Feleségem beleütközött vásárlás közben egy csodás marha oldalasba! Még õ is tudta értékelni a hús szépségét, ezért meg is vette, amennyit talált :)
Azért a nagyját lefagyasztottam szûkösebb esztendõkre, viszont egy rövidebbet azért kivettem a csodahüttõbõl: hátha egy nagy hús nem lesz elég kettõnknek?
A húsokat bedörzsöltem Bayou Cajun fûszerkeverékkel, bár csak só, bors is elég lett volna. Begyûjtöttem a lassú sütés/fõzés alapanyagait is:
- Két nagyobb húsos marhaoldalas
- 10+2 dkg vaj
- 4 kis lucullus paradicsom
- 3 nagy vereshagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 nagy póréhagyma
- 1 liter fûszeres alaplé a nyelvfõzésbõl
- ízesítõcsokorhoz (bouquet garni):
- petrezselyem
- kakukkfü
- rozmaring
- oregano
- babér
- 2 csilipaprika
A legnagyobb serpenyõben felhevítettem a vajat, amibe a két monstrumot betettem körbepirítani. Minden oldalán jól megpirítottam, még a végeiket is átsütöttem.
Az ízesítõcsokorhoz valókat kettévágtam, mert találtam nekik egy pontméretû póréhagymát a hûtõben, amibe be tudom csomagolni. Az ízét így is szépen kiadja, de nem fog mindenütt úszkálni mindenféle fûszer a szaftban. A répákat hosszú csíkokra - negyedekre - vágtam, a maradék kis pórét és a csilit beleaprítottam a megmaradt pecsenyés vajba, amit egy idõ után még egy kis sörrel is meglocsoltam, hogy minden feloldódjon a serpenyõbõl.
Kaptunk a fiunktól egy kicsi, de magas tepsit, ami tökéletes ehhez a feladathoz. Kibéleltem a fenekét vastag karikákra vágott hagymával, ráhelyeztem a húst, beillesztettem a két bouquet garnit és belevagdostam a paradicsomokat. Ráöntöttem a serpenyõ tartalmát, amit azért valahogy el is rendeztem a hús körül. A végén felöntöttem az alaplével. A tepsit vastagabb alufóliával letakartam, és betettem a sütõbe elõször 180C-re, hogy minden átforrósodjon benne.
Kb 10 perc elég volt, akkor levettem minimumra a sütõt, és ki is nyitottam kicsit az ajtaját. Így sikerült olyan 120C körül tartanom a belsõ hõmérsékletet.
Mintegy óra múlva levettem a fóliát, és a nagy póréhagyma felét rászeleteltem, hogy felülről is takarva legyen a hús. Fólia vissza, tepsi vissza, hőfok marad 120C.
A hercegnõburgonyához összeszedtem az alapanyagokat:
- 80 dkg sárga krumpli
- 8 dkg vaj
- 3 tojás sárgája (4 kell bele!)
- 1 liter víz
- 10g só
- 1 kk õrölt fehérbors
- 1/4 reszelt szerecsendió
- habzsák
Kép errõl nem készült, mert ... nem tudom. A krumplit meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam, és a vízben a sóval kb 20 percig lassan fõztem. Pont, amíg megpuhul, amit egy kiskéssel ellenõriztem. Amikor megfõtt, a vizet leöntöttem, és hagytam picit kigõzölögni a krumplit, majd nyomóval egy jénaiba pürésítettem.
Felvertem a tojás sárgájákat a fûszerekkel. Közben a krumpli is lehült tán 65C-re.
Ekkor apránkét spatulával beledolgoztam a sárgáját a krumpliba, majd a végén a kockára vágott vajat is hozzáadtam. Egy kicsit visszatettem a vasplatnin a lángra, hogy a tojás besürítse a keveréket.
A húsról 4 óra sülés után levettem az alufólia takarást, hogy a szaftját is elpároljam, amihez már 160C-re emeltem a sütõt.
A krumplihoz most kéne a habzsák, de azt nem tudom hol van. Egy közönséges mûanyag zacskó is megfelelt, amibe belelapátoltam a pürét, vágtam egy likat a sarkán, és tepsire tett sütõpapírra próbáltam inkább kevesebb, mint több sikerrel mutatós formákat nyomni.
Ezt a tepsit is betoltam a sütõbe a marha fölé.
Mintegy 30 percet szaunáztak, amikor a húst kivettem, a krumpli felett meg bekapcsoltam a grillt, hogy megpiruljon.
A csontok kiestek a húsból! A szaftját átszûrtem, a répákat meg a hús köré rendeztem dísznek, meg körítésnek. Mindkét húsra tettem egy-egy kis kocka vajat, amivel kifényesítettem a tálaláshoz.
A hercegnõburgonya alaposan ellapult a sütõben, biztos kellett volna a negyedik tojás is. Ezek a mostani tyúkok olyan apró sárgájú tojásokat tojnak ...
Remek szaftos és ízes lett a hús. Egész délután, míg sült, élveztem az illatokat a lakásban :) A krumpli jóízû, de lehetett volna kissé szilárdabb.