Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egyben sült stefánia és csirkecomb amerikai módra

2017.12.31. 07:00 Andrass9

Hátha valaki elkészíti szilveszterre ...

Valamikor régen posztoltam egy egyben sült fehérpecsenyét, aminek az eredete az amerikai Roast Beef. Kaptam egy szép stefánia darabot a madarasban, bár nem volt nagyon nagy.

34.jpg

Gondoltam egyszer kettőnknek jó is lesz ebédre egyben kisütve. Ez már azért is jó módszer a készítésére, mert a stefánia közepén vévigvonul egy vastag ín, aminek hosszú idő kell az elkészítéséhez, viszont csodákat művel a szafttal.

Bejelentkezett a fiam ebédre, elhatároztam, hogy megcsinálom. Kicsit szűkösen, de hármunknak is elég lesz. Összeszedtem a hozzávalók egy részét, ami a pácoláshoz kell:

  • 65 dkg stefánia
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk koriandermag
  • 1 tk feketebors
  • 1/2 zacskó (15g) olasz salátaöntetpor
  • 1/2 zacskó (20g) Liptons gombás hagymalevespor

A salátaöntetpor:

  • fokhagymasó
  • hagymapor
  • bors
  • oregano
  • kakukkfü
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • zellersó

A hagymalevespor:

  • szárított hagyma
  • marhahúsleves kocka összetörve
  • hagymapor
  • szárított petrezselyem
  • zellermag
  • paprika
  • feketebors
  • szárított őrölt gomba

 

10.jpg

A húst összevissza tűzdeltem szalonnával, mert zsír az nem volt rajta sehol. A fűszereket a mozsárba tettem és alaposan megtörtem (a hagymalevesport is).

12.jpg 13.jpg 11.jpg 14.jpg

A vágódeszkára folpackot terítettem, aminek a közepére szórtam sokat a fűszerekből. Ráhelyeztem a hús, majd a maradék fűszerrel mindenhol bedörzsöltem. Végül betekertem a folpackba, és ment a hűtőbe éjszakázni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Másnap reggel feleségem felvetette, miért nem teszek be csirkecombot is, és tényleg, miért ne, hisz van is itthon?

  • 3 csirkecomb
  • másik 1/2 zacskó olasz salátaöntetpor
  • másik 1/2 Lipton gombás hagymalevespor
  • 4 vereshagyma
  • 3 koktélparadicsom (mert még volt a bokron)
  • 2 ek fehérborecet
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 ek víz

18.jpg

A salátaöntetport egy kis befőttesüvegbe öntöttem, majd beletettem az ecetet, vizet, olajat és alaposan felráztam, a levesport meg a sót pedig rászórtam a csirkecombokra.

A fedeles magas jénai tepsimbe olajat öntöttem, betakartam az alját vastag hagymakarikákkal, és a tetejükre tettem a húsokat.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Beborítottam a húsokat hagymakarikákkal (egynéhányat fogpiszkálóval rögzítettem, hogy ne csússzon le). A salátaöntetet újra felráztam, és szépen meglocsoltam vele a tepsi tartalmát. Ha feleségem nem enne belőle, akkor most két marék gombát is körbeszórnék, vagy akár egy egyszerű gombakonzervet tennék a hús köré a levével együtt, így viszont csak egy pohár vizet adtam még a tepsihez, és a paradicsomokkal díszítettem a húst.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A tepsit lefedve betoltam a 160C fokos sütőbe három órára.

Köretnek krumplipürét szántam, mert az a klasszikus, ezért megfőztem másfél kiló Hópehely krumplit sós vízben. Felforraltam 6 dl tejet 1 ek sóval a mikróban (nem ördögtől való a mikró). Előkészítettem 5 deka vajat is.

27.jpg

A húsok a három óra alatt szépen átsültek, szép szaftot generáltak.

28.jpg

A megfőtt krumplit a fiam és a feleségem kezeire bíztam, hogy amíg a hússal szöszmötölök, csinálják már meg a pürét :)

29.jpg

A húsokat kivettem a tepsiből egy tányérra (az egyik combból kicsúszott a csont, ahogy felemeltem), amit betakartam, hogy ne száradjon ki, míg a szaftját 2 deci vízzel felhigítva a botmixerrel finom krémes szósszá alakítottam (gravy a tengeren túl, bár ott tennének bele keményítőt is).

30.jpg

Egy jénaiba öntöttem a szószból. Centis vastag szeletekre vágtam a stefániát.

31.jpg

Szépen elsűlyesztettem a szósz alatt az összeset.

32.jpg

Persze rendes tányérkép megint nem sikerült, olyan éhesek voltunk.

33.jpg

Végül mégis elegendőnek bizonyult három főre a stefánia, sőt: még a fiam barátnőjének is csomagoltunk belőle. A kicsilyány meg kapott két csirkecombot a szósszal.

A stefánia kötőszövetei zseniálisra főttek, a belőlük kioldódó kollagén meg kemény kocsonyává formálta a szószt. A csirkecomb persze rettentő puha lett, 3 óra a sütőben garantáltan megpuhította!

Nagyon jó ízű lett az egész, érdemes volt annyi gyári műanyagot beletenni (én nem keverem ki, ha van zacskóban is) ...

 

Mindekinek Boldog Új Évet Kívánunk!

 

158 komment

Címkék: paradicsom salátaöntet koriander római kömény szalonna olivaolaj stefánia feketebors borecet hagymalevespor vereshagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr813199397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.02. 16:15:32

@turósmácsik: jó lencse. megpróba.

A töltött káposzta nagyon is! Nagyon is könnyű étel. Úgy jönnek ki az igazi ízei.

2018.01.02. 16:16:43

@turósmácsik: nem bírok én se már annyit, mint 20 éve... :D

she_wolf 2018.01.02. 16:25:04

@turósmácsik:
Nálam a töltött káposzta alaposan rétegezve vagyon sült oldalassal, kolbász karikákkal -meg még ami a hűtőben punnyad és illik bele:)
Meg ugyi a tejföl, a kenyér, az apró káposzta jó babérlevelesen, szemes borssal.... mindez jó savankásan, paradicsompüré nélkül, csak paprikás-fokhagymás rántással. Hmmm...nyami:)

A káposzta tényleg nem könnyű kaja még salátának sem -pedig de szeretem....

turósmácsik 2018.01.02. 16:32:15

@pizzaszeletvágó: A fiatalok ritkán gourmet-k, inkább gourmand-ok, az idősebb már igényesebb, jobban piszkálja a villájával a falatot, míg az ifjú lapátol befelé. A jó főzéshez idő és türelem kell, az asszonyok ezért (is) szeretnek ki a munkásabb süteményekből, ételekből ötven felett, és egyre gyakrabban a férfiak veszik át a konyhát. Legalábbis az ismeretségi körömben.

turósmácsik 2018.01.02. 16:33:24

@she_wolf: Hát akkor tényleg nem könnyű... Hol kell nálad menzára jelentkezni?

she_wolf 2018.01.02. 16:58:11

@turósmácsik:
A menza... nem tudom, ki hogy van vele, de nekem speciel vannak egykori menzás kedvenceim, amiket soha nem tudtam leutánozni, viszont a menzán imádtam. Itthon a legtutibb dolgokkal készítettem el, és mégsenem olyan volt:(
A tőtött káposzta nem tartozott ezek közé, de a húsgombóc paradicsomos trutyival igen. Meg még volt pár, például a mákos tészta!

turósmácsik 2018.01.02. 18:42:40

@she_wolf: Vannak jó menzai emlékeim nekem is, pl. a húsgombócos töltött káposzta, ami tejfeles káposztás valami volt húsgombóccal és a gyerekek szerették. Dolgoztam bennlakásos intézményben, és az élelmezésvezető, meg az igazgató korrektek voltak, a konyhások meg igényes szakácsasszonyok, így kifejezetten jó konyhát vittek. Szívesen étkezett bent a tantestület is. A karácsonyi, szilveszteri ételsorok parádésak és finomak voltak.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.02. 19:12:23

@she_wolf: A menza!! Én igen szerettem, jöhetnek a kövek:D Egyedül a zsírlevest nem karmoltam, ami hagymás-paprikás lében valamit visz a víz, de ez szerencsére ritkán fordult elő. Ugyanakkor naggyon--nagyon utáltam volna, ha műanyag tányérokat használnak. Szerencsére ez az egyetemi menzán már nem volt, ott azt a klasszikus fehér, kék csíkos menzatányér járta( Pssssz..még van nekem egy darab ovális..)gimiben meg nem voltam menzás..
Szegediek, hármas menza a Hősök Kapujánál. Irinyi kollégium...:)

Vágyom egy menzás retró étkészletre, néha van a Metróban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.02. 19:23:44

@pizzaszeletvágó: Cvekkedli rulez! A nagylyánynak csináltam 2 kiló káposztából, és a nagyját kisebb adagokban vákumfóliázva lefagyasztottam neki. Hasonló volt tavaly a májgombóc, de már elfogyott neki, és megtanulta magától :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.02. 19:27:52

@turósmácsik: Jól írod! Nekem is akkor izlik a legjobban töltött káposzta, ha nincs benne sok cupák, és könnyű (pedig imádom a cupákot!) A lencse pedig húsvéti sonkalével készült, hús nélkül. El is fogyott a 3/4 kiló lencse :)))

2018.01.02. 19:28:02

@Andrass9: Cvekedli. Nade kacsasülttel? Én szégyellem magam... :))) (nagyon finom lett, ez a házi tojásos tészta mindent visz)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.02. 19:30:27

@Kumari aki Nilüfer: Kettes menza ugyanott. Rengeteg buli az egyesen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.02. 19:31:05

@pizzaszeletvágó: Kacsasülttel! A cseheknél úgy adták, és imádtam!

2018.01.02. 19:36:45

@Andrass9: aha, jó cseh barna sörrel az igaz. Most csak száraz muskotály volt hozzá. Viccet félretéve, cvekedlit önmagában tartom ételnek, most valamiért rákívántam így kacsával, reggel, és délben kész is volt. :)

Dikusz 2018.01.02. 19:59:52

@Kumari aki Nilüfer: nekem kistányérom van belőle, meg levesestányér, de az nem biztos hogy menzás, inkább nagyobbacska tálka.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 07:53:05

@Dikusz: egyetemen házasodtunk, az első étkészletünk a menzáról volt, öblös leveses tál, ovális főzelékes, kerek lapos, és egy kis salátás. Mindenből kettő, plusz az evőeszköz:D házaspár koliban laktunk akkor már a Hermannban, oda szermányoltuk az ottani menzáról..már elévült!!!!!

she_wolf 2018.01.03. 10:30:16

@turósmácsik: @Kumari aki Nilüfer:
Kákabélű kölyök voltam, először a húst nem ettem, aztán a főzelékeket utáltam, a levest sosem szerettem, csak a fogamra való kaják jöhettek számításba.
Aztán menzán szépen belopakodtak az életembe a főzelékek a különböző feltétekkel, majd a hús hússal, most meg nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, mit nem vagyok hajlandó megenni.
Ennek is valószínűleg az lehet az oka, hogy soha nem ettem még belőlük jól elkészítettet. Pl.: szalontüdő, pacal, kelkáposzta főzelék... régen ember nem volt aki a tökfőzeléket lenyomta volna a torkomon, most ölni tudnék érte:D
Drága anyósom nagyon sok ételt megszerettetett velem:(

@Andrass9:
Most én is a füstölt csülök levével csináltam a lencsét (felesben, mert nagyon sós volt), el is fogyott:) Jó, kóstolót is vittünk belőle a szomszédnak;)
Viszont maradt 80 deka mákom, amivel valamit kezdenem illik (ha már a bejgli kimaradt idén), és látom, van gubás poszt;) Anyám mindig csinált bobájkát, imádtam.
Tényleg: kifli, stangli. Ti emlékeztek arra a finom, lópatkó alakú vajaskiflire? Suliba nagyon gyakran csomagoltam magamnak, és az nagyon finom volt vajjal megkenve, tejjel vagy kakaóval.
Most már sehol sem látok, és az is örömünnep, ha valahol normális kiflihez jutok a levegővel felpumpált helyett:(

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 10:36:31

@she_wolf: Mákos gubát ha kétszer csináltam életemben, sokat mondok..pedig szeretem, de most naggggyon vissza kell fognom a cukrot és lisztet, tehát aligha csinálok..most a saláta-zöldség-hús vonalon kell nyomulnom pár hónapig, mert egy kékbálna is megirigyelné a vonalaimat. Amit pont leszarok, csak már nem érzem jól magam:(

she_wolf 2018.01.03. 10:45:17

@Kumari aki Nilüfer:
A keserves megbánás időszaka következik, amikor is minden második mondat azzal kezdődik, hogy: "Szívem! Nincs egy göncöm....":D
Meg jönnek a nyögvenyelős poénok, hogy "valami kártevő van a ruhás szekrényben, mert megette a nadrág felét", "milyen szar anyagból dolgoznak már ezek, hogy összemegy az állásban a cucc", "édes fiam, neked valami eltitkolt gyereked van, mert ez a póló tuti, hogy nem az enyém"...
És a következő pólódat magad varrod meg. Sátorlapból.

she_wolf 2018.01.03. 10:48:43

@Kumari aki Nilüfer:
Ja, a kékbálna: nagy darab, nagy darab. De milyen légies, kecses mozdulatokkal úszik! Az összes béjvaccsos liba csak gágoghat mellette:P

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 10:51:42

@she_wolf: DDDDD Milyenigaztölled..:DDDD

van nekem pár méretre göncöm, most a legnagyobbat kellett előhalászni...nem is értem, én alig ettem, csak annyit, mint a madár..(van madár, amelyik a testsúlyának többszörösét eszegeti meg naponta..:DDD)

de viccet félre: halálom a tészta, kenyér, péksütemény, és erre fejelt rá a sütike....le kell mondanom a pizzáról, stb, legalábbis most egy jó darabig:((((

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 10:53:46

@she_wolf: Volt az a kékbálna,valami filmben: a Szabadítsuk ki..valakit:) Az cuki volt:)

she_wolf 2018.01.03. 11:18:33

@Kumari aki Nilüfer:
A pizzáról nem nehéz lemondanom, úgyhogy az nem áldozat. No de a péksütik...

(Felhívtam a jegyirodát, van még jegyük, holnap bevásárlás következik. Addig fogynom is kell(ene), mert hogy nézne már az ki, hogy anya "stage diving" felkiáltással a tömegbe veti magát, és a tomboló népek fele alatta leli halálát? Lássuk be, nem ilyen utolsó percről álmodozik az ember. Szóval az ez évi projekt körvonalazódik, és már előre tudom, hogy bele fogok szakadni.)

she_wolf 2018.01.03. 11:24:46

@Kumari aki Nilüfer:
Ja, a Szabadítsátok ki... egy orcinus orca (gyilkos bálna) története volt.
Cuki? Nemtom....filmnek talán. Egyébként pedig nem. Szerintem!
Azt nem tudom, kékbálnáról készült-e játékfilm.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 12:22:54

@she_wolf: Na szép..én azt hittem, az egy kék..alakjára nézve mindegy:)

she_wolf 2018.01.03. 12:29:35

@Kumari aki Nilüfer:
A víz felhajtóereje csodákra képes:)
Bámultam már csillagos, tiszta kék éjszakai eget a haverék medencéjének vizére felfeküdve. És jól kiröhögtem őket, hogy míg én a víz tetején lebegdeztem, addig a kákabélűek a légzésükre figyeltek, hogy ne merüljenek alá:D
Ennyi minimum járt nekem fájdalomdíjként.

she_wolf 2018.01.03. 14:26:15

@Kumari aki Nilüfer:
Kenyér...a Lenhossék utcában volt (van?) egy pékség, és ott a helyben sütött pékáruból egy kis boltban, meg ablakon keresztül is volt árusítás utcán át. Ősszel a taknyos-ködös időben leparkoltunk az út szélén, valamelyikünk vett egy fonott bagettet, kis vajat, tejet/kakaót, és a kocsiban beburkoltuk. Mire végeztünk, nem lehetett a kocsiból kilátni, olyan pára volt benne:)
Jó kis gyomorgyilkos kaja...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 14:31:49

@she_wolf: Ezt most méééért??
Most ettem fél órája egy kis fonnyadt salátát(na ja, tegnap edte ütöttem össze, azóta a dobozban várja, hogy egyem), meg virslit, amit két hétig fogok ebédelni, annyit sikerült bespájzolnio( egy falatot sem ettünk belőle szilveszterkor, és a szépember nincs oda érte, és akkor finoman fogalmaztam, fagyasztani meg nem nagyon akarom, bár lehet, hogy az lesz)..szóval saláta..én hülyem egy kis hagymát is adagoltam bele, a számmal imádom, gyomorilag-epeileg nem..éhes is maradtam, plusz epecseppet kellett már bevennem, mert a hagyma dolgozik. Vén hülye vagyok, magamra se bírok vigyázni. Erre jössz te a meleg pékáruval...hát mit vétettem én neked???:DDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.03. 14:40:37

@pizzaszeletvágó:

Valamelyik elfajzot nemzet csinál olyant, hogy káposztás tésztával megtöltik a kacsát, és úgy sütik meg egészben.

Fenchurch68 2018.01.03. 14:48:42

@she_wolf: Free Willy :)
(És tessék mondani, mikor kapom meg a mozijegyhez járó ingyen Willyt? Egyik kedvenc smoncakönyvemben a nem legélesebb kés a fiókban kislány visszamegy a lemezboltba, mert nem találta a segélykoncert-lemez mellé csomagolt ingyen Nelson Mandelát.)

she_wolf 2018.01.03. 14:55:00

@Kumari aki Nilüfer:
Görény vagyok, tudom:DDD
Megpendítettem ugye, hogy némileg odafigyelősebben kellene kajálnom, hogy novemberre formában legyek, és semmi konstruktív nem jut az eszembe:(
Az uram elment a reptérre a guru gyerekért, és hazafelé beugrott valami boltba. Hozott kiflit, vajat, meg retket. A retek piros, és kb. 1,5-2 centi átmérőjű gömböcske. Tündi-bündi.
Most azzal kacérkodom, hogy enyhén sózva elnasizom. És tuti, hogy utána meg fogok kívánni egy fél lovat egy kád rizzsel:(
És igen, az lesz a hőstett, ha a lovat nem lövöm le, ugye?
Egyébként pedig az egész fogyókúra mizéria egy parasztvakítás, mert számomra nem kivitelezhető:(

(Felugrott egy érkezett mail: "Kezdje az újévi takarítást a tescoval!" Hülyék ezek?!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.03. 14:58:16

@she_wolf: Látom, elkezdted a fogyózást :)
Nekem a Retek utcai (Széna tér mellett) péákség ilyen emlék, mert ott már hajnali háromkor tudtunk az ablakon át friss, meleg zsemlét vgy kenyeret kapni!
No most én is fogok @Kumari aki Nilüfer: -től kapni a képemre :)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 15:00:04

@she_wolf: én MOST úgy döntöttem, ebédelni szabad, kis mértékben, de valami olyat, amit nem bírok nélkülözni:D Vacsorára nagyon szénmentesen, reggelire meg fehérjeital vitaminnal...lehet, vacsira kéne, de akkorra pont a lovakkal esnék kísértésbe én is, mit fél ló..egy egész, töltve:DDDD

Itt meg olvasom a kacsát cvekedlivel...kínzás, az!

she_wolf 2018.01.03. 15:02:59

@Fenchurch68:
Szegény Willy:(
Ha jól emlékszem nem élte túl a szabadítására alkalmazott kísérleteket. Nem könnyű téma.

Az ajándékozós árucsatolásokat még néha a felnőttek sem értik, pedig tőlük azért elvárható lenne némi agymunka.
Bár némely mai pirított ri..nc még maga is inkább Barbira lehetne jogosult, mint hús-vér gyerekre.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 15:04:16

@Andrass9: hát...senki sem számít a spanyol inkvizícióra..:DD ez pedig az...friss meleg pékáru...gonosz dolog ez..és igen, én is elkezdtem egy szolíd diétát, mert kell. Sajnos. Pedig az egyik legjobb dolog az életben finomakat enni....
Na, majd a következő életemben:)) Okos leszek, szép, és karcsú!!!!!!

she_wolf 2018.01.03. 15:06:35

@Andrass9:
A fogyózás csak akkor vezetne eredményre, ha mozogni is tudnék egy megreformált menüsor mellett, az pedig egyelőre még nagyon távolinak tűnik, hogy ehhez szagembert találjak:(
Velem valami vagy rémesen egyszerű, vagy nagyon bonyolult. Sosenem voltam középutas, pedig az volna a legjobb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.03. 15:09:46

@Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: Nem dicsekvésből, de én is elkezdtem fogyni, mert a cukromnak kell az. November óta 7 kiló, de a karácsony visszatett kettőt. Az előző fogyós kisérletem két infarktust eredményezett (tíz éve), azóta megfontolom, hogy belevágjak-e. Most már vagyok olyan korban, hogy miért ne :))

she_wolf 2018.01.03. 15:11:02

@Kumari aki Nilüfer:
A fogyózásban szerintem az lehet a legrosszabb, hogy mivel kényszerítve vagy, így természetesen másra sem tudsz gondolni, csak a veszteségekre -és nem a súlyra, hanem az élvezetre gondolok.
Az önsanyargatás magasiskolája, és ki leszünk innen penderítve, mert aláássuk a blog nemes szellemét, mely szerint az evésnek élvezetül kell szolgálnia az ember számára:DDD
A lemondást mindig fájdalom kíséri. Remélem, hallod, hogy nyüszít a lelkem...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 15:15:06

@Andrass9: Fogytam én már 21-et is..de jojó volt:( nagyon nehezen(egyre nehezebben) vágok bele, mert ha tényleg betartanék mindent, akkor max. 160 g szénhidrát(annyiért kár belekezdeni), gyakorlatilag semmi húsfehérje,semmi tejtermék és semmi, ami az epét izélgeti..kiállok kanállal a ház elé. és napfényt kanalazok:((((
Egyébként messze érthetetlen, mért vagyok ekkora, mert ha olyat eszem, ami nem passzol, akkor a fajanszon töltöm az időt. na, mindegy:) Már a reinkarnációra gyúrok:DDDD

she_wolf 2018.01.03. 15:17:19

@Andrass9:
Néha belefutok különböző módszerekbe a neten, és azon röhögök kínomban, hogy egyik módszer üti a másikat, ám sem külön, sem együtt nem vezetnek eredményre. A szervezet pedig okos, és ott vágja át az agyadat,ahol nem is gondolnád. Ezért a sok kudarc, noha szinte mindnek van tudományosan alátámasztható, és igazolható magyarázata. Annak is hogy miért jó, és annak is, hogy miért nem.
De leginkább bennünk, magunkban van az a különbség, ami a sikert/sikertelenséget meghatározza.
Az egyetlen alapigazság az, hogy többet kell felhasználni, mint amennyi a bevitel, csak ezt folyamatosan ellenőrizni, igazgatni kell.

she_wolf 2018.01.03. 15:22:47

@Kumari aki Nilüfer:
És akkor ez még csak az egyik része a dolognak. A másik része a test alakítása, ami izommunkából áll javarészt.
Mivel az ízületeim tropák, egy része meg már mű, el lehet képzelni, hogy a vizen kívül milyen lehetőségem van (az uszoda sem kóser, mert a bérlethez megválthatok egy másik állandó belépőt is a nőgyogyóhoz).

Elképzelem, hogy 25-30 kg. leugrik rólam. És a kisegér mit csinál abban a qrvanagy elefántbőrben? Eltéved benne, vagy mi van?
És akkor kezdj új életet, mert valami hülyeséget meg kell fogadni minden évben!

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 15:27:51

@she_wolf: mozgás is csapda. Mindhárom lányom napi egy órát keményen edz, a legnagyobb falmászó is(nem tőlem:DD) De ha két-három nap kimarad, felpattan az az 1-2 kiló. Én meg nem bírok életem végéig napi x órát edzeni, kerózni, stb..el sem kezdem.
Viszont ülő agymunkám van. Az energia kell, ha éhes vagyok, elmebeteg hülye tudok lenni..lemegy a cukrom, szédülök, stb.. na, mindegy:) lavírozok, bánja kánya, legyek kövér macskás vénasszony:) Csak még élni kéne egy kicsinyég.

she_wolf 2018.01.03. 15:42:31

@Kumari aki Nilüfer:
Szeva' tesó!:(
Nem egyszer a hites szól rám, hogy egyek valamit, mert megint kiállhatatlan vagyok. Olyankor még "az" sem elég büdös.
A mozgás lehet hogy csapda, de ha azt kezdeném észrevenni hogy hatásos, akkor tuningolna. Ismerem magam annyira, hogy tudom, ebből erőt meríthetnék, és lenne kitartásom.
A kalóriaszámolgatás nem az én világom, és őszintén szólva minden bajom ellenére addig nem panaszkodhatom, amíg külső körülmények nem kényszerítenek egy-egy étel elhagyására, vagy a kaja összetételének megváltoztatására. Azt hiszem, addig vagyok szerencsés, amíg szabad elhatározásból dönthetek.
Egyetlen dolog van, ami számomra tilos: az alkohol, hőkezelés nélkül.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 19:37:35

@she_wolf: Én is mindeneveő voltam addig, míg sorban nem jöttek a bajok:( SOHA nem hittem volna, hogy bármi árt nekem:) Mindig mondtam, hogy annyira beteg soha nem voltam, hogy enni meg olvasni ne tudtam volna.Hát, elkiabáltam. az evés eljött.......sajnos már sok.sok dolog van, amit azért nem ehetek, mert megbetegít, mást meg azért, mert kihízom a házat._(((((
De most főztem egy fazék igen fantasztikus tökfőzeléket, holnap nagykanállal ebédelek:) Vacsorára meg megettem a korhelyleves utolját, tejföl nélkül:)És kenyeret sem ettem hozzá:DDDD

turósmácsik 2018.01.03. 19:57:18

Nagy küzdelem ez az ún. életmódváltás. Én most a vacsin húzok nagyot, napközben viszont figyelek a reggeli-ebéd vonulatra. Alapvetően csak cukormentesen étkezem, hülyeségeket nem iszom, és teljeskiőrlésűzök, süti-csoki nem kell. A ritmusra kell figyelnem. Úgy, hogy a sovány férjem most evett mellettem fűszeres lecsót kenyérrel. Nesze neked.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.03. 20:04:41

@turósmácsik: Az én soványom füstölt nyelves disznósajtot evett friss ropogós burgonyás kenyérrel, és csípős paprikával.....minden vacsorája valami szalonna, kolbász, vagy ilyen disznóság, és SOK kenyér, heti egyszer nagy dérrl-durral halat vacsizik SOK kenyérrel, az egészség végett:DD és sovány !!! de legalábbis szíjas, inas, pár éve van egy picike hasa, nem mondanám azt sem komolynak, éppen nem horpadt.Néha utálom...:DDDD

turósmácsik 2018.01.03. 20:16:54

@Kumari aki Nilüfer: Értelek! Nagyon! Én is gömbölydedséggel pótolom az ő soványságát, de így vagyunk egy kerek egész.
Egy kis szelet teljeskiőrlésű kenyérkére halmoztam egy kis lecsót hidegen, és megettem. A szervezetem szépen felmelegíti és így kalóriát éget, míg megemészti, ezért nem hizlal (de, csak egyes vélemények szerint így érdemes kalórián spórolni, ami szerintem hülyeség).

she_wolf 2018.01.03. 21:03:42

@Kumari aki Nilüfer:
Tökölj helyettem is, légy szíves!:)

@turósmácsik:
Az életmódváltás nekem azért nehéz, mert bagoly vagyok. Délutánig kajára gondolni sem tudok, és elkövetem azt a hibát, hogy akkor eszem, ha éhes vagyok. De amikor tényleg nagyon éhes vagyok! Nem mondhatnám, hogy zabálok, meg hatalmas mennyiségeket eszem, de azt hiszem, ilyenkor kellene jobban odafigyelnem arra, hogy mit eszem. Mondjuk nem este 10-kor kellene kakaót innom kolbászos szendviccsel:(
Vagy éppen pörköltet nokedlival, tarhonyával...
többleves meg főzelék sem ártana, de ilyenkor van az, hogy ketten vagyunk, nem fogok háromfelé főzni.
És már ennek a szervezése is alaposan kedvemet szegi:(

turósmácsik 2018.01.03. 21:06:10

@she_wolf: Ezért írtam, hogy én is próbálok figyelni a reggeli-ebéd vonulatra.

she_wolf 2018.01.03. 21:06:24

@Kumari aki Nilüfer:
Az én uramat te is inkább ruháznád, mint etetnéd:(
Ami mennyiséget képes eltüntetni ez a csöpp ember, bámulatra méltó. Mostanában eresztett némi pocakot, de csak akkorát, hogy ha vízszintesben van, akkor eltűnik.

2018.01.03. 21:20:53

Most jöttek meg a labor eredményeim, nem rossz, így ünnepek után, holnaptól zabálhatok megint. (nem, nem...!) Ma is csak egy kis koleszterinmentes halászlevet főztem. Hallal együtt 5 litert. :)
Ponyt és harcsa csontok, harcsa szeletekkel.

she_wolf 2018.01.03. 21:38:22

@pizzaszeletvágó:
5 liter halászlé? Úristen! Életemben összesen nem fogok annyit megenni:)
Az eredményeknek örülök, aztán nem elkanászodni ám!;)
Az enyémek jó rondák voltak, aztán a kedves adakozó embereknek köszönhetően feljavult annyira, hogy szabadlábon lehetek.
Jövő héten dokitúra lesz, muszáj. Lelki füleimmel hallom már a dörgedelmeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.03. 22:46:39

@pizzaszeletvágó: 14 fagyisdoboznyi kocsonya - diétás, mert nem kaptam fület és farkat. Gyakorlatilag köröm, csánk (osso buccora vágva), bőr összesen 4 kiló, meg egy fél kiló comb kockára vágva külön kifőzve a feleségemnek, meg minden tálkába 1-2 darab.
Bartereljünk le pár tányérral :))

BOAR 2018.01.04. 00:20:53

Ha rendesen van hal abban a halászlében, akkor 3 liter lé.
Az hat tisztességes tányér, itthon egy evésre megennénk.
(Halászléből már a nagyobbik-hatéves-lánykám sem éri be egy tányérral. Büszkeség apai szívemnek :-) )

2018.01.04. 10:14:39

@BOAR: Hát hiszen pontosan eltaláltad! Pontosan 3 literes kancsónyi vízzel öntöttem fel, és nem többel.
Elmondom az arányokat, most így jött össze: 1,5 kiló harcsa gerinc és egyéb filézéskor leeső részek, ehhez egy közepes ponty feje, teljes gerince, hasának zsíros részei. Ez összevissza 2 kiló, vagy kicsit több anyag lehetett. (a harcsa le volt mérve, a ponty nem) Ehhez ment a 3 liter víz, 4 nagy fej hagyma, így állt meg 6 liternél az alaplé, ezt kezdtem főzni.
Leszűrés után a hagyma egy részét és a zsíros húsokat, különös tekintettel a ponty fejére és azon belül is agyvelejére, visszapasszíroztam a lébe. (közben a ponty egyik oldali pofahúsa valahogy eltűnt... utoljára pirospaprikával megszórva látták egy villa hegyén)
Ezt a levet megint feltettem főni, hozzáadtam a pirospaprikákat, egy színesebb idei édesnemest, egy tavalyi markánsabban jóízű port, és hagytam a tetején lévő pici halzsírban lassan oldódni a paprikát forralás nélkül.
Majd amikor felfőtt, lassan pöcögve belefőztem 80 deka előre besózott harcsaszeletet. Végül nyilván ez a harcsaszelet mennyiség emelte a szintet 5 literre a fazékban. :)
Ez így lett teljesen szálka- és koleszterinmentes halászlé. Csak 5 összetevő: hal, hagyma, víz, pirospaprika, só. Eredetileg Karácsonyra szántam, de módosult a program.

@Andrass9: Tudom, hogy te is és ha jól emlékszem, Boar is inkább a bajai elkészítési módot részesítitek előnyben. Ezért nem bartelezek inkább. Pedig nagyon finom, tartalmas lett, rosszféle passzírozós-turmixolós mellékízek nélkül. :)

Fenchurch68 2018.01.04. 10:40:17

Kegyetlen népség!
A kocsonyára már nem is emlékszem, halászlé csak egyszer egy babaadag, és tegnap a töltött káposzta is elfogyott. Valamikor hajnalban, mikor befejezte a melót, édesem még a maradék lencsét is megette. Most mi lesz velem, el fogok sorvadni!
(Bár most eszembe jutott, hogy van egy csomag sütnivaló kolbász-hurka valahol, mindjárt megsütöm.)

Nem, nem vagyok bélpoklos, csak igyekszem bepótolni a vega évtizedeket :D

Ráadásul eszembe jutott gyerekkoromból, mikor a halászlé másnapra megkötött kocsonyának...

she_wolf 2018.01.04. 11:37:14

@pizzaszeletvágó:
Szegény halacka...micsoda tortúra. És a három kívánsággal mi lesz?:)

@Fenchurch68:
"...igyekszem bepótolni a vega évtizedeket :D"
Nem fog sikerülni:( Minden egyes hústalan nap egy évnyi életerő veszteség. Legeljenek a lovak!:)
Egyébként meg úgy ahogy van, egy púp az ember hátán a kajálás.
Lelkiismereti kérdés, mert szegény malacka, boci, kis csirke, pihe-puha kiskacsa...mind ártatlan jószág, brühühü. Ha felnőtt, akkor mindenféle rafinériákkal puhává tenni a husit, elvégre az ember fogazata nem egy ragadozóé, ha meg már vén a jószág, akkor mivégre tartogattam idáig? Társaságnak? Arra való a kutya/macska.
Csak a baj van a hússal, én mondom! Ha meg nem eszem húst, akkor jönnek a táplálékkiegészítők (a hús árának sokszorosáért), ezek híján pedig a hiánybetegségek. Oszt így is kripli vagyok.

No. Ember elkészült, megyünk ELMŰ iránt (úgyhogy ma vért iszom), majd pedig koncertjegyet venni -hogy valami jó is legyen a napban.
Hogy mit főzök ma? Hát valami nyerset, oszt jóidő.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.04. 11:39:32

@she_wolf: Hűű, nagyon tökölök ma..én úgy szoktam, hogy csinálok egy alapot, ami nagyon vékony hagymás rántás, egészen világosra, aztán egy kis(sok) tejföl, aztán egy doboz hámozott aprított paradicsom(szezonban nem konzerv, offkorsz), ezt összerottyantom, só, bors, ha a paradicsom miatt kell, akkor egy picike cukor, de tényleg éppencsak, és bele a gyalult tök(a mirelitet is kiolvasztom valamennyire), na meg kapor dögivel. Összeforralom, annyi a töknek pont elég..és esszük két pofára:)

Fenchurch68 2018.01.04. 13:38:21

@she_wolf: Jó, hát mán többször írtam, hogy nem vallási meggyőződésből, sem nem állatszeretetből ettem növényt, pusztán csak nem akartam megfulladni allergiából kifolyólag, és így sikerült gyógyulni. De emiatt elmúlt, pont, mint mikor gyíkká változtattak.
(Szeretem az állatokat, félreértés ne essék, csak pont a helyükön.)

@Kumari aki Nilüfer: Ez a paradicsomos tök nagyon tetszik, kapor helyett valami mást tennék bele, petrezselymet vagy mittudomén, kipróbálom!

Fenchurch68 2018.01.04. 13:39:40

@she_wolf: Nekünk már megvan a koncertjegy, nem hívom rózsaszín floydnak, mert ez csak egy Roger Waters, de talán jó lesz.

Fenchurch68 2018.01.04. 14:37:04

@pizzaszeletvágó: Értem, értem, én is egy kényelmes hülye vagyok :)

2018.01.04. 14:47:42

@Fenchurch68: a világ egyik legjobb gitárjátéka. Ha valaha leszállnak az ufók, azok csak ezért jönnek, felveszik, aztán elmennek világgá... :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.01.04. 15:07:45

@Fenchurch68: MI is!! karácsonyra kaptuk a középső gyerektől..majd csápolunk!

A tököt mi így ettük mindig, kapron kívül mással én elképzelni sem tudom, de lehet, hogy jó. Anyukám-miért, miért nem- ezt tökkáposztának hívta:) talán mert volt egy lucskos káposzta nevű étel is. Azt is szeretem, az hasonlóság, kapor nélkül.de az ezen a blogon egyenértékű a PK-val, így merüljön homályba:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.04. 15:11:04

@Kumari aki Nilüfer: Lucskos káposzta az nem PK :) Főzni ugyan én nem főzöm, de a szomszédasszony néha hoz nekem (és ő tesz bele kaprot is :)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.04. 15:12:33

@Andrass9: Olyan régen ettem, hogy akár kapor is lehet benne. El nem rontja, az hótt zicher:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.04. 15:14:58

Néha elgondolkodm, hogy annyit írogatok ide, azt hinné az ember, nem dolgozom..de ma is annyit húztam az igát, hogy szédülök..ide vagy oda a tányér tökfőzelék(virslivel). de bevallom, kezdem baromira unni a virslit...van ég egy kocsonya, ma azt vacsizok-citrommal, kenyér nélkül, ahogy az egészséges:)/hacsak a zuram rá nem veti magát.../

Fenchurch68 2018.01.04. 16:26:05

@pizzaszeletvágó: "Képzeld csak - mondta Ford, miközben beindította a hajtóműveket -, megkérdeztem tőle, hogy
tényleg az idegenek rabolták-e el, és tudod, mit felelt?
- Kicsoda?
- Hát a Király.
- De hát milyen király? Ja, ezt már egyszer végigjátszottuk.
- Nem érdekes - mondta Ford. - Azt felelte, hogy nem. Önszántából tartott velük."

(Abból az ötkötetes trilógiából, ahonnan a nevem is van.)

she_wolf 2018.01.04. 17:39:35

@Fenchurch68:
Nem konkrétan rád gondoltam, csak általánosságban igyekszem kerülni az ilyen jellegű konfrontációkat, hiszen ízlések és pofonok, ideológiák, vagy éppen kényszer szülte választás mind mind játszhatnak szerepet abban, hogy ki mit (és nem) fogyaszt:)

Roger Waters a Floyddal vagy nélküle igen finomságos az én fülemnek is. De ők azon kevesek közé tartoznak, akiket ezerszer inkább zárt ajtók mögött, mint koncerten hallgatok szívesen:) A koncerthez nekem túl jók, és a Floyd zenéje nem engedhet meg egyetlen melléhangot sem. Oldfield (számomra a zene kezdete és vége) is ezért nem turnézik szívesen.
Megvannak a jegyek, és azért nem dőlök bele a kardomba, ha a Nightwish megbicsaklik, de ha ezt Oldfield vagy Waters csinálja, akkor egy világ omlik össze bennem.
(Bár nagyon boldog voltam '99-ben az Oldfield koncerten, hagyott bennem némi tüskét az élmény.)
Ezzel a véleményemmel talán egyedül vagyok, de vállalom:)

she_wolf 2018.01.04. 17:49:00

@Kumari aki Nilüfer:
Nálam ez úgy néz ki, hogy megdinsztelem a hagymust, megszórom pici pirospaprikával, mehet rá a tök, a kapor, só, és a végén egy vékony rántás. Paradicsomot nem teszek bele semmilyen formában, de lehet, hogy egyszer kipróbálom.
A tetejére meg lapockából vagy csirkecombból pöri:)
Nyami!

Nálunk ma hidegség lesz a vacsora:) Valami majonézes saláta, félkész bagett készre sütve, és főtt tojás "kaviárral", amit összekutyulok kis majonézzel és a főtt tojások sárgájával, majd visszatöltöm a tojás ladikba:)
Nesze neked fogyókúra -már megint estére... na nem baj, majd hétfőtől. (Ismerős, ugye?:()
Ja, a hájvatalban nem ittam vért, az elműs bige normális volt, a gázoshoz csak apjukom ment be (állítólag így mindenki jobban járt), úgyhogy marad majd a limonádé...vagy valami hasonló.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.04. 18:20:07

@she_wolf: Nem rossz a tök úgy sem:) régi barátnőm(sajnos, már nem él) a tököt odatette minimális vízbe főni, sok sóval borssal megszórta, majd behabarta,és kaporral megtolta. Ették..nekem az úgy azért nem jött be.

A bagettre meg tudnék csúnyákat mondani, de decens úrinő maradok:D

she_wolf 2018.01.04. 20:26:08

@Kumari aki Nilüfer:
Ja, a tejfölt kihagytam, pedig anélkül semmit nem ér az egész:)
Vizet én sem teszek hozzá, bőven elég nedvesség van a tökben, ha fagyasztott, akkor meg pláne.

Csak a bagettre? Én bármilyen friss (pláne langyos!) pékárut személyes ellenségemnek tekintek. Pusztítom is, ahol csak érem:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.04. 21:31:29

@Kumari aki Nilüfer: Egyszer én is próbáltam ezt a félig sütött valamit. Illetve kétszer: először és utoljára!
Akkó már inkább kidagasztom azt a tésztát, mégha nem is lesz olyan mutatós!!!!

Fenchurch68 2018.01.05. 10:02:43

@she_wolf: Nem vagy egyedül a koncertes véleményeddel, de most megint kicsit örülök, hogy nem vagyok teljesen ufó.

Ajándékba kaptuk mi is. Ha nem lenne édesem ennyire lelkes, azt mondanám, hogy vigyen magával helyettem olyan valakit, akinek többet ad egy koncertélmény, mintha meghallgatná otthon tisztességes hangminőségben, de sértődés lenne belőle több részről.
(Jó, más volt a 80-as, 90-es években Satöbbire meg Moralisára járni, de "nagy" együttes koncertjén egyszer éreztem igazán jól magam: '91-ben az AC-n.)

she_wolf 2018.01.05. 11:59:11

@Andrass9:
Teljesen igazad van, csak nálunk jelentős visszahúzó erő az, hogy mindössze ketten vagyunk, a kenyér fogyasztásunk pedig eléggé rapszodikus. Van, hogy egy hétig sincs itthon kenyér, és nem hiányzik. Ötletszerűen szoktunk ilyesmit venni.
Persze ha azt mondod, hogy meg lehet azt a kenyeret úgy is sütni, hogy napokig elálljon gond nélkül (mert meg lehet!), akkor is igazad van, de én meg ismerem magam:)
Ráadásul az tényleg napokig élvezhető, míg ez a félkész csak frissen. Ha kihűlt, kuka.
Egy időben a környékünket elárasztotta a "majd én megsütöm a kenyeremet" vágyakozás, és boldog-boldogtalan vette a kenyérsütő gépeket. Most kevés kivétellel szinte mindenhol porfogó (a barátnőmnél is):)
Na ezért nem csábulok én el termékbemutatókra:D

she_wolf 2018.01.05. 12:09:07

@Fenchurch68:
Az ajándék más:) "Ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el!" Régi népi bölcsesség, és én ennek szellemében így szoktam tenni:)
Egy jó rock koncert meghatározó élmény lehet, és jó sokáig lehet belőle élni, visszaidézve a jobb pillanatokat, az egész cucc hangulatát.
De amikor a bálvány látványától sokkal többet jelent a "hallvány", akkor nincs pardon.
Még itthon is képes vagyok nehezményezni, ha egy jó riffbe belecsöng a telefon, hát még koncerten, amikor a várva várt részbe holmi vadidegenek belerondítanak!
Viszont az is tény, hogy ha már egyszer akkora mákom van, hogy egy légtérben lehetek imádatom tárgyával, akkor illik nagyvonalúbbnak lenni, és nem a stúdió minőséget elvárni -még ha fizettem is érte. A stúdió hangzás bármikor a rendelkezésemre állhat, de a grimasz az ember arcán amikor mellényúl -megfizethetetlen:D

she_wolf 2018.01.05. 12:18:21

@she_wolf:
Lemaradt pedig nagyon fontos: nagyon kevés olyan banda van, akik közel stúdió minőségű koncertet képesek adni. Ezek egyike a Pink Floyd:) Az azért nem semmi, amivel ők egy előadásra felvonulnak:)
Egyszer lett volna lehetőségem elmenni koncertjükre, skippeltem. Annak ellenére féltem a csalódástól, hogy korábban már több részletet láttam/hallottam a koncertjeikből.
Annyira viszont nem esz a penész utánuk, hogy mindegy legyen, hogy a "boci, boci, tarkát" esetleg milyen gyatrán prezentálják:)
Mert Oldfield akár felismerhetetlenül is eljátszhatná, én csak néznék, hallgatnám, apa meg néha letörölné a szám sarkán lustán csorgó nyálat:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.05. 14:17:25

@she_wolf: Nekem két élő koncert emlékem van, mindkettő az USA-ból. Az egyikért el kellett utazni Massachusetts túlvégibe, ami egy Emerson, Lake snd Palmer koncert volt. Fenomenális!
A másik közelebb esett, és csalódás: Simon & Garfunkel.
Azért nem bántam meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.05. 14:32:03

Ja, nem értem a hivatalt, van valaki aki érti?

she_wolf 2018.01.05. 15:37:51

@Andrass9:
Egyik jobb, mint a másik:)
Őket és a hasonló stílusú előadókat kamaszként kedveltem, mára elment már a maradék eszem, és metálban "nyomom":)
A Simon & Garfunkel nagy kedvencem volt, és ma is szívesen elcsábulok rájuk. És bár nem rajongok annyira a bluesért, de amikor az osztály egyik fele Boney M.-et, a másik fele Abba-t hallgatott és ennek okán gyilkolták egymást, mi páran a Beatlest istenítettük, én meg titokban Billie Holiday-nak örültem, ha valahol véltlenül meghallottam:) Hol volt akkor még dzsatubé, meg egyéb úri huncutság? Könyvtár, meg könyvesbolt. Ott lehetett ilyesmiket beszerezni.
Koncert? Sárospatakon a Korál koncert. Na az egy élmény volt:DDD

she_wolf 2018.01.05. 15:40:18

@látjátok feleim szümtükkel:
A hivatal és az ő megértésük között feloldhatatlan ellentmondások feszülnek. Nem, nem lesz jobb a helyzet a következő évszázadban sem.

Kék csirke de buli! A boldogság kék madara. Szeretem a kéket, kedvenc színem. Szeretem a csirkét is -ha nem halszagú. De a kék csibét akkor sem, ha Maggi:P

she_wolf 2018.01.05. 15:44:40

@she_wolf:
bocs' adjunk azért a nívónak is: ha már színes barom fiú, akkor:
www.erdekesvilag.hu/kepek/ayam-cemani-csirke/2.jpg

meghámozva pedig ilyen:
twice.hu/wp-content/uploads/2012/11/fekete-csirke.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.05. 15:52:54

@she_wolf: Milyen jó nekem! Színvak létemre bármilyen színú lehet az étel, amit megfőzök :)

she_wolf 2018.01.05. 16:15:12

@Andrass9:
Megfogtál. Mert egy belső késztetés azt mondja, erre reagálnom kellene, ugyanakkor nem tudok semmi épeszűt mondani. Nincsenek rá szavaim ugyanis.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.05. 18:08:37

@Andrass9: Jó, jó, de azért nem világítson..:DDD

2018.01.05. 18:17:48

Nálunk gyakori áramszünet esetére kifejezetten előnyös a világító alapanyag!
Világító csirke, világító tölcsérgomba...
Remélem az Alemitta is elmozdul ebbe az irányba, és lesznek ilyen termékei.

Dikusz 2018.01.05. 18:21:07

@pizzaszeletvágó: méééér, eddig még nem világított?

Dikusz 2018.01.05. 18:24:04

@she_wolf: néhai Spéter Erzsébet (igen csípáztam az öreglányt) azt mondotta vala egyszer: a pofonon kívül mindent el kell fogadni:)

Dikusz 2018.01.05. 18:24:58

@pizzaszeletvágó: Lehet látni a fotóimat, hogy sikerültek.

she_wolf 2018.01.05. 18:28:53

@Kumari aki Nilüfer:
Pedig mekkora bukta lenne már: ha valakik ennének abból csirkéből, rögtön kiderülne, mert olyan lenne a szemük, mint a Burok főhőseié:)
(Bár András ezzel az infóval nem tudna mit kezdeni:()

she_wolf 2018.01.05. 18:30:20

@Dikusz:
A pofont is el lehet fogadni. De nagyon illik viszonozni!;)

2018.01.05. 19:28:46

@Dikusz: nagyszerű, gondoltam, hogy meg fog jelenni, jó téma!
süti beállítások módosítása