Zseniális marhacsontokat kaptam a hentesnél, ami mellé még egy marhaszegy is beugrott a kosaramba. Ebből alaplevet kell főzni, mert fogytán van a fagyasztóban. Nem egy nagy durranás, de érdemes odafigyelni, mert sok későbbi ételünknek lesz az alapja.
Hamár így benne voltam (meg egyedül is), kipróbáltam egy egyszerű pho levest.
Az alapléhez használtam:
- 3 kg marhacsont
- 1 kg marhaszegy
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 vereshagyma
- 1 kk bors
A gyökereket utólag vágtam bele, hogy az nem árt. Sót viszont nem használtam, mert az alaplevet besürítem, és nem tudni, mennyire fogom a felhasználásnál felhigítani.
Egy nagy tepsibe bepakoltam a csontokat, és beküldtem szaunázni a grillbe. A borsot, gyömbért és a hagymát egy kis serpenyőben megpirítottam. Ment is a fazékba a csontokkal együtt.
A marhaszegynek még kellett egy kis sütési idő, de azzal is elkészültem. Vagdostam némi fehérgyökeret a fazékba, rátettem a szegyet is. Felöntöttem vízzel, de raktam még egy kis sárgarépát is bele nagy darabokban. Apró lángon főztem két órát, majd kitettem a teraszra az indukciós rezsóra 200W-ra 3 órára.
Reggel azután leszedtem rengeteg zsírt róla (már eléggé besűrűsödött, leve alig volt).
Felolvasztottam a kevéske megszilárdult levet, és leszűrtem a kisfazékba (a nagyfazékra szándékosan csak eltolva tettem rá a fedelét - így már eleve sűrű lett a lé).
Ez még mindig zsíros ... Betettem a hűtőbe, hogy kifagyjon. Hidegen már egyszerűbb volt a zsírtalanítás. A letisztított levet ezután besürítettem a felére.
Felszeleteltem a zselés alaplevet 8 cikkelyre, amiből hetet lefagyasztottam. A nyolcadikat viszont felöntöttem kis vízzel (kb ötszörösére higítva), és az alábbi fűszerekkel felfőztem:
- 2 csillagánizs
- 2 cm fahéj
- 2 szegfübors
- 2 szegfüszeg
- 1 ek halszósz
- 1/2 lime leve
- 1 csilipaprika
- 1 marék szárított fafülgomba
Még beleborítottam egy marék zöldborsót, és kevéske apró sárgarépát, ami nem nagyon autentikus, de sebaj - a leves sem az.
Találtam egy kis rizstésztát a polcon, amihez felaprítottam egy picinke sonkahagymát, mivel újhagyma nem volt itthon.
A levesbe tettem a rizstésztát: amíg kimerem a tányérba, éppen meg is fő.
Meg is terítettem magamnak.
Finom volt, de nagyon sokminden hiányzott, alapvetően a babcsíra, Thai bazsalikom, korianderlevél (mondjuk ez nekem nem hiányzott), vékonyra szelt nyers marhahús. Viszont a frissen vágott sonkahagyma majdnem olyan jó volt, mint az újhagyma.
Az alapfűszerek hozták a pho érzést, egyszerű, gyors levesnek jó.