Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lassan sült marha oldalas hercegnőburgonyával

2016.10.25. 07:00 Andrass9

Feleségem beleütközött vásárlás közben egy csodás marha oldalasba! Még õ is tudta értékelni a hús szépségét, ezért meg is vette, amennyit talált :)

10.jpg

Azért a nagyját lefagyasztottam szûkösebb esztendõkre, viszont egy rövidebbet azért kivettem a csodahüttõbõl: hátha egy nagy hús nem lesz elég kettõnknek?

A húsokat bedörzsöltem Bayou Cajun fûszerkeverékkel, bár csak só, bors is elég lett volna. Begyûjtöttem a lassú sütés/fõzés alapanyagait is:

  • Két nagyobb húsos marhaoldalas
  • 10+2 dkg vaj
  • 4 kis lucullus paradicsom
  • 3 nagy vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 nagy póréhagyma
  • 1 liter fûszeres alaplé a nyelvfõzésbõl
  • ízesítõcsokorhoz (bouquet garni):
    • petrezselyem
    • kakukkfü
    • rozmaring
    • oregano
    • babér
  • 2 csilipaprika

11.jpg

A legnagyobb serpenyõben felhevítettem a vajat, amibe a két monstrumot betettem körbepirítani. Minden oldalán jól megpirítottam, még a végeiket is átsütöttem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Az ízesítõcsokorhoz valókat kettévágtam, mert találtam nekik egy pontméretû póréhagymát a hûtõben, amibe be tudom csomagolni. Az ízét így is szépen kiadja, de nem fog mindenütt úszkálni mindenféle fûszer a szaftban. A répákat hosszú csíkokra - negyedekre - vágtam, a maradék kis pórét és a csilit beleaprítottam a megmaradt pecsenyés vajba, amit egy idõ után még egy kis sörrel is meglocsoltam, hogy minden feloldódjon a serpenyõbõl.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kaptunk a fiunktól egy kicsi, de magas tepsit, ami tökéletes ehhez a feladathoz. Kibéleltem a fenekét vastag karikákra vágott hagymával, ráhelyeztem a húst, beillesztettem a két bouquet garnit és belevagdostam a paradicsomokat. Ráöntöttem a serpenyõ tartalmát, amit azért valahogy el is rendeztem a hús körül. A végén felöntöttem az alaplével. A tepsit vastagabb alufóliával letakartam, és betettem a sütõbe elõször 180C-re, hogy minden átforrósodjon benne.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kb 10 perc elég volt, akkor levettem minimumra a sütõt, és ki is nyitottam kicsit az ajtaját. Így sikerült olyan 120C körül tartanom a belsõ hõmérsékletet.

Mintegy óra múlva levettem a fóliát, és a nagy póréhagyma felét rászeleteltem, hogy felülről is takarva legyen a hús. Fólia vissza, tepsi vissza, hőfok marad 120C.

A hercegnõburgonyához összeszedtem az alapanyagokat:

  • 80 dkg sárga krumpli
  • 8 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája (4 kell bele!)
  • 1 liter víz
  • 10g só
  • 1 kk õrölt fehérbors
  • 1/4 reszelt szerecsendió
  • habzsák

Kép errõl nem készült, mert ... nem tudom. A krumplit meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam, és a vízben a sóval kb 20 percig lassan fõztem. Pont, amíg megpuhul, amit egy kiskéssel ellenõriztem. Amikor megfõtt, a vizet leöntöttem, és hagytam picit kigõzölögni a krumplit, majd nyomóval egy jénaiba pürésítettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Felvertem a tojás sárgájákat a fûszerekkel. Közben a krumpli is lehült tán 65C-re.

27.jpg

Ekkor apránkét spatulával beledolgoztam a sárgáját a krumpliba, majd a végén a kockára vágott vajat is hozzáadtam. Egy kicsit visszatettem a vasplatnin a lángra, hogy a tojás besürítse a keveréket.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A húsról 4 óra sülés után levettem az alufólia takarást, hogy a szaftját is elpároljam, amihez már 160C-re emeltem a sütõt.

A krumplihoz most kéne a habzsák, de azt nem tudom hol van. Egy közönséges mûanyag zacskó is megfelelt, amibe belelapátoltam a pürét, vágtam egy likat a sarkán, és tepsire tett sütõpapírra próbáltam inkább kevesebb, mint több sikerrel mutatós formákat nyomni.

32.jpg

Ezt a tepsit is betoltam a sütõbe a marha fölé.

33.jpg

Mintegy 30 percet szaunáztak, amikor a húst kivettem, a krumpli felett meg bekapcsoltam a grillt, hogy megpiruljon.

34.jpg

A csontok kiestek a húsból! A szaftját átszûrtem, a répákat meg a hús köré rendeztem dísznek, meg körítésnek. Mindkét húsra tettem egy-egy kis kocka vajat, amivel kifényesítettem a tálaláshoz.

35.jpg

A hercegnõburgonya alaposan ellapult a sütõben, biztos kellett volna a negyedik tojás is. Ezek a mostani tyúkok olyan apró sárgájú tojásokat tojnak ...

36.jpg

Remek szaftos és ízes lett a hús. Egész délután, míg sült, élveztem az illatokat a lakásban :) A krumpli jóízû, de lehetett volna kissé szilárdabb.

44 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma paradicsom fokhagyma póréhagyma vaj rozmaring sárgarépa babér fehérbors oregano gyökér szerecsendió bouquet garni csilipaprika kakukkfü cajun fűszerkeverék tojás sárgája marhaoldalas ízesítőcsokor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6711829809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.10.25. 07:30:59

Nagyon jónak tűnik ez a hús! Én valószínűleg olyan köretet készítenék, ami felszívja a szaftot, pl. rizst, esetleg maccheronit. Persze nem úgy enném, ahogy a nagy Levin képzelte, hogy a köret és a mártás ne keveredjen (úriemberesen), hanem úgy, hogy megágyaznék a rizzsel, bőségesen meglocsolnám a rusztikusan darabos zafttal, és jöhetne mellé a hús.
De a hercegnőburi is rendben van. De megéri ez a sok macera?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 10:44:16

@turósmácsik: Nem éri meg :)
Kaptam egy fantasztikus konyhai technológiai szakkönyvet, és abból készítettem. Ők sem tökéletesek ...
A meglocsolt rizsalapról majd egy későbbi posztban szólok!

vörösbor(de)minőségi 2016.10.25. 11:16:32

az a szaft.az a sült püré!

tökély.esetleg elteritve és úgy megsütve majd mint sütemény szeletelve?
maceracsökkentő tényezőként.....:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 12:38:04

Ha A Fickó előkerülne: olvassa el ezt a cikket. Hátha bevágódhatna a cégnél néhány jó árura!
divany.hu/alapkonyha/2016/10/24/miert_parizsban_vesznek_krumplit_a_magyar_ettermek/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 12:39:44

@vörösbor(de)minőségi: A habzsák nem igazán macera, valahogy mindenképp ki kell tenni a tepsire. A macera az, amíg az ember gyereke megtanulja, hogy a tojások sárgáját is súlyra kellene megadni, nem darabszámra.

A fickó 2016.10.25. 12:49:14

Újragondolt pásztorpite. :D Tényleg, kéne egy kis Shepherd's pie-t csinálnom. :)

A lényeg, hogy a tojássárgák a még forró áttört krumpliba kerüljenek bele, különben ellágyul. Azért a krumpli minősége is fontos, nem lehet vizes. A több tojás csak rontott volna a helyzeten. Szaftos, mártásos ételek mellé gyakran készítem, mert krumpli imádók vagyunk. :D

500 g krumpli, 2 tojás, 20 g vaj, fr. szerecsendió. A vaj is elhagyható, de szerintem ennyi kell bele. Akad, aki felvert tojással is lekeni. Anno, Gundel Imre könyvéből ellesve ... Csillagcső fontos, az éles strukturált recék miatt lesz sok igazán ropogós felület, illetve a szép "retro" kinézete:)

A fickó 2016.10.25. 12:52:43

@turósmácsik: A hercegnő burg. kifejezetten a szaftos, mártásos ételek mellé illik - lett kitalálva. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 13:12:54

@A fickó: Az eredeti francia recept szerint 2 kg krumpli, 10 tojás sárgája és 20 dkg vaj. Plusz 1-2 sárgája a kenéshez. A megfőtt krumplit 5 percig szárítottam a sütőben, ahogy a könyv tanácsolta. Persze sóágyon hajában sült krumpliből még szárazabb lenne. Ha pontosan osztottam volna le az arányokat, az 4 tojást jelentene, tehát KELL a negyedik bele. Ezek ráadásul nagy tojások, miniatűr sárgájával jöttek.
Sajnos a zacskó sarkát nem tudtam csillagosra vágni, de egyetértek :)

A fickó 2016.10.25. 13:26:10

@Andrass9: Elolvastam és abszolút megértem az éttermek problémáját, a hazai termékekkel (ellátással) kapcsolatban. Ha már a krumplinál tartunk, saját felhasználásra sem tudok folyamatosan beszerezni jó minőséget, ezért hozatom a kedvenceket pl. Müllertől. :) Most hópehelyt tudtam folyamatosabban megvenni, de bácsi nem tudta jól tárolni és már romlott a minősége, és ez ráadásul csak néhány fajta ételhez jó.

A fickó 2016.10.25. 13:50:42

@Andrass9: Nekem még eddig mindig jól sikerült, de találtam neked egy receptet, ahol szintén kiemelik a krumpli forró mivoltát, mint lényeges dolgot. Érdekes itt vaj sem kerül bele.

receptletoltes.hu/hu/arch%C3%ADvum/13507

Igen, én is gyakran sütöm a püréhez (főleg, ha rusztikusabb kivitelben szeretném) a krumplit. Legutóbb konf. libacombhoz csináltam vegyes sült gumókból (köztük fehér batáta) rusztikus libazsíros pürét. Hozzá kökényes, vörösboros párolt vöröskáposztát.

Ha tehetitek próbáljátok ki a párolt káposztát kökénnyel, libához, kacsához. Ecet nem kell bele, mert a kökény pont elég savas, ugyanakkor gyümölcsös és finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 15:35:05

@A fickó: Köszönöm! Valószínű, hogy a vaj volt a sok. A krumpli 65C fokos volt, amikor beledolgoztam a tojást, majd utána még melegítettem is. Elég kemény állaga volt.

Fenchurch68 2016.10.25. 16:20:21

@Andrass9: Nincs otthon cikkcakk-olló? :)
Jó, hogy eszembe juttattad a hercegnőburgonyát, mert anyós hazakerült a kórházból, és olyan, mint egy kisgyerek, trükközni kell neki a kajával. Csináltam neki Shepherd's Pie-t, annak nagyon örült, megbeszéltük a nevét, meg hogy ez egy ilyen érdekes külföldi étel. A ledarált pörköltet krumplipürével nem ette volna meg. Viccesen szomorkás, az omlettet nem kérte, de mikor előszedtem a csillagos meg szívecskés sütikiszúrót, akkor megevett egy emberes adagot. Nekem ez kicsit új, a gyerekeimnek nem kellett trükközni ilyesmivel, de kreatív vagyok. Van csillagos csövem, már párolom a "hercegnősárgarépá"-hoz valót.

Egyébként a sütés előtti állapot előhozza azt az élményt, mikor Halloween-partira próbálkoztunk a bloody brain koktéllal :) Mire megtaláltuk a tökéletes módozatot, elég sok sikertelen próbaadagot kellett elfogyasztani, hogy ne vesszen kárba.

turósmácsik 2016.10.25. 17:44:36

@A fickó: Nem kifogásoltam. Sőt. Lásd utolsó mondat.
Mindössze azt írtam, ÉN más köretet kínáltam volna mellé MAGAMNAK.
Ráadásul még nem ettem nekem ízlő hercegnőburgonyát, ezért nincs repertoáron, és nem vettem a fáradtságot itthon sem, hogy elkészítsem, pedig lehet, hogy jól sikerülne.
Igyunk valamit, lazítsunk. Ma már elég tutit hallgattam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.25. 18:09:40

Köszönök szépen!
Príma, talán egy korty vörösbort elbírt volna. A hencegő burgonyával szemeztem már, de valahogy kimaradt. (Legalább nem én toltam el.) :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.25. 18:27:24

Én amikor éhes vagyok, ahhor csak úgy magában megtöröm a sós vízben megfőtt krumplit, és ha jó darabos, akkor pont. Izesítőnek meg ott van a sült finom szaftja. Mert vagy ízes krumplit, vagy ízes sültet akarok enni. A kettő nem emeli a színvonalat. Nálam.
Ha natur a hús, akkor jöhet egy finom fűszeres, főzőtt-pirított-zöldséges-hagymás-akármilyen fűszerrel dísított krumpli.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.25. 18:27:54

Ez a hús egyébként szuperül sikerült.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.25. 18:52:44

ez jo
mondjuk nalam petrezselyem es sargarepa nelkul
oldalasban jobban kedvelem a sertest, de ez jo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 18:58:17

@hagyma: Az egy másik - szintén jó - étel :) Most marha volt a hüttőben!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 18:58:49

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! Most fogyott el az utolsó szem belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 19:00:43

@Fenchurch68: Ezért próbálkoztam én is sütikiszúróval a Peposo készítésénél. Egy válogatós feleséget sem könnyebb kezelni, mint egy anyóst ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.25. 19:02:23

@A fickó: Szerencsére Hópehely most folyton van a boltban (kérdés, meddig).

Fenchurch68 2016.10.26. 16:01:11

@Andrass9: Jó, hát szegény sose volt egyszerű eset, tegnap este addig magyarázta a töltött paprikámra, hogy ő másképp fűszerezi, és túl sok zeller van benne, túl kemény a töltelék, túl sűrű a szósz, míg azért csak lecsúszott két töltelék :) szegény emberem ilyenkor az agyvérzés szélén, én meg mindig mondom neki, hogy a torkán is akadna, ha nem lehetne jó alaposan leszólni, a végeredmény számít. Ma délben megüzente, hogy abból a banános lángosból máskor is küldjek, mert az finom. (Hawaii pizza volt az, de ezen nem veszünk össze :D tudom, fuj, fuj, ananász pizzára, én személy szerint semmi pénzért nem enném meg - nem mert nem autentikus, hanem mert nem eszem édeset sóssal -, de a kedvesem szereti, ő egy ilyen ízlés nélküli parasztgyerek, azért még szeretem.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.26. 16:54:14

@Fenchurch68: A Hawaii pizza tényleg büntetőjogi kategória, különösen kukoricával súlyosbítva, de hát ízlések, ugye...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.26. 17:13:38

@Fenchurch68: @Waka: Amennyi pizzát én életemben megeszem (kb 3) , abba belefér egy-két havai, és ezért büntethettek is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.26. 17:31:08

en kizarolag spenotosat eszem max pepperonisat
hawai neven arult szoba sem johet
kolbaszos sem
es semi olivabogyo
ananasz nyersen johet, olive is, de mit keresnek a pizzan?
es nem az allitolag autentikus vekony olaszt hanem az itteni olasz Papa John's a favorit, ami vastag tesztaju es nem cask paradicsom van rajta

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.26. 18:52:27

@hagyma: Ezért szép a világ! Mindenki megtalálja benne, amit szeret - én például az alaszkai királyrákot. A pizzát meghagyom másoknak. :)

Dikusz 2016.10.26. 20:51:07

@Fenchurch68: ez a banános lángos tényleg aranyos:))))
Egyébként itthon lehet kapni lekváros lángost, az még rosszabb lehet, mint az ananászos pizza:D

A fickó 2016.10.26. 21:08:05

@Fenchurch68: Akkor én is ízlés nélküli parasztgyerek vagyok, mert igencsak kedvelem az ételek édes-sós ízkombinációt. :D Ez az érett édes és illatos sárgadinnye és a hűvösen sós érlelt (pármai vagy ibérico) sonkák egyszerre történő mértéktelen fogyasztásában csúcsosodik ki.:)

Belegondolva, különböző intenzitással ugyan, de az édes-sós ízkombináció szinte minden ételben ott van. A zsenge tavaszi zöldborsóleves is értelmét veszti, ha a borsó nem elég édes.

Fenchurch68 2016.10.26. 21:30:58

@A fickó: Ebben teljesen igazad van, annyira, hogy a sonka-dinnye kombinációt is rühellem, bár külön-külön semmi bajom velük. A zsenge borsólevest se szeretem, pont mert édes benne a borsó. A pármai sonkát/olajbogyót/penészes sajtot/fetát stb. inkább magában, ha kérhetném.

Amúgy ez az ízlés nélküli parasztgyerek persze belsős poén, mi olyan módon szeretjük egymást, hogy külső szemlélő már rég ránk hívná az urh-t, lásd "élettársa nyolc késszúrással szerelemféltésből..."

Fenchurch68 2016.10.26. 21:33:01

@Dikusz: lekváros lángos? Hányom magamra a keresztet erősen, hogy ne fogjon el a kísértés elképzelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.26. 21:51:49

@Fenchurch68: Amerikában meg egyenesen édes tésztából sütik a lángos szerűséget ... ggrrrrrr! Így azután süthetem a vejemnek a hagyományos magyar lángost, mert beleszeretett, amikor itt járt (a Fény utcaiba!)

A fickó 2016.10.26. 21:59:29

@Dikusz: A lángos önmagában nem sós. A lángos lénygében egy lapos fánk, a fánk meg finom porcukorral, ill. baracklekvárral. Hol itt a gond. :)
Vazze, most meg is kívántam egy jó fánkot ....

A fickó 2016.10.26. 22:01:50

@Andrass9: Juharszirup, tojás (léből), bacon. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.26. 22:27:04

@A fickó: Inkább egy grand slam: steak, 3 tüktoj sunny side up, hash brown, bacon. Semmi juharszirup meg palacsinta :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.26. 22:49:28

@Andrass9: nem, mert nem vegeztem a festessel es nekilattam a padlonak is,, azt hiszem November meg megfelelo ido az ultetsre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.26. 22:53:15

@Andrass9: a rakokat en is kedvelem
az az evi 4-5 pizza meg nagyon jol esik, pl SB-kor, ilyenek, tucat csirkeszarnnyal
nem tul olcso es nem is ennem tobbszor
a fiam hetente eszik egyet / mondjuk nem Papat, az nem ferne a budzsebe, a sima mirelitek kozott is van elfogadhat 4-5 dollaros aron mar
nem art ha van egy a fagyasztoban, 10 perc alatt megvan es eheto

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.27. 10:01:40

@A fickó:

Lényeglátásod kicsit torz, mert a lángos kenyértésztából jó, a fánk meg kenyértésztából sosem lesz igazi. Attól függetlenül a kenyértészta jó édesítve is, lásd lekváros kenyér. Fánkot is szoknak sósan sütni, akkor sajtos akárminek nevezik.

Régen a lángos úgy készült, hogy a kenyér szakajtásakor kivettek egy kisebb adagot, ejnyújtották, darabokra vágták, és zsírban kisütötték, ez volt a párna alakú lángos. Másik verzió pedig, hogy a kinyújtott tésztát a kemence alján megsütötték. No ez sosem hasonlított a fánkhoz.

A fickó 2016.10.27. 23:08:35

@látjátok feleim szümtükkel: Csak arra akartam rávilágítani kicsit viccesen, hogy nem olyan brrr. egy lekváros lángos, mert ennyi erővel a lekváros fánk is lehet brrr. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.19. 18:42:06

@alien: Annyira köszönöm, hogy most megfőztem egy hasonló változatot, ami poszt lesz, mert osztatlan sikert aratott :)

CID 2018.07.16. 09:05:01

Na ez nyami :D Még nem vettem a bátorságot, hogy sütőben (gáz ) marhahúst süssek, de ezt kipróbálom!
süti beállítások módosítása