Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Két guacamole egymás mellett

2017.09.30. 07:00 Andrass9

Nagy avokádó hiányt és drágulást prognosztizálnak. Egyrészt a drognál is jobb üzlet a drogbáróknak, másrészt nagyon sok fa pusztult el idén. Addig együk, amíg még kapható!

Az elsőt leszólta a feleségem, a másodikért rajongott. Most hogy igazodjon el az ember rajta? (Tök egyformák voltak.) A kérdést eldöntendő, mindkettőt ideteszem, azután döntsétek el ti, melyik a jobb.

10.jpg 11.jpg

Az összetevők egyeztek, tán az elsőben maga az avokádó nem volt a legjobb?

Hozzávalók:

  • 2 sötét héjú rücskös avokádó (lehetőleg még kemény)
  • 1 közepes vagy két kicsi lilahagyma
  • 2 Jalapeno paprika
  • 1/2 lime leve
  • 1 kis csokor petrezselyem (vagy korianderlevél, ha szereted)
  • 3 pici vagy egy nagy Lucullus paradicsom
  • 1 girizd fokhagyma (opcionális)
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
12.jpg 13.jpg

Az avokádókat két napra egy almával zacskóba tettem, hogy megérjenek. Az elsőben kicsit több volt a paradicsom, a másodikba jutott petrezselyemlevél, de nem kapott fokhagymát. Mégsem azonos a kettő, de most már vigye kánya - így marad a poszt :)

Készítése:

Az avokádót kivarázsoljuk a héjából, a magját is kiemeljük. Kisebb darabokra vagdossuk, úgy könnyebb lesz villával széttörni. Egy fél lime levét ráfacsarjuk, mert az finom, valamint megakadályozza az oxidálódást.

14.jpg 15.jpg 17.jpg 18.jpg

A paradicsomot gázláng felett picit megsütöm, hogy a héja lecsússzon róla (ezt mindkét esetben ugyanígy csináltam).

19.jpg 20.jpg 21.jpg

A hagymát apró kockákra vagdosom, a fokhagymát, valamint a paradicsomo(ka)t is. A végén a jalapenot kimagozom, mert nem mindenki szereti a csípőset és abból is kiskockát vágok. Az újabba belevágtam a petrezselymet.

22.jpg 23.jpg

A fűszereket kis serpenyőben felforrósítom, hogy az illata jobban kijöjjön. Mozsárban összetöröm, majd az alapanyagokhoz szórom.

24.jpg 26.jpg 25.jpg 27.jpg

Villával összedolgozom krémszerűre (vagy ahogy sikerül). Szerintem jobb ízű, ha kicsit darabos marad, de ez izlés kérdése.

28.jpg 29.jpg

Feltálalom köretként pici bészínszeletkékhez angol csipsszel, vagy dobozba rakom, és onnan szedek belőle tortilla csipsszel.

30.jpg 31.jpg

Nagy különbség nincs. Talán az elsőt jobban ki kellene dolgozni, mert túlságosan darabos volt. A petrezselyemlevél is jó adalék hozzá, a fokhagyma se hiányzott a másodikban.

Az igazán fontos eltérés az avokádó minőségében rejlik: az első páros valahogy nem állt a helyzet magaslatán.

158 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bors koriander római kömény lilahagyma lime jalapeno avokado koriandermag jalapeño petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2912881400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.30. 08:30:02

Talán az elsőbe is kellett volna fokhagyma. Anélkül nem él az avokado.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 09:29:20

@látjátok feleim szümtükkel: "Az elsőben kicsit több volt a paradicsom, a másodikba jutott petrezselyemlevél, de nem kapott fokhagymát."
Az összetevő lista szerint is az elsőben volt a fokhagyma, a másodikban nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 09:33:58

@látjátok feleim szümtükkel: Most már egyre inkább az avokado minőségére, valamint a kidolgozásra szavazok. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.30. 09:54:24

Reggel éhesen könnyen oda látni a fokhagymát, ahol nincs is.:D

Persze, az avokadoknak sem egyforma az ízük, amit a kidolgozás sem tud eltüntetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 10:00:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy igazság! Fokhagymát mindenbe lehet tenni (sőt kell is). :)))
Viszont már a kaliforniai avokádó is 700Ft (az a simahéjú, világosabb fajta - messze nem olyan finom, mint a rücskös).

Fenchurch68 2017.09.30. 10:04:23

Nekem még tortilla csipsz se kell hozzá, kieszem a tálból kiskanállal. Előző életemben az újpesti piacon volt egy stand, ahol mindenféle egzotikus gyümölcsöt árultak százforintos egységáron, mert már nem eladható - ez azt jelentette, hogy pont jó, se az avokádót, se a mangót nem kellett hetekig érlelni otthon, akkor heti rendszerességgel volt pl. avokádóban sült tükörtojás.

De a legjobb része az, mikor fogom azokat a gyönyörű magokat, bedugom 2/3-ig egy cserép földbe, aztán várok... várok... várok... és két-három hónap múlva, mikor már lemondtam róla, hiperűrsebességgel kihajt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 10:31:47

@Fenchurch68: Nekem mostanság nem sikerül csíráztatni (lehet, hogy sterilizálják a magot?).
Régen viszont 2-3 méteres fácskává nőtt idebenn :)
Az utóját én is kanállal ettem meg egy kis cukkínifasírt társaságában ...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.09.30. 11:12:40

Szerintem már huzamosabb ideje (talán egy éve) nagyon magas az ára az avokádónak, ezért nálunk kimaradt, kimarad. A paprikáid még mindig nagyon szépek. A nyerő nekem a bal oldali recept, a jobb oldali megjelenésével.

2017.09.30. 11:27:23

Egészen biztos, hogy ugyanaz az asszony volt? Mármint a feleség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 11:28:37

@Gyalogrépa: Hát nem tudom, de amikor ezeket vettem, garantáltan 300Ft alatt volt mind. Most viszont nem látom ezt a mexikói fajtát, csak a kaliforniait a boltokban.
Köszönöm a paprikadicséretet! Idén sajnos mindössze 13 tő volt.
A fokhagyma tényleg jó bele :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.30. 12:03:30

Szombati cukiság.:D:D:D

Közben lehet rajta gondolkodni, miért is mások a mai gyerekek, mnt az 50 évvel ezelelőttiek. Sajnos nem csak a cukiságban.

24.hu/elet-stilus/2017/09/30/elhagyhatta-a-korhazat-a-40-millios-nezettsegu-videon-eneklo-kislany/

2017.09.30. 12:55:54

@Andrass9: Az Aldi/Lidl mostanában el van látva jó kis érett csokibarna rücskös avokádóval. Krémes, fini. (Viszont normális paradicsom már szinte sehol nem kapható)

2017.09.30. 12:59:47

@Dorottya Veres RLDD: Most megnéztem, ez éppen Peruból származik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 14:35:33

@Dorottya Veres RLDD: Köszi, az jó lenne, csak erre nincs Lidl. Kedden megyek Aldi felé, megnézem arra is.

A fickó 2017.09.30. 15:21:09

@Dorottya Veres RLDD: "Az Aldi/Lidl mostanában el van látva jó kis érett csokibarna rücskös avokádóval. Krémes, fini. (Viszont normális paradicsom már szinte sehol nem kapható)"
Azt még hozzátenném, hogy kellemesen diós az ízvilága ennek a fajtának. A zöld számomra ehetetlen. Mondjuk én nem bonyolítom túl az avokádó evését, a pirítóst meghúzom fokhagymával, majd ráteszem az avokádó szeleteket, rá maldon só, kevés tellicherry bors, csúcs olíva - ennyi. Nincs ideje megbarnulni.:D
Ha már bonyolítom, akkor inkább egy ismert perui étel a Causa-t készítem (imádom) ... kéne is csinálnom, mert van jó színes perui krumplim és baszk tonhalam ismét.:)

Akit érdekel, elkészítése belépő szintű - ezért ajánlom Andrásnak is .. :DDD Bár a madaras pillanatnyi perui krumpli választékát nem ismerem, de a vagyu mellett csak tartanak ezt is. :))

Nagyon változatosan készíthető, én nem pont így csinálom, de ezt találtam, jó kis recept.

dulceandsalado.com/2014/10/09/causa-limena/

Ez rákkal:

www.avocadosfromperu.com/recipes/peruvian-avocado-causa-rellena-layered-potato-tower/

Sajnos a szabadföldi pariknak már annyi, visszafóliázott még kapható a piacokon, de az sem olyan jó ízű már. Én még ugyan szedem, főleg az Amana Orange-t, de már nem olyan, mint a terméscsúcson.

Benikuty 2017.09.30. 17:10:38

@Dorottya Veres RLDD: kössz az infót, holnap megyek venni. Sajnos ma már nem, reggeltől kutyakaját árultam a Hold utcában...

Benikuty 2017.09.30. 17:14:25

@A fickó: "meghúzom fokhagymával, " főleg, ha jó kis maroslelei a lelkem, mert az nagy szerelem!
Ne hülyíts itt minket, nem értheted ezeket a recepteket! Magyarul sem tudsz, nem hogy ángliusul. Játszod itt a janit...

2017.09.30. 17:37:20

@Benikuty: "reggeltől kutyakaját árultam a Hold utcában..."
...és nem ugattad közben a Holdat? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 18:21:20

@Benikuty: Jó tanácsot adtál! Már meg is rendeltem két ágyásra valót.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.09.30. 19:10:41

Köszönök szépen!
Hát ez a termés (zöldség, gyümölcs?) valahogy kimaradt az életemből. Párszor próbálkoztam vele, lehet (biztos), hogy valamit rosszul csináltam, de nekem nem jött be. Valahogy megleszek eztán is nélküle.
@A fickó: A sónál valahogy elfelejtetted említeni a bányász nevét, és a csilinél is kimaradt a termelő címe.

Benikuty 2017.09.30. 19:34:51

@Waka: " A sónál valahogy elfelejtetted említeni a bányász nevét, és a csilinél is kimaradt a termelő címe. "
Valóban, ezek a fontos információk nekem is hiányoznak ahhoz, hogy nyugodtan hajtsam álomra a fejem! Pont mint az, hogy hány éves a Százados Asszony akkor, amikor épp regnál.

she_wolf 2017.09.30. 19:49:10

@Benikuty:
Puhatolózó kérdés: miféle kutyakaját árulsz?
Táp jellegűt (konzerv/száraz), vagy nem emberi fogyasztásra szánt húsfélét, belsőséget?
(Ez utóbbi tudna érdekelni nem nagy tételben, és sporadikusan.)

2017.09.30. 20:12:02

@A fickó: "Sajnos a szabadföldi pariknak már annyi, visszafóliázott még kapható a piacokon,"

Bánná a fene, hogy fólia alólvan...azt is a Nap érleli (legalábbis idehaza) de attól falra mászom, hogy az első narancssárga szem feltűnésekor az egész fürtöt leszedik. Ehetetlen íztelen, üveges, kemény vacak. Megüt a guta, hogy most megint több, mint fél évig nem ehetek :( Amikor volt saját termesztésű pari, képes voltam napi akár 60-80dkg paradicsomot is megenni. A Watermelon beefsteak meg az általad említett Amana Orange (úgy általában ezek a húsos-leves csodák) volt a kedvenc.
@Waka: amikor kezdett idehaza megjelenni, már a nevétől is elment a kedvem. Aztán ösztönösen próbálkoztam így-úgy enni... nem emlékszem kirobbanó élményre. Aztán amióta a kimondottan pépes és valószínű érettebb fázisban szedett darabokhoz hozzá lehet rendszeresen jutni, azóta rá vagyok kattanva. Még főtt tojással elkeverve ,kis majonézzel, 7 tekerés (egyszer jobbra, hatszor balra) 2015-ös Spar Budget borssal ;) megtámogatva sem rossz. A Pedró Pékségben mostanság kapni sütőtökös-diós cipót.. abból pár jó kis szelet, parasztosan öntöttvas serpenyőben icipici olajjal megszentelve megpirítani, icipici fokhagyma és mehet rá a kulimász. + pikoló világos.

Benikuty 2017.09.30. 20:19:29

@she_wolf: természetesen szárazat, és bár emberi fogyasztásra alkalmasnak álcázom, legnagyobb bánatomra, nem az. Így tehát javasolnám, látogass meg bármelyik szombaton( középen a zöldséges Tomival szemben puffaszkodom). Ne feledd a kutyádat is hozni, de húzz rá álcázásul cicanacit. Egyen egy jót szegény pára...

she_wolf 2017.09.30. 20:31:09

@Benikuty:
Köszi!:)
Ha arra járunk, nem hagyjuk ki. Igazából olyasmi árust keresnék, akihez bizalommal tudnék járni beszerzésre, mert nagyon hiányolom, hogy nem kapok nekik normális belsőséget, és olyasmi húst, amit embernek már nem ajánlott fogyasztani, de az ő számukra teljes értékű lehet.
Volt itt egy kutyakajás, de egy idő után olyan silánnyá vált a felhozatal, hogy inkább veszek emberkaját, és azt adom nekik:(
(Csak halkan jegyzem meg, hogy már idősecskék, és azért szeretem, ha ők is jól vannak ellátva a nekik hasznos dolgokkal.)
Bocs' -már megint- az offért:)

Benikuty 2017.09.30. 20:40:15

@she_wolf: az enyém igen kedveli a vadlazac filét szuvidálva citromnád mártással, de az ász a...-nem írom ide, mert azt hinnéd újgazdag vagyok. Pedig nem is!

Fenchurch68 2017.09.30. 20:41:35

@she_wolf: Nem a reklám helye, mert épp nincs kutyám, de a barf shopnak már két üzlete is van, XI. és XIII. ker. Benikuty meg csak tréfál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 20:41:56

@she_wolf: Ha már off: a mi kutyáink mindig főtt kaját kaptak. Nagyon ritka volt a száraz (ha lusták voltunk, vagy valaki másra kellett bízni az etetést). Elsősorban farhát vagy mellcsont, de sokszor marhacsont is (amit előtte azért megvámolok). A baromfi mellé megy a zöldséghámozék, amit Pepin bácsi szerint alaplébe kéne félretenni ..., sárgarépa és karaláb. Olyan illata van, mint egy tökéletes húslevesnek!!!!
Szeretik az istenadták, dehát mit nem szeret egy labrador? Mi szeretettel adjuk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.30. 20:43:20

@Benikuty: Csak nem bélszínnel eteted? (Az igazság kedvéért, anyám azzal etette a beteg macskáját ...)

she_wolf 2017.09.30. 20:44:58

@Benikuty:
Igen, az ötlet nagyon jó, pláne, ha némi fürjtojással is gazdagítod:D

Komolyra fordítva: régebben halas cucc is volt kutyáknak, most már csak a cinyókáknak csináznak szaftos falatkák kivitelben. Hogy gebednének meg!:(
Mármint a gyártók:D

A fickó 2017.09.30. 20:47:39

@Waka: Akkor nézzük csak sorban:

Fokhagyma, maroslellei természetesen ... nagy tételben vásárolva bagóért ... :D

Avokádó, természetesen Peruból, szedőmunkás ismeretlen

Maldon a só, Angliából, az Osborne családtól. Bányász nincs, mivel nem bányásszák, hanem oldott állapotban szivattyúzzák, majd főzik stb. .... kristályosítják, finom tiszta ropogós sópehely lesz belőle.

Tellicherry bors, India, Kerala, kézzel szedik, de mindig más..

Olívaolaj, Spanyol, Gusztitól .. valami mívesebb, mert ez az igazi olíva..

Krumpli: perui fajta, Mayan Gold, (nem tévesztendő össze az ex pornó színésznővel) Romániából, mert itt már igénylik a minőséget ...

Tonhal konzerv: természetesen ventresca (hasaalja), mi más egy baszk családi vállalkozástól (fenntartható halászat) horoggal fogott .. a világ egyik legjobbja és persze kellően drága, de én szutyi rio mare ár környékén veszem/vettem, mert szemfüles vagyok..

Chili: chiliről nem szóltam, de az amúgy van a kertben még ..

:DD

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.30. 20:49:39

+ kivagyokénhanekemmégezsemjár hol maradt a felsorolásból?

Benikuty 2017.09.30. 20:53:21

@she_wolf: pl. Acana Pacifica, ha épp van a zooplus webbótban...tiszta kanadai lazac. drága, de jó. Nemviccvóóót!

she_wolf 2017.09.30. 21:09:04

@Fenchurch68:
Igazából olyasmi helyet keresek, ahol megvehetem a nyers alapanyagot, és itthon kiadagolva tárolom, magam dolgozom fel. Nem kész konzervet, meg szárazat.
Valamit biztosan fogok találni, nem máról holnapra kell, csak amikor kajáltatok, ezért néha eszembe jut, hogy egy kis vese, máj, tüdő, egyebek is elférnének a tálaikban.

@Andrass9:
Az enyémek is ritkán kapnak direkt tápot, konzervet, kutyulni szoktam nekik ezzel-azzal amit főzök nekik (teljes értékű emberhamiból), vagy éppen a mi maradékainkat keverem bele.
És a mi egyik ebünket is utolérte a civilizációs betegség: az allergia. A baromfitól véresre kaparja-rágja magát, csomókban tépi ki a szőrét, pedig rövid szőrű:(
A k. szomszéd meg állandóan kedveskedni akar neki, és hiszed vagy sem, marha sokat dolgoztunk azon, hogy elfogadja végre, hogy nem etetheti kedvességből sem a kutyáinkat!
Természetesen mi voltunk a szemét görények, hogy nem kaphat pipihusit a kiskutyus.
Szerencsére eljutottunk végül oda, hogy gyári jutifalatot adhatnak nekik, ha nagyon akarnak. Imádják őket, de tudatlanságból ne okozzanak se a kutyának bajt, se köztünk háborúskodást. Így most béke van minden fronton:)

she_wolf 2017.09.30. 21:18:27

@A fickó:
"Tellicherry bors, India, Kerala, kézzel szedik, de mindig más.."

Az a fajta keralai, amelyiket véreső locsolta? Mert csak az az igazi!

she_wolf 2017.09.30. 21:23:54

@Benikuty:
Az ára sem vicc:)
De mondjuk el lenne a legutolsó szempont. Ezt is áztatni kellene valamibe, mert már nem harapná át egyik sem a bornyú lábszárcsontját:(

A fickó 2017.09.30. 21:26:00

@Dorottya Veres RLDD: "Amikor volt saját termesztésű pari, képes voltam napi akár 60-80dkg paradicsomot is megenni. A Watermelon beefsteak meg az általad említett Amana Orange (úgy általában ezek a húsos-leves csodák) volt a kedvenc."

Akkor ezek szerint napi 1 paradicsomot ettél a kedvencekből ... :D

Benikuty 2017.10.01. 03:31:39

@she_wolf: hát igen, de Ubikutya fejadagja napi 8-10 dkg...szóval kibírható. Apró granulátum, talán a tiéd is elropizná.

2017.10.01. 07:49:41

@A fickó: Valahogy úgy:) Ezekből az átlagos méret a kiló közeli, de már láttam másfél kilósat is, a mién 1.27kg volt a legnagyobb.
Itt Győrben a piacon árul egy kistermelő , nála nyár elején lehet kapni Pink Lady-t, az igaz, hogy kisebb, de ugyanolyan finom.
Nekünk volt sok különféle színű faja parink, fehér, zöld, narancssárga, bicolorok, egészen sötét barnás-lila és fura módon a paradicsomlé mégis ugyanolyan piros lett mindegyikből. Pedig azt terveztem anno, hogy majd legalább zöld és sárga is lesz.
@Benikuty: A Fresnapfban múltkor felfedeztem direkte cicáknak készült májkrémet...hatezer hatszáz Ft-ra jött ki kilós árban. 8-O Elkezdtem nagyon csúnyákat mondani, mire odajött a polcokat rendezgető lány érdeklődni mi a baj... a férjem csak annyit mondott, hogy a szomszédasszonya vagyok és csak segít bevásárolni :)
Szóval már mi is úgy vagyunk, hogy normál emberi fogyasztásra szánt kaját kapnak a dögök. Van amit nyersen, van amit főzve. A belsőségek ára röhejes, miközben az elvárható szintet megütő konzerv tápok ára már 500-1000Ft között lebeg. A magas hústartalmúaké meg az irreális szint. Mellette még joghurt, tejföl, de volt, hogy a macskám kelkáposzta főzeléket evett.

2017.10.01. 07:59:12

@A fickó: "Krumpli: perui fajta, Mayan Gold, (nem tévesztendő össze az ex pornó színésznővel) Romániából, mert itt már igénylik a minőséget ..."

Ja... anyám engem is mindeig az asztal lába körül kergetett, ha a szilvásgombóchoz véletlenül Gül Babá-ból tettem oda főni... tócsninak meg csakis 1/3 rész Papa Negra-t és 2/3 rész Highland Burgundy Red-et volt szabad reszelni.Azt mondta mindig: Az ember adjon magára! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 08:13:50

@Dorottya Veres RLDD: "Nekünk volt sok különféle színű faja parink, fehér, zöld, narancssárga, bicolorok, egészen sötét barnás-lila és fura módon a paradicsomlé mégis ugyanolyan piros lett mindegyikből. Pedig azt terveztem anno, hogy majd legalább zöld és sárga is lesz."

Van zöld és sárga színű lé. Is. Zöld paradicsomnak sosem lesz piros a leve. Meg a fehérnek sem. De a naracs sem lesz vörös sosem. Ne tessék ekkorákat lódítani, mármint ami a pardicsomlé színét illeti.

Benikuty 2017.10.01. 08:18:37

@Dorottya Veres RLDD: Én "csak" egy 840 grammos Mátrafüred( ökörszív tip.) paradicsommal hoztam a nyár kerti bajnokát, elég volt egyszerre megenni, sőt az aznapi bevitel jóval kiló felett volt. A black cherry még most ontja a termést, de lassan vége a paradicsom királyságnak, csodák nincsenek. Viszont jövőre teljesen átállok a biológiai védekezésre, mert a gombabetegségek bizony szüreteltek idén is.
Kutyának vagy macskának nem adunk sem maradékot, sem kétes frissességű ételt, sósat tilos. Ubinak csontot is csak játéknak, mert a kutya nem csontevő...
Ami pedig az árakat illeti, tényleg a csillagos ég a határ, főleg a hazai boltokban. A Fresnapf főleg nagyon drága.
Érdemes a zooplus webes boltjában szétnézni, az árai 20-30%-l alacsonyabbak az itthoninál, és a DPD percre pontosan házhoz hozza.

2017.10.01. 08:42:54

@látjátok feleim szümtükkel: Én nem tudom, de akkor azok nem hagyományosan főzött levek, mert Én direkte rákészültem a sárgára, volt egy nagyon korán,valami 46 napra érő determinált sárgánk, a nevét nem tudom, na,abból sem lett narancssárga meg a többi sárgából sem. Fehér nem volt sok, ahhoz ment zöld, de a végeredmény halovány piros lett. Hol lehet színes parilevet kapni? Mert én már elég sok boltban kerestem, de nem találtam.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 08:47:35

@Dorottya Veres RLDD:

Te lődítő bajnok vagy, mert fehér és zöld keverékéből sosem lesz piros. Tudod úgy, ahogy a kutyából sem lesz szalonna.;D

2017.10.01. 08:49:07

@Benikuty: Valahol olvastam,hogy ha nem metszed (fattyazod) a folytonnövő fajtákat, akkor sokkal kisebb a valószínűsége a fertőzésnek (van benne logika) csak azt nem tudom, mi lesz egy elszabadult folytonnövő tőből? Még a féldetermináltak is randa boglyát tudnak nevelni. A másik... érdemes csávázni a saját magot, vagy érdemes megbízható forrásból vírus/baktérium mentes magokat szerezni néha. Ég és föld a különbség. Végül, ha megoldható, jól szellőző fólia és csepegtető öntözés. Az utóbbi sok szempontból előnyös. Bocs, ha triviákkal untatlak, de egy időben fanatikus paradicsomkertészek voltunk, a fél világból gyűjtöttem magokat.

2017.10.01. 09:54:32

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ez kicsit másként működik, mint az, hogy összekevek zöld meg fehér temperát, de nem baj, örülj a tudatnak, hogy lelepleztél..(hited szerint..)
A színes paradicsmlé elérhetőségével még adós vagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.01. 10:06:54

@Dorottya Veres RLDD: GülBabáért én is kergettelek volna, mert azt Ellából kell főzni :)
A tócsnival egyetértek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.01. 10:08:12

@Dorottya Veres RLDD: Tanusitani tudom, hogy @látjátok feleim szümtükkel: paradicsomlevei elég sokszínűek (mondjuk kéket még nem adott ...).

RoxyCRX 2017.10.01. 11:35:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem teljesen mas az avokadkrem, igaz en az egyik mexikoi haveromtol kaptam a receptet....

1 erett nagy zold avokado
1/2 paradicsom
1/2 lime leve
3 szal friss koriander
6 friss nagyobb mentalevel
1 pici gerezd fokhagyma
So
Feherbors

A mentat meghamozzuk, kockara vagjuk, talba tesszuk, szetnyomkodjuk villaval.
A paradicsomot nagyon aprora (szinte puresitve) vagjuk a korianderrel es mentaval egyutt (nem kerjuk ossze az avokadoval egyellore) es ennek a tetejere rapreseljuk a lime levet majd sozzuk borsozzuk. En ezt a vagodeszkan szetapritott, kiteritett pepre szoktram tenni. 10 percet allni hagyjuk, majd osszekeverjuk az avokadoval. A pici gerezd fokhagymat szetpaszirozzuk es hozzakeverjuk. Amugy a fokhagyma el is hagyhato, izles dolga.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.01. 11:48:12

@RoxyCRX: Ez a jó a guacamoleban: annyi recept van, mint szakács, meg az ember sajátja :)
Érdekes gondolat a menta - ilyet még Mexikóban sem ettem, de sajna a feleségem nem szereti.

A fickó 2017.10.01. 12:52:38

@Dorottya Veres RLDD: "Nekünk volt sok különféle színű faja parink, fehér, zöld, narancssárga, bicolorok, egészen sötét barnás-lila és fura módon a paradicsomlé mégis ugyanolyan piros lett mindegyikből. Pedig azt terveztem anno, hogy majd legalább zöld és sárga is lesz."
Nekem tavaly 5 féle színű (piros, burgundi vörös, citromsárga, narancssárga, zöld) levem volt, idén 4, a burgundi hiányzik, mert nem volt elb.tam Paul Robeson keltetését. :(
A hagyján, hogy színesek, de karakteresen eltérő az ízük is a belőlük készült leveknek. Ha levest készítek belőlük másképp is fűszerezem őket. A zöld, a green zebra leve például olyan szintes egreses, hogy hihetetlen ...
Színes levek, sajnos sehol sem kaphatók a kereskedelemben, de talán a madarasban .... :D Ezeket a parikat nem tömegtermelik, tehát készítmények sem lesznek belőlük. Még a világ egyik legmenőbb paradicsom termelőjének (Paolo Petrilli) sincs. A durva az, hogy ilyen minőséget simán elő lehetne állítani itthon is, pl. a gyöngyös tájfajtából ...
A paradicsom húsa határozza meg a színt, nem a héja.

A fickó 2017.10.01. 12:54:53

@Andrass9: ... kellett esetleg, mert már nincs ilyen, hogy Ella, se Gbaba.

A fickó 2017.10.01. 13:02:05

@Dorottya Veres RLDD: "csak azt nem tudom, mi lesz egy elszabadult folytonnövő tőből?"
Sok apró íztelen paradicsom ...:)

Fenchurch68 2017.10.01. 13:16:06

@she_wolf: Ez nyersetetős bolt, könnyebben kapsz olyasmit - tüdő, gége, belsőségek - ami jól jön a kutyának, de normál hentesnél csak akkor kapsz, ha az erényedet ajánlod fel cserébe :)

Persze vannak ott olyasmik is, mint kenguru, ló, tirannosaurus, kifejezetten mindenfélére allergiás kutyáknak, meg szakértő személyzet.

Fenchurch68 2017.10.01. 13:16:45

(Ja, és ha te nem etetsz nyersen, nem akarnak megtéríteni.)

RoxyCRX 2017.10.01. 13:27:41

@RoxyCRX: Hmmm...."a mentat meghasmozzuk..." Gratula milyeh hulye vagyok..persze az avokadora gondoltam... ;-)

RoxyCRX 2017.10.01. 13:30:39

@Andrass9: nem lesz erezheto a menta durektben....inkabb egy kellemes friss izt ad neki.... Vagy nincs mas lehetoseg...uj feleseg? :-D

A fickó 2017.10.01. 13:33:26

@Dorottya Veres RLDD: "Ja... anyám engem is mindeig az asztal lába körül kergetett, ha a szilvásgombóchoz véletlenül Gül Babá-ból tettem oda főni... tócsninak meg csakis 1/3 rész Papa Negra-t és 2/3 rész Highland Burgundy Red-et volt szabad reszelni.Azt mondta mindig: Az ember adjon magára! ;)"

Feltételezem, hogy ezt viccnek szántad, de említett fajták kifejezetten alkalmasak a tócsnihóz ... beszerzésük nem egyszerű. Amúgy éppen a világ legdrágább krumplijából készülök rendelni, mert muszáj megkóstolni, még akkor is, ha csak a fajta azonos és így jelentősen olcsóbb ... :D A termő terület és a betakarítás a lényeg, attól drága.:)

Hülye cím, lemásolta ... mit másoltak rajta? Termesztik. Hehe.:)

www.deluxe.hu/la-bonnotte-burgonya-krumpli-tesco/20110802

Nem a teszkóból rendelem, mert a németek is termelik, bár a brit teszkók sok kiváló krumplit forgalmaznak, Maris Piper, Mayan Gold, King Edward stb., nem úgy mint nálunk. Bár nem kizárt, hogy a madaras áruválasztékában már szerepelnek ...

2017.10.01. 15:41:02

@A fickó: sajnos jó tíz éve volt, hogy utoljára termeltünk annyi saját paradicsomot, hogy több különféle színűből is maradt volna annyi, hogy pariléhez vagy lecsóhoz is jutott volna elég. Néha-néha (ha nem maradok le a palántanevelésről más teendőim miatt) ültetek néhány tövet, de abból még a vajaskenyeremhez sem jut mindig az asztalra. Amúgy, ha valakinek elfér pár tő paradicsom a kertjébe és amúgy kedveli a dél-amerikai ízeket, érdemes tomatillot (egy lilát, egy zöldet) is ültetnie. Egy-max 2 tő fajtánként még a barátoknak is juttat salsa alapanyagot. Meg amúgy is cuki kis dudva. Csak jó támrendszer kell mellé.
..
GreenZebra... annyira nem voltam elájulva , bár eléggé bőven termett. Viszont volt egy fajta, most nem jut eszembe a neve, azt az isten is tölteni teremtette. Alig volt magja, nagy üreges (paprikaszerű) forma volt, ízre nem extra, az ízlésemnek kissé száraz, de masszív húsú fajta. Meg van egy szibériai fajta, az 3-4 hónapig simán el van szedés után hűvös helyen (narancssárga vagy fehér) A bőre ehetetlen vastag de a többi része messze jobb, mint azonos időszakban a boltban kaphatók. Az a baj, hogy kertem van, de annyi időm ritkán, hogy a nyári időszakban megfelelően gondozhassam a töveket.

Biztosan te is tudod, az íz és az ár között nincs egyértelmű megfeleltethetőség. Vakteszten kötve hiszem, hogy meg tudnád különböztetni más hasonló jellegű ám közelebb/olcsóbban elérhető fajtától. Persze, ha rajta marad az árcédula, az kölön izgalom-faktor, de főzés közben leázik :) Meg ugye a terroir-ról se feledkezzünk meg ;)Egy rossz évjárat egy jó fajtából és megsem tapasztalhatod meg a semmihez sem fogható lágyan ébredő hajnali hónaljszagba oltott törökmézes Coccolinos aromákat. Akkor meg kidobott pénz.

2017.10.01. 15:42:56

@RoxyCRX: "Amugy a fokhagyma el is hagyhato, izles dolga."

...és a menta? ;) Citromfű nem jó helyette?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.01. 15:51:15

@RoxyCRX: Szerintem már késő feleséget váltani. Megöregedtem!
:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 17:36:34

@Dorottya Veres RLDD:

Nálam a kamrában akad még néhány üveggel, a sárgát már megittam mindet.
A fehér paradicsomnak fehér a leve ( persze nem olyan, mint a gyolcs, de nem sárga, és nem is piros ), a sárgának sárga, és az érett zöld paradicsomnak meg zöld.A fekete paradicsom leve pedig zöldespiros. A lilás színű paradicsom leves sem piros.
Ismerős a sárga levet mikor megitta, nem találta ki, hogy az paradicsom.
Most volt néhány tő paradicsomom, aminek olyan színű a leve, mint a madrinlé.

Tényleg lelepleztelek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 17:42:21

@A fickó:

Hát nekem nem is kellene olyan krumplii, aminek mogyoró és citrom íze van. Ezeket szeretem a saját fajtájában érezni.

Benikuty 2017.10.01. 18:04:20

@látjátok feleim szümtükkel: ha jól értem, az szuper, ha a paradicsomlének nem paradicsom íze van.

Benikuty 2017.10.01. 18:05:44

@látjátok feleim szümtükkel: ha jól értem,az nem szuper, ha a krumplinak nem krumpli íze van.

Benikuty 2017.10.01. 18:11:47

@látjátok feleim szümtükkel: ha jól értem, neki kéne ezeknek még egyszer futni, vagy inkább te leplezted le magad? :DD

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 18:18:24

@Benikuty:

Én nem mondtam olyat, hogy a paradicsomnak nem paradicsom íze van, csak azt, hogy én szeretem a krumplit a saját ízéért, úgyszintén a citromot és a mogyorót is ( van is mindekttőből saját termés ).
Bár citrom ízű banán is van, de azt meghagyom neked, pedig a banánt szeretem.

Benikuty 2017.10.01. 18:21:08

@látjátok feleim szümtükkel: "Ismerős a sárga levet mikor megitta, nem találta ki, hogy az paradicsom."

Benikuty 2017.10.01. 18:23:13

@látjátok feleim szümtükkel: "Bár citrom ízű banán is van,"
Szerinted, és a nemzet Fenyő Mikije szerint :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 18:28:12

Ja, egyébként paradicsom ize volt minden féle színű paradicsomnak, úgy ahogy azt a fickó írta. Mindnek más a savassága, és ezáltal más a karaktere is. Életem egyik nagy élménye volt amikor ezzel szórakoztam egy szezont, és kipróbáltam különféle fajták termesztését.

A blanche du canada fajtájú paradicsom fehér, ha ennek valaki piros levet tud varázsolni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 18:29:03

@Benikuty:

Ismerősnek még nem volt randija csak piros paradicsommal. Erről én nem tehetek.

she_wolf 2017.10.01. 18:57:23

@Benikuty:
Ubikutya az, aki az avatarod? Ő egy westie lenne, ha jól tévedek. Helyes kis blökik:)
Őket is el tudja kapni a gépszíj, ha megorrintanak valamit:D
Üzemanyag takarékos fajta, de őket is el lehet ám kapatni. Némely gazditól én morgok, ahogy ezekkel az ebekkel bánnak:(

she_wolf 2017.10.01. 19:02:50

@Fenchurch68:
Szembeszomszéd csaj hentespultban dolgozik a helyi madarasban, de csak ritkán tud olyasmit ajánlani, amit érdemes megvennem. Őt inkább arra "használom", hogy embernek való jattos husit kapjak;)
Néha árcsökkentett cuccból bespejzolok, de amolyan igazán nekik valót nem tudok túrni.
Megnézem az ajánlatodat alkalomadtán, köszi a tippet!:)

Benikuty 2017.10.01. 19:06:38

@she_wolf: Ő Benikutya volt, már negyedik éve a szivárványon túl hancúrozik. 15 csodás évig szerethettük...
Ubikutya második éve él velünk, mentett cairn terrier, a westie mentő egyesülettől fogadtuk örökbe.

she_wolf 2017.10.01. 19:08:10

@látjátok feleim szümtükkel:
Állítólag gríz van a banánnal, megint valami filoxéravész van, vagy mi a túró, úgyhogy az általánosan megszokott fajtát lassan nélkülöznünk kell:(
Ehhez képest meglepődve tapasztaltam, hogy aránylag occónak nevezhető árban kapni a nagybótokban. No nem mindegyikben, mert a "fődiben" simán duplája, mint a madarasban, vagy a tetkósban. Ki érti ezt?
Pedig én is szeretem a banántot....

she_wolf 2017.10.01. 19:13:21

@Benikuty:
Sajnálom Benikutyát, de biztos jó sora volt mellettetek.
A cairn sem ma jött le a falvédőről, ha bogarászásról vagy riadóztatásról van szó. Szeretem a terriereket, és a kotorékokat;)
Meg a nagyobbacskákat is, és úgy általában lorenzesen: minél több embert ismerek meg....

Benikuty 2017.10.01. 19:37:43

@she_wolf: terrierrel élni létforma, Benivel minden nap egy kihívás volt, Ubi csak úgy belesimult a tenyerünkbe. Vagy inkább az enyémbe, bújós paplanlakó. Kozmetikusok szerint csókkirály:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 19:38:33

@RoxyCRX:

Jó a recepted, de én a koriandert nem szeretem, poloska szagú.:D A magját használom, de a levele nem jön be.

Viszont az avocadot legjobban natur szeretem, pirítós, vagy csak egy szelet kenyér, rá a szeletelt vagy kikanalazott avocado, kevés só, néha fokhagyma és mars be. Nem birom kívárni, amíg elpampucolgatok a krémmel, ezért gyorsan ehetővé teszem.
Régen nem szerettem, de megtanultam, és ma már ránézésre tudom melyik fajta jó ízű, melyiket kell ott hagyni az üzletben. A barna héjúak nagyon jók, de néha túléretten árulják, és azt is jobb békén hagyni.
A szép fényes héjú, de nem túlzottan kemény a legbiztosabb ígéret, és ezt kell még érlelni úgy, hogy Andrass9 írta.

Benikuty 2017.10.01. 19:43:40

@látjátok feleim szümtükkel: tekerj rá egy kis gyanta ízű tellicherry borsot, az maga a mennyország4 :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.01. 20:11:15

@Benikuty:

Tudom, hogy a bors és az avocado barátok, de én teknikai okok miatt kerülöm.:D

A fickó 2017.10.01. 20:12:51

@she_wolf: Már a lidliben is lehet kapni minibanánt, ezt kóstoljátok meg, ez már inkább banánízű, de elég drága. Engem mindig az aromával ízesített banán csokira emlékeztet.:D

A fickó 2017.10.01. 21:55:54

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor valószínűleg nem ugyanazt ettük.:D

she_wolf 2017.10.01. 21:59:12

@A fickó:
A férjem nagy kedvence, Indonéziában szerette meg.
Emlékszem, egyszer mekkora diadallal állított be vele, és nekem is ízlett. Ha nagy ritkán elcsípi, mindig hoz párat.
A madár miatt mindig van itthon banán, általában ketten eszünk meg egyet:) Ő viszont nem különösebben válogatós, ha banánról van szó. Az almát viszont rendszeresen a kalitka alján találom meg - jó esetben. Rossz esetben a gépem környékén.
(Szemét dög:D)

she_wolf 2017.10.01. 22:00:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Nekem meg töknyóc:) Ne legyen citrom ízű:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.01. 22:14:28

@Benikuty: Irónia akart volna lenni... A Százados Asszonyról meg leakadhatnál talán. Nekem egy bajtársam, akit nem akarok nyilvános fórumon nevén nevezni, de mégiscsak megemlítem, mert sok jót kapok tőle.
@A fickó: Igazán köszönöm! Sikerült kimaxolnod azt, amit én viccnek szántam. Bravó!

A fickó 2017.10.01. 23:19:36

@Waka: "Igazán köszönöm! Sikerült kimaxolnod azt, amit én viccnek szántam. Bravó!"
Én is viccnek szántam. :)

A fickó 2017.10.01. 23:39:08

@látjátok feleim szümtükkel: "Ismerősnek még nem volt randija csak piros paradicsommal."
Ismerősnek fura ízlése van. Lehet-e a paradicsommal? Mondjuk puha és szaftos.:D
Érdekelne, hogy ismerős, látván a színt, ami paradicsomra nem jellemző, ámde érezve az ízt, ami viszont igen - minek gondolta a sárga levet? :) Továbbá érdekelne, hogy ismerős egy vakteszten minek gondolta volna a sárga levet ... :D

A fickó 2017.10.01. 23:43:09

@Andrass9: "Nagy igazság! Fokhagymát mindenbe lehet tenni (sőt kell is). :)))"
Én a párnám alá is teszek elűzi a vámpírokat. :D

A fickó 2017.10.01. 23:46:42

@látjátok feleim szümtükkel: "Tudom, hogy a bors és az avocado barátok, de én teknikai okok miatt kerülöm.:D"
Azé' borsnak még akad néhány haverja ... kár hogy azokat is kerülnöd kell.:)

she_wolf 2017.10.02. 00:35:13

@A fickó:
Ha már vámpírok, akkor vér. Eme átkötés folytán megkérdezném, hogy van-e valami ötleted arra vonatkozóan (a kérdést nem csak hozzád intézem!), hogy milyen praktika létezik arra, hogy sütés közben ne szivárogjon a vér a csirkemájból?
Ez nem fordul elő kötelezően minden alkalommal, csak jellemzően akkor, amikor rohadtul nem kéne.
Semmi bajom a dologgal egyébként, csak nem guszta, na!:)

(És ha most valaki beszól, hogy kóser csirkemáj, akkor leteszem a hajam.)

Benikuty 2017.10.02. 02:13:39

@Waka: tudom. Reméltem, hogy te is tudod.

2017.10.02. 06:57:59

@she_wolf: Nekem a sós-fokhagymás tejben áztatás volt eddig a leghatékonyabb, bár van, aki sós vízben áztatja. Próbáltam már forrázni panírozás előtt... az sem rossz, de valahogy a végeredmény nem olyan, mintha full nyersből sütöd. Nagyanyám meg mindig megböködte egy hústűvel és úgy áztatta be. Régen sokat jártunk sörözni a Fregattba (Molnár utca) ott kaptam rá a baconba tekert fűszeres csirkemáj falatokra. Eccerű, naccerű és nem keni össze az olajat, nem lesznek randa fekete foltok a paníron..

Benikuty 2017.10.02. 08:36:32

@Dorottya Veres RLDD: elvileg bármiben áztathatod, lényeg, hogy az ozmózis nyomás "kitakarítsa" a májat. Pont ezért túl sokáig sem szabad áztatni.
Most én balra el, kutyakaját címkézek, szállítok. Hál'Istennek sokat:)

2017.10.02. 08:37:53

@látjátok feleim szümtükkel: Mindig, vagy csak a fellángolási időszakban?

2017.10.02. 08:39:15

@Benikuty: Én bizony nem fogom petróleumban áztatni...;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.02. 10:38:49

@Dorottya Veres RLDD:

Ha evési fellángolási időszakokra gondolsz, akkor nekem ilyen nem volt, most lenne, de. mindiget még nem tudom. Talán nem. Lehet, hogy kivővöm?:D
Egyébként tényleg teknikai ok. Hasonló, mint a töltött csirkénél, ügyes vágás,jó varrás.

A fickó 2017.10.02. 11:01:35

@she_wolf: A csirkemáj vastagabb ereiben megrekednek alvadt vérdarabok, főleg elégtelen kivéreztetéskor és ez valóban hagy foltokat pl. a rántott májon sütéskor. Én az ereknél bevágom a májat és papírtörlővel, mert ahhoz hozzátapad kiszedegetem. Ha csak egy is marad benne a ki fogy folyni.
Ugyanez előfordulhat a rántott csirkecomb, csirkeszárny esetében is, ha a comb ereiben marad vér, de a csontból is szivároghat ki, főleg ha előtte fagyasztott volt a cucc. Elég gusztustalan az is, ha a comb véres marad a csontnál. Bár ez főleg a gyári csirkéknél fordul elő. Ezen felül büdös is, nem eszem ilyen csirkét. Újabban egyre gyakrabban veszek effilé-t és inkább magam bontom.
(effilé: külsérelmi nyomok nélküli kivéreztetett, kibelezett, alacsony hőmérsékleten "forrázott" levegős hűtésű csirke. Optimális körülmények között 2 hétig tárolható (érlelhető) - sőt akkor a legjobb az íze, állaga és a mája is) :)

2017.10.02. 11:03:49

Nem, csak vannak bizonyos autoimmun emésztőrendszeri gyulladásos betegségek, amik periodikusan visszatérnek és olyankor a fűszereket (illetve azok egy jelentős hányadát) kénytelen kelletlen el kell hagyni. Az 'alvó' szakaszban meg mehet bármi...

2017.10.02. 11:04:57

@A fickó: Hívni kell a piócás embert...

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.02. 13:39:24

@Dorottya Veres RLDD:

Hehehe, azt akartam írni, hogy kinövöm, de látom már erre nem lesz sok esély, hüjülésre annál több.:D

A pióca meg dögöt nem szívogat.

Kumari 2017.10.02. 18:18:05

Avokádó!! Szeretem erőst:9
Nincs nekem idegem visszaolvasni, pláne így négy nap veszprémi kiruccanás után, úgyhogy ha volt már, akkor bocsánat: a Metróban ahol a pórnép bevásárol, egy kiló érett avokádó egy ezres volt...az volt az én napom:)
Én nem cifrázom, avokádót kiskanállal kifordítani, egy éppencsak hangyányi só, egy kis őrölt bors, ízlés szerint( meg attól függően, megyek-e emberek közé) nyomok rá fokhagymát, ráfacsarok némi citromlevet, és villával megmacsingálom, de jó az kis szeletekben is..és pirítóssal befalom.
Viszont az éretlen avokádó felér egy büntetéssel. Mostanában van az szinte lilásbarna, de azzal is befürödtem a multkor,(akciós, és nem a Metró) az meg túl érett volt, és az sem jó ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.02. 19:27:49

@Kumari: Hú de rég láttam kilóra adni az avokádót!!!
Éretlenül nem jó, de pár nap alatt beérik papírzacskóban egy alma társaságában. Nekem inkább a túlérettel (és esetenként már penészessel) van bajom. Az nem szokott ehető lenni ...

she_wolf 2017.10.02. 20:15:47

@A fickó: @Dorottya Veres RLDD: @Benikuty:
Köszi a hozzászólásokat, ezek szerint túl nagy hülyeségeket nem csinálok:)
Egyébként jellemzően akkor fordul elő a sütés közbeni szivárgás, ha előtte fagyasztott volt a máj. És a kiolvasztáskor nem segítek rá semmivel, max. annyit teszek, hogy zacsistól nem túl meleg vízbe rakom, és néha átforgatom, míg ki nem enged. Vagy előtte való nap kiveszem a fagyiból, és leteszem az alsó polcra egy edényben.
Ha friss, előhűtött májat veszek és rögtön el is készítem, akkor ritkábban történik ilyesfajta baleset.
Ami a darabolást illeti: ezért nem árt, ha az embernek jól bejáratott hentese van:)

A baconbe tekert csirkemáj nálunk már klasszikus kajának számít, nagyon szeretjük;)

she_wolf 2017.10.02. 20:22:25

@Kumari:
Milyen volt? Jól érezted magad? Mi is csütörtökön jöttünk haza Demjénből, aztán kipihentük a pihenés fáradalmait:D
Olyan tárkonyos vadmalac ragulevest ettem, hogy bizisten, csak azért megérné újra elmenni a Napraforgóba!:)
Vegyes tapasztalatokkal jöttünk haza, de két tuti dolgot leszögezhetek:
1; a víz első osztályú,
2; a Napraforgó ételkínálata és a kiszolgálás magasan veri a gyógyizé egész létesítményében tapasztalhatót -leszámítva a félpanziót biztosító helyi éttermet és személyzetet. (Ugyanez vonatkozik a Cascade tömegnyomortelepre is!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.02. 21:31:36

@she_wolf: No akkor már csak Dikusz gombabeszámolója hiányzik :)
Jó, hogy pihentetek is valamit!

2017.10.02. 21:48:45

@Andrass9: bmeg, alig pár órája írtam Dikusznak ez ügyben magánüzit! Remélem olvassa... :DD Egy srófra jár az agyunk?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.02. 21:59:50

@pizzaszeletvágó: Csak emlékeztem, hogy fotózni is akarja a gombákat - az meg fárasztó :)

2017.10.02. 22:02:49

@Andrass9: neked is megy üzi...

she_wolf 2017.10.02. 22:05:08

@Andrass9:
Ránk fért már egy kis lazulás, hogy aztán újra jöhessenek a napi kötelező idegbajok:)
Ha jól tévedek, nálatok is van valami kilátásban, vagy rosszul emlékszem? Néha már azt sem tudom, ki kivel van:D
Holnap és talán holnapután is szalma leszek, úgyhogy szeretnék valami nem szokványosat konyházni, hadd örüljön a drágám:)
Valami olyasmi kék, ami finom, egyszerű, olcsó (legalábbis nem murvadrága), dekoratív, és melegíthető is.
(Jó, ismerem a "hátas" viccet:D)

Dikuszt én is várom, szeretem a stílusát:)

2017.10.02. 22:34:22

@she_wolf: toroskáposzta? dekorációnak egy kanál tejföl, vagy egy kiálló malacfarok, :) a többi elvárásnak megfelel...

2017.10.02. 22:41:38

@she_wolf: azt mégse mondhatom, hogy édes tokaji furmintban főtt körte, csokoládéba mártva, mazsolás borzselével, citromfűvel és keksz morzsával, mert az dekoratív, de nem melegíthető! :)

she_wolf 2017.10.02. 23:30:06

@pizzaszeletvágó:
Virtuális csóközön az ötletért!:****
Idejét sem tudom már, mikor volt utoljára, úgyhogy szerintem találok itt a kocsmában jó ötleteket az elkészítésére vonatkozóan;) Van nekem saját recepicém, de hátha belefutok valami újdonságba.

Aztat a furmintos csicsafinomságot meg inkább lerajzolom, jó?:D
Valami desszert sem ártana, és erről eszembe jutott, hogy Egerben kirándultunkban meglátogattuk a Palacsintakirály című helyet, ami után kifejezetten az én kedvemért kutakodott a neten a férjem. Kifogott rajtam az adag:D Túróval volt töltve, és vaníliaszósszal leöntve, fagyasztott(!) gyümölccsel díszítve, de sajnos tettek rá műhabot is:(
Almás sütit biztos nem fogok sütni (tervben van), de valami jó kis pohárkrém szerintem nem fog megártani;)

Dikusz 2017.10.03. 00:23:36

@Andrass9: Hát kéremalássan megjöttünk Füzérradványból, de kicsit hosszú beszámoló lesz, ha nem baj:)))

A környéken túrázgattunk, a Kék-túra útvonalán, gyönyörű időnk volt, sok fotót készítettünk (a gombákról is).
Találtunk gombát, meg nagyon sok leginkább vargányát kereső helybélit. Egyiküknél megláttunk egy jókora példányt, kb 70-80 dkg-s példány lehetett, olyan három napos. Lefényképeztük a gombát, majd szóba elegyedtünk a tulajdonosával. Órák óta a terepen volt, kizárólag vargányára jöttek ki vagy 8-10 társával.
Hozzá kell tennem, az országnak ezen a részén sok szegény ember él. Akikkel mi az erdőben találkoztunk, és gombát kerestek, mind cigány volt. Kérlek, ne értsétek félre, sohasem származásuk alapján ítélem meg az embereket, nem is ezért emeltem ki, hogy cigányok, hanem azért, mert aki ezt a gombakeresést csinálja, azelőtt megemelem a kalapomat akárhova tartozik is.
Kora reggel óta járják ez erdőt, nem könnyű terepen. A talajt már majdnem a vargányával azonos színű lehullott levelek borították, ezek között kellett megtalálni a gombát. Nemigen van más jövedelmük, nem maguknak szedik, hanem leadják. Egy olasz veszi meg tőlük (Szlovákiában is van felvásárlótelepe), gondolom fillérekért. Mi megkérdeztük a beszélgetőpartnerünktől, mennyiért adná el, 1500 Ft-ot mondott. Azt elfelejtettük megkérdezni tőle mennyiért veszik át. Hat órája járta az erdőt, nem volt teli a kosara, és nem készült még haza.
Mondta, hogy egész nyáron alig volt gomba, most sincs sok, annak ellenére, hogy nem volt nagyon száraz a talaj. Ebben az időben szinte ez az egyetlen bevételi forrásuk, a híresztelések ellenére ezen a vidéken nincs munka. Szombaton jártunk arrafelé (Füzér, Bózsva környéke), összesen vagy húsz emberrel találkoztunk, akik gombát kerestek, egyikük sem talált sokat.

A lényeg az, hogy mi is találtunk ehetőt: őzláb, pöfeteg, trombitagomba, sok rizikét, ehető tinórut. Találtunk gyilkosgalócát, más súlyosan mérgező gombákat is. Nem én vagyok a szakértő, van közöttünk képzett.
A lényeg az, hogy a talált ehető gombákat megfőztük ma reggelire gombapörköltnek. Igen finom volt, jó sokat is ettem, de hogy őszinte legyek, és finoman körülírjam a tényeket: nem merek köhögni, és jó hogy itthon vagyok...
Különösebben nem tartok semmitől, legfeljebb az egyvelegben volt olyan, ami okozhat némi nehézséget. Az azért már csak itthon a fajanszon jutott eszembe, hogy a szakértőnk mondta régebben, hogy ő nem riad meg egy enyhe diárétól:))

Dikusz 2017.10.03. 00:24:39

@pizzaszeletvágó: nem kaptam meg az üzenetet, valahol elveszett:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 07:52:57

@she_wolf: Tőlem lehetetlent ne várj! Kék, finom, egyszerű, olcsó, dekoratív, és melegíthető is - nekem ilyen receptem nincs!
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 07:54:09

@Dikusz: Na most akkor fotóztál is, vagy csak gombamérgezésed van? :))
Welcome home!

2017.10.03. 08:32:33

@Dikusz: ezt a "Dikusz" regisztrációhoz, profilhoz tartozó üzenetküldést nem használod? Nincs beállítva? Mert akkor hiába küldtem oda, e-mail címedet, amit olvasol is, nem ismerek. A rendszer azt írta vissza, hogy elküldte neked, de attól még küldhette a kukába is.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.03. 08:46:36

@she_wolf: Köszönöm, nagyon kellemes hétvége volt, kisebb kulináris élménnyel..első este egy átlagon aluli rántott velő, annyi volt jó benne,hogy nem volt nyers:)(Egyszer félig sült velőt kaptam Nyíregyházán, évekig rosszul voltam még a gondolatától is), másodszor találtunk egy nagyon kedves pici étterem-kávézós, nem volt sok étel, de az pompás.
Ami Veszprémet illeti, nagyon szép város, és a várban laktunk egy vendégszobában, (hivatali), minden igényt kielégítő elhelyezés,és volt fűtés az esti órákban(bár nem kellett volna, gyönyörű időnk volt.)Még a várbörtön kiállításra is elvittek grátisz.
Hazafelé Zircen és Bodajkon álltunk meg, Zircen az apátságban hétfő szünnap, de egy iskolás csoporttal a templomot megnézhettük, Bodajk meg szintén egy híres Mária kegyhely, ha már arra jártunk, hát megnéztük.Szép, ráadásulmegtudtuk, hogy nagyon jó gyógyvíz is van, meg tó, meg szurdok, meg más szépség..csak arra nem volt időnk.

Viszont a Bakony vonzáskörzetében pont gombát nem ettünk:((((

Dikusz 2017.10.03. 10:38:03

@Andrass9: Fotóztam is, és gombamérgezésem is van:)
Még sosem volt, most is biztos vagyok benne, hogy hamar túl leszek rajta, nem aggódom.
Nem szedtünk le olyan gombát (vagy ha igen, akkor nagy ívben eldobtuk), a túratársunk valóban gombaszakértő. Remek előadásokat is tartott közben, élvezet őt hallgatni.
A fotókat meg csak segítséggel fogom tudni beilleszteni valamikor (ha megengeded), magamtól nem megy:)

Dikusz 2017.10.03. 10:40:29

@pizzaszeletvágó: írtam egy válasz e-mailt, nem tudom miért nem kaptam meg.

Dikusz 2017.10.03. 12:09:40

@she_wolf: a "hátas" viccet nem ismerem, de én komolyan azt hittem, hogy valami kék színűt szeretnél főzni, aztán rájöttem, hogy mégse. Pedig már kezdtem recepteken gondolkodni:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 12:44:34

@she_wolf:

Valami sörfesztivált olvastam, de azt szerintem melegebb időben jó tartani, most inkább már bor kell, hogy melegítsen.

Dikusz 2017.10.03. 12:50:35

@Kumari aki Nilüfer: hát kulináris élményem nekem is volt, a fentebb leírtak szerint...:)
Veszprém tényleg gyönyörű, a többi általad említett helyen meg túráztunk is, tényleg szépek. A bodajki ifjúsági táborhoz pár éve volt szerencsénk, ahogy nézem nem sokat változott azóta. Hozzászoktunk a szerényebb körülményekhez, soha nem csináltunk gondot belőle, de az akkori állapotok nem kevés kívánnivalót hagytak maguk után. Végülis ebből nem csináltunk problémát, a nagyszerű túrák feledtették velünk a mostoha körülményeket.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.03. 15:40:10

@Dikusz: GOMBAMÉRGEZÉS?? és még nem vagy kórházban???(vagy csak teleetted magad,és vicces vagy?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 15:44:28

@Kumari aki Nilüfer: "a szakértőnk mondta régebben, hogy ő nem riad meg egy enyhe diétától" - mindezt a fajanszon ... Azért ez egy vallomás önmagában is :)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.03. 15:45:46

@Andrass9: Igen, beérik, de fene tudja..nem olyan...
A Metróban olyan igazán érett volt, és komolyan, napi háromszor toltam..és nem untam meg. Jó cucc az:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.03. 15:48:11

@Andrass9: Jóvanna:)) Az én anyukám retteg a gombától, és én is hajlamos vagyok ijedezni:D Annyit mondhatok, én biza nem ennék olyan gombát, amit egy igazi szakértő nem látott..pedig nagyon szeretem:)
Jut eszembe: legutóbb megmostam, lecsepegtettem, és megsült a gomba..kiöntöttem a mosólevét, és várom, hogy belepje a kertet a csiperke:DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 16:03:33

@Kumari aki Nilüfer:

Azért ne reménykedj gyors sikerben, 1-2 év is kell, mire a gombatelep kialakul, de ehhez megfelelő terep/talaj is kell.

Egyébként vannak gombák, amiket nem mindenki tud enni hascsikarás nélkül.

Topy 2017.10.03. 16:42:01

@Kumari aki Nilüfer: vannak kevésbé súlyos válfajai a gombamérgezésnek, úgyhogy ha megfelelő gombát fogyaszt valaki, akkor a túlélési ráta akár száz százalékos is lehet;
vagy van amelyik csak alkohollal együtt gáz

www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/gyujt/gomba.html

érdekes dolgok ezek...

Dikusz 2017.10.03. 16:42:14

@Andrass9: nem diétától, diárétól:))) (utánanéztem, az "á"ra nem kell vessző)

Dikusz 2017.10.03. 16:46:59

@Kumari aki Nilüfer: teleettem magam valóban, de valamelyik szedett gomba okozhat (hogy ne f*sást írjak), diarét:)))

Kívánom, hogy a belocsolt kertedben sok csiperke teremjen:)

Dikusz 2017.10.03. 16:49:26

@Kumari aki Nilüfer: az előbb elfelejtettem hozzátenni, bár körülírva jeleztem valamelyik kommentemben, hogy a túratársunk ért hozzá, okleveles szakellenőr.

Dikusz 2017.10.03. 16:53:11

@Topy: az alkoholfogyasztás nálunk nem játszott be, a gombareggeli után nem ittunk alkoholt. Előző este is csak
1 dl bort/fő a vacsora után.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 17:02:15

@Dikusz: Hát mán csak nem írom le a fajanszon töltött szeánszodat :)))

Dikusz 2017.10.03. 18:00:37

@Andrass9: :)))
Viszont a kaland nem riasztott el a további gombafogyasztástól. Erősen gondolkodóba estem, hogy a hazahozott pár falat gombapörköltet elfogyasztom. Finom volt, kár lenne kidobni:)

Kumari 2017.10.03. 19:01:00

@Dikusz: Á, egy kis szapora, az direkt jó, béltisztítás rulez:DDDD (megnyugodtam!)

Dikusz 2017.10.03. 20:53:03

@Kumari: holnap este lehet újra megpróbálom a maradékból. Bár nem valószínű, hogy kellene:)

she_wolf 2017.10.03. 21:29:54

@Dikusz:
"A nevem Kusz. Di Kusz. Barátok a középső nevemen szólítanak: (ön)Veszélyes:D

Vagy ahogy megboldogult éccsapám mondta vala: "Bátor ember templomban is fingik.":DDD

she_wolf 2017.10.03. 21:34:16

@Dikusz:
"Kívánom, hogy a belocsolt kertedben sok csiperke teremjen:)"

Bocs', de egy darabig minden az esetedhez fog irányítani, és erről a kívánságról az ugrott be, hogy Kumari azért lehetőleg ne Téged kérjen fel talajjavításra a gombatermesztéshez:D
Bocsikabocsika.....

Fenchurch68 2017.10.04. 10:17:16

@Dikusz: Kicsit irigyellek, mert te legalább finom gombapörkölttől, én viszont a neocickánytól (gy.k. Neocitran) :)

Dikusz 2017.10.04. 10:55:05

@she_wolf: :))))
Eltartott egy darabig, amire leesett, úgy látszik kimerítette amúgy is csekély szellemi kapacitásomat a gombapörkölt megemésztése:D
Miért ne kérhetne? Hiszen gombát ettem...:)

A somogysárdi kocsmában meg jártam, a Kék-túra során. A Göcsej régebbi turistatérképének a hátsó oldalán rajta is vagyunk a csapattal, ahogy baktatunk az úton. Az akkori szállásunk a falu tornatermében volt, a tornaszőnyegeken aludtunk. A nyár ellenére éjszaka elég hűvös volt, ezért különböző dzsekit, pulóvert terítettünk magunkra. Az egyik társnőnk jobb híján egy Magyarország falitérképet is. Majd később felkiáltott: gyerekek, morzsolódik Szlovákia! Ő volt az, aki másnap reggel a tornaterem egyik végéből sikeresen beleapplikált a legalább három méterre levő kávésbögrébe (kávé is volt benne)egy teniszlabdát:) Szóval Somogysárd szépemlékű hely számunkra.

Dikusz 2017.10.04. 11:02:03

@Fenchurch68: Micsináltál, hogy Neocitránt kellett fogyasztanod? Be kell vallanom, hogy én még azt sem szedek. Ha jól tudom megfázásra van, én arra pedig jó forró mézes teát szoktam inni.

Van még gombapörköltem, de ha jól sejtem nem kérsz belőle.
Minden páros héten szerdán találkozunk a túratársakkal a Marczibányi-téri Művelődési Házban, ma lesz. Meglátom, hogy okozott-e a többieknek is problémát a gombapörkölt, ha nem, akkor lehet megeszem a maradékot. Komolyan: okos dolog lenne?

Fenchurch68 2017.10.04. 19:39:43

@Dikusz: Szerintem bátran, mi bajod lehet tőle, ami eddig még nem volt? :D

Hazajöttünk tengerparti nyaralásból a tíz fokba szeptember közepén, fűtés persze még nem volt. Édesem elment orvoshoz, kapott antibiotikumot, úgyhogy ő még mindig rosszabbul van, én már csak kicsit vagyok Darth Vader. (Aludni persze nem tudok a köhögéstől. Mármint az övétől.) Neocickányt nagyon elleneztem, viszont annyira kellemesen lezsibbaszt esténként, hogy remekül alszom tőle. Különben meg gyömbér, méz és fokhagyma, vámpírtámadásra mostanában nem számítok.

Ha épp anyámnál lennék, aki ott lakik elég közel a művházhoz, lehet, hogy még kérnék is, legfeljebb óvatosan köhögnék.

she_wolf 2017.10.04. 22:41:45

@pizzaszeletvágó:
Betáraztam a toroshoz, holnap készül. Kiderült, hogy csak pénteken gyün haza az uram (ha ezt előbb tudtam volna!), úgyhogy kap utána kókusztortát is, nyomtatéknak;)

És felbuzdulva a demjéni malacon, berendeltem némi malac alkatrészt is -csak szeretném, ha ilyenkor a lelki szemeim megvakulnának:(

she_wolf 2017.10.04. 22:43:25

@Dikusz:
Irigykedve olvasom az úti beszámolóidat.Nem az élményt irigylem, hanem a virgácsaidat. Rohadt élet...:(

Dikusz 2017.10.05. 00:48:06

@she_wolf: azért ha lassan is, de készül a levél:)))

she_wolf 2017.10.05. 01:41:01

@Dikusz:
Nem szoktuk elkapkodni, a mi tempónk már csak ilyen:)
De azért jó, hogy nem csak levelekből tájékozódom arról, hogy merre császkálsz:D
Komfortérzeted remélem, visszatért;)
süti beállítások módosítása