Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Póréhagyma krémleves (Vichyssoise) Gouda sajtcsipsszel

2018.03.04. 07:00 Andrass9

Hogy miért éppen Gouda sajtot választottam a leveshez? Mert ebből találtam egy tömböt a hűtőben ... De ez már csak akkor volt esedékes, amikor a levest készítettem. Soha nem jártam még Tesco Express boltban, de most betévedtem. Gondoltam, körülnézek, és veszek, ami tetszik.

34.jpg

Igazán nem szidhattok, hogy felületes voltam: megnéztem minden folyosóját, hűtőjét, stb. Vagy 15 perc is ráment!

Hogy mit vettem?

  • 1 szál póréhagymát
  • 1 csokor hónaposretket

No de nem Tescot jöttem dicsérni. Lássuk mi kellett ehhez a leveshez:

  • 1 méretes póréhagyma (most 390g volt)
  • Súlyra kb ugyanannyi krumpli ( kettő pont ennyi volt)
  • 5-7 dkg vaj
  • 1,5 liter csirke alaplé (nekem borjút adott a csodahüttő)
  • pirinyó zeller
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg olvadós keménysajt
  • kismarék petrezselyemlevél
  • só, fehérbors, kakukkfü és szerecsendió

10.jpg

Az alaplésürítményt másfél liter vízbe tettem kiolvadni, míg a további hozzávalóval bajlódom. A póréról le kell vágni a sötétebb részét, csak a fehéret használjuk. Én azért a kicsit sárgásat is felhasználom. Hosszában felvágva folyóvíz alatt ki kell mosni belőle a homokot (ha van benne). Egy fazékba tegyünk egy kanálnyi olivát, valamint a vajat. Ezt hevítsük fel, majd óvatosan - kislángon - kicsit barnítsuk meg. Ez csodás dióízt kölcsönöz a vajnak és az ételnek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymát szeleteljük fel vékony félkarikákra. Hamár így belejöttünk, aprítsuk fel a fokhagymát és a zellert is a pirinkó leveleivel együtt. A zellert szórjuk először a vajba, majd a hagymát is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Én azonnal utánatettem a fűszereket - hamarabb ereszti ki a levét a hagyma. Míg a hagyma párolódik, jut idő krumplit hámozni és azt is félkarikákra vágni. Amikor a hagyma már megpuhult, kicsit összeesett, belekeverjük a fokhagymát is - nem fog megégni. A krumplikarikákat pedig áztassuk sok vízbe, hogy a felesleges keményítő kiázzon belőle.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Tegyük be a hagymák mellé a kimosott krumplit, és a felaprított petrezselyem felét. Jól keverjük össze - láthatóan levet ereszt. Most már belereszelhetjük a szerecsendiót is, bár azzal lehet a végéig várni. Öntsük bele az alaplevet, és addig főzzük, amíg a krumpli is teljesen megpuhul.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ezalatt elkészítjük a sajtcsipszet. Sikerült elkapni a fényképezőgéppel, amint kirepült reszelés közben a sajt a kezemből :) Ez azért ne vegye el a kedvünket attól, hogy a sajtot középdurva reszelőn mind lereszeljük. Alufóliával vagy sütőlappal borított sütőlapon 5 cm átmérőjű korongokat formáljunk egy pogácsaszaggató segítségével. Kb. egy bő evőkanálnyi sajt kell egy-egy koronghoz. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel a kupacokat, és mehet is be a sütőbe. Én grill alá tettem, de nagyon távol a fűtőelemtől, de 200 fokos előmelegített sütőbe is mehet. Csak arra figyeljünk, hogy világos barnánál ne legyen setétebb, mert akkor már kesernyés lesz. Amikor kihül, remek, roppanós korongokat kapunk.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ha a levesben a krumpli is megfőtt, akkor botmixerrel (vagy turmixgépben - de óvatosan!) krémmé dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk és kész is a leves. Esetleg egy tojás sárgáját keverhetünk a tejszínbe, de akkor óvatosan melegítsük össze, nem rántottát készítünk.

31.jpg 32.jpg 33.jpg

A sajtropogóst külön tálkában szolgáljuk fel a leves mellé, lehetőleg mindenkinek a saját adagját, ugyanis meglehetősen addiktív, és képesek lennének a vendégek elenni egymás elől!

35.jpg

Ha a póréhagyma krémlevest hidegen szervírozzuk, és sok benne a krumpli, akkor máris Vichyssoise-nak (ejtsd visiszvaz) nevezik, és nyáron igazán üdítő ...

114 komment

Címkék: krumpli sajt tejszín fokhagyma zeller póréhagyma vaj alaplé fehérbors petrezselyem szerecsendió kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3913564869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.04. 07:33:30

Ezért az egyszerű, de nagyszerű levesért egy kis jutalomként ezt találtam:

sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/03/03/versenyt-futottak-a-hoban-a-tunderi-baranyok/

Gondolj bele, milyen szép bárányérme lehetne belőlük.;D

Dikusz 2018.03.04. 09:20:44

Nem csodálom, hogy a sajtcsipszet eleszik egymás elől a vendégek, én is azt tenném.
Finom ez a leves hidegen-, és melegen is.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.04. 09:45:45

ha valaki tudja,hogy viszonylag elfogadható savanyúkáposzta hol kapható?
kérem ne tartsa magában.
nagyon rákívántam és megadnám a módját,és nem valami ecetes sz@arral csúfítanám..
(kb budapesti gps-koordináták na jó max 20 km.a jóért ez nem távolság)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 10:00:37

@vörösbor(de)minőségi: Megnézem a pincében, hogyan áll a káposztám. Azt tudom, hogy van 4 fej, de nem tudom mennyi a szálas. Mekkorát akarsz készíteni?

vörösbor(de)minőségi 2018.03.04. 10:20:07

@Andrass9: nem venném el a családtól.
amugy is találkozunk lassan hamarosan, mert oda fog kerülni a csodaedény!
bónusz tetővel-igy nem kell aggódni mi lesz ha véletlenül eltörik a lelke...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.04. 11:07:11

Príma, igazi böjti fogás. Nyitom az ablakot.
@vörösbor(de)minőségi: Csak azt tudom, hol nem. A Nagyvásárcsarnok legutóbb csúful leszerepelt ebben a tekintetben.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.04. 11:17:36

Böjt ide vagy oda, itten káposztás paszuly fő, csülökkel, kolbásszal..ezt kérte a tesóm. De sütöttem halat, marokkói vörös lencsével...

Viszont nagyon szeretjük a hagymalevest, nem krémlevesként, és ettől egyszerűbben. Pirítóst és sajtot teszünk a tányér aljába, arra merjük a létyót..és jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 13:57:11

@vörösbor(de)minőségi: Amondó volnék, hogy gyere ki, meózd, és ha tetszik, akkor vigyél. Valahogy nem sokat ettünk belőle, bár az is igaz, hogy 20 kiló az elég sok kettőnknek :)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.04. 18:15:53

Én nem vagyok egy szentfazék, nem tartom a nagyböjtöt, de annyira rosszul viselem, hogy benne járunk a nagyböjti időszakban, eltelt a fele, ha jól saccolom, de még mindig farsang van az ovikban és az iskolákban, és címlapon van a farsangi fánk...most én vagyok egy gyepesagyú?????
vagy mijafrnac van a keresztény nemzettel??

Tangó Suszter 2018.03.04. 19:33:19

Az jó rég voltunk. Lettünk 10 000 000 fasiszta, akivel próbálták felépiteni a komenizmust nem ment. Oksa, próbkozzunk a szocalizmussal hátha az könnyebb. Akkor fel-feltűnt a szocialista embertipus bár inkább csak "dolgozók" voltunk. Sajna ez se jött be, akkoriban "lakosok" lettünk. Most meg fogyasztók......Keresztények csak a Tizparancsolat internalizálása miatt. Upsz, azt honnan vettük?

she_wolf 2018.03.04. 19:42:06

@látjátok feleim szümtükkel:
De aranyosak!:) Teljesen kerge birkák:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.04. 19:53:51

@látjátok feleim szümtükkel: Kedves madaram, a Hegyen a hegy lábán elterülő fennsíkon folyton hallani a pacsirtaszót nyaranta. Bő negyven éve járok arra, nekem a Csatár-hegy egybeforrt vele.
@Kumari aki Nilüfer: Idén korán jött a böjt, nem volt elég idő kitombolni a tél végét.
@Tangó Suszter: Tudod, miért építettük a szocializmust? Mert még az is könnyebb volt, mint dolgozni. A Hatalom számára csak szükséges rossz vagyunk, akiket időről-időre meg kell etetni valami maszlaggal. Eddig bejött.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.04. 20:05:41

@Andrass9: Nincs gond kislyányéknál az időjárás miatt?

turósmácsik 2018.03.04. 20:10:35

Nálunk három hete úgymond böjt van, olyannyira redukáltam a húsneműeket, hogy azóta kétszer ettünk halat, egyszer valami baconos tésztát, és embernek csomagolok felvágottat, de neki kell is.
Felfutott a sajt, gomba, tojás, én pedig virgoncabb vagyok, mint valaha, ugyanis az adagokat is csökkentettem magamnak.
Nem éhezünk.
Tegnap pl. zöldborsó krémleves volt pirított dióval, sajtkockával, tepsis krumpli római salátával. Ma összebeszélés nélkül csatlakoztam a hagymaleves klubhoz egy francia hagymalevessel, amit sajtos rozspirítóssal kanalaztunk, valamint készítettem gombás-cukkinis palacsintát, amit sajtmártással húztam át, és főztem vaníliás-citromos-rumos diókrémet az üresen hagyott palacsintákba. Most két napig nem kell főznöm, viszont újra járok tornázni, és lesz erre több időm:)))

Kíváncsi vagyok meddig leszek ilyen rendes. Mondjuk a hús távoltartását Húsvétig akarom tartani. Pár éve Süllőcskének volt egy nagyon szép gondolata, ami megmaradt bennem, nem tudom pontosan idézni, de a lényeg megvan: a böjt főhajtás a Kozmosz előtt.
Azt persze túlzás lenne állítani, hogy böjtölök, de visszafogom és tisztítgatom magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:17:52

@Waka: A kicsilyány influenzás ... gondolom a nagylyányt kérdezed :) Ők már kicsit bévül vannak (60 mérföld a tenger), odáig nem jönnek ki a hullámok. Szél se nagyon van, szóval nincs gond, köszönöm kérdésed!

turósmácsik 2018.03.04. 20:19:14

@Andrass9: Oda is elballagott az influvírus?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:20:04

@turósmácsik: Látszik is rajtad, hogy jól érzed magad! Kívánom, hogy sikerüljön tartani ezt a hangulatot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:21:28

@turósmácsik: Én ballagtam el hozzá mindenféle gyógyító kuruzslásokkal, meg finom ételekkel. A kicsilyány amúgy a Blahán lakik :)

turósmácsik 2018.03.04. 20:22:35

@Andrass9: Köszönöm, ez jó kívánság! Egyébként olvasok itt, csak a grafo-bőkezűek mindent leírnak, amit írnék én is, így békésen figyelek a háttérből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:23:25

Ahhh - szépen félreértek mindenkit ... Hát ti a lyányunokát gondoljátok :)))

turósmácsik 2018.03.04. 20:23:26

@Andrass9: Izé, na...Azt hittem, hogy a hirtelenszőke, csigás hajú szépség.

turósmácsik 2018.03.04. 20:24:32

@Andrass9: Igen, aki nagyon emlékezetes! Bár ez egy gasztroblog, de a húsok és paprikák mellett az unokák is látványosak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:27:14

@turósmácsik: És finomakat főzöl közben! Tegnap nekem is viszketett a tenyerem, gyorsan összecsaptam egy kalácsot - legalább volt mit vinni a betegnek. Feleségem tegnapelőtt főzött tavaszi zöldborsólevest, amit kiegészítettem kis grízgaluskával. Ma el is fogyott ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:30:01

@turósmácsik: Odakinn elkapta a nagylyányt is valami futkosós vírus, így nincs friss kép az unokákról, de ők is jól vannak már.

turósmácsik 2018.03.04. 20:33:00

@Andrass9: Nekem még a fánk viszket a kezemben, de alighanem a háromnaposon állok neki. Valahogy mindig rengeteg dolgom van, márha dolognak számítjuk a munka-házimunka mellett a sport, olvasás, filmnézést is.

Azért ez a zöldborsó krémleves nagyon jó étel, csak úgy mondom. Kis baconpörccel felütve még jobb, ha legközelebb borsóznál!

turósmácsik 2018.03.04. 20:33:55

@Andrass9: Akkor ez globális, nem marad határok között.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:45:37

@turósmácsik: Jók a linkek! Kellemes emlékeket ébresztettek. Kár, hogy Süllőcske nem aktív már a blogon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.04. 20:46:54

@turósmácsik: Pontosan így vagyok magam is. Lesz kis bűnözés némi szalonnával a puliszkán, de azért tartom magam. Nem véletlen, hogy ilyesféle ételeket posztolok. Meglesz a tavaszi tisztítókúra, ha nem is használ, azért jó érzéssel tölt el.
@Andrass9: Úgy van. A nagy kicsilyányra gondoltam. Azért riogatnak arrafelé komoly széllel és esővel is. Ha nincs gond, az jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.04. 20:47:28

@turósmácsik: Kösz, esetleg megpróbálom. Legutóbb pürét csináltam Fish&Chipshez kis mentával.
A fánkra nekem is bizsereg a tenyerem ...

turósmácsik 2018.03.04. 21:05:12

@Waka: Már hogyne használna? Figyelsz mit eszel, te készíted, és igényesen főzöl. Nem szemetet tolsz. Használ.
Ezzel magam is motiválom:))

vörösbor(de)minőségi 2018.03.04. 21:06:21

@Andrass9: megbeszéljük -irok és pontositunk.

napok óta ez a nyugtalanság oka,és nem tudom rendezni csak egy igen jóféle székelykáposztával hogyafeneennemeg.
fény utca sem izmos ebből a szempontból,bár talán ki kéne próbálni sorban mindegyiket.
oszt talán egyik csak ehető.nem tudom az okát miért kurvultak el a savanyitók? de nem jó ez igy.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.04. 21:21:03

@vörösbor(de)minőségi:

Én a jó székelykáposztát elenném a fene elől.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.04. 21:23:02

@she_wolf:

Azért jó kerge bárányszelet, vagy rántott kergeborda lenne belőlük. Már ha lenne szívünk megenni őket.

she_wolf 2018.03.04. 22:04:10

@látjátok feleim szümtükkel:
Á, inkább meghagynám fűnyírónak:) Több hasznát venném, de csak akkor, ha ilyen pöttöm maradna:D

élhetetlen 2018.03.05. 15:22:12

@vörösbor(de)minőségi: Bár most kaptál Andrass9-től egy szuper ajánlatot, de még rászorulhatsz az ipari káposztára is. Az interneten vásárcsarnok 2 néven fut, Budapest, Október huszonharmadika u., 1117. Ha háttal állsz a 4-es
villamos végállomásának, menj el az épület jobb oldala mellett a hátsó bejáratig. Ott van a mozgólépcső, azon fel, és az első savanyúságos. Bár nem ismerem az ízlésedet. A Lehelről hoztak anno három árustól is, mind ehetetlen volt, ezen a piacon is próbálkoztam másnál, mert rövidebb volt a sor, (már tudom, miért), ide több, mint tíz éve visszajárok. „bár talán ki kéne próbálni sorban mindegyiket.”. Ez csak egy ötlet, hogy hol kezd, és szerintem meg is kóstolhatod, ha kéred.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.05. 17:18:00

@élhetetlen: Wakával a Nagycsarnokban kóstoltuk végig az ÖSSZES savanyúságos káposztáját, és nem találtunk ehetőt!
Nem véletlenül fogtam bele a saját savanyításba :(

Tangó Suszter 2018.03.05. 18:31:33

Tegnap fogyott el mult vasárnapi sz.káposzta. Az eladó szerint is jol sikerüt tétel, finom szálu, nem vad savanyu 3 kilót vettem. Nyersen is rájártam. Lehelen középtájon a Váci út felöli részen sarokbolt Vecsési. A bolt előtt van a hordó. Vettem már tőle gyengébbet

élhetetlen 2018.03.05. 18:40:29

@Andrass9: Ezt értem, de én egyszál magamnak nem fogok káposztát savanyítani egy nyolcadik emeleti lakásban. Ezért kellett keresnem egy olyat, ami nekem ehető. A Lehel piaci kísérletemnél volt ez, hogy egyik sem jó, az egyik még keserű is volt, elképzeni nem tudom mitől. Vörösbor meg azt írta, hogy sorban kipróbálni, erre írtam, hogy akár itt is kezdheti. Nem azt mondtam, hogy ez a világ legjobb káposztája, anyáé is jobb volt, csak az ez előtt találtaknál jobb. És, csak egy tipp volt, semmi több.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.05. 19:30:21

@élhetetlen: Eszem ágában sincs lebeszélni róla senkit! Csak elmeséltem, hogy a város legnagyobb csarnokában nincs ehető savanyúkáposzta.
Azt mondja @Tangó Suszter: , ő talált a Lehelen. Esetleg nézd meg te is ott:)
Nálunk a kispiacon sem jó a káposzta. Tavalyig volt a helyi hazai multinak, de megszüntették a kimért savanyúságot.
Amúgy tenmagadnak tehetsz egy próbát 3 literes befőttesüvegben kovászolt káposztával, az elfér a nyolcadikon is :)

élhetetlen 2018.03.05. 20:15:09

@Andrass9: Tango Suszter talált a Lehelen. Jó, az én próbálkozásom több, mint tíz éve volt, azóta ide járok, és nem akarok váltani. Elég hűlye evési szokásaim vannak. A legtöbb ember már másnap nem akarja enni azt, ami előző nap, én viszont ciklikus evő vagyok. Ha kitör a gombócos káposzta (ez olyan, mint a töltött, csak nincs becsomagolva, de ami íz kifő a töltelékből, az ott van a levében, nincs veszteség), volt olyan, hogy hat hétig azt ettem. Utolsó gombócnál új beszerzés, mert még nem untam meg. Na, amíg én ezt a káposztát hat héten keresztül meg tudom enni jóízűen, addig nem keresek másikat. A hat hét, az kilenc kiló káposzta. A három literes üvegben legfeljebb a kovászos uborka. (A ciklikus evésről, volt olyan, hogy megszőrösödött a kocsonyám, mert két hétig csak krumplikását ettem, elfogyott, újat főztem, pedig láttam, hogy ott a kocsonya. Ez van).

Dikusz 2018.03.06. 07:24:54

@Andrass9: egy próbát nem ért volna meg -tudom messze van- errefelé eljönni káposztát kóstolni?

Kumari aki Nilüfer 2018.03.06. 08:22:18

tegnap reggel megjelent egy pár szajkó nálunk. Ma reggel megint. Örvendezek..hogyan lehetne végleg hozzánk szoktatni őket?? Szépek, egyelőre nem rikácsoltak:DD A macskaeledelre rabolnak, a nedves, húsosra.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.06. 08:30:11

@élhetetlen: mindenképpen nagy köszönet ezért!! feltétlenül megnézem de igazad van András prémium káposztáját nyilván ez sem fogja hátrébb sorolni :))
nem is ez a cél,és különleges lehetetlen igényeim nincsenek csak ne az a durva szigorú ecetes vonal legyen.ne kelljen "kimosni" a terméket,nem munkaruha ez.
előbb utóbb a vége az lesz,hogy saját készités lesz és akkor azt aztán majd lehet kritizálni :D
nem tudom mi az oka az intézményesitett rossz minőségnek-ezzel az energiával akár kiválót is lehetne késziteni.
legyen drágább-de jó.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.06. 08:36:40

@élhetetlen: kocsonyát le lehet fagyasztani,semmi baja nem lesz.elővéve akár juliusban felmelegit-kiönt-megdermed-be a hűtőbe és fogyasztani jókedvvel.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.06. 08:38:41

@vörösbor(de)minőségi: Pillanatbyilag a fagyasztóba nem kocsonyát, de most főzött nyolc liternyi káposztás paszulylevest se bírom beszuszakolni. remélem, a szomszédok nem böjtölnek...

Isley 2018.03.06. 09:16:35

@Kumari aki Nilüfer: a szajkó nagy fészekrabló. Lehet, hogy nincs összefüggés, de ami óta szajkó van, azóta eltűntek a rigók.
Kiválóan utánozza aszomszéd kakast, nyáron hajnali fél ötkor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.06. 09:32:39

@Dikusz: Ahhoz nem eszünk elég káposztát :) Kimehettem volna a Lehelre is, meg a Fehérvári útira is, de valahogy nem vitt rá a lustaságom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.06. 09:34:21

@Kumari aki Nilüfer: Eléggé meg fogod bánni, ha odaszoktatod. Gyakorlatilag az összes helybéli kisebb madárcsaládot el fogja üldözni, valamint kirabolja a fészkeket. Csak szólok.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.06. 09:41:54

@vörösbor(de)minőségi:

Nem belekotyogás, de miért nem kovászolsz magadnak? Állítólag abból is nagyon jó a székelykáposzta, meg a töltött is. Hozzáteszem én soha nem kovászoltam még.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.06. 09:53:48

Ajjaj:(( sajnálom, mert szép madarak..és mifelénk igen ritkák. Van rigónk, és van sok egyéb kismadár, még harkályunk is van, az udvaron laknak. na, meglátjuk...mindenesetre kifigyelték a macskaeledelt, ez nyilvánvaló. de hogy honnan kerültek hozzánk..rejtély.

she_wolf 2018.03.06. 10:29:19

@Kumari aki Nilüfer:
És a hangjuk valami hajmeresztő:) Nagyon tudnak hangoskodni, ha valamin összekapnak. Én rendszeresen látom őket, és a múltkor panaszkodtam, hogy ahhoz képest hogy erdő szélén lakunk, elég gyér nálunk a madárkészlet. Biztos, hogy ez az egyik ok, a másik talán a macskák jelenléte, a harmadik meg az önkormányzat "áldásos" tevékenysége, amivel egyre nagyobb részt von be belterületbe:(
De valami valamiért alapon verebek sincsenek, aminek némileg örülök.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.06. 10:43:44

@she_wolf: Nálunk van macska, ennek ellenére van sokféle kismadár az udvaron, egyedül a kicsik kirepülése necces, akkor a szerencsétlenebbeket sajnos elkapják.Nagy maradat viszonylag ritkán.Mi inkább úgy láttuk, minél inkább terjeszkedik az ember, annál inkább jönnek a kertbe a madarak, igaz, mifelénk nincs számottevő erdő, viszont szinte minden udvaron van fa, nálunk sok, de máshol is néhány.Veréb is van dögivel, engem nem zavarnak, zajos egy banda, de sokszor elnézegetem a társadalmi életüket, tulajdonképpen jó fej bandázó társulat. és ők is eszegetik a szúnyogot is, meg én aztán nem sajnálom tőlük az etetőből sem a magokat, nekik is élni kell:) De eddig szajkó nem volt, elbűvölt a küllemük, igazán mutatós darabok. meglátjuk, mi lesz, igazából ahogy nem hívtuk, azt sem tudjuk, hogyan küldhetnénk el őket..fogalmam sincs honnan nyomozták ki, hogy rendszeresen van kinn macskaeledel, mondjuk, nem tartósan, mert ha a mi kosztosaink nem is jönnek, járnak arra hívatlanok is,(mármint macskák), sokáig nem marad a tálban az étel.Met az érthető, hogy a mi rigónk kitanulta, de hogy ezek ketten honnan jöttek rá?? A környéken sem láttam soha szajkót..

élhetetlen 2018.03.06. 11:12:28

@vörösbor(de)minőségi: „kocsonyát le lehet fagyasztani”. Tudom, éppen tegnap vettem ki egy adagot a karácsonyiból. Az csak baleset volt, azért volt elöl, mert azt hittem, hogy megeszem, csak győzött a krumpli. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy hülye szokásaim vannak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.06. 11:18:06

@Andrass9:

Szerintem egy öt literes üveg nála is elfér a konyhában.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.06. 11:24:29

@Kumari aki Nilüfer:

Pesti lakás előtt nagy fák vannak. Régen több szarka és örvösgalamb fészkelt ablakhoz közeli ágakon, majd eltűntek. Most egy szarka pár rakosgatja az egyik fa tetején a fészkét.
Itt vidéken két éve télen a varjakkal járt egy szarka, de nem maradt a környéken. Most a baglyokat lessük.:D

she_wolf 2018.03.06. 11:27:08

@Kumari aki Nilüfer:
Nem tudom hogy nálunk mi lehet. Mintha ciánoztak volna:(
Egyetlen alkalommal láttam süvöltőt. Azok valami gyönyörűségesek.
Hogy honnan és miért keveredtek ide, hova tűntek el, nem tudom. Most teljesen döglött a táj:( Tegnap sütött a nap, volt élet a szokásos gárdával. Ma olyan depi van.

Fenchurch68 2018.03.06. 11:59:01

@látjátok feleim szümtükkel: A kovászos káposzta nagyon finom, de pl. nekem teljesen más élményt hoz, mint a savanyított, olyan "nyárias", szóval nekem pl. emiatt nem jött be székely- vagy töltött káposztához. Meg lehetett enni, jóízű volt, de nem "olyan" :) De folyamatosan csinálok kovászos káposztát, mert pl. húsok alá megágyazni és úgy sütni is nagyon bejön. Plusz meggyőződésem, hogy részben azért úsztuk meg eddig a keringő nyavalyákat, mert naponta-másnaponta biztos lecsúszik egy-két adag kovászos káposzta-nyers cékla-feketeretek mix, köretnek vagy savanyúnak.

@she_wolf: Most a mi ablakunkban sincs a szokásos ramazuri, melegedik és esik. (De mivel olvasok időjárás-előrejelzést, már kész a kiskutya csinos, klasszikus élénksárga esőkabátja, plusz kaptunk kulcsot a gerilla-futtatóhoz, úgyhogy holmi eső nem tarthat vissza a hosszú rohangálásoktól!)

she_wolf 2018.03.06. 12:33:20

@Kumari aki Nilüfer:
Egészen biztos. Elmondhatom lassan, hogy ott lakom, ahol a madár se jár:(
Bár most szitálgat valami az égbül, ilyenkor én sem röpködnék, ha madár lennék.
De ha már madár, akkor tik, ha tik, akkor tojás, és ha tojás, akkor egy jó kiadós rántotta!
Azt ütök majd össze ha a nagyúr megérkezik, és utána második felvonás következik, bejárás lesz:)

she_wolf 2018.03.06. 12:37:33

@Fenchurch68:
Nálunk is valami vizes izé van, remélem, nem csúszós eső eseget.
Sárga cuccban világbajnok lesz a kicsikutya:) Napi vidámkodás adag előjegyezve! Azért szerintem fog ő úgy kinézni, mint egy varacskos disznó:) Ha előfordul ilyesmi, akkor lősz róla képet? Ne már csak a Glamourba való modellfotókon szerepeljen, a KUTYÁT is látni szeretném:D

Kumari aki Nilüfer 2018.03.06. 12:39:29

@she_wolf: Magam is egy jó rántottát tervezek a férfiaknak vacsira(öcsém is itt van még), azt én is ehetek kenyér nélkül...majd eszek hozzá valami zöldet..vagy savanyút..

Tangó Suszter 2018.03.06. 12:52:46

@élhetetlen: Lánykori nevén Fehérvári uti piac.

Tangó Suszter 2018.03.06. 13:05:26

Ajvé várom a 7est a Móritzon semmi nem jön lefogja a piros làmpa. Az üres úttesten velük szembe egy magànyos kutya üget. Csak elfordulni tudok. :-(

she_wolf 2018.03.06. 16:54:33

@Kumari aki Nilüfer:
Nagyon szeretem ecetes almapaprikával. Éppen csak egy körömnyi darabkát minden falathoz. Az egyetlen picit csípős savanya, amit néha kívánok:)

she_wolf 2018.03.06. 16:55:00

@she_wolf:
Ja, a káposztával töltöttet!;)

Tangó Suszter 2018.03.06. 17:14:05

@Andrass9:tehetetlesnség, distessz nem voltam rá kiváncsi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.06. 17:15:52

@Tangó Suszter: Akkor jó, mert a fékcsikorgást meghallottad volna! :))

Dikusz 2018.03.06. 17:16:50

@Andrass9: ha a "lustaságodon" múlik, félútig elviszem.:)
Ha más nem is, de a savanyúságos az még jó a piacon. Vecsésiek, amikor 40 éve ideköltöztünk, már akkor is itt voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.06. 18:08:07

@Dikusz: Tudod, van egy rohadt nagy gond: A "vecsési" jelző ma már szitokszó!
Kb 25 éve nem találok ehető "vecsési" savanyúságot!
Viszont, ha elhozod, akkor visszaviszlek :)))
Tréfa félre - szívesen látnálak, majd megoldjuk!

Dikusz 2018.03.06. 19:33:36

@Andrass9:
Miért szitokszó a "vecsési"? Tényleg nem tudtam róla.
Négy káposztásnéni volt a régi piacon, akkor még a hordóik mellett állva árulták a káposztát, mind vecsési svábok voltak. Mára ketten maradtak, az egyik néninek az unokája viszi a boltot, néha-néha beszélgetek vele, erősen akcentussal beszél:).
Biztos az is, hogy ők savanyítják a káposztát. Most úgy hirtelen arra gondolok, hogy talán azért szitokszó a "vecsési", mert nem helyben termelik a káposztát?
Ez olyan, mint amikor a nagycsarnokban, a Lehel-téri piacon, tulajdonképpen mindegyik budapesti piacon csak szentesi paprikát/paradicsomot lehet kapni. Ha Szentes egész területén termelnék, akkor sincs annyi belőlük, amennyit szentesi néven árulnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.06. 19:49:25

@Dikusz: Fején találtad a szöget!
Aki ide jár a kispiacra árulni, ő is "vecsési"-nek titulálja magukat. Ehhez képest amit árul ...
Na mindegy. Örülök, hogy neked van jó forrásod, mert az én tapasztalatomtól te még találhatsz igazi savanyút :)))

Fenchurch68 2018.03.06. 19:52:51

@Tangó Suszter: Fiatalasszonykori nevén meg Skála-piac :)

Nekünk óriási mázlink van a savanyúkkal, a sarki zöldséges srác anyósáék csinálják, és a mi pórias ízlésünknek nagyon megfelel, a savanyú káposzta pont jó, még sose kellett kimosni. A vegyes vágott, káposztasaláta kicsit édes az én ízlésemnek, de a zember pont így szereti.

@she_wolf: Szerencsére még több a hó, mint a sár, de azért örültem, hogy a futtató után itthon csak le kellett törölni a szerkóját, nem azonnal kimosni :D
drive.google.com/open?id=1yEz3JX21fiMJXszUXyuZuVbE46v68SiO

she_wolf 2018.03.06. 20:51:53

@Fenchurch68:
Azok a tűzött fülek... kész, elvesztem:)
Kitalálhatnál valami címert, és belehímezhetnéd az ő saját viseletébe egy diszkrét helyre:D
Ő fajtatiszta ugye? Akkor van neki törzskönyvi neve, azt valami hangzatossá változtatni, és "y"/"thy" végződést adni neki! Ennyi minimum kijár ennek a tüneményes kiskutyának:D
Tényleg olyan aranyos lenne:*
Most valamiért a Foxi Maxi jutott eszembe...

Tangó Suszter 2018.03.06. 22:19:10

@she_wolf: Pfff, mecsoda úrhatnám kivagyiság meg viszketegség ! A Floki/Morzsa/Bundi/Màzli már nem is ljyó?

Tangó Suszter 2018.03.06. 22:26:00

9@Kumari aki Nilüfer: Chemtrail pedig van magam láttam! 1077ben Egerben a szöllõk felett sàrga spray gomolygott a fecskék benne repültek a rovarokért. A helikoptettòl nem zavartatták magukat.

élhetetlen 2018.03.06. 22:44:01

@Tangó Suszter: „Lánykori nevén Fehérvári uti piac.”. Így van, és mivel a Fehérvári út is megvan, nem tudom, hogy került képbe ez a vásárcsarnok 2 megnevezés, de mikor a címet akartam megadni, ez jött fel. Egyébként a lánykori nevén is megtalálható, csak ott meg a keresztutca a cím, amiről most hallottam először (Kőrösy József utca 7-9). Szóval agymenés.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.06. 22:56:41

@Kumari aki Nilüfer: erre való a csengő a vadász nyakába... :)))

igy a kevésbé ügyes madarak is túlélők lehetnek.

Fenchurch68 2018.03.06. 23:13:17

@she_wolf: Nincs törzskönyve, ezt hívják diszkréten fajtajellegű keveréknek :D
Külsőleg tényleg olyan, mint Arisztid és Tasziló együttvéve, de bizonyos szokásai: csámcsogás, röfögés, pukizás plebejus származásra engednek következtetni.

@Tangó Suszter: Ma a futtatóban rajtunk kívül három Buksi szaladgált, teljesen különféle ebek, a közös nevező csak a három bolond kutyás öregasszony volt, akik sétáltatták őket :) Ott voltam én is negyediknek, csak az a különbség, hogy a miénk nem Buksi :D
De tényleg vicces volt, egy óriássnaci-szerű keverék, egy tibeti meg egy csivava, és mind Buksi. (A csivava mentségéül: egy hete hozta ki a néni a gyepiről, és ott hívták Buksinak, nem akarta csórit még a névváltoztatással is megzavarni, de hosszabb távon Mása lesz a neve.)

élhetetlen 2018.03.06. 23:16:28

@Dikusz: Hülye, hosszú szöveg lesz. Nem a vecsési káposztával van baj, azaz nem a káposztával, hanem azokkal a „gyártókkal”, akik gyorsan akarnak minél több pénzt, és nem hagyják érni a káposztát, hanem gyorsítják a folyamatot. Ettől még vecsési, csak nem jó. Akinek a családja több tíz éve ebből él, az általában nem kurvul el, csak kisebbségbe kerül az új vállalkozókkal szemben, nehezebb megtalálni őket. Egy jellemző sztori, ezzel a káposztással. Minden más finomság is van, és úgy tavasz tájt céklát akartam venni. Mondta, hogy már nincs, nem is lesz. Mondom, mutatom, hogy de a szomszéd standon van. Válasz, ott igen, aztán elmondta, és erre már nem emlékszem pontosan, hogy a savanyított céklából mi bomolhat le bizonyos hőfok felett, és ők nem kockáztatják a hírüket, ők már nem árulják. Azért egy ilyen eset komoly bizalom növelő.

turósmácsik 2018.03.07. 07:46:26

Pár éve a Bosnyákon minden vecsésit végigettünk, márpedig van belőlük kb. nyolc. Mind kesernyés, szottyos, kellemetlen szagú volt, csak a mértéke különböző. Esküdtek rá, hogy vecsési. Aztán a szombati délelőttire megérkezett egy magát nem vecsésinek minősítő árus, akinél végre lett jóízű, friss, savanykás, nemkellkimosni káposzta.
Szerintem hülyének vagyunk nézve.

turósmácsik 2018.03.07. 07:47:14

@turósmácsik: Szombat délelőtti kinti piacra - így értendő.

turósmácsik 2018.03.07. 07:48:47

@Fenchurch68: Ez a jószág határozottan nő! Pár képpel ezelőtt még kölök volt, most viszont határozottan kamaszodik:)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.07. 08:24:00

@Tangó Suszter: Ilyet én is láttam, nálunk rendszeres a szúnyogirtás nyáron..ámbár én nem 1077-ben...mert koros vagyok, de nem annyira:DDDDDDDD

vörösbor(de)minőségi 2018.03.07. 09:25:25

@élhetetlen: nagyszerű.környezetemben sokan nem tudták és magam sem gondoltam volna,pedig miért lenne lehetetlen?
szerintem nem hülye szokásaid vannak csak némileg eltérő a megszokottól.
én is nevezhetném hülye szokásnak azt ha valaki már finnyázza a kaját ami kettő napos!-azt meg ismerem mikor elfogy egy kaja majd ugyanazt megcsinálom és folyt.köv.
csak nézek :)))

she_wolf 2018.03.07. 11:09:10

@Fenchurch68:
J.R. is ilyen, papírtalan, némi cash fejében csaptam le rá egy fanatikus kutyamentőnél:) Ott a keresztségben a Viktor nevet kapta, és a kérdésemre ez volt a válasz: kicsi is, pofája is nagy, kóstolgatós, renitens, és senkit nem hagy hidegen.
És egyre inkább Viktor, mert még a fűszál sem rezdülhet meg anélkül, hogy ne jelezné, simán nekimenne egy medvének a málnásban. Idióta:D
Én csak akkor szólítom a nevén, ha helytelenkedésen kapom.
Nála az igénytelen és prosztó viselkedés abban nyilvánul meg, hogy előszeretettel álcázza magát. Olyankor szívesen megnyúznám:/

she_wolf 2018.03.07. 11:20:19

Olvasom a savanyú káposztás gondjaitokat, és hogy már a régi hagyományos, egykor nagy nevű vecsési is mennyire elkurvult.
Szégyenszemre ritkán csinálok savanyú káposztás kaját, és nyugodtan kiátkozhattok, nagybótban szoktam megvenni a hozzávalót. Az egyikben van kilós kimérésű mindenféle savanya, helyben mérik ki, kérhetsz kóstolót is, pici falatkányit. Ha tetszik hozom, ha nem, így jártunk.
A helyi piacon ritkán van, és ott nem is szoktam venni.
Őszintén szólva nem tudom, hogy honnan származik az a hordós káposzta a szupermarkecban:( De legközelebb megkérdezem, nem tartom azt sem kizártnak, hogy több beszállítójuk van.

she_wolf 2018.03.07. 11:29:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Első kutyánk a férjemet akarta meggyógyítani velős csonttal:)
Nagyon derékba kapta egyszer az embert valami vírusos kórság. Tényleg beteg volt, annyira, hogy még én is megijedtem. Szokásos népi gyógymód a dokis kegyszerek mellett: marhahúsleves, amibe belefőztem a lábszárcsontot. Otthoni ápolás, etetés-itatás és minden, ami ezzel jár. Ültem mellette az ágyon, lázat mérettem vele, jött a kutyánk (az első), és hozta az akkora csontot, hogy alig bírta el. Majd feltápászkodott a mellső lábával az ágy szélére, és igyekezett azt a túlméretes csontot a férjem fejébe tuszkolni:D
Összerakta a történéseket, és beállt segíteni. Kapott simit;)
A kutyák hihetetlen lények...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 12:56:41

@she_wolf: A mienink viszont leszedik a szánkóról a gyerekeket :))) Azt hiszik, valami gond van velük, ahogy visítoznak!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.07. 13:25:10

@she_wolf:

Minél "bölcsebb" vagyok, annál jobban elfogadom a gondolatot, hogy ami az emberben összességében van, azt a természet részenként különféle állatokban kikísérletezte. Talán az emberi tudat alakult bennünk, de annak elemei már sok élőlényben megtalálhatók. Én még a növények tudatában is hiszek. Mert ugyé minden élet vegyi folyamat.:D

she_wolf 2018.03.07. 13:52:39

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezt híjják egyetlen szóval evolúciónak:)

A kreacionoisták szerint minden embert Isten teremtett, a darwinisták szerint pedig minden embert Darwin:D
(Forrás: KAP*"Evolúció" című szösszente fogyasztható formában:D/)
KAP= Kovács András Péter

she_wolf 2018.03.07. 14:03:27

@Andrass9:
Nem véletlenül szolgálnak bennünket minimum tizenezer éve már.
Ma sem tudják pontosan, hogy mióta, a 10 és a 100ezer között nagy ám a különbség.
Nem vagyok benne biztos, hogy a mai modern kutya képes lenne-e ember nélkül megmaradni. Mindene átalakult az emberek között való életre, és ebbe beletartozik az is, hogy a falkájának nézi az embercsaládot, és elfogadja benne az őt megillető helyet, amit a vezért (gazda) szab meg a számára.
Az ösztönei ennek a falkának (az ember családja) a fennmaradása és védelme érdekében késztetik cselekedetre.

Tangó Suszter 2018.03.07. 14:11:05

@she_wolf:A kutya is ember. (Vagy ne sértegessem?)@Kumari aki Nilüfer: A 0 és a 9 es közel van egymáshoz az egérmozin.

Fenchurch68 2018.03.07. 14:28:01

@látjátok feleim szümtükkel: Exapósom lenn barkácsolt a pincében, ajtó belülről kulcsra zárva, mert a kutya ki tudja nyitni a kilincset. Hanyattesett szegény sámlistul, combnyak- és szeméremcsont-törés, meg se tudott mozdulni. Anyósom két szinttel följebb a ház másik végén a konyhában, nem hallotta a kiabálást. Fülöp egy darabig próbálta kinyitni a pinceajtót (nem baj, újrafestettük :), aztán átvergődött valahogy az 1,80-as kerítésen, fölment anyósomhoz és hiába kiabált neki mami, hogy takarodjon a helyére, nem hagyta magát :D
Így apósom nem órákat feküdt hanyatt a pincében a kövön, hanem csak tíz percet, mondták a mentősök, könnyen lehet, hogy az életét mentette meg.
Itteni másik pincseres gazdinak meg a fia kinn bagózott éjjel az erkélyen, és elájult, pizsamában, mínusz tizenfokban. De Rami azonnal riasztotta a gazdit :)

@she_wolf: Viktor XD

@vörösbor(de)minőségi: Egyszer közös főzős, apartmanos nyaraláson volt velünk egy család, ahol a férj közölte, hogy ő egynél többször nem hajlandó ugyanazt megenni. Aha, kisfiam, majd miattad a strandolás meg túrázás helyett főzőcskézünk minden nap kétszer. Eszel változatos vajas kenyeret, vagy látványosan karcsúbb leszel két hét múlva...

Kumari aki Nilüfer 2018.03.07. 14:32:55

Van egy ismerősöm, ahol a feleség kizárólag friss dolgokat eszik..elborzadt a gondolattól, hogy én időnként fagyasztó ürítés címén azt főzök, ami abban fellelhető( Ő NEM FAGYASZT), AZ MEG ELKÉPZELHETETLEN, HOGY KÉSZ ÉTELT FAGYASSZON . jaj, bocs, állandóan lenyomom ezt a gombot.Aztán persze kiderült, hogy főzni is egy ismerősük szokott, ő nem is főz...ha nem főzök, nálunk sincs maradék sem, fagyasztnivaló sem, sőt, ha nem főzök, felesleges a fagyasztó:DDDDD ( azért röhögcséltem magamban, mert az az ismerőse, aki főz nekik, na, az hóttziher, hogy nem aznap veszi a vágóhídról a húst.Fura népek vannak:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.07. 16:50:57

@Fenchurch68:

Kilencvenes évek elején egy olyan kertesházban laktunk, ahol volt üvegház, olyan nagy, régi építésű. Oda március elején kiraktuk a virágokat ( muskátli, fukisza, stb ) mert már elég jó idő volt fűtés nélkül is rájuk ), de sajnos 8-án jött egy minusz 8 fokos fagy. A hideg miatt gáz hősugárzót tettünk az üvegházba, amiben előző évben árnyékolási célzattal rashel hálót tettük a tető alá. Begyújtottuk a hősugárzót, és lefeküdtünk. A ház konyhájába lakott a három palotapincsink, az udvaron meg egy komondor és egy korcs németjuhász. Éjfél körül a kiskutyák jelezték pisilési ingerük van. Ezért bordatárs felkelt, és kiengedte őket, de nem szaladtak el, hanem megálltak az ajtó előtt és hátrafelé néztek. Ez furcsa volt, így megnézte miért nem szaladnak el, és ahogy kilépett látta a kertbe hasad a hajnal. Nosza úgy hálócuccban kifelé, és a kerti csapra szerelt slaggal elkezdett volna locsolni, de be volt fagyva, ezért locsolóval kezdte hordani a vizet. Az üvegház tetején fólia volt, aminek egy része a hálóval együtt leolvadt, de nagyobb lángolás nem volt, közben a slag taposása okán elindult a víz, a tüzet eloltottuk. Az öt kutya végig ott loholt mellettünk ahogy hordtuk a vizet, majd megálltak a kertajtóban és onnan nézték mit csinálunk.
Utóbb kifilóztuk, hogy a két nagy kutya látta a világosodást, ugatni kezdtek, mire a kicsik is jelezték, hogy ki szeretnének menni, ezt jelezték és ezért ébredtünk fel.
Másnap vettünk egy kilo lecsókolbászt, amit falatokra vágva megkaptak. A legszebb az volt, amikor a három palota a konyhaasztal mellett csödben várta, hogy elkészüljön a darabolás. Máskor minden faltért ugráltak, ugattak, most nyugodtan várták a jussukat.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.07. 20:21:44

@Fenchurch68: nagyon tetszett ez a megoldás.
birom én is az ilyet,jó nagy hangon körbekiabálni,hogy én aztán meg nem eszem másodjáááára az ételt.
ennél tán a durvább amikor nő mondja BÜSZKÉN,hogy a zénuram .....lásd mint elébb.
:))

vörösbor(de)minőségi 2018.03.07. 20:30:26

éppen olvasom,az etologiai tanszék most a kutyák testkép felismerését vizsgálja.
ehhez kiválóan passzol ez:

www.facebook.com/1122921574508362/videos/1201491593318026/

she_wolf 2018.03.08. 14:17:25

@vörösbor(de)minőségi:
Ez teljesen jó:)
Beférek? Nem férek? Biztos ami tuti, kikerülöm:D
süti beállítások módosítása