Nagy avokádó hiányt és drágulást prognosztizálnak. Egyrészt a drognál is jobb üzlet a drogbáróknak, másrészt nagyon sok fa pusztult el idén. Addig együk, amíg még kapható!
Az elsőt leszólta a feleségem, a másodikért rajongott. Most hogy igazodjon el az ember rajta? (Tök egyformák voltak.) A kérdést eldöntendő, mindkettőt ideteszem, azután döntsétek el ti, melyik a jobb.
![]() |
![]() |
Az összetevők egyeztek, tán az elsőben maga az avokádó nem volt a legjobb?
Hozzávalók:
- 2 sötét héjú rücskös avokádó (lehetőleg még kemény)
- 1 közepes vagy két kicsi lilahagyma
- 2 Jalapeno paprika
- 1/2 lime leve
- 1 kis csokor petrezselyem (vagy korianderlevél, ha szereted)
- 3 pici vagy egy nagy Lucullus paradicsom
- 1 girizd fokhagyma (opcionális)
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 1 tk só
- 1 tk bors
![]() |
![]() |
Az avokádókat két napra egy almával zacskóba tettem, hogy megérjenek. Az elsőben kicsit több volt a paradicsom, a másodikba jutott petrezselyemlevél, de nem kapott fokhagymát. Mégsem azonos a kettő, de most már vigye kánya - így marad a poszt :)
Készítése:
Az avokádót kivarázsoljuk a héjából, a magját is kiemeljük. Kisebb darabokra vagdossuk, úgy könnyebb lesz villával széttörni. Egy fél lime levét ráfacsarjuk, mert az finom, valamint megakadályozza az oxidálódást.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A paradicsomot gázláng felett picit megsütöm, hogy a héja lecsússzon róla (ezt mindkét esetben ugyanígy csináltam).
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymát apró kockákra vagdosom, a fokhagymát, valamint a paradicsomo(ka)t is. A végén a jalapenot kimagozom, mert nem mindenki szereti a csípőset és abból is kiskockát vágok. Az újabba belevágtam a petrezselymet.
![]() |
![]() |
A fűszereket kis serpenyőben felforrósítom, hogy az illata jobban kijöjjön. Mozsárban összetöröm, majd az alapanyagokhoz szórom.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Villával összedolgozom krémszerűre (vagy ahogy sikerül). Szerintem jobb ízű, ha kicsit darabos marad, de ez izlés kérdése.
![]() |
![]() |
Feltálalom köretként pici bészínszeletkékhez angol csipsszel, vagy dobozba rakom, és onnan szedek belőle tortilla csipsszel.
![]() |
![]() |
Nagy különbség nincs. Talán az elsőt jobban ki kellene dolgozni, mert túlságosan darabos volt. A petrezselyemlevél is jó adalék hozzá, a fokhagyma se hiányzott a másodikban.
Az igazán fontos eltérés az avokádó minőségében rejlik: az első páros valahogy nem állt a helyzet magaslatán.
Az utolsó 100 komment: