Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Franciasaláta házilag

2017.10.06. 07:00 Andrass9

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a franciasaláta nem francia. Ő az orosz hússaláta húsnélküli változata. A franciák nem ismerik, az olaszok imádják, ezért ők genovai salátának nevezik, és Kréta szigetén Budapest saláta néven kapható. A Jégbüfé pedig bezárt, ahonnan régen beszereztem.

10.jpg

Miután az etimológián túlestünk, lássuk miért is készítettem: mert nem ettem évek óta, és végre el akartam készíteni saját kacsóimmal!

Nos akkor lássuk, mi kell hozzá:

  • 20 dkg zöldborsó (mirelit, friss, konzerv egyaránt jó)
  • 3 szál sárgarépa
  • 1/4 kisebb zellergumó
  • 2 kisebb alma (zölden tán még jobb is)
  • 1 közepes főznivaló krumpli
  • 20 dkg csemegeuborka
  • 20 dkg morzsolt kukorica (izlés szerint)
  • 1 hónapos retek (mert volt a hűtőben)
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 nagy pohár tejfel
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 1 ek mustár
  • 1 kk cukor
  • 1/2 dl fehérbor
  • fehérbors, só, szerecsendió

A képen látható vegeta saját bio valami (szárított aprított leveszöldségek), de végül nem használtam. Lehet még karalábét, gyökeret, akár céklát is tenni bele - mindenki szabadon variálhatja az összetevőket.

11.jpg

A zellert, krumplit, sárgarépát felkockáztam kicsire (kb 1x1x1cm).

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A zellert, sárgarépát és a zöldborsót (ha nem konzerv) a vajon feltettem párolni fedő alatt. Egy kis sót is szórtam rá, hogy levet eresszen.

16.jpg

Jöhet a varázslat: házi majonéz 30 másodperc alatt. Egy keskeny, magas keverőpohárba ütöttem a két sárgáját. ment bele egy evőkanál mustár, valami különleges darálható sóból (Schuhbeck) 6 tekerés, fél citrom leve és egy kiskanál cukor. Felöntöttem a két deci olajjal, majd beletoltam a botmixert az edény fenekére bekapcsolás NÉLKÜL! A botmixert a legalacsonyabb fordulatra állítottam, majd bekapcsoltam. Az oldalán látható, ahogy kialakul az emulzió. Szép lassan emelem a mixert, hogy felülről adagolja hozzá az olajat.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Úgy 15 másodperc múlva felérek a tetejére, amivel a majonéz kész is lett. A másik 15 másodperc a tojások beleütése volt :)

21.jpg

Ezalatt a répa megpuhult, beleszórom a lábasba a krumplit, aminek ilyen kicsire vágva pár perc is elég a megpuhuláshoz. Van még idő a majonéz tartárrá varázslásához, ami egy kis fehérbor, fehérbors, szerecsendió és tejfel hozzáadásával érhető el. Ízlés szerint adhatunk még kevés citromlevet hozzá, hogy jó pikáns legyen. Az iciri-piciri uborkákat felkarikáztam, az almákat meg felkockáztam. Még a kóbor retket is feldaraboltam, és az egészet egy nagy jénaiba tettem. A kukoricával felturbózott párolt zöldségeket is hozzákevertem a tál tartalmához.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

A kiválasztott jénai pont befogadta az összes zöldséget.

30.jpg

Már csak a tartárt kell hozzáadni,

31.jpg

és egyenletesen elkeverni.

32.jpg

Szerencsém volt, a menet közbeni fűszerezés elégnek bizonyult. Tehettem volna még bele kapribogyót is, de most nem volt hozzá kedvem (nem jutott eszembe ...). Vendégségre szántam alapvetően, de én magam is belaktam belőle rendesen.

Nem lett olajos, sem nem nehéz. Az alma remek összetevő, nekem a zeller is izlik benne. Kapott egy nap összeérést a hűtőben, mielőtt felszolgáltam.

457 komment

Címkék: alma olaj krumpli mustár tejföl majonéz fehérbor vaj cukor zöldborsó sárgarépa retek kukorica citromlé fehérbors szerecsendió tejfel étolaj zellergumó csemege uborka csemegeuborka napraforgóolaj tojás sárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6412821882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.10.08. 20:58:08

@Kumari:
Mirebogár? Mikor evett ő cserebogarat?:)
Szóval az öcséd. És az anyukád. No és te? Te hogy vagyol, lelkem? Mert én már elkezdtem volna aggódni, hogy családi vonalon minden okés-e:DDD
Az utód(ok)nál rendben vannak a dolgok? A vegaságtól eltekintve, mert nem szeretnék vitát generálni, de a szélsőség abban sem szerencsés. Szigorúan csak szerintem!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.08. 21:02:24

@Kumari:

Tescoban,lidiben kell nézni, ott elég jó áron lehet kapni, már 100 körül is adják, csak ezek elég aprók (különböző fajtákat lehet kapni ). Nem baj, ha félig érett, otthon majd szépen beérik, csak hagyni kell állni egy tasakban. Én most mind leszedtem, mert sajnos a korompenész bántja és ha még egy esőt kapott volna a fán, akkor lerothadt volna. Egy puhára érett volt a fa tetején, és az valami csuda édes volt, sajnos a felét ki kellett dobni.
A füge bokraim nagyon védett helyen vannak, északi fal előtt, ezért is tudott megaszalodni ( kevés volt az eső ). Itthoni kertben nekem is csak zöldek vannak, és a vödörben nevelt füge érlelt be vagy 10-et.
A fülőke régen téli gomba volt, és akkor már nincs más termő, esetleg egy kevéske laska. Gyakorlatilag az időjárás okán nem volt mérgező hasonló, de most minden gomba egymásra nő. A fenyőm alatt egy szép őzláb nyújtózkodik, a kertben meg lila pereszke mereszkedett.

Én ismerek viszonylag sok gombát ( ami felénk terem ), de csak nagyon keveset merek megenni, laska, fülőke, csiperke, szegfű, tinorú, géva, minden más gombát csak vizsgálat után.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.08. 21:07:21

@she_wolf:

Miből mit lehet készíteni?

Datolya szilva lekvárnak jó, de én éretten nyeresen szeretem. Írások serint a levele gyógyhatású, még nem próbáltam.
A fülőke meg nagyon finom gomba, kicsit hasonlóan nyálkás, mint a tinorú, de amikor elpároljuk alóla a nedvességet, nagyon ízes finom gomba lesz a végeredmény.
A somot szintén nyersen szeretem, szinte lekvárosra tud érni. Egyébként a lekvár is nagyon jó belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.08. 21:14:32

@medvedr: Régebben, de igen finoman, selyembe tekert borotvával nyisszantották el a torkát. Azóta is megkönnyezzük. Hüpp...
@Benikuty: "Megjegyzem, az "igazioliva" ma csúcséttermeknek szállít, bár tudom, ez itt szitokszó." Ez meg erősen sarkított vélemény.
@pizzaszeletvágó: #
Nagyjából ennyi, nincs cérnám végigolvasni az egészet.
Eltüzeltem a kertben a gallyat, nem hívták rám a tűzoltókat, szóval minden fasza.

medvedr 2017.10.08. 21:27:07

@A fickó: Jó elmagyarázom: A vágott testen levő Campylobacter jejuni miatt gondolom hogy kockázatos érlelni 2 hétig a baromfit. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetséges, hanem azt, hogy ahhoz, hogy ne legyen baj ahhoz nagyon összetett és pontosan végrehajtandó technikát kell alkalmazni. Ennek az igazi buktatója ha évek során minden nap végre kell hajtani. Ezt is lehet, csak feltételei vannak, emberi és technológiai feltételek. Csak éppen a vendéglátósok nem éppen arról híresek, hogy szeretik a költségeket is vállalni,meg képzett embereket alkalmazni és megfizetni. Biztosan van kivétel, de én nem nagyon látom.
Nem látom, hogy miért begyepesedett a tudásom, vagy mivel akadályozom a világ haladását. Ha te otthon érleled, megeszed max az ismerőseidet kínálod vele, nekem azzal nincs bajom, én nem tenném. A vendéglői meg az üzemi előállításba ilyeneket bevinni nagy kockázatnak látom.

medvedr 2017.10.08. 21:35:15

@Benikuty: Nem tagadva az érdemeiket és tisztelem is őket, azért halkan megkérdezem: Az a kurva nagy gasztro hozzáértés élelmiszerbiztonsági része miben merül ki az MGE -nél? Szerintem a a Heston Blumenthalhoz képest még mindig kevesek, legalábbis a publikációkat tekintve, aztán volt salmonellózis a Fat duck-ban is.

she_wolf 2017.10.08. 21:38:44

@látjátok feleim szümtükkel:
A fülőke érdekelt elsősorban, de a többit sem tartom haszontalannak, köszi!:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.09. 08:33:23

@she_wolf: Lehet, hogy egy kicsi lövése van az egész famíliának:DD
A vegasággal akkor békültem meg, mikor a vérképüket láttam, hát,majdnem tökéletes:DDDD
(az öcsém megutálta a céklát, mert hosszú időn át ette-itta, ugyanis tüdőrákkal küzd, és a cékla az egyik alap csudaszer, csak besokallt tőle. Gondolom, a pőinceszaggal assziciált. De hogy anyu honnan vette a cserebogarat, azt elképzelni sem tudom:D Szerintem nem kóstolta.)

Dikusz 2017.10.09. 09:20:33

@Kumari aki Nilüfer: nem vékonka hatású, ha az a filézett szelet olyan 3 cm vastag:)))
Cuppogd csak a kacsanyakat, nekem egy kis leveske elég lenne sok cérnametélttel:)
A céklának télleg olyan pinceillata van, persze lehet, hogy azért, mert pincében tartották. Szeretem én is, leginkább salátának, de egyszer ettem vendégségben borscsot, az nagyon finom volt.
Anyukád meg lehet onnan szedte a cserebogár ízt, hogy cserebogárformájú marcipán volt a szülinapi tortáján :))) (viccvót)

she_wolf 2017.10.09. 15:48:20

@Kumari aki Nilüfer:
Erre csak annyit tudok mondani, hogy szerintem mindenkinek van valami lövése:)
Legalábbis szerintem. Kinek ez, kinek az. Addig amíg nem káros, addig szerintem rendben van:)

Öcsédet sajnálom, nem lehet könnyű neki, nektek. Hülyén hangzik talán, de jobbulást kívánok neki ismeretlenül is, és részletek nélkül is!

Anyukád és a cserebogár: bár fogalmam sincs, hogy honnan jöhetett neki pont egy ilyen összehasonlítás, sok emberben vannak téves elképzelések az ismeretek híján.
Jó példa erre anyósom. Amikor megtudta, hogy én szeretem a hüllőket, és kifejezetten érdekelnek kígyók, és szívesen tartanék is, akkor kijelentette fejét felszegve, hogy "akkor én utoljára tettem be hozzátok a lábam!":)
Hogy miért? Mert a kígyók "undorító, nyálkás férgek".
Ilyet (mármint hogy nyálkás) csak az mondhat, aki még soha nem simizett egészséges kelgyót:D
De ő tántoríthatatlanul így könyvelte el ezeket az állatokat. Tehát így nem lett, nincs kígyóm:( Most meg már....

she_wolf 2017.10.09. 15:51:15

@Dikusz:
Semmi nem egészíti ki jobban a krumplis tésztát, mint a céklasaláta. Üveges, bóti:)

Topy 2017.10.09. 16:36:29

@she_wolf: én azért lehet, hogy azonal vettem volna egy kígyót! :D
vagy kettőt, biztos ami biztos...

Fenchurch68 2017.10.09. 16:37:21

@EsGyé: Nekem pl. anyukám volt háromperhármas, mert 19 évesen fél évig az amerikai követségen dolgozott mint gépírónő, és hát ott muszáj volt. Persze ezt tudta nyilván a főnökség is, senki semmi olyat nem csinált (az ő köreikben) amiről ne tudhatott volna a felső kapcsolata :) . Vannak vicces sztorijai a hercegprímásról.

@Kumari aki Nilüfer: Én életemben - ha jól számolom - legalább az ötödik táplálkozási izének vetem alá magam önként, ez van, kísérletezünk, viszont emiatt jó gyermekeimmel is türelmes vagyok, csak szeretem előre tisztázni, ki mit nem eszik és miért.

@she_wolf: Nálunk mikor egy időben a legtöbb állat volt, akkor volt egy kutya, két macska, egy madárpók, két teknős, egy gabonasikló, x számú egér, két patkány, meg a póknak szánt élő tücskök. Ja, meg egy télen mentett varangy. Én szerettem volna egy vadászgörényt is, de leszavaztak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 17:27:45

@Fenchurch68: Nem is értem, miért szavaztak le ... :)))

Dikusz 2017.10.09. 17:28:18

@Fenchurch68: nagy hiba volt a leszavazás, már csak a vadászgörény hiányzott volna nálatok:)))
Az egérkék ugye nem a kígyók táplálása céljából voltak tartva?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 17:29:00

@she_wolf: Sajnos @Topy: lelőtte a poént, de én is ezt javasoltam volna :)

Dikusz 2017.10.09. 17:31:49

@she_wolf: így igaz, jó a bolti is. A krumplistészta tulajdonképpen krumplistésztával jó igazán:)))
Ki fogom próbálni, hogy a tésztát jól megpirítom (mint a lebbencslevesnél) mielőtt kifőzöm, úgy keverem össze a krumplival. Még nem csináltam így de szeretek veszélyesen élni:)))

she_wolf 2017.10.09. 17:36:29

@Topy:
Anyósom a világ legtündéribb teremtése (volt), soha nem tettem volna vele ilyet.
Imádtam őt:)

she_wolf 2017.10.09. 17:47:02

@Fenchurch68:
Nem semmi felhozatal!:D
Nálam soha nem volt ilyen vegyes társulat, de olyan már igen, hogy tizenpár különböző korú (értsd: a még vaksitól a már vaksiig) kutya sertepertélt körülöttünk.
Helyesek a pöttöm rágcsálók, ragadozók, csak rövid életűek. Ezért aztán bármennyire cukik tudnak lenni, megviselné a lelkemet, ha 2-3-5 évente dobozolni kéne őket:(
Jó, a görcik ennél tovább húzzák, de akkor is...
Nagyobbacska kutyát is azért nem igazán akarnék, mert. De bárhogy is, ha ez a kettő majd elhagy, akkor már benevezek egy rottira;)
A jákóm meg szépen végighesszeli, ahogy az egész család kidől mellőle:D

she_wolf 2017.10.09. 17:50:26

@Dikusz:
No hajrá, aztán ha túlélted, jöhet a beszámoló!:)
Megkívántam a krumplis tésztát. Ha holnapra elmúlna, akkor csak visszaolvasok.
Dombon ülő fűcsomó legyek, ha nem hízok már attól is, hogy itt olvasok, írok:D

she_wolf 2017.10.09. 17:57:47

@Andrass9:
Én sem értem. De tuti, hogy a sztereotípia dolgozott: a görény büdös!
Francokat:) Barátnőm lányának volt görcije, elég sokáig húzta. Jó fej állatka volt csíptem:) Anyja mesélte, hogy a gyerek megint megpedzette, hogy szeretne Görci ll.-t, de az egész család falanxként állt a megvalósítás útjába:(
Teljesen aranyos és okos állatkák, és kertes ingatlanban kőkemény melóra lehet fogni őket.

Fenchurch68 2017.10.09. 18:37:34

@Dikusz: Nem, dehogy! Arra volt külön vásárolt fagyasztott bébiegér (gumimaci). Az élő egerek is kiskedvencek voltak.

Amúgy a patkányt mindenkinek ajánlom, kisgyerek mellé: okos, strapabíró, elég nagy a nem túl szofisztikáltan dédelgető kis kezekhez, hallgat a nevére, mindenevő, tud és szeret úszni (ez fontos, ha a gyerekek nyáron szívesen kipróbálják a felfújhatós medencében.)

@she_wolf: A patkány se büdös, kifejezetten ketrectiszta, elég hetente egyszer almozni, naponta csak azt a sarkot kell, ahova elvonul pisilni.

Kumari 2017.10.09. 18:48:40

@she_wolf: Köszönöm..az öcsém kapja a fenntartó kemót, meggyógyulni nem fog, csak rosszabb ne legyen.

Azt nem tudom, anyu miből asszociált cserebogárra, de meg kéne kóstolnom a bogarat, olcsóbb, mint a marcipán..amit én -hogy, hogynem-szeretek:)

Kumari 2017.10.09. 18:52:22

@Fenchurch68: Ó, az nem baj, hogy vegák, nagyon kitanultam a dolgot, ha összeszedem magam, többfogásos étkezést is összelökök:)
A krumlistészta, na az jó cucc, céklával IS:) A rakott krumlihoz meg almakompót..mindig így volt, otthon is, a menzán is.Ez dukál hozzá.

van itt , aki ismeri a tőtikét? debreceni specialitás, sehol máshol nem hallottam..na, arra vágyik most a szervezetem:)

she_wolf 2017.10.09. 19:03:25

@Kumari:
Tőtike alatt a szőlőlevélbe csomagolt húsgombócra gondolsz?
Nekem valami olyasmi rémlik.
Nekem meg beérett a palacsinta tésztám, mék dobálózni:D

Kumari 2017.10.09. 19:05:09

@she_wolf: az az, sóskamártásban:)

Kumari 2017.10.09. 19:41:51

@Andrass9: de sóskamártás nélkül ez töltött szőlőlevél, sóskamártással tőtike:)

Dikusz 2017.10.09. 19:44:52

@Fenchurch68: első olvasatra azt hittem, hogy felfújhatós patkány:))) Már épp gondoltam, mecsoda ízlés, de aztán továbbolvastam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 20:22:36

Nem akartok inkább lesütött libacomb alatt beszélgetni??? :))) Az se rosszabb étel, de nem ennyire megosztó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.09. 20:23:40

@Kumari: Az egresmártás kutya???? Még Süllőcske is jóváhagyta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.09. 20:28:21

@Fenchurch68: Nálunk hajdan az irodában - egy laktanyában! - az alábbi fauna volt: három akvárium elevenszülő halakkal, egy terrárium három levesestányérnyi ékszerteknőssel, egy további két kecskebékával, egy újabb madárpókkal, és még egy, amiben az aktuális kedvenc lakott, hörcsög, degu, mongol futóegér, tengerimalac (ez utóbbi a legrövidebb ideig, mert baszott idegesítő volt a sikoltozása). Volt még szabadon egy levelibéka, ez a teljes plafont beborító futónövényzetben lakott és a gazdag csótánypopulációt ritkította. Csak abból lehetett tudni, hogy még megvan, hogy reggelente kicsi gombócokat találtunk szerteszét, benne a csótányok keze-lába, és ha olyan zene ment a rádióban, ami nem tetszett neki, éktelenül elkezdett brekegni. Szerettünk volna még valami madarat is, de a górénak elfogyott a békatűrése (sic!).

Fenchurch68 2017.10.09. 23:36:28

@Waka: Ez tetszik, főleg a szabadonfutó béka. Nekem is van olyan rendvédelmi szervezetnél dolgozó ismerősöm, aki a kollégáival törpehörcsögöket tartott a munkahelyen, aztán este a hosszú folyosókon komoly versenyek voltak :)

Tengerimalacot soha, ostoba, büdös és hangos (elnézést a tengerimalac-kedvelőktől, ez szubjektív vélemény). Azért is lett anno az első pár patkány, mert a legkisebb még kicsi volt hörcsöghöz - nem biztos, hogy túléli egy kétéves simogatását -, de vízisertést semmiképp sem akartunk. A patkányok csak az önitató fémgolyócskáját zörgették néha éjjel, de arra csak én ébredtem fel.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 08:10:30

@Fenchurch68:

Valamit rosszul tudzs a tengeri malacról, pontosabban a "maanacról".

A mi első háziállatunk egy fekete, fehér orrú és derékon fehér csíkos csudásan mutatós állatka volt. Kaptuk, mert az anyja teccett, és megdícsértük (ugyan is az maga járt ki a lakásból és este ment visza, napközben a virágos kertben lustálkodott ), ezét hálából adtak egy gyereket.
Volt neki egy ládikája szénával, és volt egy tálcája homokkal, utóbbiba végezte a folyó dolgát, a széklete meg szilárd, szagtalan, mint a nyúlé. Amikor kizabálta maga alól a szánát, akkor az almot tisztára cseréltük. Nagy élmény vol, főleg amikor pár is került mellé, no meg sok kismanac. Az egyik utód majdnem hét évig élt.

she_wolf 2017.10.10. 10:00:08

@látjátok feleim szümtükkel:
De jó fej!:) És kifejezetten szépecske még hernyónak is:)
Lepkének se csúnya!:
www.silkmoths.bizland.com/Sphinx/htriptol.htm

she_wolf 2017.10.10. 10:11:49

@látjátok feleim szümtükkel: ,
Barátnőmék (szegény biztos csuklik, annyit emlegetem) lánya is tartott sok éven keresztül, több generációt, kertjük vége simán csak King kert a "Kedvencek temetője" után (nálunk is nyugszik már 2 eb). Ha elutaztak, akkor ránk bízták mindig a házat, és valahogy nem igazán nőttek a szívemhez a hörcsögök, malackák.
A hullámos papagájjal szerettem törődni, játszadozni vele, értelmes kismadár volt:)
Kutya, macska más kategória. De leginkább a kutya (és ha lehetne lovam...100 négyszögölön bajos tartani).

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 10:46:17

@she_wolf:

A nagy buli az volt, amikor ismerős elment nyaralni, és ránk bízta a mongol ugróegér párost. Másnap megszületett egy alomnyi egérke. Persze haza már nem felénk jöttek, így a nyakunkon maradtak. Nagyon szerettük őket, de sokan voltak, ezért a
családot eladtuk, csak egy maradt. Ez szegényke egy nagy festékes vödör alján lakott, rács volt a tetején. Egyik béna családtag nyitva hagyta az ajtót, bejött a macska és megérezve az egérszagot, kikapta a vödörből. Futottunk utána, de ő volt gyorsabb. Több ugróegerünk nem volt, csak apró házi a saját lyukában.:D

she_wolf 2017.10.10. 11:22:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Cegény mojzi:(
A macska már csak ilyen:) A szomszédom meg hülye. Többszörösen is.
Ezt a gondolkodásmenetet figyeld: azért eteti a hozzá "véletlenül" betévedett macskákat, mert azok majd jól megfogják az egeret. De se nem oltatja, se nem ivartalaníttatja őket, ellenben zabahegyek vannak (hát szegény cica éhes -így az indoklás). A macskák rendszeresen megajándékozzák egy-egy szekérderéknyi alommal. Így aztán róluk is gondoskodni kell.

Eredmény: van egér, meg egy hadsereg lusta macska, akik ha csak megmukkannak, már bontódik az alutasakos.
Meg az ostoba kérdés: hát mit csináljuk velük?
Mondtam neki, hogy semmit, öregem. Én kutyákat tartok, se egerem, se patkányom nincs tartósan, mert megfogják, leszállítják, és akkor én az egekig magasztalom őket, díszvacsorát kapnak (nem a megfogott áldozatból).

Fenchurch68 2017.10.10. 12:08:30

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor én tényleg a manac névre méltatlan egyedekkel találkoztam, mert a lányok sulijában több gyerekemnél is volt "osztályállatnak" tengerimalac, és többször megnyertük őket szünetekre, és azok visítottak és büdösek voltak.

Bár a patkánynak is rossz az imázsa.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.10. 15:28:38

@she_wolf: MINDeN macskát ivartalanítottunk, elképesztően bírnak szaporodni..etetni én is etetek az udvaron kóborokat, amelyik már valamennyire megszelidült, az megkapta a veszettség ellenit, meg a kombináltat is.Ezt a két fiú kóbort még nem tudtam annyira elkapni, hogy ivartalaníttassam, egyik_a szelídebb öregecske is már.de a fiatalabb, hacsak nem keres más zabahelyet, nem ússza meg!

she_wolf 2017.10.10. 16:30:36

@Kumari aki Nilüfer:
Ennek a jó embernek egy saját macskája van, az ivartalanított, odafigyelnek rá, épp nemrégiben furikáztuk többször dokihoz a gazdival, mert idős a cica, jönnek már elő nála a többé-kevésbé az idős állatokra jellemző problémák.
De ő az egész család cicája. A többi családtag nem pártolja apuka mániáját, de különösebben nem is próbálják meggyőzni arról, hogy nem igazán hasznos, amit csinál. Én meg csak egy ötezredik szomszéd vagyok, megsüthetem a tanácsaimat:)
Meg apuka egy kicsit spúr is:) Bár ha belegondolok a falka létszámába, hát ing und gatya is kevés lenne oda, hogy minden kóser legyen.

Kumari 2017.10.10. 18:59:59

@she_wolf: aZ AZ IGAZSÁG (állandóan lenyomom ezt a caps lockot, érthetetlen), szóval én is etetem ezeket a kóborokat...mert néznek rám a szemükkel, és soványak.Fogjon egeret, ok, de akkor is..kiéhezett szerencsétlenek, facsarodik a szívem. Na, jó, most a saját kettő mellett egy régebbi kinti van, és most jár lelkesen egy másik..úgy eszik, hogy majdnem megfullad:( régebben így lett hatdarab cicánk, de kiöregedtek, meghaltak, egy 15 éves van még. Nem bírom látni a szenvedő ábrázatukat a kóboroknak..kergessem el?? vagy mi a megoldás??)

Dikusz 2017.10.10. 19:12:19

@Kumari: Biztos, hogy nem tudnád megtenni, hogy elkergeted. Szegedi barátaim ilyenek, panelban laknak, és azon kívül, hogy a lakásban három cicájuk van, egy a bérelt helységben, a ház bejáratánál ételt kereső cicákat is etetik. Mindegyik cicájuk ivartalanított, ha a ház előttieket meg tudják fogni, azokat is ivartalanítják, ha tudnak gazdát is keresnek nekik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 20:06:55

@she_wolf:

Nekünk egyszer volt 19 macskánk. Ez úgy történt, hogy a lány lebabázott, és a szomszédot kértük meg, hogy pusztítsa el őket, de sajnos végig kellett néznünk amit csinált. No ez után lett egy, két, három alom. Meg közben jöttek is máshonnan, természetesen maradhattak. Aztán aogy megnőttek a gyerekek, elkezdtek eltünedezni, elszoktak máshoz, volt akit elütöttek, volt amelyik elpusztult. Végén egy idegenből jött macskánk maradt.
Viszont nagy élmény volt, hogy amikor elköltöztünk, az akkori egy szem macskát elhoztuk az új lakáshoz. Természetesen visszament ( láttuk a régi lakásnál ), és ezt megismételtük kétszer. Harmadik alkalom után belenyugodtunk a döntésébe, menjen ahová akar. Majd néhány hónap mulva emlegettük, hogy vajon megvan-e még, másnap reggel itthon volt. Hosszú ideig maradt, de tavasz tájékon ismét visszament. Több hónapig távol volt, majd egy újabb emlegetés után másnap megjelent, és sok évig nem is ment el. Az utolsó eltűnése után többet nem láttuk, de akkor már öreg macska volt. Ahol most lakunk, nagy a forgalom, és bizony a macska fogyóeszköz. Most egy ivartalaíntott fiatal és egy öreg sánta ( elütötték ) macskánk van, éjszakára bezárva, nappal is csak időszakosan kiengedve, talán így nem fogynak el.

she_wolf 2017.10.10. 20:27:23

@Kumari:
Igazából nincs megoldásom. Az emberek fejében kellene rendet tenni, és végre egy normális állatvédelmi törvényt kellene megalkotni, és betartatni.
Amíg az emberek nem érzik a felelős állattartás súlyát, addig nem lesz változás a hazai hobbiállatok tartásában.
Ne gondold, hogy az én szívem nem facsarodik el egy kóbor kutya, vagy egy szemmel láthatóan kivert, beteg, sovány cica láttán!
Annyit tudok tenni, hogy általam ismert állatmentőket hívogatok, hátha valaki tud tenni valamit.
De ők is többnyire csak abból gazdálkodnak, amit 1%-ok felajánlása, vagy adományok formájában be tudnak gyűjteni. Állami segítség szinte a nullával egyenlő:(
Viszont tőlük legalább ivartalanítottan lehet örökbe fogadni, ami még akkor is jelentős kiadás, ha állatorvos önköltségi áron végzi. Ezeknek az egyesületnek iszonyt tartozása tud felhalmozódni az állatorvosok felé.
Macskával talán csak lakótelepen egyszerű az élet, de az meg a macskának nem biztos hogy jó. Habitus kérdése.

Kumari 2017.10.10. 20:34:13

@látjátok feleim szümtükkel: Az öreg macskák egy része elmegy meghalni..nem mind, de elég sok:(nem biztos, hogy elütötték.

Kumari 2017.10.10. 20:37:06

@she_wolf: Johanna lányomnak Óbudán, ötödiken van egy macskája, azt hiszem, lassan tíz éves(meg egy tíz és fél éves fia:DD)..szokták sétáltatni olykor, de elegendő neki a lakás. Szokott nálunk nyaralni, ha elutaznak itt marad nálunk, itt sem akar kiszökni, a szúnyogháló mögül nézeget ki..pedig a mieink kinti-bentiek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 20:44:17

@she_wolf:

Mi alkalmanként szoktunk az állatorvosnál befizetni egy-egy ivartalanítást azzal, hogy a kutyamenhely kutyáját lássa el.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 20:45:41

@Kumari:

A macska okos állat. A két macskánk küzül csak a fiatalabb jár be a ház alsó konyhájába, és ha rászólok, hogy helyedre, akkor azonnal a kutya mellé ül.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 20:47:31

Ez itt a "dicsekedés" helye ( és ideje ).
Ma leszedtem az Afuz Ali nevű szőlőt, és egy fürt 2 kiló 72 deka.

she_wolf 2017.10.10. 20:55:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez igen derék dolog tőletek! Mondanám hogy köszönjük, de én már kiszálltam a mókuskerékből pár éve.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.10. 21:11:07

@she_wolf:

Menhelyről örökbe fogadtunk egy fogatlan vén mopszot, és akkor láttuk mi van a telepen, azóta segítjük a munkájukat. Néha táppal, néha ivartalanítás költségével, mikor mivel.
Most is van egy kutyánk melyet 7 éve fogtunk az utcán. Kis kölyök volt, és senki nem kereste, de nem volt szívünk kivinni a menhelyre, nálunk maradt.Fajtiszta utcai keverék, még is mindenki nagyon szépnek látja. Pedig tud nagyon csúnyán nézni, egyébként meg annyira gyáva, hogy elszalad a macska elől.

Mi minden állatot nagyon szeretünk és védünk. Születési hibánk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.10. 21:58:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az már egy rendes példány lehetett!!! Gratulálok hozzá!

she_wolf 2017.10.10. 22:47:10

@látjátok feleim szümtükkel:
Lelenlegi 2 ebünk is menhelyi. Az egyiket még az első általunk mentett kutyánk után pár napon belül vettük magunkhoz, ő még csak párhetes volt (az első is még hat hetes sem volt, max. 4 a doki szerint), a másik pedig már menhelyes koromból szakadt a nyakunkba, miután az agyvérzésig felhúztam magam a sorsa miatt:(
Mindkettő már 10 éven túli, utóbbiról pontosan nem is tudjuk, hány éves. A tacsi egy keverék (egyik felmenője dömper lehetett:D), a Jack Russel pedig hozzáértők szerint fajtatiszta. Utóbbi a rágcsálók réme:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 07:47:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is születési hiba, annyira, hogy a nagylányomék wippetet tenyésztettek, aztán számos ok miatt anbbahagyták, de a maradék-8 wipi és 2 magyar agár-azért megmaradtak:)Középső meg a macskát tartja az ötödiken, a kicvsi meg állatorvoshallgató, ebben a tanévben végez. Itthon meg még a pókokat is etették:)
Viszont az nagyon szomorú, mennyi elhagyott állat van, és sajnos, mindet nem tudjuk megmenteni.
Én nem bírok menhelyre menni, szerintem elvinne onnan a mentő. Segítünk, ahogy tudunk, elsősorban adománnyal.

she_wolf 2017.10.11. 09:58:54

@Kumari aki Nilüfer:
Wippet? Erősebben ránézel, eltörik a nyaka:D
Szép, elegáns kutyák. De én nem bírnám energiával, igaz, nem kell őket futásban lehagyni:)
De eccer úgyis lesz nekem egy rottim:)
Úgy elképzeltem az orgonasípot: csivi, tacsi, manchester terrier, dobermann, rotti, német dog. És mind fekete (-cser):P
De az elképzelés már csak elképzelés marad, viszont a rottiról nem tettem le:D

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 10:07:57

@she_wolf: Nem, a nyakuk nem, de a lábuk hihetetlenül vékony, és rosszul vagyok, mikor rohannak, mint a szél.
Nekünk Új- foundlandi volt, meg egy keverék..de a kutya egész embert kíván. Én inkább macskás hölgy maradok(vagy vénasszony:DD)

she_wolf 2017.10.11. 11:14:34

@Kumari aki Nilüfer:
Az országút. Az a vén. Lelki szemeim előtt a wippet egy zsiráfnyakú kutya:) Igaz, van izom rajta rendesen. Na de az a horpasz!:DDD
Be kéne őket postai munkára fogni. Kis háti tatyót applikálni rájuk kisebb csomagoknak. Hamarabb ideérne a cuccal, mint a létszámhiányos királyi magyar posta.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 11:19:12

@she_wolf: a nyakuk hosstú, ez igaz, és én állandóan soványnak látom őket:DD Saaajnos, a fcebookon is kommenteltem a lányom ismerősének az agarára(pedig az magyar volt), hogy sovánka, hát, leoltott a gyerek rendesen, hogy ne sértegessem a gazdát:)) (na, jó, nem nyilvánosan osztott ki) de mit tegyek, ha nekem egy behúzott horpaszú, kilátszó bordájú kutya sovány...

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 11:21:10

@she_wolf: na akkor mi lenne, ha 8 wipid lenne a 2 magyarhoz?:DD délben is hazajárnak a melóból futtatni meg pisiltetni..mert ezeket nem lehet szertehagyni az udvaron meg a kertben..meglépnek.Meg ezer a veszély:)

2017.10.11. 12:15:37

@Kumari aki Nilüfer: @she_wolf:

Én csak tyúkot tartok, egy ideje. Hozzátok képest nagyon kezdő állattartó vagyok. De ha izgalomra vágyik valaki, annak szívesen tanácsolom: Unatkozik? Tartson tyúkot!
Tegnapelőtt például az egyik megszökött. Mintha készült volna rá, ahogy vittem be az udvarukba a friss vizet, huss kiszaladt egy váratlan rohammal, alig résnyi helyen. Na jó, gondolja az egyszeri gazda, majd visszajön, ha megunja az egyedül létet.
Vártam, hogy majd jelentkezik, előkerül a fenyők alól, ahová máskor is kimentek már a tyúkjaim, rendes engedéllyel. Kezdett alkonyodni. Semmi. Keresem.
Valahol átpréselte magát a léckerítésen, nem is tudom, hol fért ki.
Arrafelé csak művelt kertek vannak, utcák felől lekerítve, igen ám, csakhogy a telkek között nincs kerítés. Valahol az ötödik szomszéd húzott elválasztó kerítést, jó 300 méterre, közben még vetemények, virágok, fóliák. A dolog szépsége, hogy az egész terület majdnem lakatlan, legalábbis most nem volt ott senki, ritkán alszanak ott, csak a kertet művelik a népek.
Nézem, a tyúkom már a fóliasátrak körül, vagy bennük kapirgált.
Onnan nem talál vissza, éjszaka egy kóbor eb elintézi, oszt ennyi. Szomszéd egy se, aki visszahajtsa.
Mit volt mit tenni, átugrottam a kerítésen, és rövid hajsza után megfogtam a szökevényt.
Csak remélni merem, hogy az új szomszédom, a másik oldalról, aki még nem ismeri itt a viszonyokat, nem fényképezte le az ablakából, amint éppen alkonyatkor, egyik kezemben egy tyúkkal, a kerítésemen keresztül térek haza hátul. :DDD

she_wolf 2017.10.11. 12:33:06

@pizzaszeletvágó:
Még azt hihetné valaki, hogy tyúktolvajkodsz:)
Az ikerszomszéd néni tart pipéket, tőle szoktam tojást venni, -erre még visszatérek.
Gyakran előfordult, hogy átrepült hozzánk egy-két csirkéje. Amikor ez egyiket harc árán kellett a kutya szájából kivarázsolni, megbeszéltük a nénivel,hogy látjuk, hogy vágja a szárnytollakat, de talán nem eléggé, úgyhogy legyen egy kicsit bátrabb:)
A megkutyázott csirkét le kellett vágnia:(

A tojás: valaki meg tudná nekem mondani, hogy a bóti lédig tojás sárgája miért narancsos pompázatú (de tulajdonképpen szinte majdnem mindegyik bolti dobozos olyan), ellentétben a szabadon tartott, és mindenféle kaját megkapó tyúktojással, ami "csak" rikító napsárga?
Mert azt látom, hogy az ikernénim hogy tartja a tyúkjait, de azt nem, hogy a nagyüzemi tojások milyen tartású és élelmezésű tyúkokból kerülnek elő.

she_wolf 2017.10.11. 12:36:48

@Kumari aki Nilüfer:
"na akkor mi lenne, ha 8 wipid lenne a 2 magyarhoz?"

Ez annyira feltételes mód, hogy egyenesen kizárt:)
És ezek a kutyák nem meglépnek, hanem elrepülnek. Legyünk tárgyilagosak, kérem szépen!:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 12:47:11

@she_wolf:

Rotti miatt altatásban műtötték a gyerekemet. Veszélyes jószág, kicsi korától kell kezdeni a szelídítését, bár minden kutya olyanáválik, mint a gazdája. A mieink mindig jámborak voltak, mert soha nem engedtük őket veszekedni azon, hogy ki az első. Pedig volt kuvaszunk is, olyan volt, mint egy jámbor fehér borjú.

Persze ha egyik kap egy falat ételt, akkor annyit a másik is, nem érzik, hogy különbség lenne köztük. Ja és minden kutyánk fiú volt, és most is az, volt idő amikor 5 ugatott egyszerre a portán.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 12:59:56

@she_wolf: szerintem a nagyon sárga sárgájút tojónak adnak valamit: pl. kurkumát. nem rossz az, nem is ártelmes, a halovány gyári csirkének még a bőre is megsárgul:)
A házinak meg olyan a sárgája, amivel etetik, a kukoricás sose volt neonnarancssárga...de sütőtökszezonban, meg ha kap elég sárgarépát csipegetni, akkor sárgább.Normális esetben inkább citromsárga, mint narancs. Én legalábbis úgy emlékszem.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 13:02:39

@she_wolf: ezek a kutyák valóban:) a nagylányomék telke egy fél hegyoldal, a vár alatt, ott vaddisznók is járnak. Ezek a kuttyok meg megvesznek, ha megérzik, a legkisebb lyukon is kiférnek, kiássák magukat, vagy átrepülnek a kerítésen. Felügyelet nélkül nem tartózkodhatnak kinn.Amennyi energiát ezekbe feccöltek a lányomék, már egy ötösiker csapat is felnőtt volna...

she_wolf 2017.10.11. 13:12:20

@látjátok feleim szümtükkel:
Igen, emlékszem valami kutyás afférra. Teljesen igazad van, rotti nem való mindenkinek, ezt számtalan példa igazolja.
Egy állat nem díszpárna, vagy éppen kompenzáció némely hiányunkat a külvilág felé leplező valami.
Rengeteg kutyát ismertem és megismertem. És embert is.
Én viszont a kuvasszal vagyok úgy, hogy több nagyon félreneveltet láttam, mint szerintem az normális lenne. Hozzájuk egy valóban következetes gazdi kell, mert mindegyikük fejében megfordul, hogy amikor elgyengül a gazdi, akkor hajlamosak akár végérvényesen felborítani a hierarchiát. Őket még nehezebb visszaállítani a sorba, mint pl. egy rottit.
Szuka-párti vagyok, ismerem a saját korlátaimat, és bizonyítottnak látom, hogy a szuka simulékonyabb, mint a kan.
Tenyésztésben más a helyzet, kizárólag hobbikutyás véleményt fogalmaztam meg:)

she_wolf 2017.10.11. 13:22:49

@Kumari aki Nilüfer:
A kurkuma valóban jó cucc, szeretem. A sáfrányt is. Azt ha lehet, picit jobban:)
De gondolom, sáfrányt nem kevernek a gyári csirke tápjába:D
A karotint tartalmazó étrend is valóban közrejátszhat a tojássárga színének kialakulásában, de ehhez nem értek.
Ha szép tésztát akarok, akkor bóti tojás, ha finomat, akkor szomszéd néni. Bár merem remélni, hogy bolti esetén teljesül az, ami nők esetén ritkán: szép is, és tartalmát tekintve okos/finom is:)

Fenchurch68 2017.10.11. 13:25:57

Anno mikor kiköltöztünk "falura", gondosan elterveztük, hogy majd egy-két év múlva, ha a legkisebbik leányka is már járóképes lesz, veszünk egy kölyök szuka magyar vizslát.
Miután ezt alaposan megbeszéltük, két nap múlva ott feküdt a kapu előtt egy kb. egy-másfél éves kan német juhász, ami kb. az utolsó fajta lett volna, amit saját elhatározásból tartanék. Az egész család + szomszédság kiabált velem, hogy ne etessem, mert odaszokik, de iszonyú kánikula volt, úgyhogy titokban azért itattam. Egy hétig tartózkodott a kapu előtt, mire mindenki beadta a derekát, hogy ezek szerint eldőlt, hogy a mi kutyánk lesz. Elvittük a Rex-es Király dr. rendelőjébe - az volt a legközelebb -, ugye kisgyerekek mellé legyen meg minden oltás, féregtelenítés stb. Aztán mikor végeztünk, kérdezték a rendelőben, hogy még egy-két hétig tudnánk-e tartani, hátha lesz addigra hely a menhelyen. Mikor mondtuk, hogy de hát mi szeretnénk megtartani, nagyon boldogok lettek :)
(Aztán kaptunk bónuszt, hogy az oltások-féregtelenítések díjmentesek lesznek, míg a kutya él, nagyon cuki gesztus, cserébe évente befizettünk rá egy másik kutyát.) 13-14 (ugye nem tudjuk pontosan) évesen pusztult el, az németjucinál már elég szép kor. Ha még egyszer lesz kutyám, csakis menhelyről.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 13:26:34

@she_wolf:

Legújabb "háziállatunk" egy szép nagy keresztespók a télikertben.:D
Gyönyörű hálót szőtt.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 13:29:56

@she_wolf: Én azt nem tudom, mi lehet a tápban:) ezeket a trükköket meg a piacozós asszonyoktól hallottam.Én kapok anyukámtól házit, kukorica és némi táp alapút, az biztos, hogy nem nagyon sárga.De venni is szoktam,mert a falusi tyúkok olykor nem tojnak(az a 4, ami anyunak van még), általában igyekszem vagy valami névvel ellátott termelőit, vagy mélyalmost, vagy boldog tyúk tojását(igen a szabad tartásúakat így hívják:DD) ez attól függ, mire kell, sütibe, ebbe abba nem az arany árút veszem, ha konkrétan tojást szeretnénk enni, akkor a jobbikat, ami sokkal drágább. De nyersen egyiket sem:DDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 13:30:18

@Fenchurch68:

Szomszédomhoz oda szokott egy viszonylag fiatal kis korcs, de állandóan el is kószált, főleg a szomszéd kertekben, ráadásul mindenkit megugatott, szaladt a postás után, ezért kivitték a menhelyre. A kutya néhány hónap mulva visszament hozzájuk, és soha többet nem kóborolt el. Ennek 17 éve. Már se nem lát, se nem hall, és előre bele van betegedve a család, hogy idővel elmegy az örök menhelyre.

she_wolf 2017.10.11. 14:21:52

@Kumari aki Nilüfer:
"boldog tyúk"... jézus ereje:( Az állatokra aggatott emberi jelzőktől (pláne egy tyúk esetében!) a falra tudok mászni.
Mert a szabadtartású tyúk aztán kurvára boldog ám! És egyébként is: mi jelentheti egy tyúknak a boldogságot? Vagy van szomorú tyúk is? Lelkiismeretes, vagy éppen csaló?
Az állatok ösztönlények, a fejlettebb aggyal rendelkezők pedig alkalmasint manipulatívak.
(Bár némely embernek lenne mit tanulnia tőlük, mert mindegyik csodálatos és rendkívüli teremtmény:) Még a csirke is.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 14:31:46

@she_wolf: Nem tudom..annyit tudok a középső lányomnak volt anyuéknél egy tyúkja, "aki" éveken keresztül, ha ment a gyerek nyaralni, repesve futott hozzá, és ölben szeretett lenni..én azt gondolom, az állatok érzelmi élete sokkal bonyolultabb, mint hinnénk. Én annyit tudok, hogy a teknősöm -ha valamit el akar érni nálam, mondjuk éhes- követ, és felmászik a lábfejemre, onnan néz fel a pofámba..boldog? manipulatív? honnan vette, hogy ezt így kell/lehet? és bárki más lábára mért nem mászik?? Én azt gondolom, nagyon is van érzelmi életük. Ezzel együtt, azt nem tudom, hogy a kapirgáló tyúk boldog-e.
Mondjuk ezt jobban beemelem, mint a "szeretetben nevelt" jelzős pucolt csirkét..basszus, én a szeretettel neveltet le nem vágnám....illetve én nagy húsevő vagyok, de ha nekem kéne leöldösnöm őket, vega lennék..azt hiszem. Hálistennek annyira soha nem voltam éhes, hogy ezt ki kelljen próbálnom. /tartok tőle, van az éhségnek az a foka, mikor a szeretetben neveltet is megölné és megenné az ember/.

Fenchurch68 2017.10.11. 14:32:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a postás, mikor látta, hogy ezentúl lesz kutya (Fülöp előélete miatt jó ideig sztahanovista volt), másnap hozott mintegy harminc centi házikolbászt, előtte persze megkérdezte, hogy odaadhatja-e, utána soha többet nem volt hörögve-kiugrálva ugatás. Mondjuk ő szerette a kutyákat, az utódja nem. Megértem, postásként biztos érik az embert élmények.

she_wolf 2017.10.11. 15:08:40

@Kumari aki Nilüfer: Az állatok érzelmi élete szerintem a helyén kezelendő. Az állatok emberhez való kötődése egy olyan kapcsolat, ami elsősorban az ember kezdeményezésére történik. És az ember hajlamos nem létező dolgokat a saját értelmezése szerint magyarázni. Hogy miért különösen ehhez vagy ahhoz a személyhez kötődik egy állat egy népesebb családban? Itt jönnek be azok az állati érzékszervek, amelyeket folyamatosan tanulmányoznak etológusok, biológusok, és egyéb ilyesmivel foglalkozó szakemberek, tudósok.
Én abban maradok magammal, hogy az állatok (pláne a háziállatok) társközösségben élnek az emberrel, valamit valamiért alapon:)
Az ember elvár tőlük valamit, tanítja őket, ők pedig igyekeznek teljesíteni, hiszen akkor jót kapnak cserébe.

(Titok, de én is "aki"-ként emlegetem az állatokat:D)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 15:13:30

@she_wolf: Lehetséges.Én nem tudom, tényleg:)Ugyanakkor én ennél többet hiszek bele, de ez az én ..gyengeségem? vagy naívságom? Mindegy is:)

Ó, az állatok alapból "aki", de több az annál, hogy a plüss állatok is:DDDDD(nem röhög!)

Fenchurch68 2017.10.11. 15:25:22

@Kumari aki Nilüfer: Gyerekkoromban volt egy komondor haverom, akit Aminak hívtak :)

she_wolf 2017.10.11. 15:32:13

@Kumari aki Nilüfer:
Jóval több is van benne, mint amennyit is sommásan lehet írni, de ez tényleg csak annyiban függ össze a gasztronómiával, hogy némelyikük a tányéron végzi:)
Nekem a számítógépem és az autó is "aki", mindig tiszteletteljesen beszélek róluk (ha a közelükben vagyok!:D):)
Nem akarom szétoffolni a topikot.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.11. 15:34:07

@she_wolf: :) tárgyak és "aki"..jessz:) de ne offoljuk szét, rendben.

she_wolf 2017.10.11. 16:42:07

@Andrass9:
Ez kedves tőled, és köszi:)
De hogy tényleg visszacihelődjünk a gasztronómiába: tonkababos tapasztalatod van?

Vagy valakinek? Hallani éppenséggel már hallottam róla, csak most az indexen belefutottam egy ilyen recipébe, és hát ugyi kíváncsiskodom:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.11. 18:01:37

@she_wolf:

Én még nem is hallottam róla, de beütve a gugliba nem is akarok. Kumarin van benne.Fúj. Bár állítólag süteményekbe, édességekbe kiváló fűszer. Kihagyom, mint sok egyéb mást is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 18:42:44

@she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Egy kicsit én is utána néztem, és kicsit más benyomásom van. Bár a cumarinból készítenek sok vérhigítót, maga a vegyület NEM vérhigító.
Nagyon vicces amúgy a szociális hatása: a fa (30 méterre is megnő) csak 2,5-3 kg tonka babot terem évente, kivéve minden negyedik évet, amikor rengeteget terem. A szűkös esztendőkben a nők ruházzák be a jövedelmet, ami abból a kicsi babból bejön, élelmiszerbe és ruházkodásba. A negyedik év viszont a férfiak éve, amikor a hozamból kocsit, gépeket, láncfűrészt vesznek... (Wiki)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 18:49:09

@látjátok feleim szümtükkel: A fa maga tökéletes parketta alapanyag, annyira kemény!
A babról viszont tapasztalat híján csak a cikkek olvasása alapján tudok nyilatkozni. Az USA éppen fontolgatja, hogy engedélyezi a használatát, mert nem tudsz annyit megenni belőle, hogy bajod legyen. Európában 5mg/kg mennyiség engedélyezett, ami nagyon sok.

Kumari 2017.10.11. 19:27:32

@Andrass9: :DD @látjátok feleim szümtükkel: :))

ismerősöm Norvégiában állandóan tonkababos sütot süt, egy szem elég sok alkalommal. Állítólag olyasvalami, mint a kardamom.De sok helyen be van tiltva. itthon a Culinarisban van állítólag

she_wolf 2017.10.11. 20:25:45

@látjátok feleim szümtükkel:
A kumarin nem játék, ez tiszta sor. Ahogy te, úgy én is jó barátunkhoz, guglihoz fordultam, és nekem is az szúrt szemet rögtön. De azért elgondolkodtam azon, hogyha egy sima sütis receptet lehoznak vele, akkor talán lehet kacérkodni vele:)
Több irányban is filóztam ezen.
1: Ahogy olvasom, ez már fermentálva kerül kiskereskedelmi forgalomba, tehát előkezelik, alkohollal kivonják belőle a kumarint.
2: Nagyon kevés kell belőle egy recepthez, ami ugyebár nem egy adag.
3: Nem olcsó fűszer, már csak ezért sem szeneslapáttal adagoljuk:) Bár itt megint az a kérdés, hogy kinek mi a drága.

Ha nem felejtem el amikor legközelebb (remélhetőleg 20 év múlva:D) dokihoz megyek, rákérdezek, hogy az én vérképzési zavarommal ártok-e magamnak évi egyszeri egy adagos tonkababos sütivel:)

she_wolf 2017.10.11. 20:34:44

Egyébként azért voltam rácsodálkozós tonkababilag, mert számomra a bab -mint olyan- sós ételek alapanyaga, és azon a vonalon gondolkodtam, hogy mit keres ez sütiben, amikor a babnak levesben van a helye egy szép formájú tsülök, és néhány zöldség társaságában. Tsipetke included!:D
Vagy pedig főzelékként tudom elképzelni valami husival tálalva.
Ezen kívül még a kávébab van nálam képben, oszt kalap!
De hallottam már mindenféle csudaságos recepteket is, meg azt pletykálják, hogy a gesztenyepürét is babbal "dúsítják".
Meg a mindenféle babtorták.... én ennél egyszerűbben vagyok huzalozva:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 20:38:16

@she_wolf: Manapság a bab drágább már, mint a gesztenye ...
:(

she_wolf 2017.10.11. 20:39:23

@Andrass9:
Szexista, hímsoviniszta társadalomban él a Föld népessége! Hallatlan!:)
Még hogy gépekre, meg autóra, szerszámra.... esztet is csak azér' csinájják, hogy nekik könnyebb legyen!:D

she_wolf 2017.10.11. 20:40:19

@Andrass9:
De ezt akkor olvastam, amikor még jócskán fordított volt az állás!:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.11. 20:40:59

@she_wolf: Szexista, hímsoviniszta társadalomban él a Föld népessége! Hallatlan!:) Méghogy élelmiszerre meg ruhára ... esztet is csak azér' csinájják, hogy nekik könnyebb legyen!:D

she_wolf 2017.10.11. 20:47:55

@Andrass9:
Most mér'? A hapsiknak is kell enni, és valamivel takarni is kell a testüket. A koteka nem arrafelé népviselet:DDD

Benikuty 2017.10.13. 10:53:12

@medvedr: " Az a kurva nagy gasztro hozzáértés élelmiszerbiztonsági része miben merül ki az MGE -nél?"
Kedves Doktor úr! Az MGE hozta létre francia mintára az Aranyszalag minősítést. Ebben a megtisztelő címben csak azok a termelők részesedhetnek, akik egy nagyon szigorú minősítési folyamaton esnek át, és aztán évenként újra veszik az akadályt. Ebben minden érintett szempont vétó szintű, így a NÉBIH-é is.
Röviden ennyi. Ha tudsz még az országban ilyen komplex, minden részében maximalista rendszert, akkor kalapot emelek.

Boar. 2017.10.14. 14:41:59

@Benikuty: Ránézésre legalább annyira a marketinget mint a valós értékeket díjazzák...
süti beállítások módosítása