívüli szempontokat meg hagyjuk...)

Tangó Suszter 2018.06.01. 14:38:24

Nobel dijat az elit oszt elitnek. Az a mű nem hatol a tömegekbe :-( . Hatása csak a nép szerű müveknek van. Bár kb 25 éve hallottam, hogy Apu Anyu faggatta haszontalan kölkét: miért nem olvasta a feladott Tüskevárt? "Mert olyan unalmas." A sok készen kapott képi inger elsorvasztja a kép zelő eröt?

Fenchurch68 2018.06.01. 14:52:04

@Tangó Suszter: Régen ugye azok voltak a kötelező olvasmányok, amik az akkori közízlésnek, általános műveltségnek megfeleltek. Aztán ez változott, az olvasmánylista viszont nem :( Ezért nem engedtem be a kölkeket nagykorúságig a közoktatásba.

Tangó Suszter 2018.06.01. 17:57:32

@Fenchurch68: Pár éve megpróbáltam elolvasni az Isteni Szinjátékot, de beletört a bicskám...na jó, az olvasószemüvegem."Napaszmeh" most ült le egy rokonszenves házaspár a másik ülésre a buszon, egy lurkóval. Ami nagyon helyes kezdo cssládmodel Fideszleg. Csak mindkét (rokonszenves!) szülö ki van varrva,apubikuci orrában karika...Jáááj Ebbol latszik micsoda ósdi fazon vok./// Nem mindenki vevő vagy képes a Waldorfra.

Fenchurch68 2018.06.01. 21:28:17

@Tangó Suszter: Van hálistennek egy rakás más alternatíva is, egyre több :)

Én akkor kaptam e-book olvasót, mikor a buszon olvasva elejtettem az egykötetes Színjátékot, a sarka beleállt a combomba, dőlt a vér, és szeretteim közölték, hogy ilyen veszélyes helyzeteknek nem tehetem ki magam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.01. 21:40:20

@Fenchurch68: Én meg folyton elejtem az eKönyvet :) Kaptam végül a kicsilyánytól egy ujjkarikát, amit az okostelók fenekére ragasztanak (megvédte őt, hogy el tudják tőle lopni a telefonját). Ezt felragasztottam a Kindle hátára - azóta sohs nem esik le!
süti beállítások módosítása