Már több, mint fél éve nem posztoltam körömpörköltet (pedig emlékszem, hogy főztem legalább egyszer :), ezért itt az ideje egy újabb receptnek. Eltérés, hogy a krumplit is belefőztem, amitől remek íze lett!
Az alapanyagot feleségem vette, még amikor gipszben tengettem napjaimat, de akkortájt nem nagyon fértem be a konyhába, állnom meg nem volt szabad - befagyasztottam hát a csodahüttőbe. Igencsak ráéheztem már, meg járni is tudok, elővarázsoltam hát. Ez két adag volt, az egyik csak körömpörkölt alap, a másik viszont csülkös! Így pont jó, mert egy kis extra hús is jut bele :)
A krumpliskosárban már csak 3 szem öregkrumpli volt, de még akadt egy friss adag kis újkrumpli is. No majd abból lesz petrezselymes újkrumpli (szezonjában nagyon sokat eszem olyat), az öregből pedig köret a körömhöz.
Szokás szerint mindent begyűjtöttem az ételhez:
- 2,2 kg enyhén csülkös körömpörkölt alap (40 dkg csülök, a többi az darabolt köröm)
- 5 fej vereshagyma
- kb 8 dkg húsos szalonna
- 1 húsos füstölt oldalas (csak 1 csontnyi, a másikból korhelyleves ízesítő lesz)
- 2 ek disznózsír
- 1/2 zöldpaprika (a másodikat nem használtam fel)
- 1 paradicsom
- sok girizd friss újfokhagyma
- 1 füstölt csilipaprika
- 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 mk őrölt kömény
- 1 mk majoranna
- 1 mk őrölt bors (10 tekerés)
- 1 szem szegfübors
- só
- forrasztólámpa
A forrasztólámpa fontos segédeszköz a bőrök szőrtelenítéséhez és perzseléséhez, megfőzni nem kell! A füstölt oldalast hirtelen felindulásban vettem hozzá a kispiacon a fóti hentestől, a krumplikat pedig nem zsúfoltam be a hozzávalók képére...
A borsot és a szegfüborsot végül is darált formában készítettem össze a többi fűszerrel, és egy kis figyelmeztetésnyi sóval, hogy kóstoljak, mielőtt sózom, mert az oldalas is sós. A szalonnából 4 erősebb szeletet (3mm?) vágtam, amit felkockáztam, és a zsírral a fazékba tettem kisütni.
A hagymákból egy elment délre, így végül négyet aprítottam össze a zöldpaprikával. A zöldpaprikát a szalonnára téve pirításnak (vagy inkább dinsztelésnek, hisz letakartam :) indítottam.
Persze a hagyma se váratott magára túl sokáig. A fokhagymák egy részét is felszeleteltem. A hagymát letakarva magára hagytam, mert egyéb dolgom is akadt.
Mégpedig a körömdarabok megpucolása, illetve a csülök kiválogatása az elegyből. Terveim szerint a csülköt csak az utolsó 1 - 1,5 órára teszem bele, nehogy szétfőjön. A köröm szép tiszta volt, nem sok dolga akadt a perzselőnek. Így azután beleszórtam a fokhagymát is a hagymába, valamint a pirospaprikát.
Felkavartam, forrósítottam. A dinsztelt hagyma elég nedves ahhoz, hogy ne égjen le se a paprika, se a fokhagyma. Viszont így szépen kioldódott a színe a zsírban! Belekavartam a körmöt, próbáltam kicsit lepirítani, de nem nagyon adta magát, ezért utánaküldtem a füstöltet is, és felöntöttem 2 liter vízzel.
A fazekat kivittem a teraszra az indulciós rezsóra. Annak van egy jó - kisteljesítményű - fokozata (200W), amin akármeddig gyöngyöztethetek bármilyen folyadékot. Egy óra rotyogás után beleöntöttem a fűszeres tálka tartalmát, meg még sóztam kicsit. További két órát rotyogott, mialatt megpucoltam a krumplikat.
Az újkrumpli nagyját kis vajon csodás petrezselymes krumplivá varázsoltam. Már ideje is volt, mert mardosta a gyomromat az éhség - ezzel csillapíthatom egy kicsit.
A maradék újkrumpli és az öregkrumlplit beleborítottam a körömpörköltbe, hogy annak a szaftjával készüljön el. Főtt még vagy 40 percet, és késznek itéltem!
Gyorsan megterítettem magamnak (idehaza csak én eszem ezt az ételt).
Salátának feleségem alkotta szibériai salátát ettem. Ez utóbbi friss káposztából, uborkából, kapor, majonéz és tejfelből készült saláta. Én nagyon szeretem, a feleségem zseniálisan készíti!
Jutott belőle mindkét szomszédasszonynak, meg a csodahüttőbe is azon a 4 adagon felül, amit én ettem meg ...
Talán még ízesebb is lett, hogy belefőztem a krumplit. Azt az egy adagot, amit mégiscsak lefagyasztottam, kisérletnek szánom, milyen lesz a főtt krumpli a fagyasztás után.
Az utolsó 100 komment: