Teknős meglátogatta Sügért, aztán beugrott hozzám is, ha már éppen erre vitt az útja. Nem, nem a legújabb Válogatott állatos mesék estére című könyvből idéztem. A volt osztálytársaim becenevei ezek. Volt még Kolbász, Cubák, Szárcsa, Bodri, Gyuka is. Szóval Teknős meglátogatott, hozott egy kis jóféle rozét és egy szép darab füstölt szalonnát. A bort megittam, a szalonnát viszont eltettem a hűtőbe, hiszen még javában tart a böjt. Valahányszor kinyitottam a fizsider ajtaját, megcsapott a finom füstös illat. Egy életem, egy halálom, akkor is eszem belőle, ha a pokolra jutok. (Mondjuk az már borítékolható, legfeljebb a közszférában töltött időt számítják be, ha szerencsém van, szorzóval.)
Eszembe jutott a múltkoriban feltalált gondozásmentes puliszka, egyből ki is találtam, hogy egy jó kis túrós puliszkát fogok rittyenteni. Volt itt már olyan, cirka öt éve, de talán már nem sokan emlékeznek rá, úgyhogy meg is énekelhetem. Szalonnából nem tettem túl sokat bele, inkább csak fűszer gyanánt használtam.
Hozzávalók:
- 0,5 kg kukoricadara
- 0,3 kg brindza
- 0,5 kg tehéntúró
- 0,45 kg 20 %-os tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 evőkanál sertészsír
- 1 késhegynyi pirospaprika
Előző nap megfőztem a puliszkát, hogy összeálljon és kanállal tudjam szaggatni.
A szalonnát apró kockákra vágtam. Akadt még egy kevés igen jó érett (kiszáradt) kötözött sonka, abból is nyiszáltam bele.
Némi zsírt tettem alá és ropogósra sütöttem. A szalonnapörcöt kiszedtem és félretettem.
A brindzát és a túrót villával összetörtem és összekevertem.
A szalonnazsírban megpirítottam a hagymát, kiszedtem és azt is félretettem.
A zsír felét a tepsi aljába öntöttem.
A puliszka felét beleszaggattam, majd megszórtam a sült hagymával és a szalonna nagy részével.
Erre került a túró, majd a puliszka másik fele, arra pedig a maradék zsír nagy része.
A tetején elegyengettem a tejfölt és megszórtam a maradék pörccel. A megmaradt zsírt felmelegítettem, megfuttattam benne a pirospaprikát, végül azt is rálocsoltam a tejfölre.
Előmelegített sütőben, hármas fokozaton egy órát sütöttem.
Ízes, szaftos, igen laktató étel kerekedett belőle. Hagytam egy kicsit meghűlni, aztán felkockáztam és emberesen belaktam belőle.
Van még a tarsolyban pár ötlet ezzel az alapanyaggal, úgyhogy folyt. köv.
Az utolsó 100 komment: