Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Báránycomb grillen

2017.11.14. 07:00 Andrass9

Fiamék szereztek még karácsony előtt egy negyed bárányt. Ez egy comb, és egy kis darab gerincből adódott össze. Mindenesetre alaposan befűszerezték, de érdeklődés hiányában lefagyasztották.

26.jpg

Nos, ezt a csodás húst vették elő két napja. Egy kis hozzáadott fűszerrel tovább ízesítették, majd elhozták, hogy süssem meg a grillen (a második emeleten nálunk sincs grill:)

A hús szépen be volt irdalva, kapott egy Jack Daniel’s® Barbecue Sauce marinádot, mert valamelyik négybetűsben találtak olyat.

10.jpg

Nekem már csak a köretet kellett összekészíteni:

  • 2 cső kukorica
  • 1 fej vereshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 cukkíni
  • 6 közepes krumpli

11.jpg

A hagymát és a fokhagymákat keresztbe kettévágtam. A többit beáztattam, lesikáltam. A cukkínit centisre szeleteltem, megsóztam és megszórtam kis majorannával. Az egyéb köritéseket egyesével becsomagoltam alufóliába.

12.jpg 13.jpg 15.jpg 14.jpg

Gyönyörű tüzet raktam a grill két oldalában, a közepére egy dupla alutálcát tettem vízzel feltöltve. Először a bárány darabokat tettem fel közvetlenül a parázs fölé, hogy kérget kapjanak, majd a rács közepére helyeztem, ahol a víz kicsit lehűti a forróságot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A maradék helyet kitöltöttem a befóliázott zöldségekkel, és lefedtem a grillt. Igyekeztem 110C körüli hőfokon tartani a grill tetejét, ami kb 160C belső hőmérsékletet jelent nálam. A combba egy maghőmérőt tűztem, ami jelzett, amikor elérte a 69C-t (kb 2 óra sütés). Ekkor a comb és a gerinc darabot fóliába tekertem, hogy pihenjen 25 percet. A grillen menet közben lecseréltem a fóliázott zöldségeket a cukkínire és két méretesebb csirkemellre (feleségemnek, aki nem eszik bárányt).

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A combot kicsomagoltam a fóliából, majd felszeleteltem, amennyire tudtam. A gerinccel a fiamék küzdöttek meg -  sikeresen.

24.jpg 25.jpg

Egy kis tejfel, vaj a krumplihoz, kukoricához még maradt a tányérjukon.

27.jpg

A maradékot természetesen becsomagoltuk, hogy el tudják vinni. A csontokat pedig a kutya kapta - neki is szép napja volt.

141 komment

Címkék: bárány krumpli hagyma fokhagyma vaj báránygerinc kukorica tejfel báránycomb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5012746066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.14. 08:06:37

Csuda jól néz ki!Biztos finom is:)
De vagy mi vagyunk nagyevők, vagy mi..szóval ez nem olyan nagy mennyiség, amiből értelmezhető maradék lenne nálunk, három bárányevő jelenlétében:)Plusz a kutya!

2017.11.14. 09:07:16

Az alsó képen, azon a bordacsonton még jelentős mennyiségű fogyasztani való lenne számomra. :)
Szép a hús, látszik a színén, hogy tökéletesen lett sütve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.14. 09:20:11

@pizzaszeletvágó: Ez sajnos jellemző a gyerekeimre, hogy nem rágcsálják le a csontot :( Biztos gondolnak a kutyára is ...
A hús színén még az is látszik, hogy sótlan volt (anyósom elhitte, hogy én látom az ételen, hogy elég sós-e: mindig kóstolás nélkül sóztam és tán egyszer tévedtem :). Köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.14. 09:21:44

@Kumari aki Nilüfer: A három bárányevő nálunk ennyit tudott megenni ... Jól is van ez így, mert kétszer örültek neki!

Dikusz 2017.11.14. 11:54:33

@Andrass9: finom ropogósra sült, jó íze lehetett. Még soha nem ettem ilyet, birkapörköltet is csak kétszer.
Az az igazság, hogy bárányt, birkát nem mernék venni, mert még csak megsaccolni sem tudnám, mit kellene néznem a vásárlásnál.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.14. 13:23:58

@Andrass9: Én vettem ugyan a hétvégi pörköltnek valót, de egyik munkatársam szülei tartanak juhot, ők vágtak olyan közepest, tőle vettem. Nem tejes, de nem is felnőtt.Húsvétra is ezt fogom kérni, értelmezhető mennyiségű hús van rajta. A tejes gyakorlatilag alig húsos, bár nagyon finom, de mi meg sokan vagyunk rá.Johanna lányom egy török hentestől annyira szuper receptet kapott a pácolt tepsis bárányhoz, hogy egészen megszerettük, holott előtte meg nem ettem volna.Merthogy birkaszagú.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.14. 14:41:55

@Kumari aki Nilüfer: Török vagy arab receptek nagyon jók a birkához, legalábbis a vejem remeket szokott készíteni (török egyetemre járt) :)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.14. 14:53:13

@Andrass9: ÁÁÁÁ..akkor ő kéne nekem!! Itt avyxgok a lassan elenyésző török tudásommal, és nincs nekem beszélgetőtársam...régen volt MSN barátom csapatistul, de elkoptak, facebookon meg egy-egy mondta..annyira sajnálom, sokat felejtettem, pedig nagyon szeretem a török nyelvet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.14. 15:07:12

@Kumari aki Nilüfer: Kicsit messze van innen ... Ideje se nagyon a két unokánk és a nagylyányom mellett :)))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.14. 15:09:25

@Andrass9: Nyilvánvaló, csak álmodoztam:)

2017.11.14. 16:12:51

@Kumari aki Nilüfer: én is több nyelvet török. Néha még a magyart is... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.14. 19:15:08

@Dikusz: Eddig egyszer vettem fél bárányt, súly alapján választottam. Akkor egy olyan darabot vettem, amin karaj alig volt, nyak pedig egyáltalán nem. Az volt kettő és fél kiló, az egész lehetett talán hat kikó. Ez tuti bárány volt ekkora tömeggel. Ez mégiscsak egy számszerű érték, ezzel már el lehet indulni. Birkánál ismerkedésnek combot javasolok, azt egyszerű lefaggyúzni, én is azt veszem. Ha úgy adódik, jön a csülök is, az sem baj. Lefaggyúzom, kicsontozom, feldarabolom, aztán megpárolom. Ezt színre választom. Legyen olyan színű, mint a marhahús. Ha túl sötét, akkor már vén, nem érdemes hazavinni. A birkát érdemes borban pácolni egy napot. Jót tesz az ízének, állagának is. A lábszárcsontban lévő velő igen finom, az íze vajra emlékeztet.
Nekem ezek váltak be, a végeredménnyel elégedett voltam.
Remélem nálam tapasztaltabb bárány-birkaevő is hozzászól majd. Sok sikert! :)

Dikusz 2017.11.14. 19:32:45

@Gyalogrépa: kösz a tanácsot:) Nézegettem már az üzletben, de nem mertem belevágni a vásárlásba, mert nem tudom megkülönböztetni melyik a túl öreg.

she_wolf 2017.11.14. 19:35:43

@pizzaszeletvágó:
...és nyelvében él, ki sokat nemzett:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.14. 20:45:43

Köszönök szépen!
Hát, én biza' nem mernék nekiveselkedni egy ilyen darab báránynak egyben. Igaz, infrastruktúra sincs igen hozzá.Az eredmény mindenesetre jól mutat, akár jöhet is egy katonával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.14. 21:46:16

@látjátok feleim szümtükkel: Teringettét! Azért nagy ügyet ne csinálj belőle. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.14. 22:54:42

@Dikusz: Hadd idézzem Váncsa Istvánt! "Az élet harc." :)

Dikusz 2017.11.14. 23:41:56

@Gyalogrépa: de én nem akarok hadakozni egy birkával! :)))

she_wolf 2017.11.15. 07:39:47

@Dikusz:
A birkák nekem sem jönnek be;)

Fenchurch68 2017.11.15. 09:58:08

Ha annyira finom is volt, mint szép, akkor jöhetne...
(Majdnem) mindenre nyitott vagyok (kivéve ugye a néptánc és a vérfertőzés, bár utóbbira már nincs is esélyem), én is kétszer ettem eddig birkát (pörköltnek), az egyik nagyon finom volt, a másik meg nagyon rémes. Leszűrtem, hogy nincs ehetetlen alapanyag, csak béna szakács, illetve nem elég éhes felhasználó.

Erről a posztról meg azonnal Roald Dahl: Áldozati báránycomb c. novellája jutott eszembe :)

she_wolf 2017.11.15. 10:05:22

@Fenchurch68:
Meghökkentő mesék? Nagyon szerettem azt a sorozatot:)
Emlékszem arra részre, azt hiszem. Ez volt az, amiben valami fagyasztott birka alkatrésszel tette el valaki láb alól a házastársát, aztán vacsorát készített a "fegyverből"?

Fenchurch68 2017.11.15. 11:01:00

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: Azaz :) lecsapja a férjét a fagyott birkacombbal, és utána megsüti a rendőrnek, aki jön kikérdezni :)
Bár nekem a liftes a kedvencem, személyes érintettség kapcsán.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.15. 14:14:34

@Fenchurch68: dahl kiváló gyerkeregényeket írt, nálunk a HABÓ a kedvenc (Hatalmagos, Azonáltal Barátságos Óriás)

Dikusz 2017.11.15. 21:51:00

@Fenchurch68: Nekünk megvan a könyv is valahol, de a tv-sorozat egyes részei hátborzongatóak tudtak lenni.

Dikusz 2017.11.15. 21:56:56

@Kumari aki Nilüfer: Most, hogy Dahl kiváló gyerekregényeit említed, eszembe jutott gyerekkorom kedves szovjet mese(rajz?)filmje: Mása, és a medve.
Próbáltam a régi mesére rákeresni, erre megtaláltam a mostani rajzfilmváltozatot, egyszerűen szédületes:)))
Aranyos, gyerekeknek való, rendkívül jól szórakoztam a rontópál Másán. Mindent tönkretesz:)))

Talán ismeritek, ha nem, érdemes belenézni, vagy a gyerekeknek megmutatni:)))

Dikusz 2017.11.15. 21:57:37

@she_wolf: Keress rá a Mása, és a medve rajzfilmre, nekem nagyon tetszik:)

Tangó Suszter 2017.11.15. 23:40:16

@Fenchurch68: Ha "izlett a fagyott birkacomb" hát még hogy izlene A sült zöld paradicsom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 08:45:00

@Tangó Suszter:

Zöld paradicsom két változatban létezik. Egyik az, amikor a paradicsom még nem ért be, értelen, és a másik amikor már beérett, de a külseje és a belseje is zöld színű maradt.Pl. chilimag.hu/webshop/termek/cherokee-green/

Van ettől zöldebb színű is, pl. chilimag.hu/webshop/termek/green-pineaple/ és chilimag.hu/webshop/termek/lime-green/ , melynél jól látszk, hogy a húsa is tényleg zöld.

A fagyott bikacombtól csak egy(?) ötletesebb "eszköz" akad, egy jó nagy jégcsap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 09:54:05

@Tangó Suszter: A filmet nem láttam, de a rántott zöld paradicsomot kipróbáltam. Nem az én esetem ...
Inkább megvárom, míg kényszerérik a nappaliban egy tálcán :)
Welcome Back!

Fenchurch68 2017.11.16. 10:32:47

@Tangó Suszter: Nagy kedvencem :)
(Mármint a film meg a könyv, enni még nem ettem.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 11:21:10

@she_wolf:

Ez a birkacombos történet már a hetvenes években megjelent a Rakétában, de jó heti lap volt. Sajnos megszűnt, elfútta a rendszerváltás azt is.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 11:24:23

@Tangó Suszter:

Persze tudhattam volna.;D
De nem tudtam.

Sajnos 92-ben nem értem rá moziba járni, ezért elnézést, ha esetleg beszólásnak tűnne a hsz-em.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 11:39:44

@látjátok feleim szümtükkel: Film jó, köny szédületesen jó, enni meg csak savanyítva ettem:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 11:43:18

@látjátok feleim szümtükkel: IMÁDTAM rakéta regényújságot!! Kiváló regényeket nyomattak sorozatban...összeraktam a Keresztapát pl, de más kiválóságokat is közöltek.
1-2 darab híján megvan a Galaktika is, a régi, míg meg nem szüntették azt is. Az új meg sem közelíti.
Mozgó világ...

És az elmúlt fiatalság....

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 11:46:36

@látjátok feleim szümtükkel: ismered-ismeritek- a Karácsonyi történet c amerikai családi filmet? A jégcsapról jutott eszembe:) Mi ezer éve minden karácsonykor megnézzük, mert infantilisak vagyunk:)) " ki fogod lőni a szemedet".."szar van a palacsintában"..aki ismeri, tudja, miről beszélek:DDDDD

she_wolf 2017.11.16. 12:30:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Jók voltak a régi magazinok:) Az Interpress Magazinra mindig a tízórai pénzemből csíptem le és folyamatosan megvettem, gyűjtöttem. A divat, zene, meg egyéb ilyesmi az Ifjúsági Magazinból meg a Bravoból:) Meg volt még egy rakás, mert akkor még írott sajtót olvastam. Ja, meg persze a Füles!:) Valami kellett hogy a suliban lefoglaljon a pad alatt:D
Amikor már nem volt kötelező mindig ugyanoda ülni, akkor mindig kinéztem egy szélesebb hátú osztálytársamat, és mögé ültem.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 12:38:35

@she_wolf: a Fülest kb öt-hat éves koromtól imádtam, mert képregényben sorozat volt benne a Rejtő könyvekből.Nagybátyáim olvasták.(meg én) Ezért filmesíthetik akármilyen remekül, nekem azok a figurák ugranak be, amiket a Fülesben láttam.

she_wolf 2017.11.16. 12:52:10

@Kumari aki Nilüfer:
Általános felsőben volt egy langaléta osztálytársnőm ő volt a leggyakoribb padtársam is. Pad alatt olvasgattuk a Rejtő könyveket, és néha nagyon nagy bajban voltunk, mert a röhögést visszafojtani nagyon nehéz ám:D
Kész kínszenvedés volt, de soha nagyobb fájdalmat:)

Fenchurch68 2017.11.16. 13:49:40

@she_wolf: Ikonikus történet, mikor oroszórán olvastam a pad alatt, és drága Osztovits Szabolcs belenézett a hátam mögött. "Bulgakov? Katalin, folytathatja. Következő órára összefoglalást kérek. Félreértés ne essék: oroszul."

Fenchurch68 2017.11.16. 13:51:15

@Kumari aki Nilüfer: Vagy 15 évfolyamnyi Galaktika volt a hozományom, mikor idejöttem édesemhez lakni. A duplikátumokat elajándékoztuk.

she_wolf 2017.11.16. 15:06:45

@Fenchurch68:
Ha eredetiben olvastad, akkor jó. Ha nem, és még általánosban, akkor "copás":D

Fenchurch68 2017.11.16. 16:05:13

@she_wolf: Nem, ez gimiben volt, kb. '85-ben, és magyarul, aztán kénytelen voltam a kedvéért elolvasni eredetiben is. Ez az édes ember nagyon boldog volt akkor is, mikor magyarul olvastunk orosz irodalmat :)

she_wolf 2017.11.16. 17:00:14

@Fenchurch68:
'85-ben gimi? Nagyjából egyívásúak vagyunk:)
Az oroszt szerettem. Volt egy echte ruszki tanárnőnk, aki nagyon szépen beszélt magyarul. De amikor megszólalt oroszul, az az előző orosz tanárunk után úgy hangzott, mintha óhéber lenne. Értsd: kb. semmit nem nagyon értettünk belőle.
Később ugyanígy jártam az angollal, csak fordítva. Aztán amikor anyósom kezdett angolul tanítani... Húúúúúúúúúúú:D

Fenchurch68 2017.11.16. 17:43:57

@she_wolf: '86-ban érettségiztem, a nevemben ott látható a születési évem :)
Mi iszonyú mázlisták voltunk, már általános harmadiktól anyanyelvi némettanárnénink volt, aztán hetedikben lett ilyen oroszból is, onnantól tanultunk jó kiejtést:)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.16. 18:28:06

@Fenchurch68: Taknyosok She-vel együtt..én meg 74-ben érettségoztem....és mi orsut már nem, angolt még nem..csak az órán voltunk jelen. Aztán a korosztályom szív:(((

she_wolf 2017.11.16. 18:48:50

@Kumari aki Nilüfer:
A tiém meg csak néz és ácsorog. Mer ugye mi még beleszülettünk "abba", aztán jött a nagy szabadság, meg némi újragondolása az élésnek, most meg nagy általánosságban az van, hogy az sem volt teljes, meg ez is tud ganéságos lenni.
Az igazság pedig MINDIG odaát van:)

No akkor jó 8vágyat:
index.hu/mindekozben/poszt/2017/11/16/ilyen_a_rovarvacsora_ha_egy_meno_sef_csinalja_sult_hangyaval_hintett_garnelarak_fuszeres_vizipoloska_agavekukaccal_felszolgalt_halfalatok/

(he-he-he:DDD)

she_wolf 2017.11.16. 18:55:44

@Fenchurch68:
Akkor mától tegezhetsz, nem bánom:) Én csak 3-mal vagyok...korsabb?, idősebb?, öregebb? (Egyébként pedig nem is, mert én disznóparéj vagyok:P)
Különben is, még 50 sem vagy, igaza van Kumarinak, takonypolc vagy hozzánk képest:D!

Fenchurch68 2017.11.16. 19:46:10

@she_wolf: Ne már, az ötven az új harminc :)

she_wolf 2017.11.16. 20:06:05

@Fenchurch68:
Jaja! Bruttó 30! És akkor még nettósítunk is, okés?;)
De ha visszagondolok, inkább nem erőlködnék ilyennel.

2017.11.16. 20:16:09

Mennyi nyaraló van itt a blogkocsmában, ebben a szép őszi időben...! :)

Benikuty 2017.11.16. 20:33:17

@she_wolf: "takonypolc" most nagyon röhögök, bocs! :DD takonypóc lesz az!
@Kumari aki Nilüfer: a mi korosztályunkból is megtanult pl. angolul, ha volt némi kényszer, ne adj Isten motiváció.
Aki pedig az Y generációból megfelelő szintem műveli az oroszt, igen szépen elboldogul vele (főleg, ha mellé még bírja a németet és az angolt is)

she_wolf 2017.11.16. 20:55:24

@Benikuty:
Hűűűűűű... témleg! Leg gőzeleb majd nem felejytem le a zidézőjelet:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:05:25

Ma senki nem főzőtt?

Én olyan szuper sült babot rittyentettem, hogy mind a tíz ujjam megnyaltam utána.

Tepsiben sütöttem tagnap előtt krumplit, édesburgonyát és csicsókát, amiből még maradt mára egy adag, de kevésnek ítéltem és ki kellett valamivel pótolni. Eszembe jutott, hogy teszek hozzá babot. Felbontottm egy doboz vegyes bab konzervet, annak felét leve nélkül öszekevertem a sült zöldségekkel, majd serpenyőben kis lángon elkezdtem melegíteni. Közben valami dolgom akadt, és elfeledkezdtem róla, majd amikor eszembe jutott már szépen lepirult, néhol kissé megégett, de szerencsére nem sok. Nagyon jó volt. Főleg a gesztenye, amit még a zöldségek közt sütöttem meg úgy, hogy lehéjazva a zöldégek közé kevertem. A só nagyon jót tett neki, de az ízeket az édesburgonya fogta össze.

2017.11.16. 21:13:24

@látjátok feleim szümtükkel: pár szelet marhát lisztbe mártottam, zsíron megpirítottam egy kicsit, majd félretettem egy pároló edénybe, a maradék zsírra hagymát, fokhagymát dobtam, kicsit átpirítottam, kevés mustárral elkevertem, fehér bor hiányában vízzel oldottam a serpenyő tartalmát, azt az anyagot is a pároló lábasba tettem. Felöntöttem kevés vízzel, kapott babérlevelet, törött borsot, zöldborsot, fél citrom levét, később kaprit is. Lassan készre pároltam a húst, rizzsel tálaltam.

2017.11.16. 21:28:16

@látjátok feleim szümtükkel: viszont holnap böjtös lesz, ma este becsengetett egy 2 kiló körüli friss ponty a Tisza tóból. Kibeleztem, megpucoltam, holnap halnap. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:47:13

@pizzaszeletvágó:

Ez hasonlít ahhoz a hortobágyi aprópecsenyéhez, amit régesrégen Visegrádon ettem. Volt ott hajdanán egy túristaház ahol egy hétig nyaraltunk. Ott főzték és elkértem a renceptet. Nem szeretem különösebben a marhahúst ( kivéve a lábszárpörköltet ), de ezt sokszor megfőztem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.16. 21:51:04

Lett vagy 50 db nagyon szép és nagyon finom datolyaszilvám. Ha tehetitek ültessetek, nincs sok baj vele, szárazságban szereti a vizet, és csak most szedtem le. De még nem ehető, mert ugyan szép sárga, de nem puha. Hidegen tárolom, és egyesével viszem meleg helyiségbe ahol megérik, és olyan puha lesz, mint a paradicsom. Akkoraz igazi. Sokkal finomabbak, mint amit boltban veszek, pedig azokat is szeretem.

Dikusz 2017.11.16. 21:56:42

@Kumari aki Nilüfer: és Korcsmáros Pál volt a rajzművész:)
A mai napig, ha képregényt látok, az ő rajzaihoz hasonlítom őket, ő volt számomra a mérce.
És vessetek a mókusok elé, de nem szerettem a Rejtő-könyveket, többszöri próbálkozásra sem. Viszont az ő tolmácsolásában a kedvencem volt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:37:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek a takonypolcok ...
Mi viszont példát mutatunk nekik, hogy fognak járni, ha a mi kurunkba érnek: három szép farhát, 3 sárgarépa 1 gyökér és kis karfiolból leves. Két napja azt esszük, és még kitart, míg elmegyek. Mindezt 135Ft+zöldség ára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:39:13

@Dikusz: Mókusok elé vetlek! Rejtő kötelező! (Feleségem is a mókusok elé került emiatt.)
Uram, a késemért jöttem.
Hol hagyta?
Valami matrózban.
...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.16. 22:39:58

@she_wolf: Még nem ismeri a te speciális dialektusodat :)))

Tangó Suszter 2017.11.16. 23:50:44

@Fenchurch68: Marisa Sannia-Casa Bianca (1968) Az elmúlt ifj...izé időröl szól a magyar szöveg. Niluferé egy másik változat,de nem reagált./// Akkor szereltem le.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 08:45:32

@Tangó Suszter:

Ez így lett vón tisztességes hsz :
www.youtube.com/watch?v=xIz373-MbcE

Én azért erre sokkal szívesebben emlékszek.:D

www.youtube.com/watch?v=lGIXrziSLCQ

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 08:58:34

@Dikusz:

Igazad van, de csak eccer.:D
A Korcsmáros figurák annyira "élők", és a Rejtő elképzeléséhez igazodók voltak, hogy nekem a regényből készült film nem is teccik, mert nem adja vissza Fülig Jimmy meg a többiek azon karakterét, amit a rajzok tökéletesen megformáltak.

she_wolf 2017.11.17. 09:10:24

@látjátok feleim szümtükkel:
Aki Rejtőt jól akarja megfilmesíteni, annak nagyon fel kell kötnie a gatyáját!:)
Ezért is vagyok úgy az ilyesmivel, hogy amit olvastam, azt nem nézem meg filmen.
Ha filmen láttam először, akkor meg nem tudom már a saját filmemet játszani olvasás közben.

she_wolf 2017.11.17. 09:15:26

@Andrass9:
Nehéz dolog ám az írás. Kész sírás:(
Van egy kommentelő egy másik blogon, aki mindent zárójelez, idézőjelez, csillagoz, számoz, és a jelölt szavakat alább megmagyarázza. A hajam hullik tőle, és élvezhetetlen amit ír, pedig -úgy amúgy- jó humora van.
Én vállalom, hogy belefutok olyanba, aki hülyének (vagy Lenkének, Lankának) gondol, aki meg tudja mi a pálya, az úgyis tudja;)

Fenchurch68 2017.11.17. 10:31:51

@she_wolf: Milyen igazad van ebben a könyv megfilmesítése témában!
Pár kivétel van azért, nekem pl. az Orlando filmváltozata azért tetszett nagyon, mert nem is próbálkozott "sztorimeséléssel", viszont nagyon jól visszaadta a könyv légkörét, hangulatát. Eleve olyan könyveket, amiknek főleg a nyelvi humor a lényege, tök fölösleges megfilmesíteni.

Lenkékkel nem viccelődünk, a legkisebbik lányomat így hívják. Nem gondoltuk át előtte elég alaposan, impulzusdöntés volt :) de nagyon illik hozzá. (Bár szerintem bármelyik névvel lehet csúfolódni, ha valaki elég elszánt, a nővérei nem az eszetlenke, ügyetlenke vonalon mozognak, hanem egyszerűen Margitnak vagy Evettkének szólítják :D)

she_wolf 2017.11.17. 11:21:35

@Fenchurch68:
Ezért szeretem én a keresztnevemet:) Meg szerintem egyébként is szép....
Apukám valamit már sejthetett. A húgom viszont nekem köszönheti a nevét, hallgatom is tőle minden évben, hogy hogy kitoltam vele:D

Dikusz 2017.11.17. 11:45:53

@she_wolf: Addig jó kitolni a húgokkal amíg lehet, mert sz is előfordulhat, hogy a fejünkre nőnek:)

Tangó Suszter 2017.11.17. 11:50:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ezen az okos telefonon nem találtam.Egyébként Ambrus.Attila nem is...Kiry ènekelte. Mivel szó volt némi múlt idõrôl gondoltam ide illik.

..

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 12:15:38

@Tangó Suszter:

Az illéssel nincs is gond, a kirível inkább.:(

Egyébént én magam akarok okos lenni, nem a telom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 12:19:00

@she_wolf:

Kicsit igazad van, de pl. a Háború és Béke mind a két változatban jó volt, meg a könyv is. Dosztojevszkijt pedig csak olvasni érdemes.

Talán egyetlen kivétel az Indul a bakterház, mert annak a filmje mindet felülmúlóan óriási.

Attilajukkaja 2017.11.17. 12:28:06

Miért ódzkodnak nálunk annyian a bárányhústól?
A körülöttünk levő országokban - akármilyen irányba is nézek, - mindenhol népszerű.
Egyszer sütöttem egy nagyobb baráti társaságnak báránycombot Húsvétra. Hárman nem is voltak hajlandóak megkóstolni, mert ... bárány.
De anyukámék is max a birkahúst tartják valódi húsnak, mert ők csak a birkapaprikást ismerik. Egyszer sütöttem nekik is bárányt. Azt mondták, annak semmi íze nem volt. Nyilván a birkahús erős aromáját várták, de nem azt kapták. :o)
Nehéz ügy!

2017.11.17. 12:53:51

A Mester és Margarita megfilmesítése, 10 részes orosz TV sorozatként nagyon jól sikerült. 10x50 percben. Ahogy nézi az ember, mintha a könyvet olvasná.

Topy 2017.11.17. 12:59:30

@Attilajukkaja: szvsz rossz a PR-ja, vszeg mert anno kellően sokan beleszaladtak valami brutálisan faggyús birkába

kb. hasonló rossz tapasztaltok lehetnek a háttérben, mint a marhahús címszó alatt (rosszabb esetben borjúhúsként) árult kivénhedt tejelő marha: még mindig egy csomó trükk kering, hogy hogyan kell a marhahúst ehetővé puhaságúvá tenni - hát sehogy, csak ne végelgyengülésben pusztuljon el szegény pára
meg kapni sem nagyon lehet, alig van hentes aki foglalkozik vele, olcsónak sem olcsó, exportra elviszik gyakorlatilag az egészet

she_wolf 2017.11.17. 14:02:50

@Topy:
Nagyon sok igazság van abban, amit mondasz:(
Én pl. még sosem ettem bárányhúsból készült, nekem ízlő ételt. Vagy lehet, hogy csak nekem nem ízlett, ez is benne van a pakliban. De leginkább a szagával volt nekem is bajom. Van valami olyan jellegzetes szaga, amit én nem szeretek. Ettől másnak finom lehet, nekem ezzel sincs bajom:)

she_wolf 2017.11.17. 14:07:30

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezeket az igazán vastag mondanivalójú könyveket mostanában nem nagyon olvasgatom, pedig elég rendes könyvtárunk van.
Ha könyvet olvasok, akkor gyakorlatilag addig nem létezem senki számára, amíg a végére nem érek. És mostanában valahogy nem nagyon tudok időt szakítani "értelmesebb" dolgokra, pöstiesen szólva: el vagyok havazva. De azt folyamatosan:)
Gyakran eszembe jut, hogy mit csinálnék, ha 1-2-3 gyerek is igényelné a törődést, és olyankor halmozottan becsülöm meg az anyukákat:)

Dikusz 2017.11.17. 14:38:32

@látjátok feleim szümtükkel: az nem a Nagy-Villámi turistaház volt?

Dikusz 2017.11.17. 14:45:10

@she_wolf: Először a könyvet olvastam, aztán láttam a filmet
(Indul a bakterház). Szerintem a színészek kiválasztása remekül sikerült, jól ellensúlyozta a film hiányosságait. Ha olvasom a könyvet, akkor a színészek alakja ugrik be.
Bendegúz szerepében Olvasztó Imre fantasztikus volt. Folyton-folyvást előjönnek jelenetek (pl Sanyííííí, Sanyikááám, meg: Csicsóóónéénak hááárom lááánya...:)

Attilajukkaja 2017.11.17. 15:04:39

@Topy:
"szvsz rossz a PR-ja, vszeg mert anno kellően sokan beleszaladtak valami brutálisan faggyús birkába"
A birka és a bárány két különböző dolog, ... de lehet, hogy igazad van.

"hasonló rossz tapasztaltok lehetnek a háttérben, mint a marhahús címszó alatt (rosszabb esetben borjúhúsként) árult kivénhedt tejelő marha"
A mi piacunkról egyszer csak eltűnt az egyik hentesgárda. Senki nem tudta, miért. Pár hónap múlva megsúgták, hogy sertést árult borjúhús gyanánt, de lebukott.
Hát igen. :o)

"csak ne végelgyengülésben pusztuljon el szegény pára"
Ez ritkán fordul elő. Egy boldog tehén akár 20 évig is elélhet, de a nagyipari körülmények között tartott, tápon nevelt, folyamatosan fejőgépre kapcsolt tehenek tejhozama 5-6 év múlva lecsökken. Ha begyullad a folyamatos stressz miatt a tőgye, akkor előbb is. Ilyenkor automatikusan mennek a vágóhídra.

"alig van hentes aki foglalkozik vele, olcsónak sem olcsó, exportra elviszik gyakorlatilag az egészet"
Nagyon igaz! A mi piacunkon szinte mindig lehet kapni bárányt , de birkát sehol sem, mert nem kifizetődő. De ahol bárányt kapni, ott is elég drága. :o(

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 17:26:13

@Dikusz:

De pont az volt. Nem tudom most mi van benne, régen nagyon jó kis hely volt. Ott ettem nagyon finom szarvast áfonyával.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.17. 17:28:55

@she_wolf:

Persze, hogy nem ettél még neked íző bárányhúsból készült ételt, mert még nem ettél rántott báránybordát. Igaz, attól nem híznál el, és még csak jól sem laknál, de olyat ennél, aminél talán nincs is finomabb hús a világon.

2017.11.17. 17:36:32

@Dikusz: nagyon durva szereposztás volt a filmben, a legjobbak hozták a legjobbat

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 18:02:59

@Andrass9: Nálunk a szépember nem tudja , mit röhögök Rejtőn, mikor már sokadszor olvasom..Nedudki...:DDD

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 18:11:26

@pizzaszeletvágó: IGEN!!! Szóról szóra a könyv..nagyon szeretjük, A könyvből kétszer kellett újat venni, szétolvastuk.

de a Tanú jobb filmen, meg a Bakterház.

Én is érzem a bárányon a bárányízt, de minden húsnak van jellegzetes íze, Nekem hátrány, hogy gyerekkoromban sose ettünk, így nem vagyok jól szocializálva a bárányra, de húsvétra olyan báránycomb volt, hogy ihaj, a török recept szerint fűszerezve, most meg a pörkölt, de ettem birkapörköltet, nyaltam a számat, holott évtizedekig meg sem kóstoltam, mert anno belefutottam egy faggyús, számomra büdös pörköltbe, irtózat rágondolni. Amit utóbb ettem, egy nagyon enyhén volt egzotikus, pont annyira, amennyire érdekes volt és finom, semmiképp nem szagos.

she_wolf 2017.11.17. 18:13:05

@Kumari aki Nilüfer:
"...ült, és málnaszőrt ivott. Kavarja ez, vagy nem kavarja?":D

Ne kérdezd melyikből van (talán valamelyik Piszok Alfréd:D), de ha Rejtő szóba kerül, akkor az első szó ami eszembe jut, az a "málnaszőr":)

she_wolf 2017.11.17. 18:14:54

@látjátok feleim szümtükkel:
Egészen biztos, hogy van néhány olyan kaja, amiből még soha nem ettem jól elkészítettet, és ezért nem is próbálkozom vele.
Van helyettük annyi minden más, amit szeretek:)

she_wolf 2017.11.17. 18:15:32

@Benikuty:
Nincs benne semmi ügyesség, csak amennyit írtam. Pont.

she_wolf 2017.11.17. 18:19:43

@Dikusz:
A bakterház nálam is kedvenc film:)
"...a büdös banyája..." Buga Józsi nem szép, de gavallér;)
Egyetlen bajom van nekem a bakterházzal: a "bakter".
Isten (ha van) látja gyönyörűséges lelkem, én azt az embert nem kedvelem:(

Dikusz 2017.11.17. 18:59:25

@pizzaszeletvágó: @Kumari aki Nilüfer: @she_wolf:
Nekem van egy könyvem. Az a címe, hogy: Don Camilló kisvilága. Eszméletlen jó könyv, ugyanúgy mint a Bakterházat, nem lehet megunni, szétröhögi az ember magát rajta. Humorosan megírt, de alapjában véve komoly témájú történetek.

Ezt a könyvet megfilmesítették Terence Hill a főszereplője. Gondolom én, mert megpróbáltam belenézni a tv-sorozatba, de köze nincs a könyvhöz, nem sikerült a film.

Ismeritek a könyvet?

she_wolf 2017.11.17. 19:05:34

@Dikusz:
A filmből láttam valamennyit:)

2017.11.17. 19:18:29

@she_wolf: a Wiki szerint eredetileg Bencze Ferenc játszotta volna a baktert, de ő lemondta. Hát nem tudom, elképzelve a két színész karakterét, Koltai lehet mégis a jobb választás.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.17. 19:22:00

Amin még sokat röhögtem, az Badár Sándor:Jappán c. könyve. sírósan röhögős nekem némelyik része

2017.11.17. 19:23:35

@Dikusz: Terence Hill? Azt nem a Don Matteo-val kevered? :) A Don Camilo az Fernandel főszereplésével ment, jó régen, én mostanában láttam valahol belőle részt, de nem tetszett.

she_wolf 2017.11.17. 19:46:02

@pizzaszeletvágó:
Sajnos eléggé utálatos tudok lenni:(
Ha egy szereposztásban van valaki akit nem csípek, nem is érdekel az egész. Tudom, hogy emiatt sok jótól eshetek el, de azért így sincs hiányérzetem. Az a szerencsém, hogy már láttam párszor a filmet, mielőtt Koltait lapátra tettem volna.
Ezzel kapcsolatban nyugodtan lehet bárkinek rossz véleménye rólam, nem ütközöm meg rajta. Ez is én vagyok:)

she_wolf 2017.11.17. 19:49:03

@she_wolf:
Nagy buzgóságomban nem néztem, mit linkelek, itt van magyarul is:)
www.youtube.com/watch?v=WVP8QoMmfAo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.17. 20:28:59

@Tangó Suszter: Sokkal inkább a vacak paradicsommal kell majd valamit kezdenem :) Nincs már Hagyma, hogy védekezzen ... hiányzik.

2017.11.17. 20:35:15

@she_wolf: tényleg! 1983. Ez nekem teljesen kimaradt.
hehe, egy droggal bensőséges viszonyt ápoló angol metál énekes nyilatkozta állítólag egyszer, hogy neki teljesen kimaradtak a 80-as évek... hát így jártam :)

Dikusz 2017.11.17. 20:48:56

@pizzaszeletvágó: Bencze Ferencről eszembe jutott, hogy ő volt az a színész, akinek az előadásában hallottam (csakis zugfelvételen láthattam, Tv nem hiszem, hogy leadta a dal szalonképtelensége miatt) azt az örökbecsű számot, aminek az első sora úgy kezdődik, hogy: Nem hiszed el babám...
A kocsma úri népe szerintem ilyet sosenem hallgat:)

Viszont az a szomorú, hogy én az ilyen dalokat, verseket stb meghallok, első hallásra megtanulom, és sosem felejtem el. Ráadásul Bencze Ferenc azt a számot a háttérben énekelte, nem túl jól lehetett hallani...

she_wolf 2017.11.17. 20:53:56

@Dikusz:
Köszi, megkaptam, sokkal okosabb nem lettem, de az nem baj:)
Viszont.... no majd később;)

Dikusz 2017.11.17. 20:54:11

@pizzaszeletvágó: Igazad van, akkor azért nem hasonlított a film a könyvhöz:)))
Viszont nagyon hasonló a történet, rémlik, mintha a könyv lett volna az ötletadó.

Azért gondolom, mert a könyvben a párttitkár kerül elég gyakran összetűzésbe a helyi pappal (a könyv bevezetőjében van szó, hogy az I.világháború korában játszódhatna), nagyon megmosolyogtató történetekkel, tényleg jó kis könyv.

she_wolf 2017.11.17. 21:00:07

@Dikusz:
Ez nem úgy van, hogy "nem megmondtam babám, hogy lyukas a gatyám"?

A "szomorú vasárnap" szintén nem szalonképes verziója megvan?:D
Életem legelső megtanult versikéjét amikor elszavaltam a szüleimnek, anyám elpirult, kifehéredett, és jól letolta az öreget (ti. szüleim idős erdész barátját) hogy hogy taníthatott meg nekem ilyesmit:DDD
Egyébként lövésem sem nagyon volt, hogy mit szavalok olyan nagy odaadással!

Dikusz 2017.11.17. 22:36:49

@she_wolf: De, úgy van:)))
Meg Kazal László énekelte (szintén nem nyilvános felvétel:
........mocorog gatyámban, néha-néha belecsíp......
A "szomorú vasárnap" -ot is ismerem:)

Tangó Suszter 2017.11.18. 06:57:16

@Andrass9: Vajon hazatért vagy ott maradt?

Kumari aki Nilüfer 2017.11.18. 09:58:05

@Andrass9: Hagyma nekem is hiányzik(ebból kiderült az is, hpgy még messze nem írkáltam ide, mikor már lelkesen olvastam a blogot:)

Dikusz 2017.11.18. 11:28:24

@Kumari aki Nilüfer: az említett segédeszközből sem mindegy milyen van, egész, vagy "darabos" :)))

Tangó Suszter 2017.11.18. 11:38:04

@Andrass9: Igen tudom olvasom a Kocsmát. S ül a morgács a házon...

Dikusz 2017.11.18. 13:30:41

@Kumari aki Nilüfer: addig jó, amíg nincs kivehető...

Mariann19 2017.11.18. 13:37:14

@Andrass9:
Andrass!
A múltkor jó tanácsokat adtál a birsalma sajt feldolgozásához.
Hányattatott sorsa után a megdermedt sajtot végső nyughelyére szeretném elhelyezni, de nem tudom hová célszerű
rakni, illetve tárolni, és milyen csomagoló eszközbe tekerjem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.18. 13:44:20

@Mariann19:

Alaposan ki kell szárítani szellős száraz helyen, majd zsírpapírba, sütőpapírba csomagolva szintén szellős helyen lehet tárolni. Régen ha nem jutottak zsírpapírhoz, de volt selyempapír, akkor abba tartották.
Olvastam valahol, hogy ha a birsalmasajtot törlőpapírba tekerjük, akkor látjuk, hogy kellően kiszárdt-e. Ha a papír nedves lesz, akkor még szárítani kell.

Mariann19 2017.11.18. 14:01:38

@látjátok feleim szümtükkel:
Szia!
Úgy néz ki, hogy kellően kiszáradt, kb. a hajdani Elefánt radír állagának felel meg.
Ennek nagyon örülök, mert hosszú út volt ez idáig. Elmondom, hogy azt a tanácsot kaptam, hogy forgatni kell, amíg megdermed. Amikor ezt a fázist többször gyakoroltam, a még folyós részek fogdosása miatt olyan ragacsos voltam, mint egy élő pillanatragasztó.
Most mindegyik adag egy-egy tepsi hátoldalán pihen, és én közben igyekezem mértani alakzatra formálni, 90 fokos szögekre. Miután ez soha nem sikerül, farigcsálok, és az "anyag" vészesen fogy, a súlyállapotom ennek ellenkezőjére alakul. Jelenleg a termetem minden műszaki paramétere szerint Mahatma Ghandi végóráiban lévő súlya és egy gomorgyűrűre váró páciens között mozog, ez elég jó.
Mi lesz ha így haladok?
El is teszem az általad ajánlott ruhába a sajtjaimat, feltetetem jó magasra, mert úgyis tériszonyos vagyok. Probléma megoldva.

Topy 2017.11.18. 15:04:11

@látjátok feleim szümtükkel: akkor elveszne a Don Vito Corleone feeling! :)

Tangó Suszter 2017.11.21. 18:11:09

@Topy: Ez Luca Brasi, csak szeretne olyan lenni mint a Don.
süti beállítások módosítása