Ahogy olvastam róla egyből beleszerettem. Nagy elánnal álltam neki, hogy aztán úgy befürödjek, hogy a fülem kettéáll.
Nem szégyellem, ha kudarcot vallok, elmondom azt is, ha már egy valaki tanul belőle, megérte. Nem Bocouse d'or ez, hogy ezerszer elpróbált, lefőzött ételekről meséljek, ezt a kiváltságot meghagyom az avatottak számára.
Szóval a rilett. Röviden egy rommá párolt fűszeres zsíros hús, amit aztán villával szálakra cincálnak és a kisült zsírral és szafttal elegyítik.
Íme az, ami nekem elsőre sikerült.
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli császárhús
- só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen őrölt köménymag
- frissen őrölt római kömény
- frissen őrölt kapormag
- frissen őrölt koriandermag
- őrölt rozmaringlevél
- fokhagyma granulátum
- friss fokhagyma
- édes- és csípős fűszerpaprika
- babérlevél
- barna cukor
- só
- 0,5 l húslé
Előző nap céges muri volt, csülköt sütöttem, az ahhoz készített fűszerkeverékből mentettem haza egy adagot, így már nem kellett vesződni otthon vele. Amúgy is zsongott még a fejem.
A hús bőrös felét bevagdostam, sóztam és bőven meghintettem mindenhol a fűszerrel. Frissen tartó fóliával lefedtem és éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap mellédobáltam pár babérlevelet, két fej fokhagymát és felöntöttem. De nem ám húslével! A csülök melléktermékeként egy jó lábas sűrű, sötét, ízes szaft, meg némi zsír is hazakerült. Ebből a szaftból került fél liter a hús alá.
Alufóliával lefedtem és a sütőbe tettem. Egy órát ment hármas fokozaton, aztán egyesre vettem, és úgy pároltam még három órát. Ez a borzalom fogadott, mikor kivettem a sütőből:
Különösebb baja nem esett, az alja kicsit megszáradt, de egyébként rendben volt.
Szóval ami a rilettet illeti, csúfos fiaskó volt a dolog, egyébként meg lett egy jól megsült császárhúsom. Magvas kenyeret és friss csalamádét ettem hozzá.
Az egyik probléma az lehetett, hogy nem illeszkedett tökéletesen a fólia, el tudott párologni a nedvesség. A másik a szaftban lévő rengeteg kollagén, ami hajlamos megégni, talán nem véletlenül ajánlották a húslét. Legközelebb a római tálat fogom használni, jobban kontrollálható a folyamat, húslé lesz alatta, és legfőképpen nem hagyom magára a kaját, miközben készül.
Lehet ekézni, aki gondolja.
Az utolsó 100 komment: