Hátha valaki elkészíti szilveszterre ...
Valamikor régen posztoltam egy egyben sült fehérpecsenyét, aminek az eredete az amerikai Roast Beef. Kaptam egy szép stefánia darabot a madarasban, bár nem volt nagyon nagy.
Gondoltam egyszer kettőnknek jó is lesz ebédre egyben kisütve. Ez már azért is jó módszer a készítésére, mert a stefánia közepén vévigvonul egy vastag ín, aminek hosszú idő kell az elkészítéséhez, viszont csodákat művel a szafttal.
Bejelentkezett a fiam ebédre, elhatároztam, hogy megcsinálom. Kicsit szűkösen, de hármunknak is elég lesz. Összeszedtem a hozzávalók egy részét, ami a pácoláshoz kell:
- 65 dkg stefánia
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriandermag
- 1 tk feketebors
- 1/2 zacskó (15g) olasz salátaöntetpor
- 1/2 zacskó (20g) Liptons gombás hagymalevespor
A salátaöntetpor:
- fokhagymasó
- hagymapor
- bors
- oregano
- kakukkfü
- bazsalikom
- petrezselyem
- zellersó
A hagymalevespor:
- szárított hagyma
- marhahúsleves kocka összetörve
- hagymapor
- szárított petrezselyem
- zellermag
- paprika
- feketebors
- szárított őrölt gomba
A húst összevissza tűzdeltem szalonnával, mert zsír az nem volt rajta sehol. A fűszereket a mozsárba tettem és alaposan megtörtem (a hagymalevesport is).
A vágódeszkára folpackot terítettem, aminek a közepére szórtam sokat a fűszerekből. Ráhelyeztem a hús, majd a maradék fűszerrel mindenhol bedörzsöltem. Végül betekertem a folpackba, és ment a hűtőbe éjszakázni.
Másnap reggel feleségem felvetette, miért nem teszek be csirkecombot is, és tényleg, miért ne, hisz van is itthon?
- 3 csirkecomb
- másik 1/2 zacskó olasz salátaöntetpor
- másik 1/2 Lipton gombás hagymalevespor
- 4 vereshagyma
- 3 koktélparadicsom (mert még volt a bokron)
- 2 ek fehérborecet
- 4 ek olivaolaj
- 1 ek víz
A salátaöntetport egy kis befőttesüvegbe öntöttem, majd beletettem az ecetet, vizet, olajat és alaposan felráztam, a levesport meg a sót pedig rászórtam a csirkecombokra.
A fedeles magas jénai tepsimbe olajat öntöttem, betakartam az alját vastag hagymakarikákkal, és a tetejükre tettem a húsokat.
Beborítottam a húsokat hagymakarikákkal (egynéhányat fogpiszkálóval rögzítettem, hogy ne csússzon le). A salátaöntetet újra felráztam, és szépen meglocsoltam vele a tepsi tartalmát. Ha feleségem nem enne belőle, akkor most két marék gombát is körbeszórnék, vagy akár egy egyszerű gombakonzervet tennék a hús köré a levével együtt, így viszont csak egy pohár vizet adtam még a tepsihez, és a paradicsomokkal díszítettem a húst.
A tepsit lefedve betoltam a 160C fokos sütőbe három órára.
Köretnek krumplipürét szántam, mert az a klasszikus, ezért megfőztem másfél kiló Hópehely krumplit sós vízben. Felforraltam 6 dl tejet 1 ek sóval a mikróban (nem ördögtől való a mikró). Előkészítettem 5 deka vajat is.
A húsok a három óra alatt szépen átsültek, szép szaftot generáltak.
A megfőtt krumplit a fiam és a feleségem kezeire bíztam, hogy amíg a hússal szöszmötölök, csinálják már meg a pürét :)
A húsokat kivettem a tepsiből egy tányérra (az egyik combból kicsúszott a csont, ahogy felemeltem), amit betakartam, hogy ne száradjon ki, míg a szaftját 2 deci vízzel felhigítva a botmixerrel finom krémes szósszá alakítottam (gravy a tengeren túl, bár ott tennének bele keményítőt is).
Egy jénaiba öntöttem a szószból. Centis vastag szeletekre vágtam a stefániát.
Szépen elsűlyesztettem a szósz alatt az összeset.
Persze rendes tányérkép megint nem sikerült, olyan éhesek voltunk.
Végül mégis elegendőnek bizonyult három főre a stefánia, sőt: még a fiam barátnőjének is csomagoltunk belőle. A kicsilyány meg kapott két csirkecombot a szósszal.
A stefánia kötőszövetei zseniálisra főttek, a belőlük kioldódó kollagén meg kemény kocsonyává formálta a szószt. A csirkecomb persze rettentő puha lett, 3 óra a sütőben garantáltan megpuhította!
Nagyon jó ízű lett az egész, érdemes volt annyi gyári műanyagot beletenni (én nem keverem ki, ha van zacskóban is) ...
Mindekinek Boldog Új Évet Kívánunk!