Nagy avokádó hiányt és drágulást prognosztizálnak. Egyrészt a drognál is jobb üzlet a drogbáróknak, másrészt nagyon sok fa pusztult el idén. Addig együk, amíg még kapható!
Az elsőt leszólta a feleségem, a másodikért rajongott. Most hogy igazodjon el az ember rajta? (Tök egyformák voltak.) A kérdést eldöntendő, mindkettőt ideteszem, azután döntsétek el ti, melyik a jobb.
Az összetevők egyeztek, tán az elsőben maga az avokádó nem volt a legjobb?
Hozzávalók:
- 2 sötét héjú rücskös avokádó (lehetőleg még kemény)
- 1 közepes vagy két kicsi lilahagyma
- 2 Jalapeno paprika
- 1/2 lime leve
- 1 kis csokor petrezselyem (vagy korianderlevél, ha szereted)
- 3 pici vagy egy nagy Lucullus paradicsom
- 1 girizd fokhagyma (opcionális)
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 1 tk só
- 1 tk bors
Az avokádókat két napra egy almával zacskóba tettem, hogy megérjenek. Az elsőben kicsit több volt a paradicsom, a másodikba jutott petrezselyemlevél, de nem kapott fokhagymát. Mégsem azonos a kettő, de most már vigye kánya - így marad a poszt :)
Készítése:
Az avokádót kivarázsoljuk a héjából, a magját is kiemeljük. Kisebb darabokra vagdossuk, úgy könnyebb lesz villával széttörni. Egy fél lime levét ráfacsarjuk, mert az finom, valamint megakadályozza az oxidálódást.
A paradicsomot gázláng felett picit megsütöm, hogy a héja lecsússzon róla (ezt mindkét esetben ugyanígy csináltam).
A hagymát apró kockákra vagdosom, a fokhagymát, valamint a paradicsomo(ka)t is. A végén a jalapenot kimagozom, mert nem mindenki szereti a csípőset és abból is kiskockát vágok. Az újabba belevágtam a petrezselymet.
A fűszereket kis serpenyőben felforrósítom, hogy az illata jobban kijöjjön. Mozsárban összetöröm, majd az alapanyagokhoz szórom.
Villával összedolgozom krémszerűre (vagy ahogy sikerül). Szerintem jobb ízű, ha kicsit darabos marad, de ez izlés kérdése.
Feltálalom köretként pici bészínszeletkékhez angol csipsszel, vagy dobozba rakom, és onnan szedek belőle tortilla csipsszel.
Nagy különbség nincs. Talán az elsőt jobban ki kellene dolgozni, mert túlságosan darabos volt. A petrezselyemlevél is jó adalék hozzá, a fokhagyma se hiányzott a másodikban.
Az igazán fontos eltérés az avokádó minőségében rejlik: az első páros valahogy nem állt a helyzet magaslatán.
Az utolsó 100 komment: