Hogy miért éppen Gouda sajtot választottam a leveshez? Mert ebből találtam egy tömböt a hűtőben ... De ez már csak akkor volt esedékes, amikor a levest készítettem. Soha nem jártam még Tesco Express boltban, de most betévedtem. Gondoltam, körülnézek, és veszek, ami tetszik.
Igazán nem szidhattok, hogy felületes voltam: megnéztem minden folyosóját, hűtőjét, stb. Vagy 15 perc is ráment!
Hogy mit vettem?
- 1 szál póréhagymát
- 1 csokor hónaposretket
No de nem Tescot jöttem dicsérni. Lássuk mi kellett ehhez a leveshez:
- 1 méretes póréhagyma (most 390g volt)
- Súlyra kb ugyanannyi krumpli ( kettő pont ennyi volt)
- 5-7 dkg vaj
- 1,5 liter csirke alaplé (nekem borjút adott a csodahüttő)
- pirinyó zeller
- 2 girizd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 15 dkg olvadós keménysajt
- kismarék petrezselyemlevél
- só, fehérbors, kakukkfü és szerecsendió
Az alaplésürítményt másfél liter vízbe tettem kiolvadni, míg a további hozzávalóval bajlódom. A póréról le kell vágni a sötétebb részét, csak a fehéret használjuk. Én azért a kicsit sárgásat is felhasználom. Hosszában felvágva folyóvíz alatt ki kell mosni belőle a homokot (ha van benne). Egy fazékba tegyünk egy kanálnyi olivát, valamint a vajat. Ezt hevítsük fel, majd óvatosan - kislángon - kicsit barnítsuk meg. Ez csodás dióízt kölcsönöz a vajnak és az ételnek.
A hagymát szeleteljük fel vékony félkarikákra. Hamár így belejöttünk, aprítsuk fel a fokhagymát és a zellert is a pirinkó leveleivel együtt. A zellert szórjuk először a vajba, majd a hagymát is.
Én azonnal utánatettem a fűszereket - hamarabb ereszti ki a levét a hagyma. Míg a hagyma párolódik, jut idő krumplit hámozni és azt is félkarikákra vágni. Amikor a hagyma már megpuhult, kicsit összeesett, belekeverjük a fokhagymát is - nem fog megégni. A krumplikarikákat pedig áztassuk sok vízbe, hogy a felesleges keményítő kiázzon belőle.
Tegyük be a hagymák mellé a kimosott krumplit, és a felaprított petrezselyem felét. Jól keverjük össze - láthatóan levet ereszt. Most már belereszelhetjük a szerecsendiót is, bár azzal lehet a végéig várni. Öntsük bele az alaplevet, és addig főzzük, amíg a krumpli is teljesen megpuhul.
Ezalatt elkészítjük a sajtcsipszet. Sikerült elkapni a fényképezőgéppel, amint kirepült reszelés közben a sajt a kezemből :) Ez azért ne vegye el a kedvünket attól, hogy a sajtot középdurva reszelőn mind lereszeljük. Alufóliával vagy sütőlappal borított sütőlapon 5 cm átmérőjű korongokat formáljunk egy pogácsaszaggató segítségével. Kb. egy bő evőkanálnyi sajt kell egy-egy koronghoz. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel a kupacokat, és mehet is be a sütőbe. Én grill alá tettem, de nagyon távol a fűtőelemtől, de 200 fokos előmelegített sütőbe is mehet. Csak arra figyeljünk, hogy világos barnánál ne legyen setétebb, mert akkor már kesernyés lesz. Amikor kihül, remek, roppanós korongokat kapunk.
Ha a levesben a krumpli is megfőtt, akkor botmixerrel (vagy turmixgépben - de óvatosan!) krémmé dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk és kész is a leves. Esetleg egy tojás sárgáját keverhetünk a tejszínbe, de akkor óvatosan melegítsük össze, nem rántottát készítünk.
A sajtropogóst külön tálkában szolgáljuk fel a leves mellé, lehetőleg mindenkinek a saját adagját, ugyanis meglehetősen addiktív, és képesek lennének a vendégek elenni egymás elől!
Ha a póréhagyma krémlevest hidegen szervírozzuk, és sok benne a krumpli, akkor máris Vichyssoise-nak (ejtsd visiszvaz) nevezik, és nyáron igazán üdítő ...