Fiamék szereztek még karácsony előtt egy negyed bárányt. Ez egy comb, és egy kis darab gerincből adódott össze. Mindenesetre alaposan befűszerezték, de érdeklődés hiányában lefagyasztották.
Nos, ezt a csodás húst vették elő két napja. Egy kis hozzáadott fűszerrel tovább ízesítették, majd elhozták, hogy süssem meg a grillen (a második emeleten nálunk sincs grill:)
A hús szépen be volt irdalva, kapott egy Jack Daniel’s® Barbecue Sauce marinádot, mert valamelyik négybetűsben találtak olyat.
Nekem már csak a köretet kellett összekészíteni:
- 2 cső kukorica
- 1 fej vereshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 2 cukkíni
- 6 közepes krumpli
A hagymát és a fokhagymákat keresztbe kettévágtam. A többit beáztattam, lesikáltam. A cukkínit centisre szeleteltem, megsóztam és megszórtam kis majorannával. Az egyéb köritéseket egyesével becsomagoltam alufóliába.
Gyönyörű tüzet raktam a grill két oldalában, a közepére egy dupla alutálcát tettem vízzel feltöltve. Először a bárány darabokat tettem fel közvetlenül a parázs fölé, hogy kérget kapjanak, majd a rács közepére helyeztem, ahol a víz kicsit lehűti a forróságot.
A maradék helyet kitöltöttem a befóliázott zöldségekkel, és lefedtem a grillt. Igyekeztem 110C körüli hőfokon tartani a grill tetejét, ami kb 160C belső hőmérsékletet jelent nálam. A combba egy maghőmérőt tűztem, ami jelzett, amikor elérte a 69C-t (kb 2 óra sütés). Ekkor a comb és a gerinc darabot fóliába tekertem, hogy pihenjen 25 percet. A grillen menet közben lecseréltem a fóliázott zöldségeket a cukkínire és két méretesebb csirkemellre (feleségemnek, aki nem eszik bárányt).
A combot kicsomagoltam a fóliából, majd felszeleteltem, amennyire tudtam. A gerinccel a fiamék küzdöttek meg - sikeresen.
Egy kis tejfel, vaj a krumplihoz, kukoricához még maradt a tányérjukon.
A maradékot természetesen becsomagoltuk, hogy el tudják vinni. A csontokat pedig a kutya kapta - neki is szép napja volt.