Már több, mint fél éve nem posztoltam körömpörköltet (pedig emlékszem, hogy főztem legalább egyszer :), ezért itt az ideje egy újabb receptnek. Eltérés, hogy a krumplit is belefőztem, amitől remek íze lett!
Az alapanyagot feleségem vette, még amikor gipszben tengettem napjaimat, de akkortájt nem nagyon fértem be a konyhába, állnom meg nem volt szabad - befagyasztottam hát a csodahüttőbe. Igencsak ráéheztem már, meg járni is tudok, elővarázsoltam hát. Ez két adag volt, az egyik csak körömpörkölt alap, a másik viszont csülkös! Így pont jó, mert egy kis extra hús is jut bele :)
A krumpliskosárban már csak 3 szem öregkrumpli volt, de még akadt egy friss adag kis újkrumpli is. No majd abból lesz petrezselymes újkrumpli (szezonjában nagyon sokat eszem olyat), az öregből pedig köret a körömhöz.
Szokás szerint mindent begyűjtöttem az ételhez:
- 2,2 kg enyhén csülkös körömpörkölt alap (40 dkg csülök, a többi az darabolt köröm)
- 5 fej vereshagyma
- kb 8 dkg húsos szalonna
- 1 húsos füstölt oldalas (csak 1 csontnyi, a másikból korhelyleves ízesítő lesz)
- 2 ek disznózsír
- 1/2 zöldpaprika (a másodikat nem használtam fel)
- 1 paradicsom
- sok girizd friss újfokhagyma
- 1 füstölt csilipaprika
- 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 mk őrölt kömény
- 1 mk majoranna
- 1 mk őrölt bors (10 tekerés)
- 1 szem szegfübors
- só
- forrasztólámpa
A forrasztólámpa fontos segédeszköz a bőrök szőrtelenítéséhez és perzseléséhez, megfőzni nem kell! A füstölt oldalast hirtelen felindulásban vettem hozzá a kispiacon a fóti hentestől, a krumplikat pedig nem zsúfoltam be a hozzávalók képére...
A borsot és a szegfüborsot végül is darált formában készítettem össze a többi fűszerrel, és egy kis figyelmeztetésnyi sóval, hogy kóstoljak, mielőtt sózom, mert az oldalas is sós. A szalonnából 4 erősebb szeletet (3mm?) vágtam, amit felkockáztam, és a zsírral a fazékba tettem kisütni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymákból egy elment délre, így végül négyet aprítottam össze a zöldpaprikával. A zöldpaprikát a szalonnára téve pirításnak (vagy inkább dinsztelésnek, hisz letakartam :) indítottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Persze a hagyma se váratott magára túl sokáig. A fokhagymák egy részét is felszeleteltem. A hagymát letakarva magára hagytam, mert egyéb dolgom is akadt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mégpedig a körömdarabok megpucolása, illetve a csülök kiválogatása az elegyből. Terveim szerint a csülköt csak az utolsó 1 - 1,5 órára teszem bele, nehogy szétfőjön. A köröm szép tiszta volt, nem sok dolga akadt a perzselőnek. Így azután beleszórtam a fokhagymát is a hagymába, valamint a pirospaprikát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felkavartam, forrósítottam. A dinsztelt hagyma elég nedves ahhoz, hogy ne égjen le se a paprika, se a fokhagyma. Viszont így szépen kioldódott a színe a zsírban! Belekavartam a körmöt, próbáltam kicsit lepirítani, de nem nagyon adta magát, ezért utánaküldtem a füstöltet is, és felöntöttem 2 liter vízzel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A fazekat kivittem a teraszra az indulciós rezsóra. Annak van egy jó - kisteljesítményű - fokozata (200W), amin akármeddig gyöngyöztethetek bármilyen folyadékot. Egy óra rotyogás után beleöntöttem a fűszeres tálka tartalmát, meg még sóztam kicsit. További két órát rotyogott, mialatt megpucoltam a krumplikat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az újkrumpli nagyját kis vajon csodás petrezselymes krumplivá varázsoltam. Már ideje is volt, mert mardosta a gyomromat az éhség - ezzel csillapíthatom egy kicsit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A maradék újkrumpli és az öregkrumlplit beleborítottam a körömpörköltbe, hogy annak a szaftjával készüljön el. Főtt még vagy 40 percet, és késznek itéltem!
![]() |
![]() |
Gyorsan megterítettem magamnak (idehaza csak én eszem ezt az ételt).
Salátának feleségem alkotta szibériai salátát ettem. Ez utóbbi friss káposztából, uborkából, kapor, majonéz és tejfelből készült saláta. Én nagyon szeretem, a feleségem zseniálisan készíti!
Jutott belőle mindkét szomszédasszonynak, meg a csodahüttőbe is azon a 4 adagon felül, amit én ettem meg ...
Talán még ízesebb is lett, hogy belefőztem a krumplit. Azt az egy adagot, amit mégiscsak lefagyasztottam, kisérletnek szánom, milyen lesz a főtt krumpli a fagyasztás után.
Az utolsó 100 komment: