Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy marha alaplé és folyománya: egy majdnem pho leves

2018.03.13. 07:00 Andrass9

Zseniális marhacsontokat kaptam a hentesnél, ami mellé még egy marhaszegy is beugrott a kosaramba. Ebből alaplevet kell főzni, mert fogytán van a fagyasztóban. Nem egy nagy durranás, de érdemes odafigyelni, mert sok későbbi ételünknek lesz az alapja.

24.jpg

Hamár így benne voltam (meg egyedül is), kipróbáltam egy egyszerű pho levest.

Az alapléhez használtam:

  • 3 kg marhacsont
  • 1 kg marhaszegy
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 vereshagyma
  • 1 kk bors

A gyökereket utólag vágtam bele, hogy az nem árt. Sót viszont nem használtam, mert az alaplevet besürítem, és nem tudni, mennyire fogom a felhasználásnál felhigítani.

10.jpg

Egy nagy tepsibe bepakoltam a csontokat, és beküldtem szaunázni a grillbe. A borsot, gyömbért és a hagymát egy kis serpenyőben megpirítottam. Ment is a fazékba a csontokkal együtt.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A marhaszegynek még kellett egy kis sütési idő, de azzal is elkészültem. Vagdostam némi fehérgyökeret a fazékba, rátettem a szegyet is. Felöntöttem vízzel, de raktam még egy kis sárgarépát is bele nagy darabokban. Apró lángon főztem két órát, majd kitettem a teraszra az indukciós rezsóra 200W-ra 3 órára.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Reggel azután leszedtem rengeteg zsírt róla (már eléggé besűrűsödött, leve alig volt).

19.jpg

Felolvasztottam a kevéske megszilárdult levet, és leszűrtem a kisfazékba (a nagyfazékra szándékosan csak eltolva tettem rá a fedelét - így már eleve sűrű lett a lé).

Ez még mindig zsíros ... Betettem a hűtőbe, hogy kifagyjon. Hidegen már egyszerűbb volt a zsírtalanítás. A letisztított levet ezután besürítettem a felére.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Felszeleteltem a zselés alaplevet 8 cikkelyre, amiből hetet lefagyasztottam. A nyolcadikat viszont felöntöttem kis vízzel (kb ötszörösére higítva), és az alábbi fűszerekkel felfőztem:

  • 2 csillagánizs
  • 2 cm fahéj
  • 2 szegfübors
  • 2 szegfüszeg
  • 1 ek halszósz
  • 1/2 lime leve
  • 1 csilipaprika
  • 1 marék szárított fafülgomba

25.jpg

Még beleborítottam egy marék zöldborsót, és kevéske apró sárgarépát, ami nem nagyon autentikus, de sebaj - a leves sem az.

Találtam egy kis rizstésztát a polcon, amihez felaprítottam egy picinke sonkahagymát, mivel újhagyma nem volt itthon.

26.jpg

A levesbe tettem a rizstésztát: amíg kimerem a tányérba, éppen meg is fő.

27.jpg

Meg is terítettem magamnak.

28.jpg

Finom volt, de nagyon sokminden hiányzott, alapvetően a babcsíra, Thai bazsalikom, korianderlevél (mondjuk ez nekem nem hiányzott), vékonyra szelt nyers marhahús. Viszont a frissen vágott sonkahagyma majdnem olyan jó volt, mint az újhagyma.

Az alapfűszerek hozták a pho érzést, egyszerű, gyors levesnek jó.

154 komment

Címkék: hagyma halszósz bors gyömbér rizstészta zöldborsó sárgarépa fahéj gyökér lime csillagánizs marhacsont marhaszegy csilipaprika fafülgomba sonkahagyma szegfüszeg szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5113694928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.13. 07:48:59

Majdnem pho helyett nem lehetne azzal titulálni, hogy edd meg leves?;D

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 08:00:36

Még nem főztem pho-t, abban Johanna nálunk a csúcs.
Viszont van két doboz alaplevem, nem ennyire besűrítve. Vadast csináltam, és fűszeres-babérlevelet levet nem volt szívem kidobni..mit gondol bárki, hogyan lehetne abból valami jó kis leves? Ok, szokásos leveszöldséggel gondolom, elmenne, de valami különleges..az érdekelne.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 09:08:42

@Sólyom Tomi: Nem tudom..alapvetően egy igen fűszeres, babérleveles lé. A fácánleves nekem nem olyan:) Hacsak nem tréfálkozni volt kedved.

Sólyom Tomi 2018.03.13. 09:18:51

@Kumari aki Nilüfer: Utóbbi, de kíváncsi lettem volna a végeredményre, ha komolyan veszed :)

Fenchurch68 2018.03.13. 09:25:50

@Kumari aki Nilüfer: Esetleg valami hüvelyessel krémleves? Bab, lencse, vagy sárgaborsó, a tetejére egy kis kolbászcsipsz, vagy böjtös időben akár pirított hagyma.

Sólyom Tomi 2018.03.13. 09:39:22

@Kumari aki Nilüfer: Vagy én buktam el rajta, de a végeredmény ugyanaz :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 09:41:04

@Kumari aki Nilüfer: Jól mondja @Fenchurch68: ! Ez az alaplé a hüvelyesekkel remeket tud alkotni.
A fácánhoz nem passzol a babérlevél :) Szerintem.
De egy főzelékhez is jó, sőt:
Készülök posztolni a mostani alaplé egy felhasználását. Főzz egy rizottót vele - abban szépen elsimulnak a fűszerek.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 09:41:11

@Sólyom Tomi: Fácánleves ebből tuti nem lesz:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 09:42:28

@Andrass9: Szemesbabfőzelék zsenge szemesbabból? Időtlen idők óta nem ettümk olyat.

Sólyom Tomi 2018.03.13. 09:42:57

@Kumari aki Nilüfer: A hüvelyes verzió viszont tényleg nem hülyeség. Krumplin gondolkodnék még el, de lehet, túlságosan semlegesítené az alaplé ízét, úgyhogy inkább csak mutatóba bele a bab mellé.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.13. 10:08:42

@Kumari aki Nilüfer:

Bárányhússal, zöldségekkel, tejfölösen habarva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 10:12:55

Megyek nokkedlit főzni, feleségem készített egy zuzapörköltet!!!

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 10:16:10

@Andrass9: Hááát.az se rossz. Jön ez a 4 nap..ellenben van lefagyva káposztás paszuly leves, aprólékkal turbózott borsóleves, halászlé. Azt hiszem, ez az alaplé is marad..a régebbieket kéne kienni, mert már nem fér be semmi a fagyasztóba.Vagy fogom magam, és a borsóleves mellé másodiknak vadast:DDD applikálok:) Az alaplé megvan, marhahús is van(ha megtalálom, mert annyira hülye vagyok, hogy nem cédulázok),és az melegíthető kaja, egy kis zsemlegombóccal vagy knédlivel ..vagy szarvacskával:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 10:18:12

@Andrass9: :DD nagyon megy ez a zúza..nálunk az tegnap fogyott el..bevallom, eszem ágában sem volt azt főzni, de ugye a falirat hiánya..azt hittem, egy kis aprópecsenyének való kockázott hús rejtőzik az átlátszatlan(!!!) csomagolásban..hát nem zúza volt??:DDDD Elfogyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 10:20:40

@Kumari aki Nilüfer: Emiatt van nekünk két mélyhűtőnk! A cédulázás hiánya miatt már elváltunk volna, ha nem költözünk külön hűtőbe. És NEM! Nincs átjárás a hűtők közt, akkor se, ha valamelyik megtelik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 10:21:54

@Kumari aki Nilüfer: Az alaplét kislángon párologtasd be a negyedére: jobban elfér, vizet meg lehet hozzá adni, amikor kiolvasztod.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 10:24:23

@Andrass9: Emiatt mi nem válnánk, nálunk a férjuram csak kívülről ismeri a fagyasztót:DDD csak teát és tojást tud főzni..meg tojásrántottát:D (Szerintem bármit tudna, de sem rákényszerülve nem volt, sem kedve nincs. kedvence a kenyér szalonnával, hagymával:DD)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 10:34:24

@Andrass9: Köszi, nem nagyon alaplevezek én, csak a húsvéti sonka levét szoktam sajnálni kiönteni, meg ha éppen nem használom fel a vadas levét.de vadast elég ritkán főzök, és bevallom, míg a szomszédom( a régi ) tartott malacokat, ezeket elvitte mosléknak,a mostaninak viszont lova van. DD oda a hulló almát adjuk, mást nem fogad el a csida..még a mi füvünket sem..

Dikusz 2018.03.13. 12:49:21

@Kumari aki Nilüfer: Gyümölcsleves:)))

(viccvót)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.13. 12:52:55

@Dikusz: DDDDDD ki tudja..tán még jó is lenne:)))))

Dikusz 2018.03.13. 13:08:34

@Andrass9: az alaplé készítéssel kapcsolatban szeretnék valamit kérdezni, ha lehet:

Látom, hogy (írtad is) eléggé besűrűsödött az alaplé. Saját tapasztalatból tudom, ez anélkül is megkocsonyásodott volna, ha nem sűrítem be. Nem lett volna jó úgy, hogy a leszűrt levest -anélkül, hogy besűríted teszed a fagyasztóba? Ahogy emlékszem, régebbi posztban úgyis műanyag dobozokban tárolod, felhasználáskor meg visszahígítod - vízzel.
Nem tartalmasabb az alaplé, ha nem sűríted annyira be?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 14:27:31

@Dikusz: Az igazság az, hogy nem mindegy, mennyire süríted be! Az, hogy megkocsonyásodott, csak annyit jelent, hogy elég sok alapanyag van benne :) Ettől még nem biztos, hogy az alaplé igazán finom, vagy csak egyszerűen eléggé sűrű!
Én nem szoktam ezzel sokat vacakolni ... ha besürítettem, akkor jól elfér a fagyasztóban. Ha nem, akkon nagyon hamar felhasználom (mint például a füstölt sonka levét - amit persze szintén besürítem, de most itt ez nem a kérdés :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 14:29:24

@Dikusz: Ja, és elfelejtettem megjegyezni, hogy a fagyasztómnak véges kapacitása van - ergo muszáj süríteni a leendő tartalmat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.13. 18:14:20

Köszönök szépen!
Egy jó leves mindig jó. Az a tészta nem üvegtészta? Mert akkor mungóbablisztből van, nem rizsből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.13. 19:09:06

@Waka: Az van a zacskóra írva, hogy rizstészta.

Dikusz 2018.03.13. 19:36:29

@Andrass9: A fagyasztó véges kapacitása tényleg mindent felülír. Gondolom, hogy eléggé teli is szokott lenni. Helyes a feltételezésem, hogy a saját hűtőd tartalmazza a feliratos csomagokat?:)))

Nagyon sok zöldséggel főzöm a húsleveseket, éppen ezért szokott jól besűrűsödni/kocsonyásodni. Igaz, hogy nem próbáltam még alaplének eltenni, de besűrítés nélkül is nagyon ízes. Nincs is szükség leveskockára hozzá (egyébként sem szoktam használni).

Nyilván nem tudhatom, de ahogy a képet nézem, ez az alaplé a besűrítés előtt is jó zamatos lehetett:)

Fenchurch68 2018.03.13. 20:19:48

@Dikusz: Sajnálom, ha alapjaiban rengetem meg a zöldségekbe vetett hitedet, de akármennyi zöldséget teszel a levesbe, nem attól/attól nem kocsonyásodik meg, a kollagéntartalmú cuccoktól (bőr, porcok stb.) annál inkább :)

Biztos vagyok benne én is, hogy András feliratoz, magamból kiindulva: de hát minek ráírni, úgyis tudom, mi van benne! Aha, ma, meg jó esetben még egy hétig :DDD De ez remekül fejleszti az ember flexibilitását, problémamegoldó képességét, kreativitását.

Dikusz 2018.03.13. 21:54:29

@Fenchurch68: Most olvastam vissza a saját nagyonokos hozzászólásomat, és rájöttem, hogy igazad van, tényleg nem a zöldségtől kocsonyásodik meg a húsleves.

Hehehe, a címkézéssel én is úgy vagyok, mint te:)))

she_wolf 2018.03.13. 22:13:44

@Dikusz:
"Hehehe, a címkézéssel én is úgy vagyok, mint te:)))"

Egyedül én vagyok rendes kislány?:( Cucc fajtája, dátum, súly, vagy darab. Hát ki emlékszik már arra, hogy mikor mit tettem el?
És ha a kocsmából lopom a recepteket, akkor nem árt tudni, hogy mi micsoda:)
Majd én is akkor fogok leszokni a cimkézésről, ha egy kis izgalmat akarok vinni az életembe, és kihívásra vágyom:D

Fenchurch68 2018.03.13. 23:16:34

@she_wolf: Jó, de nekem mentségemre szolgál, hogy egy nagyon pici mélyhűtőnk van, amiben többnyire éhenhalás elleni holmik leledzenek eredeti, tehát jól felismerhető csomagolásban (hamburgerhús, halrudacska, zöldborsó mint állandó must have), és a megmaradó résekbe dugdosom be pl. a hármasával bezacskózott zsemlegombócokat és hasonlókat, de azért van esélyem úgy járni, hogy "jé, valami zöld van a zacsiban, ez biztos spenót!" Mikor már félig kiengedett, akkor derül ki, hogy ja, nem, kelbimbó. Akkor koncepcióváltás következik :)
(Szerencsére édesem nem zökken meg attól, ha reggel azt mondom neki, hogy spenót lesz ebédre, délben meg rakott kelbimbót teszek elé. Egy meg nem nevezett régi kedves közvetlen családtagom ilyenkor nagyon behisztizett.)
Ha dobozban van, pláne, ha valami reciklált tartóban, pl. tejfölösdoboz, akkor rá szoktam írni én is.

she_wolf 2018.03.13. 23:58:47

@Fenchurch68:
Így valóban más a leányzó fekvése:)
Nálunk kuplerájos a helyzet hűtő-fagyasztó témában most, hogy anyósom lakását kirámoltuk.
A pároddal tényleg szerencséd van, egy áldás tud lenni, ha nem kocka valaki:)

Dikusz 2018.03.14. 06:13:52

@she_wolf: Így viszont semmi meglepetés nem érhet, hát hova lesz a játék varázsa, ha minden fel van címkézve a hűtőben?:)))
Közvetve magam is tapasztaltam -apukám címkézte fel a mélyhűtőbe tett ételeket-, hogy a címkét is belepi a dér. Mire el tudnám olvasni, mi van ráírva, addigra éppen ugyanott tartok, hogy nem már lehet visszaolvasztani. Ez tökéletes okot szolgáltat nekem arra, miért nem érdemes címkézni.:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.03.14. 07:53:40

@Dikusz: Ráadásul sose tudom, miből legyen a cimke, és hova tegyem..papír, és bele a zacskóba? papir és kívülre? alkoholos filccel a zacskóra? Szóval marad az izgalom:DDDDD

Dikusz 2018.03.14. 08:26:31

@Kumari aki Nilüfer: az biztos, hogy marad az izgalom:)
Viszont cserébe kreatívak lehetünk, ha mondjuk marhapörköltet szeretnénk készíteni a vendégeknek, helyette viszont a fagyasztott tököt szedjük ki:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.03.14. 09:18:11

@Dikusz: Ó, azért ha vendég jön, inkább frissen vásárolok..nem vagyok hazardőr:DD

she_wolf 2018.03.14. 13:09:03

@Kumari aki Nilüfer:
Uzsonnás zacsiba teszem a husit, nem gumizom össze a száját, hanem csak visszahajtom. A hajtás alá teszek egy félbe tépett jegyzettömb lapot, amire előzőleg ráírtam a mi mennyit:)
Majd ezt az egészet összefogom egy nagyobb gumival, így a szeletek nem nyomódnak össze.
Sokkal macerásabb leírni, mint megcsinálni, egyébként pikk-pakk, megvan:D
Így simán, golyóstollal, filccel, cerkával, Picasso által kikevert festékkel is rajzolhatok a papírra, a hússal nem érintkezik, nem kell idétlenkedni a zacsira írással, és ha nagyon spúr vagyok, akkor reciklálhatom is:)

she_wolf 2018.03.14. 13:13:39

@Dikusz:
Akkora bötűkkel kell írni, hogy hemügő nélkül is el tudd olvasni:)
Egyébként nyugi, ha ki akarok bújni valamilyen feladat alól, akkor a megmagyarázásban igencsak kreatív tudok lenni:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.14. 13:18:15

@she_wolf: Én nem akarok kibújni, csak annyira magabiztos vagyok a CSOMAGOLÁSKOR, mint tétova a kicsomagoláskor:DDDD
Én sem gumizok, mégpedig azért, mert a szögletesre hagyott és alakított csomagok sokkal gazdaságosabban pakolhatóak. Mondjuk, tök mindegy, mi fér el, ha utóbb nem ismerem fel:DD
de erős fogadalmat teszek, hogy cédulkázni fogok.

Fenchurch68 2018.03.14. 13:38:29

Lehet, hogy nekiugrom egy ilyen levesnek, most fő három kacsafarhátból húsleves, majd kiveszek a levéből. A fafülgomba kivételével minden van itthon, ahelyett majd az ázsiai feeling kedvéért teszek bele szójacsírát :)

she_wolf 2018.03.14. 14:03:50

@Kumari aki Nilüfer:
A magabiztosságról én is tudnék regélni:)
Azt mondják a brit tudósok, hogy ha valamit meg akarsz jegyezni és nincs lehetőséged valahova felvésni, akkor kösd valami máshoz, és erre gondolva eszedbe fog jutni.
Ezzel csak egy bajom van: mi történik, ha azt felejtem el, amihez kötöttem a megjegyzendőt?:D
Úgyhogy járok néha én is úgy, hogy ezt vagy azt félretettem, mert célom volt vele, aztán később nem győztem töprengeni, hogy hát ez meg mi a f..? És mi a f...t keres itt?
Majd elhantolom, és hipp-hopp, pár nem múlva eszembe is jut:DDD

Jó, azért ott még nem tartok, hogy az oldalast, vagy a karaj csontot, egyéb jellegzetes alkatrészt fel kelljen cimkézni:)

she_wolf 2018.03.14. 14:06:29

@Fenchurch68:
Küldhetem az uramat +kosztosnak?:) Mert az tuti, hogy nálam ilyen csak akkor kap, ha megcsinálja magának!

Kumari aki Nilüfer 2018.03.14. 14:18:32

@she_wolf: Van még az, hogy ez fontos, ezt biztos helyre teszem..na azt soha az életben meg nem lelem:DD Van, hogy évek mulva kerül elő a legvalószínűtlenebb helyekről.jelzem, most az M30-as adatlapot pakoltam el, ami az adóbevallás alapja, és az égegyadta világon mindenütt bekerestem. Már éppen sírva akartam a pénzügyesünket hívni, mikor a munkatársam megkérdezte, nem tettem-é a táskámba. naná, hogy ott volt:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.14. 14:28:18

Fene ezt az átkozott esőt, ma délután el akartam ültetni a hagymát meg a sóskát, erre megint csupa latyak minden.

she_wolf 2018.03.14. 14:31:12

@Kumari aki Nilüfer:
Igen! A "biztos hely", amire tuti, hogy emlékezni fogsz:)
Hát pedig nem.
Fontos, és ingatlannal kapcsolatos papírneműnek nálunk "a gép" van rendszeresítve. De nem egy Matuska-féle mikró, hanem egy kiszuperált mini fagyasztó:)

Fenchurch68 2018.03.14. 14:35:07

@she_wolf: jöhet bátran, lesz a hosszú hétvégére egy csinos facér barátnőm is vendégnek :DDD

@Kumari aki Nilüfer: mikor a suliban dolgoztam, ismerve tanárkollégáim evilági dolgokhoz való affinitását, ki se osztottam az M30-ast jan. 31-ig, hanem a.) szóltam, hogy akinek kell, az akkor kérje el, amikor tényleg szüksége van rá b.) a 90%-nak úgyis én csináltam az adóbevallását, azoknak csak azért szóltam, hogy ne keressék maguknál kétségbeesve, nálam van :D

she_wolf 2018.03.14. 15:18:58

@Fenchurch68:
Khmm... facér barátnő? Szóltam neki, azt mondta, hogy bennük nincs semmi izgalmas. Bezzeg az a férjezett sárkány, aki mindenféle hülyeségeket írogat róla..:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.14. 15:39:40

@Waka: A radar szerint már nem esik felétek. Nálunk MÉG nem esik. Viszont hétvégére mínuszok jönnek, nem kockáztatom a borsót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.14. 15:42:19

@she_wolf: A férjezett sárkány ezek szerint nem jól ismeri magát, hisz nem lehetne egy konyhai egérke :) Becsületére legyen mondva, legalább feliratozza a fagyasztóba menő csomagokat. Én viszont a szendvicszacsi és cédula után nem gumit, hanem egy ziplock zacskót használok - kevésbé lesz hűtőszaga az ételnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.14. 15:49:58

@Andrass9: Már nem esik, de fél éjszaka szakadt. Pedig már éppen kezdett megszikkadni a föld. Holnap délelőtt le kell engednem a műanyag hordókból a vizet, nehogy szétnyomja a fagy.

she_wolf 2018.03.14. 16:00:15

@Andrass9:
A konyha és az egér a számomra összeegyeztethetetlen. Pláne ha egérKE, mert akkor kivont kotorék- és férgező ebbel hadjárat indul.
A ziplock zacsit meghagyom neked, simizgesd:D A hűtőszag elgondolkodtatott, majd szimatolok. Eddig még nem tűnt fel.

she_wolf 2018.03.14. 16:02:56

@Andrass9:
(Az "egérke" némi magyarázatra szorul, mert csak abban vagyok biztos, hogy átvitt értelemben használtad. De melyikben?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.14. 17:53:26

@she_wolf: Én emlékszem rosszul! Te egy konyhatündér vagy :)
"Bocs a hülye kérdésekért, én ehhez egérlyukban sürgő-forgó és gyakorlatlan konyhatündér vagyok:)"

she_wolf 2018.03.14. 18:26:29

@Andrass9:
Szeretek sütni-főzni, de ez nem jár együtt azzal, hogy tudok is:( Ezért járok ide puskázni. Az egérlyuk a konyhám mérete, amiben egyébként jól érzem magam, mert nincs kilométer-hiányom, hogy GPS kelljen a közlekedéshez:D
De egyébként élnék-halnék a konyhaszigetes konyháért, aminek a dizájnja vintage, a gépesítése pedig modern, energiatakarékos.
Igen, kell egy bili.
Meg azért is egérlyuk, mert készletezős vagyok.:)

(Az idei konyhakiállítás kapcsán láttam a neten közel félmilláért tűzhelyet. Sütő+indukciós főzőlap. Szerintem az anyjuk , vagy Gordonka is a képen volt valahol eldugva alkatrészként-és még csak nem is legcsúcsabb kategóriáról beszélünk.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.14. 19:26:18

@she_wolf: A fiamék ugyanezt (légkeveréses sütő, indukciós ÉS kerámia főzőlap (2-2)) 145eFt fél évvel ezelőtt ...

she_wolf 2018.03.14. 19:59:10

@Andrass9:
A férjem el akart volna menni a kiállításra, meg engem is érdekelt volna, csak szokás szerint borult a program valami miatt.
Aztán amikor megnéztük a neten a róla szóló cikket, akkor nyugtáztuk, hogy EZÉRT felesleges lett volna, nem ránk szabták a kínálatot. Ha ki is tudnám használni, akkor is megfizethetetlen lenne, hát még így!:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.14. 21:53:10

@Andrass9: Majd a kút mellé öntöm, hogy később ki tudjam merni. :)
@she_wolf: Ahogy a kollégám Benzin - a maga kissé közönséges ám igen szemléletes módján - szokta volt jellemezni: szopó-nyaló automata is van benne, és - többek között - mindent is tud.

she_wolf 2018.03.14. 22:54:26

@Waka:
Csak akkor érdekel, ha gombot is varr:D

Dikusz 2018.03.14. 23:46:51

@she_wolf: gombot is varr...:)

Erről jutott eszembe, egy harminc évvel ezelőtti történet a munkahelyemen, ami tökéletesen bizonyítja a műszaki tudatlanságomat.:)

Férjemnek volt egy orkánkabátja (abban az időben nagy divat volt). Bőrből volt a gomb, jó erősen rögzítve gyárilag a kabáthoz. Egyszer fogta magát az a nyomorult gomb, és leszakadt (utálok gombot varrni).
Mondta a férjem, hogy kérjek valami erős fonalat a műszerész kollégától. Nem tudtam miért tőle kell kérnem, de megtettem. A kolléga mondta, hogy biztos van otthon műszaki cérna, kérjek a férjemtől.
Én meg nagy ártatlanul hazajöttem, és kértem. Mind a két szemétládikó (ismerték egymást), jól kiröhögött. Mikor megmondták mit is jelent katonáéknál a műszaki cérna, már én is eléggé fetrengtem:)))

Isley 2018.03.15. 12:51:05

Sziasztok!
Kaptam egy nyulat. Tisztítva, fagyasztva. Mi legyen belőle? /pálinka és vadas nem ér :)) /. Tenyésztett.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.15. 13:23:00

@Isley:

Száraz páccal: ez áll borókabogyóból, és ízlés szerint rozmaringból, kakukkfűből zsályából, feketeborsból ( aki valamelyiket nem szereti azt ki is hagyhatja, de a borókát nem szabad, az adja a fő hangot, én a rozmaringot hagtan ki ). A fűszereket öszetörjük egy mozsárban, és bedörzsöljük vele a húst, majd olajjal is megkenjük. Én legalább egy napig tartottam a pácban a hűtőben, majd megsózva tepsibe sárgarépa és zöldség társaságában fehér borral megöntve fólia alatt puhára pároltam, végen egy kicsit pirtottam. A zöldségekből és a szaftból mártást lehet turmixolni, köretnek meg burgonyapüré, és felvert tojásban és kókuszreszelékben megforgatott és olajban megsütött ananászkarika járt mellé. Nagyon finom.

Meg lehet ezt csinálni pácolás nélkül is, mert fagyasztott hús már olyan puha, mintha "pácolva" lenne. A fűszerekel szintén be kell dörzsölni a húst, majd nagy edényben ( lábosban, serpenyőben ) fehér borral leöntve ( előbb csak alá egy keveset, majd mindig pótolva ), a mellé tett répával és zöldséggel fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. A köret ugyan az.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.15. 13:28:54

@Isley:

Ja, én eredetileg vadnyúl gerincből és combjaiból lőttem ezt az ételt, de háziból is megfőzhető, az sem romlik el.

Ismerősőm a fiatal házinyulat levesbe megfőzi, és utána kirántja tojásos habarékban.

A gerincből bármit lehet főzni, kicsontozva, vagy csontosan egyben hagyva. Csontozva szűzpecsenye módjára készíthető.

A nyakrész, hasa, oldala pörköltnek, ragunak finom, vagy tejfölös levesnek.

Tangó Suszter 2018.03.15. 13:59:59

Nekem csirkecomb krumpli uborkasalàta lesz az ebéd. Persze majd ha hazaérek ebbõl a tömegbõl. Kicsit szemereg az esõ meg elàll. Sokan vagyunk, vajon elegen? DDD.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.15. 14:04:09

@Tangó Suszter:

Hát ha nem vittél magaddal senkit, akkor biztosan nem.;D

Isley 2018.03.15. 14:19:12

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: @Waka: nagyon köszönöm, szombatra van betervezve. Majd referálok.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.15. 19:48:58

Házinyulat?:) Legenda egy nyúlpaprikásról.....
vagy a vastagját egyszerűen só, bors, fedő alatt kicsit puhítani, utána ízlés szerint pirítani( könnyen kiszárad), az apróbbja(eleje meg egy savagylás becsinált jellegű leves.Egyszerű, gyosr, semmi faxni, de szeretjük.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.15. 20:15:12

@Tangó Suszter: Attól függ, mihez:)) de ez egy másik blog témája lehetne.

élhetetlen 2018.03.15. 23:54:16

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: „Bárányhússal, zöldségekkel, tejfölösen habarva.”. Ha ez a verzió kerülne szóba, akkor csak egy kiegészítő javaslat. Pár éve ötlöttem ki, hogy a bárányragut úgy készítem, hogy csontot főzök, aztán leszűröm, nincs szilánk, és kezdődhet a zöldséges ragu. Neked meg az alaplé már adott. Nos, a ragu folytatása az, hogy a párolt fehérrépa, sárgarépa, fűszerek, csontlé, de nem húsdarabokat főzök, hanem darált bárányból csinálok egy tojással két centis kis golyókat és azt főzöm bele. Aztán a tejfölös habarás. (nincsen rejtett csontszilánk, ín darab, stb).

élhetetlen 2018.03.16. 00:17:02

@Andrass9: Nekem ez a címkézés még nem megy igazán. Próbáltam a zacskóra ragasztott öntapadóst, de egy kis mocorgás a mélyhűtőn, és van cetlim, és van árum, csak nem tudom párosítani őket. Az alkoholos filc az működik, de hol beszárad, hol kifogy. A gumizási kísérleteim nem jöttek be, mert a puha árut derékon összehúzza, tehát először laposan kéne lefagyasztani, utána gumizni, és hozzágumizni egy cetlit, de ez nem mindig jut eszembe másnap. Az meg már más eset, hogy időnként kapok konyhakész zöldséget, amiről már akkor sem tudom, hogy micsoda, mikor berakom. Ránézésre fagyasztott spenót, vagy sóska? A múltkori spenóthoz még a zsemlét is megvettem, és, csak mikor kiolvadt, és meg tudtam kóstolni, akkor derült ki, hogy sóska. Ez nem gond, bundás zsemlével ettem a sóskafőzeléket, csak nem azt terveztem. Nem könnyű az élet.

Tangó Suszter 2018.03.16. 08:07:23

@látjátok feleim szümtükkel: Jöttek páran az utcábol, aki nem neuropátiás lába, ezeaza miatt nem. Hegeda tanárnö és férje exfizikus-müszerész voltak de nem talàlkoztunk. Utcabeli ellenzéki szomszédot kicsit zrikàltam,hogy nem jött, de igazoltan tàvolmaradt a Facén fúrt minket. :-).@Kumari aki Nilüfer: Ez egy Kulturkocsmatiszteségesen meg lehet beszélni mindent, hàt nem? Aki vét a parlamenti stilus ellen attól meg kell kérdezni:mit kìván hüjje idegen, modora nem kivànatos!/// Szivesen sétàlok meg àcsorgok ilyen alkalmakkor, csak az ünnepi müsor tesz pröbàra. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 08:38:50

@Tangó Suszter: Szerintem a legjobb az egészben a DK (azt hiszem) színpadja volt, ahol Rákosi időkbeli csasztuskákat és buzdító énekeket sugároztak. O1G királynak öltöztetve állt a középen :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 09:26:13

@élhetetlen:

Akkor ez egy közönséges vegyeszöldség főzelék bárányhús gombócokkal. Nem lehet rossz. A baj, hogy én amikor bárányhúshoz jutok, akkor mindig egyben sütöm, darált bárányt meg felénk még nem látott senki.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 09:28:22

@Tangó Suszter:

Eü séta mindig jól jön, ünnepi műsor tekintetében osztom a véleményed.:D

élhetetlen 2018.03.16. 12:19:25

„közönséges vegyeszöldség főzelék”. Ez kicsit mellément. Csak az ötletedre reagáltam. Úgy tűnt, hogy egy ragulevest ajánlottál neki, én meg csak a húskockák helyett a kis gombócokat.
Igen a levesem csak egy közönséges bárány raguleves, de ettől még nem lesz főzelék. És persze, nem tudom, hol laksz, nekem itt van a szomszédban a „Szír”, így bármikor vehetek bárányt, egészet is, daráltat is, báránymájat is, és ahogy írtam bárány levescsontot is.

Tangó Suszter 2018.03.16. 12:30:56

@Andrass9: :-) O1G asszem értem a kódot.// Két spermium beszélget: adj kölcsön egy 100ast elsejéig. Nem adok! Te G!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 13:41:45

@élhetetlen:

Lehet, hogy két malomban őrölünk, mert nekem a ragu egy sűrű / főzelékszerűen ) étel, míg a te verziódat én ragulevesnek ismerem.

élhetetlen 2018.03.16. 14:26:36

@látjátok feleim szümtükkel: Feladom. Igazad van, igen, más a ragu, és más a raguleves, és lemaradt a leves szó nálam. De Te egy lé feldolgozásához adtál ötletet, én ahhoz fűztem hozzá valamit, és a „csontlébe nem húsdarabokat főzök” szöveg is levesre utal, mert a ragu inkább párolással készül, mint főzéssel. Igen, nagyon szakszerűtlen voltam, lehagytam a leves szót, de azért gondolhatnád, hogy nem a raguhoz veszek levescsontot. Sajnálom, hogy így alakult ez a beszélgetés, csak azt mondtam, hogy nekem bejött a kockahús helyett a kis gombóc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 15:06:18

@élhetetlen: Ne aggódj! errefelé sokszor tévedünk :))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 15:14:22

@élhetetlen:

Szerintem ragulevesnek, meg ragunak is jó amit írtál, a víz mennyiségén múlik mi lesz belőle. Persze csontból a raguhoz is lehet alaplevet készíteni, és abban főzni a zöldégeket és a húst, csak nem lesz hosszú a leve az ételnek.
Szerintem sólet is úgy lett, hogy betették a bablevest a kemencébe, és elfelejtkeztek róla. Mire kivették felszívta a levet, és lőn belőle sólett, ami leves lett vóna, ha kiveszik időben.:D

she_wolf 2018.03.16. 22:15:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Bablé jessz!
Köszi a tippet a húsvéti menühöz!;)
(Pláne, hogy farsang tájékán lemaradt a fánk!)
A füstölt csülök elfogy hideg kajaként mindenféle cuccal tálra halmozva.
Még valami sütiféle kell (a fánkon kívül), és kész is vagyunk:)

Isley 2018.03.18. 13:22:11

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: az elejéből tárkonyos leves lett, a combokat és a gerincet fűszeres, olajos páccal kenegetve sütöttem meg. A gerinc kicsit kiszáradt, a többi finom lett. Legközelebb a nyúlpaprikást próbálom meg. Köszi még egyszer mindenkinek.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.18. 13:41:11

@Isley: Örülök:) Igen, sajnos hamar kiszárad, a gerincet érdemed szalonnával tűzdelni.Én azért szeretem a zacskós sütést, mert nem engedi kiszáradni, a végén pedig abban is kap színt, de lehet kicsit pirítani.
De a házinyúl esetében a paprikás a tuti:)(vagy fiatal nyulat ettem már rántva, mit mondjak, finom.

Isley 2018.03.18. 14:24:03

@látjátok feleim szümtükkel: ananászkarika és mártás sem volt, helyette cukkini tócsnival ettük.

Isley 2018.03.18. 16:13:51

@látjátok feleim szümtükkel: :)), igen és felvesszük a nyuszit a repertoárba.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.18. 19:51:05

@Isley:

Én valamikor régebben nyúltenyésztő voltam, de sosem vágtam le, pedig nagyon szeretjük a nyúlhúst. A somszéd volt a sahter, aztán megalt és utána nem ettünk házi nyulat. Most az egyik multinál gyakran lehet kapni, ott veszek.
A legegyszerűbb elkészítési módja, hoyg a besózott, befűszerezett húst tepsibe tesszük, zsírral megkenjük, hagymákat társítunk mellé és fólia alatt megpároljuk, majd amikor puha, saját zsirjával kengetve megpirítjuk. Így a gerinc sem szárad ki. Egyébként meg fólia nélküli sütés esetén célszerű a gerincet szalonnával tűzdelni, vagy baconnel betekerni.

Vadnyulat is próbáld ki, nem akármilyen élmény.

she_wolf 2018.03.18. 19:51:09

@látjátok feleim szümtükkel:
Csudaszép. Csak kár belém:( Nálam minden növényke megdöglend. Még a műanyag poharas metélőhagyma is:(((
A tűztövis! Na azt kiirtani sem lehetne. Bár ha én kezdeném metszegetni...

she_wolf 2018.03.18. 19:53:49

@látjátok feleim szümtükkel:
Randa aranyere lenne, ha ezt tojná nekem:)
De a stílus bejönne, Ha egy ilyesmit raknék a konyhámba, piszológust be nem engedhetnék! Rögvest megállapítaná, hogy akkora katyvasz van a fejemben, hogy ki se látok belőle:)

she_wolf 2018.03.18. 20:02:58

@Kumari aki Nilüfer:
Fiatal nyuszkó-muszkó?:) Erről eszembe jutott egy régi reklám, amiben a hapsi igen bárgyún rácsodálkozva a kajára megállapítja, hogy "paprikásdzsíke ízűűű".
Valami zacsis tésztaétel volt por alakú maszattal megszórva, amikből főzés során lett valami, ami úgy nézett ki, mint amit egyszer már megettek.

Szóval a fiatal rántott nyuszinak az íze engem a rántott csirkéére (csirke!) emlékeztet. Szerettem paprikásnak is, fincsi:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.18. 20:07:24

@she_wolf: Igen, csirkeszerű, finom.Mióta unoka van, viszonylag gyakrabban előfordul a nyúl nálunk, piciként az első húsnak ajánlotta a tudomány, mint a legkönnyebben emészthető húsfehérje. Aztán úgy maradtunk, van házi nyúl forrásom, konyhakészen hozzák, az ára sem rossz

she_wolf 2018.03.18. 20:25:06

@Kumari aki Nilüfer:
Szomszéd nénim nyulazott egy időben, volt kis kapacitású felvásárlója. Már csak csirkézik, de a baromfi udvar létszáma is gyérül évről évre. Aggódom érte, de a 90-hez közeledve ez is szép teljesítmény.
A nyúl nagyon jó választás, és remek alternatívája a csirkének. Csak itthon az a baj, hogy a felvásárlási ára nagyon alacsony, tenyésztőnek nem érdemes itthon piacolni vele, pláne hogy a kisker. eladási ár túl magas ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszák a népek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.18. 22:17:48

@she_wolf:

Most láttam egy francia piacról szóló filmben, hogy valami fekete lábú csirkének 50 euro darabja. Ki fizetné ezt meg itthon? Jó, tudom vannak akik fickósan szeretik, de attól még a termelő éhen hal.

she_wolf 2018.03.18. 22:41:12

@látjátok feleim szümtükkel:
Nagy árrés, magas ÁFA, és a termelőt sújtó költség mind a magas kisker. árat növelik, fizetőképes kereslet a magas minőségre pedig a kívánt szint alatt. Ugyanezt látom igazolva a tejes ágazatban is. Minőségi tejtermék van, némelyeknek (sokaknak!) megfizethetetlen hogy kellő mennyiségben és minőségben fogyaszthassák, az átvételi ár pedig túl alacsony ahhoz, hogy a kisebb termelőknek megérje foglalkozni vele.
Mi marad? A középszerű, nagyüzemi áru, aminek az árával lehet játszadozni. Ezek a tömegtermelt élelmiszerek elbírják az alkalmankénti árcsökkentést is, de az áruháznak megvan az a lehetősége, hogy másik terméken hozza be a kieső bevételt.
Mindössze árképzés kérdése. A komolyabb üzletmenetbe pedig az egyszerű halandó nem láthat bele, mert az szigorúan a felek közti egyezség az illetékesek számára.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.19. 08:20:59

@she_wolf: na igen..a nyúl bolti árától én is meresztettem a szememet.Ráadásul mi elég nagyétkű népek vagyunk, ha az unoka is itt van, hat nyúlcomb alatt nem is kezdek ebédet főzni...(na, jó, akkor marad vacsorára is:D)

she_wolf 2018.03.19. 18:34:03

@Kumari aki Nilüfer:
Nyúl. Húsvét. Gondolom, ilyenkor nem kötelező birkát enni, úgyhogy ficereg bennem egy gondolat. Nyúllal kezdődik, és májjal végződik;)
De lehet, hogy más Tapsi-Hapsi alkatrésszel. Attól függ, hogy mit kapok hozzá.
Én már nagyon tavaszváró hangulatban vagyok, jöhetne a retkes kezek szezonja:D

2018.03.19. 19:48:17

@Kumari aki Nilüfer: @she_wolf:
És akkor a njuuuullll! (Rajkin)
A hülyeséget félretéve: nagy nyuszihúsrajongó vagyok, van egy-két szenzációs olasz receptem is, csak alapanyagot nehéz szerezni hozzá... de én is reménykedem, hogy tán lesz Tapsi Hapsi a kedvenc kis húsboltomban (bár a legutolsó infó szerint az egyetlen nyúlszállító inkább az olaszokat boldogítja, sok-sok euróért). A tavaszt meg nagyon várom, innen a húszcentis hó alól is... musz-musz, vagy njull-njull, csak tavaszodna má'!

she_wolf 2018.03.19. 20:29:32

@MadMary:
www.youtube.com/watch?v=023QW2GVkYY

Holnap kezdődik a csillagászati tavasz. Kinézek az ablakon, és a Mikulás jut az eszembe, meg Rudolf.
Basszus!:(
Nyuszi, csoki tojás, zöldellő kert helyett felrémlenek gyerekkori emlékek a házi sertés életének kioltásakor szokásos teendőkről.

Jó, azért nem csak ilyenek vannak:)
Barátnőm akkor még kislánya rendszeresen a kertben lebzselt Húsvétkor, és gyűjtötte be az itt-ott gondosan eldugott csoki tojásokat, nyulakat. Előző nap apja füvet nyírt, kertet rendezett, hajnalban kiköltöztette az édességeket bokrok alá, kövek közé.
Másnap mentünk hozzájuk (férjuram lelocsolta a lányokat), és hallom ám, hogy nem éppen ünnepi önkívületben emlegeti a teremtőt a barátnőm. Kérdem, mi a baj? Mutat a kertre: "nézd meg, b+, tegnap Jóska lenyírta a füvet, az összes q. pitypangot kikukázta, és mintha semmi sem történt volna!"

Nem is értem a csajt, és mondtam neki, hogy pedig olyan vidámmá teszi a kertet a friss, napsárga foltok tömege itt-ott elszórtan:D
Válasz: "görény vagy!"
De többnyire menekülőre fogtuk a dolgot, és a cuccok begyűjtési ceremóniája után útnak indultunk valami előzőleg lezsírozott helyre:)
Ez most kimarad, millió dolog van. Ja, meg a gyerek is felnőtt egy kicsit:) Szerintem ő volt köztünk a kapocs:O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.19. 21:15:47

@she_wolf: Tudod mit, szerintem igaza volt a barátnődnek. Legalábbis szerintem. De ha annyira szereted a pitypangot, szívesen látlak a begyűjtésében!!!4
A gyerekeim 2 Ft/pitypangot kaptak, de az első 20 az kötelező volt, arra nem volt fizetség. Szívesen felajánlom neked is ezt az üzletet :))))

Dikusz 2018.03.19. 21:31:44

@Andrass9: Egy bélás egy pitypangért? Már nem fizetőeszköz, nem jó bolt, még akkor sem, ha az első húszért fizetsz:)))

Az igaz, hogy gyógynövény, csak nem tudom már, mit gyógyít:)

2018.03.19. 21:32:49

@MadMary: @she_wolf:

Ne reménykedjetek a tavaszban! Tudjátok mi történt a Télapóval! Húzott volna haza a szánnal a sarkkörre, utat engedve ezzel a tavasznak és a nyúlnak, de Alhelyettes Fővadász úr helikopterről kilőtte a háziasított rénszarvasokat. Csak Rudolf maradt meg, mert az ő mozgását, a rumos teának köszönhetően nem sikerült célkeresztbe hozni. Így maradtak ketten a Télapó és Rudolf, de nem bírták el a szánt, így a maradék telet lepakolták róla, ide nekünk. A manók jelentése szerint a skandináv útvonal nem biztonságos nekik, hogy hazajussanak, mert arrafelé is látták Alhelyettes Fővadász urat helikopterezni. Így Télapó és Rudolf álruhában egy alternatív migráns útvonalon indultak Kanada felé. Az a terv, hogy ott jegesmedve szánt bérelnek hazáig. Csakhogy sietniük kell, mert Alhelyettes Fővadász úr bejelentette, hogy bármikor elfogad meghívást jegesmedve vadászatra. Mivel csak eszkimók lőhetnek jegesmedvét, esélyes, hogy Alhelyettes Fővadász úr arrafelé is felbukkan. Láttam is minap pár eszkimót a békemenetben. Nyilván ők is féltik az Északi sarkot a fekete Afrikából jövő migránsoktól, nehogy eltanulják tőlük az iglu építés titkait, és elvigyék a szabadalmat Afrikába.

2018.03.19. 21:59:13

@pizzaszeletvágó: Ó B+... március 21-én van a születésnapom. Teljesen más perspektívába helyezted ezt az egészet, megerősítetted a legsötétebb sejtéseimet... szóval "Ne várd a májust, kedvesem, mert közelít a tél", és bárcsak mondhatnám, hogy összevissza vicceltem itten. Merthogy nem. Az én sejtéseim is ilyenek, ismeretlen pizzaszeletelő barátom. *sóhajt*

2018.03.19. 22:04:22

@she_wolf: Dédikém annak idején a kertben rejtette el a nyuszitojta ajándékokat, csokitojást, egyebet. Soha nem felejtem el, hogyan lebegtem a boldogságtól 5-6 évesen, mikor kiderült, hogy a Njull a kertben, a nagy barackfa alatt rakott fészket nekem... drága Dédi, emléked örökké él.

she_wolf 2018.03.19. 22:14:49

@Andrass9:
Okés, senekén kibélelt nadrágban fogok menni;) Rohadt erős karógyökere van, kiszáradt talajból kézzel kigyomlálni szinte lehetetlen.
Gyerekkoromban nekiveselkedtem, és állandóan a fenekemre estem, amikor a köcsög gyökér a földbe szakadt:D
Mellesleg úgy tudom, hogy a gyökere gyógynövényként használatos.

she_wolf 2018.03.19. 22:24:34

@pizzaszeletvágó:
Rá fogunk mind cseszni, mert a jégimacik döglőfélben vannak:(
A fővadász és támogatói mellett tutajon bocsátanám vízre trumplit is, meg még 1-2 hasonszőrű idiótát.
Rögtön lenne 4 évszak a mérsékelt övben (Vivaldi nélkül is), a manók pedig nem jelentgetéssel fognak foglalkozni, hanem a kisgyerekek ajándékainak beszerzésével és csomagolásával.

(Komolyra fordítva: az rendben, hogy az idióták hülyeségeket beszélnek. De az egyáltalán nincs rendben hogy azt hiszik, gyépésekkel vannak körbevéve, akik kanyar nélkül mindent beszopnak kételkedés nélkül. Bocs, ezt kikérem magamnak!)

Egyébként örülök, hogy látlak!:)

she_wolf 2018.03.19. 22:30:42

@MadMary:
Nagyon szeretem, amikor az ünnepek (bármelyik ünnep) egyszerűen csak az együttlét örömét tükrözik. Vannak népi, társadalmi hagyományok, ezeket nem kötelességként, hanem a puszta örömért ápolni nagyon értékes dolog.
Jó ezekre visszagondolni, kicsit elmerengeni a ma és a tegnap közti értékkülönbségeken. Engem spannol is kicsit. Többet, jobbat nem fogok tudni létrehozni, de igyekszem megközelíteni a korábbit:)

Tangó Suszter 2018.03.19. 22:51:25

Van egy Erdõkœstoló blog, ott van pitypangrol szò, cukrosok figyelem.

2018.03.19. 23:26:56

@she_wolf: Ó igen, az együttlét örömével telibe találtad a népi hagyományok lényegét... hadd kotorásszak picit a blogon, aztán elmondom a magam globális véleményét.

Tangó Suszter 2018.03.20. 07:57:46

Hiszek a lélekvándorlásban. Most láttam-igaz,csak a Facên-a lánglelkü Petõfit a Muzeum lêpcsõjén. Rékasi Zsigmondkén jàr kõztünk.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.20. 08:47:01

@MadMary: mi még tavaly is rejtettünk tojást az unokának,pedig 10 éves, de már vihogva kereste..sokáig hitt a Njúlban, a Mikulásban és a Fogtündérben:) Annyira cuki volt.de már 11 lesz áprilisban, és kamasz. Már kekec, nem hisz ezekben, gondolom, most az jön, hogy ciki:DDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.20. 09:15:23

@Kumari aki Nilüfer: Gyerekeim is kerestek rendszeresen, szeg;nyek. ők az USA-ban nőttek fel, és ahol laktunk, ott nem volt tavasz. Általában havas volt még a Húsvét :(
Most is mondja a nagylyány, hogy 35 centi hó még van, meg -10C fok hozzá ...

Fenchurch68 2018.03.20. 12:30:05

@Dikusz: A pitypang mindenre jó. Mindenre is! Máj, epe, zsíranyagcsere, vércukor, emésztés, főleg a gyökere meg az idősebb levelek. A zsenge, virágzás előtti levelei meg salátába. A virága szörpnek dekoratív és finom, csináltam sokszor gasztroajándéknak, meg akácvirágból, orgonából, citromfűből, mentából is, úgy kell csinálni, ahogy az eltevős bodzaszörpöt.

Érdekes lesz a húsvéti sütés-főzés, most már mindhárom leányzó vega, plusz a legkisebbik jelenleg olyan diétán van, hogy nincs glutén, laktóz, tojás, szója, hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek. Poénkodtam, hogy majd főzök neki kölesből sonkát, de valahogy nem volt humoránál :D

Tangó Suszter 2018.03.20. 14:42:21

@Dikusz: Na még 1x.Erdõkóstoló blog irnak a gy.lánc fürõl

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.20. 15:39:20

Eccer régen mintha valami barabolyról lett volna szó, de szerintem akkor nem veséztük ki. Viszont érdekes írást találtam róla:

erdokostolo.blogspot.hu/2015/08/csemegebaraboly-chaerophyllum-bulbosum.html

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.20. 22:19:31

@pizzaszeletvágó: "Ne reménykedjetek a tavaszban!"

Már miért is ne? Ma megtojt a teknősöm. Is.:D

she_wolf 2018.03.20. 22:36:51

@Fenchurch68:
Bodzaszőrt anyósomtól tanultam csinálni. Évek óta nem veselkedtem neki, pedig mindig megfogadom, hogy nodeaztánmostmár...! Ezért is nem szeretek ígérgetni.
Virágból, vagy bogyóból készíted? Én virágból. Csak mindig tele van fekete szívózókkal a növény lágyabb szárrésze:(
Érdekes módon a virágok között nem szeretnek lenni. Gondolom, az
ő tudatokat is a lé határozza meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.20. 22:43:37

@she_wolf: Azok a fekete tetvek lelkesen szívogatják pl. a maragarétát is, pedig annak nincs "leve" :)
A bodzaszörp készítésénél a legnagyobb munka olyan növény találni, ami:
1, Éppen virágzik
2, Távol van gépjárművek által frekventált utaktól
3, Nem tetves
Sajnos ez nem könnyű!

she_wolf 2018.03.20. 22:55:50

@Andrass9:
Van egy szép nagy bodzabokrunk a kicsi kertünkben, és ebben az utcában forgalom sincs jelentős. Nagyjából minden 2. házra jut 1 autó. Igaz, a közelben van egy busz állomás, itt fordul vissza a busz a falu felé, a végállomásra.
Annak a menetrendje meg gyérnek mondható. Úgyhogy szörnyen röstellem, de vállalom: mindig ellógom a lehetőséget:(

A tetvetlenítésre már kipróbáltam egy rakás dolgot, de eddig még nem dobódtam fel az eredménytől. Ha legyőzöm magam, akkor levagdosom a tányérokat egészen az elágazásig, és egyszerűen lefújom a virágról azt a pár rovart. Ha meg véletlenül mégis marad rajta 1-2, majd úgyis megfullad a szirupba, a végeredményt pedig sűrű szitán átszűrve üvegezem, dugózom.
Szemét tetvekben legalább annyi kímélet van, hogy az ernyő nagyon vékony szárait nem csesztetik.

she_wolf 2018.03.20. 22:58:29

@látjátok feleim szümtükkel:
És akkor holnap repülsz a Galapagos szigetekre tojásokat ültetni?:) Elvégre is Húsvét közeleg, a tojás ilyenkor nagy jelentőséggel bír:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.20. 23:21:40

@she_wolf:

Még csak egyet találtunk, de egyébként sem megyünk olyan messzire, saját udavon rakunk fészket.:D

she_wolf 2018.03.21. 00:00:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Milyen teknős egyébként? És tojt már, vagy ez az első? Egyedül, vagy párban tartod? Vagy ezeknél is műxik a szűznemzés?
Nekem volt két vörösfülű ékszerteknősöm, de inkább passzoltam őket. Nem azért mert csak görbét tojtak, hanem mert annyira azért nem rajongok értük, hogy komolyabban foglalkozzam velük. Akvárium is volt, azt ketten raktuk össze nagy műgonddal, és szép is, meg jó is volt, csak marha könnyű volt egy új egyeddel lepusztítani a már meglévő állományt.
Végső elkeseredésünkben vettünk egy pár bíborsügeret, és égve hagytuk nekik éjjelre a lámpát. Reggelre már csak a két sügér úszkált a kégliben, őket visszavittük a pet shopba, és köszöntük. Megdumáltuk az eladóval korábban, hogy mi nem húzunk le élő állatot a klotyón, de jóltartás után szívesen visszavinnénk. Bótoltunk:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 07:42:49

@látjátok feleim szümtükkel: az Én vörösfülüm 25 éves, néhány évre csúcsra járt, több turnusban 19 tojást rakott. Más években olyan 4-5 szokott lenni. Az idén még nem látom rajta, hogy készülődne:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 07:45:55

@she_wolf: Nálunk nem terráriumban él, hanem szabadon, és 80%-ban szobatiszta a többi sem az ő hibája, ha ürítenie kell, izgágán járkál, ha éhes, kaparja a fagyasztót. Tévézik, hallgat a nevére( fantáziadúsan Teki az ő neve), és ha nagyon szeretne valamit, felmászik a lábfejemre, onnan nyújtogatja a nyakát. Legjobban azt szereti, ha az etető táljába téve adogatom neki a falatokat. Viszont a snecit maga marcangolja:) /kizárólag vízben eszik/

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 07:47:07

@Andrass9: Mi pont azt szeretjük a bodzában, hogy az összes tetű rajta van, nem a szilvafán:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 07:47:57

@she_wolf: nincs szűznemzés, továbbá még a termékeny tojás keltetése is necces, trópusi mocsár kéne hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.21. 07:57:42

@Kumari aki Nilüfer:

A vörösfülű sajnos egy éve elpusztult, későn lett kivéve a kerti tavacskából. A sárgafülű viszont akkora, mint egy jó nagy tányér, és most rakta az első tojást. Ő a Tóni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.21. 07:59:28

@she_wolf:

Hát bizony a halakat megették amit betettünk nekik a tavacskájukba.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 08:02:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk benn van egész évben, bár többször szökésben volt, mert a macskaajtót ki tudja kapirgáni, hiába egyirányúsítottuk.Okos.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.21. 09:04:41

@Kumari aki Nilüfer:

Nálunk egy obis műnyag tavacska lett beásva a földbe, amit téglával körbefalaztunk, és ott nyaraltak, most már csak egyedül nyaral. Télen bent telel egy műanyag ládában vízben, és gyakorlatilag átaludja azt a néhány hónapot, amíg nem lehet megint kitenni.

Fenchurch68 2018.03.21. 09:33:58

Barátaink nászajándékba kaptak annak idején a baráti társaságtól ékszerteknőst meg hozzá való terráriumot, a teki akkorka volt mint egy ötforintos. Most meg mint egy levesestál :) Ha visszaszámolok, 27 éves.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 13:01:09

@látjátok feleim szümtükkel: De az nem mocskolódik el? és hogy etetitek: Mert nálunk az van, hogy szabadon él, ha jelez, megy a tálba, ott ürít, és ugyancsak ott eszik.Szározin nem tud nyelni ugyanis.
legtöbbször előbb eszik, aztán marad a vízben egy napig, akkor elintézi a többit,és amikor elege van, akkor vergődik, hogy vegyem ki, megmosom , és mehet szabadon a lakásban bárhova. Ilyenkor a cserépkályha alatt szeret bújni, a fatartóban, nyáron meg a hűvös helyeken, vagy kifekszik a napsütötte helyekre és ott pocol.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 13:02:04

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, és télen sem alszik, csak van, hogy kevesebbszer kér enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.21. 13:21:51

@Kumari aki Nilüfer: Fura jószágok! Érdekes róluk olvasni, köszönöm!

she_wolf 2018.03.21. 14:11:15

@Kumari aki Nilüfer:
Többektől tudom, hogy ha az ember egy alacsonyabb létformában való leledzésre rá tudja magát venni, akkor ki tud építeni jól működő kapcsolatot az ilyen állatokkal is:)
Meg azt is elmagyarázták, hogy türelem, figyelem kell a megértésükhöz. Én meg nem vitatkozom velük:)
De azt úgy el tudom képzelni, hogy mekkorát perecelnék, ha figyelmetlenségből adódóan rálépnék egy körülöttem cikázó állatkára:)

she_wolf 2018.03.21. 14:15:16

@látjátok feleim szümtükkel:
Nagyon fürgék tudnak lenni vízben:) Hal csak a kellőképpen nagy és zegzugosan megépített medencében tud megmaradni a teknősökkel. Szerintem.
De csóró hal is csak akkor tud egy kisebb tavacskában némi mozgáshoz jutni, amikor a teknős kint napozik, vagy felúszik levegőért.
Sanyarú élet...:(

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 14:33:50

@she_wolf: Fogalmam sincs, miért pont medveállatkát szobortak oda:)de rendkívül cuki, annyit mondhatok.

A teknős sokkal de sokkal okosabb, mint azt ránézésre gondolnánk..de a legtöbb állatra igaz ez.

she_wolf 2018.03.21. 15:29:14

@Fenchurch68:
Kellő odafigyelés esetén ezek a teremtmények is végrendelet részét képezik:)

she_wolf 2018.03.21. 15:32:33

@Kumari aki Nilüfer:
Cuki. Ez is megközelítés kérdése. Biztos van, aki viszolyog tőle. Az ember hajlamos "emberi" tulajdonságokkal felruházni bármit.
Mindenesetre kevésbé rémisztő szerkentyű, mint egy imádkozó sáska:) Aki egyébként egy rendkívüli jelenség a maga kategóriájában.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.21. 18:31:33

@she_wolf: Cuki az:) egyébként nem viszolyognak tőle, mert szerintem a népesség 90%-a nem is hallott róla(saját felmérés, Veszprémben azt hiszem hárman tudtuk egy nagy étterem kertjében. Sokan voltak, ment a találgatás mi lehet)

Fenchurch68 2018.03.21. 21:40:31

@she_wolf: Az imádkozó sáska gyönyörű! Na jó, kicsit tényleg félelmetes :)
Kiskoromban mindig vita volt, ha az Állatkertbe vittek, mert se szüleim, se nagyszüleim nem voltak hajlandóak bejönni velem a rovarházba. Többnyire beküldtek egyedül.

Medveállatka plüss:
bigyoshop.hu/products/list/orias-mikrobak

she_wolf 2018.03.22. 02:53:00

@Fenchurch68:
Mekkora szószban lennének anyámék, ha most lennék gyerek!:)
Nagyon kis helyeske az a plüss cucc, de ezek az árak!:(
Van/volt egy rendkívül kedves barátunk, neki volt egy túlméretes dogja (húúúúú..most elképzeltem a kicsikutyádat mellette:D). A dognak pedig volt egy kb. 20 cem.-es fehér delfinje.
Valami olyasmi anyagból volt, mint a cérnakesztyű. Az a kutya olyan féltő gonddal cipelgette mindenhová magával a játékát, mintha legalábbis valami nagyon törékeny dologról volna szó. Kicsi kölyök kora óta megvolt neki, az első játéka volt, amikor a barátunk hazavitte az ebet.

Te is meglátod bármiben a szépet. Én is. És olyankor rácsodálkozom még vén fejjel is. A hiénát is csak az anyja látja szépnek, de néztél már a szemébe?:)
De ezért nem vérzik a szívem, ha tást be kell tolni a sütőbe, bármilyen helyes kis tityi-tolyi baba volt egykor:P

Erről jut eszembe: fiatalodom! Méghozzá viharos gyorsasággal. Nem tudom miért, csak ma döbbentem rá, hogy egy héttel beljebb vagyok. Idáig abban a tévhitben voltam, hogy most vasárnap huzsvét van. Pedig nem, úgyhogy nem kell elhagyni a tö...met, van még egy hetem. Tehát megkértem az uramat, hogy mivel úgyis gyüttment lesz, veszítsen el engem az érdi spúrnál, és míg ő intéz, addig anya pízt költ:P
süti beállítások módosítása