Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Korcsolya

2013.12.29. 07:00 Waka

Valamikor, mikor még volt Paprika TV itthon, Bede Róbert készítette el ezt az ételt. Most, hogy alaposabban is utánajártam, kiderült, hogy ez voltaképpen nem más, mint a híres Cseh/Szlovák/Csehszlovák nemzeti sörkorcsolya, a Nákládaný Hermelín átirata. Az autentikus változathoz való Hermelín vagy Pikantní nakladny sajt beszerzésére nem is mertem gondolni, ezért camembert sajtból készítettem el.

11.jpg

Hosszú ideje birizgálta már a csőröm ez az étel, közelgett az évvégi céges muri ideje, gondoltam, készítek egy kis adagot tesztelésre. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy elkotyogtam a dolgot, és olyan gusztusosan ecseteltem, hogy mire észbekaptam, összedobtak egy halom pénzt, mert ők szeretnének jól beenni belőle. Hát persze.

 

Természetesen – a magam megszokott módján – ezt is sikeresen túlbonyolítottam. Az egyik hazai üzletlánc saját márkája mellett döntöttem, ha már úgyis minden nap abba a boltba járok, lévén az esik útba hazafelé. Ezzel a döntéssel majdnem meg is ástam a projekt sírját, tekintve, hogy abba a tetű boltba hetente négy (4!) darabot szállítanak. Az első négy ezzel meg is lett volna, már csak a többi hatot kellet valahogy beszerezni. Úgy voltam vele, legyen egyféle sajtból az egyforma minőség miatt. Délutánonként nyakamba vettem a várost, és szisztematikusan végigjártam a hálózat boltjait. Szerda este terveztem összeállítani a fogást, de kedden még csak nyolc sajtom volt. Már azon voltam, hogy másfélével pótlom, de szerdán hazafelé rám mosolygott a szerencse, és sikerült megvenni a hiányzó két sajtot.

1.jpg

A bonyodalmak persze itt még nem értek véget. A fellelt receptekben mindenki befőttes üveget használt az érleléshez. Ismét bebizonyosodott, hogy a sajt kiválasztása nem volt szerencsés, mivel pont nem fértek bele az itthoni üvegekbe. A régi, széles szájúba sem. Ha viszont túl nagy edénybe raktam volna, a dubai sejkek olaja sem lett volna elég a feltöltéshez. Tehát sajtkeresés közben a háztartási boltokba is benéztem megfelelő tégely után kutatva. A szerencse ismét mosolygott. A közeli boltban volt ilyesmi is. Fűszertartó néven árulták, két nagyobb és egy kisebb, plexi-szerű, átlátszó műanyagból készült, éppen megfelelő átmérőjű, passzentos tetűvel ellátott alkalmatosságok voltak, viszonylag baráti áron. Meg is vettem legott, hazavittem, és kicsomagoltam. A szerencse arca ekkor torzult vigyorba, és a nyelvét is kiöltötte. Az egyik el volt törve. Visszavittem, a blokkot szerencsére nem dobtam el. Másik persze nem volt, elnézést kértek, visszakaptam a pénzem. Átcsörtettem a százforintos boltba, lekaptam a polcról egy nagyjából megfelelőnek látszó ételtartó dobozt, és megvettem.

Innentől már szinte sétagalopp volt.

 

Egy jó fej fokhagymát és egy fehér hagymát meghámoztam.

 

2.jpg

A fokhagymát összezúztam, a fehéret felkarikáztam. 20 szem egész borsot durvára törtem. Az edény aljára fektettem pár karika hagymát, megszórtam borssal, és 3-4 babérlevelet tettem rá. Öntöttem rá kevés olívaolajat, ugyanakkor a kést is megkentem kicsit, ne tapadjon rá a sajt.

3.jpg

A sajtokat lapjára kettévágtam, az egyik felére egy gerezdnyi zúzott fokhagymát kentem, a másikra egy mokkáskanálnyi nem túl csípős, kissé sós házi paprikakrémet.

4.jpg

A fűszeres sajtokat összeborítottam, beleigazítottam az edénybe, és megszórtam a maradék borssal.

5.jpg

Ráhelyeztem a másik öt, szintén megkent sajtot, és fogpiszkálóval összetűztem.

6.jpg

Melléjük raktam a megmaradt hagymát és fokhagymát, még néhány babérlevelet, és az egészet felöntöttem olívaolajjal. A 7,5 deci olaj meg sem kottyant neki, szerencsére volt még itthon egy megkezdett üveggel, az is simán ráment.

7.jpg8.jpg

Három napig érett a matéria a hűtőben. Indulás előtt – hogy ki ne lötyögjön - leöntöttem róla annyi olajat, amennyi az eredeti üvegbe belefért, és azt úgy vittem magammal.

Ki kellett fundálnom azt is, hogyan tálaljam cirka harminc embernek úgy az ételt, hogy mindenkinek jusson pár falat. Mintha csak előre láttam volna, ami végül bekövetkezett.

Büngyürke hozott három félkilós szendvicskenyeret. A szeleteket mindkét oldalon megkentem a fűszeres olajjal, négyfelé vágtam őket, majd 200 fokon, légkeverés mellett, gyakran átforgatva megpirítottam. A házat pillanatok alatt elárasztotta a fűszeres illat. Jöttek is elő a népek, mint eső után a csigák, csak gyorsabban.

9.jpg10.jpg

A sajtokat felkockáztam, és minden pirítósra tűztem belőle egyet.

Isteni finom, roppanós és krémes, csípős és fűszeres lett. Hat tálaló tál tellett meg a falatokkal. Kettőt előrelátóan elraktam a későn érkezők számára. A másik négy negyedóra alatt elfogyott. Az ínyencek a dobozból halásztak egy kis hagymát a falat mellé. Maradt egy kenyér, gyorsan azt is megkentem, és megpirítottam, és csak úgy magában kiraktam. Fél óra múlva abból sem maradt semmi.

Mikor befutottak a sereghajtók, elővettem egy tállal, térültem egyet, és már nem volt egy szem se! Az utolsó valamikor 10 felé került elő, az ideje 2' 23,18”. Hazai csúcs.

Bő fél liter fűszeres olaj maradt, Zed le is csapott rá, hogy a saját hermelinjét érlelje benne.

Bőven megérte a fáradozást, de ekkora tömeg számára többet nem készítek ilyet.

88 komment

Címkék: fokhagyma olívaolaj babér camembert Nákládaný Hermelín

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr445709389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.12.29. 08:24:19

Ez csucsu.
Mivel jön a virsli szezon, valamint írod, hogy ekkora tömegnek nem csinálsz többé ilyet, érdekesnek gondolom a következőt:www.maxkonyhaja.hu/2008/02/corndog-avagy-malackk-pcban.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.29. 09:41:30

Ez remek recept! Kár, hogy holnapután túl közel van, és nem érne be addigra.
No de majd ha meglesz az érlelőszekrény :)

Vaczak2 2013.12.29. 10:11:01

Jómagam is csináltam hasonló felbuzdulásból, hasonló problémákkal küzdve, csak én feldaraboltam a sajtot, hogy beleférjen a befőttesüvegbe és tovább érleltem, néha tesztelgetve az eredményt. Éretlen camembert-ből kb. 7-9 nap után volt a számomra kedves állag, bár a csehhhszlovák minőséget sohasem sikerült megközelíteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.29. 10:17:38

Szép napot!
@Babette_: A pirítós roppanós lett.
@Vaczak2: Elsőre nem mertem túlzásba vinni. Aki még nem evett ilyet, annak így is tökéletes volt. :D

Vaczak2 2013.12.29. 11:50:48

@Waka: Ez szentigaz. Egyszer minden először történik az életben.
Én sajnos nem folytattam a kísérletezést, érettebb korú sajtok, esetleg hosszabb érlelési idő vagy eltérő érlelési hőmérséklet irányában, így egy reménybeli szép kísérletsorozat hamvába holt, mielőtt elkezdődhetett volna. Elteltem vele, aztán hagytam a fenébe.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.29. 12:35:04

@Vaczak2: Az eltelés szerintem a következő alkalommal lesz. Van ilyen irányú elképzelés.

medvedr 2013.12.29. 13:48:46

Sör volt -e hozzá? Anélküi a hermelin nem az igazi!

2013.12.29. 15:19:09

Nagyon jól néz ki, külön tetszik az előrelátásod! :)))
A jobb helykihasználás és olaj takarékosság érdekében javaslom a téglalap alakú sajtokat.
Miből jobb? Érettből, frissebből?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.29. 17:25:53

@pizzaszeletvágó: Tihany márkából van téglatest alakú ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.29. 17:29:18

@medvedr: Egy kevéske. A csapat pálinkaivásra rendezkedett be.
@pizzaszeletvágó: A saját márkás olcsóbb volt, erre is tekintettel kellett lennem. Kb. egy hét volt a lejáratig, tehát olyan félérett, a közepe már puha volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.12.29. 18:13:13

@Andrass9:
Akkor a huba benned van, nekem egy kattintásra bejön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.29. 21:44:51

@Waka: Megér ennyi pénzt, hogy a Guiness könyvbe bekerüljön?
Ki a szösz eszik ilyen erős paprikát - ennek már az ízét sem érezni (gondolom).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.29. 22:04:20

@Andrass9: Azzal, hogy bekerült, máris megkereste az árát. 10 szem mag 6 USD. Én gyaníthatóan nem enném meg, de ha lenne, megpróbálkoznék a termesztésével. Csak a poén kedvéért. A legutóbb kapott Brown Congo is már túl erős nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.29. 22:32:49

@Waka: Termeszteni nem sikerülne itthon olyan erősre, mert nagyon meleg éghajlat kell neki :)

Jóccakát mindenkinek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.30. 12:05:32

Szép napot!
@Andrass9: Ez olyan, mint a házi húsérlelő. Álmodozni azért szabad róla...

vörösbor(de)minőségi 2013.12.30. 14:46:17

@látjátok feleim szümtükkel: .........."A dél-karolinai Fort Millben termesztett brutális erősségű paprika az erősséget mérő Scoville-skálán 1 569 300 értékig ugrott. Ezen a szinten a paprika óvatlan kóstolása már görcsös csuklást és hányást is okozhat. A rekorder paprikát – amit maga a termelője sem mert még megkóstolni – ............." atyaég ez milyen isteni lehet.ahogy olvastam a cikket,megpróbáltam kábé elképzelni :))))

Llychllyn 2013.12.30. 16:32:39

Igen, ezek már kegyetlenek lehetnek. Mi tavalyelőtt vetettünk valami ismeretlen eredetű chilit, ami valószínűleg még a fasorban sincs a másfél milliós scoville-hez képest, hát attól is pislogtam rendesen.

Most meg még mindig a chilifüstölés foglalkoztat, de ahhoz kell termelni jalapenot, lehetőleg úgy, hogy egynél több paprika legyen egy növényen (amit venni lehet boltban, az állítólag nem jó, mert valamivel kezelik a héját és nem füstölődik rendesen)... És úgy, hogy a kutya ne zabálja le (nemtom mi van ezzel az állattal, hogy chilit eszik).

A hermelin nagyon menő, a bátyámék készítettek ilyet egyszer, ők sok hagymát és fokhagymát használtak, meg talán borókabogyót is. Meg chilit. És felkockázták a sajtot eleve.

Régen lehetett cseh camembert sajtot is kapni olcsón (Karel IV néven), gondolom, azzal ótentikusabb.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.30. 17:44:58

@Llychllyn: kutya nem érzi az erőset hiányzik belőle gyárilag.mi igen-ők nem.
ezért is szoktak sajnálkozni akik ezt nem tudják,hogy ójajszegénykutya...hát nem.meg sem kottyan neki.ezzel nem azt mondom,hogy etessük méregerőssel-sőt én is a kutya miatt szigoruan azt csinálom,hogy pölö husleves?akkor kizárólag miután elkészült és kivettem belőle mindent csak utána teszem bele a habanerot amivel széppé teszem a világot.de évekkel ezelőtt együtt ettük az erősen(najó méregerősen)elkészitett akármit.sem az input sem az output nem károsodott.ma már 8éves és ugy döntöttem-eég volt a fiatalkori vagánykodásokból:))) majd én viszem ezt a vonalat tovább....

medvedr 2013.12.30. 19:26:43

Újraolvastam, megcsinálom, valószínűleg a kocka bakonybõl.

Pinka-Panka 2013.12.30. 20:51:07

Jó estét mindenkinek! Waka, ügyes vagy! Leleményes!
Bevallom nem ismertem a receptet.
Finom lehet!

Mindenkinek az új esztendőre a legjobbakat, kitűnő egészséget és amit szeretne, annak beteljesülését kívánom, nagy szeretettel!

Előre gondoltam a köszöntéssel,mert holnap nem biztos, hogy tudok köszönteni - nagy vendégségem érkezik. Már készültem ma. Tatár bifsztek a férjem kreálta, s ma már kész a sült hús, s különféle szendvicském. Kész a sajtos rúd, s holnapra marad még a sok saláta féleség és a bruschetta. Ilyenkor csak ilyen hideget eszünk.

Legyetek jól!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.30. 21:07:56

@vörösbor(de)minőségi: A csuklás a legutóbbi habaneronál is megvolt, pedig az "csak" olyan 500K SHU lehetett.
@medvedr: Sok sikert hozzá!
@Pinka-Panka: Köszönöm! Jó mulatást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.30. 21:10:41

@Pinka-Panka: Jó mulatást és jó étvágyat hozzá!
Boldog Új évet nektek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.30. 21:22:27

@vörösbor(de)minőségi: @Waka: Most úgy őszintén: ez a csuklás tényleg jó valakinek???
Szeretem, ha csíp az étel, de hogy ne kapjak levegőt, azt valahogy nem értem. Lehet, hogy már túl öreg vagyok hozzá?

Vaczak2 2013.12.30. 21:50:54

@Pinka-Panka: Azt javallom azért nézzél be holnap...

süllőcske 2013.12.30. 22:00:17

Ez egy jó korcsolyapálya! Hermelin, gyere közelebb, még közelebb, most jó lesz, hammmm.
Tetszik.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.30. 22:29:37

@Andrass9: nem ezzel semmi gond-szerintem nem "öregségfüggő". én pölö még sosem csuklottam tehát ez a reakció nem jelentkezett még sosem.más formában már igen,mondjuk jó meleg lett hirtelen meg ilyenek de csuklás?mondjuk ennek élettani magyarázata van tehát teljesen jogos:))) csuklani mert ilyen esetekben a nyelőcső görcsbe rándul(ez maga a csuklás)-és ezt oldani kell.ki igy ki amugy,mindenki esküszik valamire.
azt nem is lehet megérteni ha nem kap levegőt valaki.....ahogy irod-ez már nem az a kategoria amit élvezni lehet de ez a bizonyos "érték" asszem ez ami eltérő mindenkinél.nálam valszeg igen magas-hiszen szenvedni én sem fogok csak élvezni.nem mellesleg viszont a csipősség mellett az "elkövető"íze és zamata ami meghatározó és nagy élményeket adó valami...és aki rákattan a habanerora annak a mezei chili az már smafu.és ezt sajnálattal vettem tudomásul.erősnek erős lesz-de az az íz!!az hiányzik.nyugateuropában kb 10euro/kg az ára itthon minimum a duplája szóval brutál-igy nem örülök,hogy rászoktam.

Llychllyn 2013.12.31. 00:35:07

@vörösbor(de)minőségi: Nem is tudtam, hogy a kutyát nem csípi a csípős, ez sok mindent megmagyaráz (azért akkor se zabálja le a chilibokromat a kis rohadék, na). A paradicsomot is leszedte, de azt nem ette meg, csak tönkretette:)

A csuklós csípőset én sem szeretem már, az akkor szokott megesni, ha gyanútlan vagyok (mondjuk ha egy jó nagyot harapok a bogyiszlóiból, mert TV paprikának nézem...:)). És igen, chilit nem fogok többet úgy kóstolni, hogy leharapom a végét, és mindig kezet mosok, miután erőspaprikában turkáltam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.31. 08:00:42

@vörösbor(de)minőségi: Őszintén irigyellek érte!
Még emlékszem anyai nagyapámra, aki tök kopasz volt és úgy ette a csípőset, mint más az édeset. Az egész feje tűzpiros volt is csurgott róla az izzadság, de csak ette, csak ette ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.31. 11:34:25

@Andrass9: A csuklás nem jó. Mellékhatás. Azóta megtanultuk a helyes adagolást, nincs hikáp, csak néha. :D

vörösbor(de)minőségi 2013.12.31. 13:20:39

@Andrass9: ne irigyelj! :))) mert mint irtam sajnos drága mulatság ez sejehaj de ugykell nekem mé kellett beleszerelmesednem a habaneroba? mondjuk én amikor azt látom valaki nagyon "kűzd"az erőssel akkor kicsit értetlenkedem-mert ott már nem sok élvezet lehet...de ez csak sejtés a részemről-lehet az illető ezt egy megnyerendő csatának fogja fel?nemtom.én csak lazán lezseren orbitális módon élvezkedem :)))

vörösbor(de)minőségi 2013.12.31. 13:26:20

@Llychllyn: amugy aki "erősözik"annak szigorú protokoll az alapos kézmosás de állitom,hogy egy műtétre könnyebb bemosakodni mint az erőspaprika maradványt a kézről eltávolitani.
és ilyenkor még befigyelhet az a mozdulat is,hogy elfelejtve az előzményeket-belenyul a szembe emberfia........na az kegyetlen.
nekem nem oly régen egy pulton hagyott kés ami tök tiszta volt-az okozott érdekes élvezetet ,ert jó jó szeretem az erőset de tortát még nem turbóztam vele...nos a késsel szeleteltem egy cikket....és?salalalala jó erős volt a csokitorta.a késtől.azaz a rajta maradt istenáldotta kapszaicintől.köszönöm a figyelmes elkövetőnek-amugy.uj távlatok nyíltak előttem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.31. 14:40:23

@vörösbor(de)minőségi: Ilyenkor ég a pofám...
Az ismerős zöldséges hozta - igaz rájártam a nyakára minden héten -, mikor a fizetésre került a sor, mondta, egy üveggel készítsek az Öregnek, aztán majd beszáll ő is. Azóta ötször kérdeztem, mibe lesz, - Majd megbeszéljük - mondta.
Itt tartunk. Nem vágta földhöz - az egyszer biztos - de kicsit szégyenlem magam. Tavasszal viszek neki egy-két potykát, tudom, az Öreg szereti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.12.31. 15:45:46

@vörösbor(de)minőségi: Körülnézek majd a magjaim között, oszt nevelek egy-két bokrocskát neked. Ha sikeres, akkor terem, mint bolondgomba :) Ha nem, kérek a fiamtól (akivel már találkoztál). Ő a munkahelyén termesztette az habanerot cserépben.
Éppen ma sikerült az orromat megdörzsölni. Jó hosszú mosogatás sem vitte le, így szenvedtem egy szűk órácskát.
Csipős csirkeszárnyhoz készítettem a paprikaszószt Farkas András szegedi paprikákával és a saját csilimmel, ami durva dolog. (Itt mindenki András)
Kiváncsi vagyok, mit csinálnak a vendégek vele, bár sütés közben elég sok csípősség elmegy a szószból ...

vörösbor(de)minőségi 2013.12.31. 19:18:56

@Waka: ez egy olyan dolog,hogy ha valaki adja(legyen az bármi)azt érzi az ember hogy szívből jön.és baromi jól esik.ha nem fogadnád el-az nagyon rossz lenne.ilyenkor nem az ára a lényeg hanem neked ezzel valszeg örömet akar szerezni az öreg-és ezzel magának is örömet szerzett.
igy kerek a dolog.
az meg már csak hab a tortán,ha te is valamit majd alkalomadtán....
ez többet ér minden pénznél.

vörösbor(de)minőségi 2013.12.31. 19:28:37

@Andrass9: megmondtam?vagy megmondtam! :))))
erősözés után szemet,orrot,.....................kipontozott testrészt nem piszkáljuk mert sírás a vége.megállithatatlanul.

új év-új scoville élmények és kapszaicin löketek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.01. 05:48:44

@vörösbor(de)minőségi: A második eresztés csirkeszárny dupla szósszal sokkal nagyobb sikert aratott. Senki sem panaszkodott, hogy nem tudná megenni :)
Kipontozott testrészeimet főzés közben nem piszkálom ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.01. 19:11:19

@Andrass9: @vörösbor(de)minőségi: Most nézem, miről szól a disputa. Van habanero magom. Rengeteg. Piros és csokiszín is. Hogy aztán milyen lesz a gyermeke, nem tudom.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.02. 18:35:40

@Waka: szivesen megpróbálkoznék vele-okos tanácsokkal.felejtve az egyszeri csúfos kudarcot.
kétféle praktikát mondanak:ne foglalkozz vele csak úgy hagyni kell-húdekényes és még mesélni is kell a töveknek esténként.
mondjuk az utobbi sem zavarna a cél érdekében...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 19:26:22

@vörösbor(de)minőségi:

Ne izgulj már! A tavalyi ajánlatom az idén is érvényes.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.03. 14:34:04

@látjátok feleim szümtükkel: eszemben sincs csalfa csapodár lenni!! pláne igy az új évben irásban megerősitve?

(halk hurrá:)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.03. 15:28:19

Nem csapodárság, ha mások ajánlatát is elfogadod, így legalább több jut, és nagyobb összehasonlítási alapod is lesz. az időt viszont ki kell várni, a növényeket nem lehet sürgetni. Majd jelzem, hogy mikor vetem a magokat.

Mellesleg a 2011-ben tavasszal vetett bohócsipka paprikám még most is él, most éppen nincs rajta levél, csak picike hajtásocska. Kíváncsian figyelem meddig bírja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 16:06:59

@látjátok feleim szümtükkel: Az a bohócsipka igencsak szívós egy növénke. Nekem két évig bírta, nyáron kinn, télen benn.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.03. 16:30:25

@vörösbor(de)minőségi: Két évben termesztettem habanero-t. Mindkét évben hasonló módszert követtem. Alulul kilyukasztott, nagy tejfeles pohárba, általános virágföldbe vetettem két-két szem magot, uszkve 0,5 cm mélyre. Műanyag flakon kupakját luggattam ki, azzal öntöztem felülről, míg meg nem erősödött. Utána már alulról öntöztem, folyamatosan nedvesen tartva a földet. A poharakat a lépcsőházban, ablak előtt helyeztem el, déltől naplementéig sütötte a nap. A fagyosszentek után ültettem ki a kertbe a palántákat. Olyan mély gödröt ástam neki, hogy csak kb. 10 centi látszott ki a földből, aztán, ahogy nőtt, feltöltöttem a tövét, később fel is kupacoltam, mintha egy vulkánból nőttel volna ki a paprikák, és így öntöztem őket. Mivel nincs víz a kertben, csak igen keveset tudtam adni nekik, így viszont nagyobb gyökeret növesztettek, mert a szárukon is kihajtottak azok. A nagyobb gyökér több vizet tudott felszívni.
Nos, 2012-ben két tövön két kiló termett. blogkocsma.blog.hu/2012/09/22/irgum-burger
Tavaly a módszert követve egy tő kelt ki a négyből, 6 hónap alatt 20 centi magasra nőtt, 3 paprikát hozott, amik nem értek be.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.03. 17:09:05

@Waka:
Kérek magot, megnézem mi lesz a kereszteződésből.

Próbáld a magot kisebb átlátszó, de magas fedeles műanyag dobozba vetni. A dobozba kb. 3 cm vastagon kell ültető közeg, jól lenyomkodva, arra egymáshoz viszonylag közel kell tenni a magokat, és nagyon vékonyan megszórni a tetejét földdel. Szórós flakonból kell megöntözni ( ehhez valami tisztítós falkon is jó alapos kimosás után ), bezárni a dobozt, és világos helyre tenni. Öntözni már ezután nem nagyon kell, mert nem bír kiszáradni. Naponta legalább kétszer szellőztetni kell. Amikor a mag kikelt, és két leveles, akkor lehet pikirozni. Én olyan magas dobozt használok, pl. amiben a kínai kaját is adják, ha sokat vetek akkor meg torta tartó műanyag dobozt, ebbe elfér a növényke viszonylag sokáig. A pikirozás azt jelenti, hogy az egymáshoz közel lévő növényeket pálcika segítségével kifordítjuk a talajból, és egymáshoz közel ( 1 - 1,5 cm ) sorba beültetjük. Ezt is ritkán öntözve gyakran szellőztetjük, majd amikor már több leveles és nem fér a doboztető alatt, akkor tető nélkül neveljük, de nem öntözzük agyon. Ha elég erős a gyökere, akkor tejfölös pohárba kiültetem egyesével, és világos ablakban nevelem. Ekkor már szeretik a vizet jobban, és nem is árt neki. A teljfölös kupában viszonylag sokáig jól érzi magát és megerősödik. Amikor már kellemes a nappali időjárás, az erkélyre is ki lehet tenni, ott elég védett helyen van.
A fagyosszentek előtt már ki lehet ültetni, hideg esetén papírtasakos takarással lehet védeni.

Én január végén már elkezdem vetni a magvakat, paprikát, paradicsomot, fűszernövényeket, ami pedig gyorsabban kel és nő, azt később, majd csak februárban.

Nagyon jó ültető közeg a darált kókuszrost, vagy kókuszföld, csak sajnos nem mindenütt lehet kapni.

Egyébként a paprika magnak meleg kell a megfelelő keléshez, és lehet előcsíráztatott magot is vetni.

süllőcske 2014.01.03. 18:10:47

@látjátok feleim szümtükkel:
@Waka:
Én Babette-től kaptam a habanero magot. Anyám fóliában nevelte a palántát, elég kis nyiszlett volt, csak áldogállt, nem volt valami meleg. Anyám gondolta, ebből nem is lesz semmi, de ahogy kiborította, látta, hogy teli van gyökérrel. Egész későn, május végén tette ki, nőni csak akkor kezdett, amikor a nagy melegek elindultak. De akkor aztán, jó nagy bokrok lettek, 40-50 terméssel. Igaz, nem mind ért be, dehát az várható volt. Ez a növény hosszú meleget, sok tápanyagot, sok vizet szeret. Kertünk jó, Tisza-hordalék, és jó délen van, paprikák itt jól teremnek, köztudottan.
Utóérlelés, bepirosodás is jól ment a habaneroval.Fefűzve szépen kerekedtek.
Tulipáncsili szintén.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.03. 19:39:02

@látjátok feleim szümtükkel: Küldök, hamarost úgyis esedékes lesz kiporciózni valamennyit. Ezt a három fázisú ültetést lehet, hogy kipróbálom.
@süllőcske: Igazából nekem is a kiültetést követően indult meg, a paradicsomhoz hasonlóan. Tavaly viszont valamennyi palántám ilyen nyögvenyelősen indult. Hideg volt a lépcsőházban, a vetéstől számított hatodik héten keltek ki a magok.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.03. 20:11:27

@Waka:, @vörösbor(de)minőségi:

Én meg ezt küldöm, és lehet gondolkodni melyiket kell kipróbálni, csakszoljatokidőben.:)

www.chilimag.hu/?kulonleges-es-egyeb-magok,18

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.03. 20:23:47

@látjátok feleim szümtükkel: Mi az a lescsány?
Évekig termesztettünk banánuborkát, valami isteni jó, próbáld ki!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.03. 20:29:13

@Waka:

Tetszik a választék?

Szerintem az egy fantázianév lehet. Egyébként ezért a pénzért csak nagyon kevés magot adnak, de én néhányat ki fogok próbálni. Persze még szét fogok nézni.

2014.01.03. 21:24:24

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka:

Csináljatok a palántának melegházat egyszerűen.... CD tokból. :)

s7.images.www.tvn.hu/2013/02/25/21/25/www.tvn.hu_593531eb3f2cabf362be689ba76f306f.jpg

szerintem lépcsőházban is működik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 22:16:56

@pizzaszeletvágó: A lépcsőházat elárasztja vízzel, mert nincs megoldva a lecsapódott pára elvezetése.
Árulnak az Aldiban (árultak?) keltető ládácskát. 24 kókuszkorong, átlátszó tető, könnyű nedvesen tartani. Minden esetre vettem négyet, abban majd az összes palántámat el tudom indítani.
Most azon tűnődöm, hogy nem hidegszoba ablakában, hanem pincében és neoncsövek alatt kéne palántát nevelnem. Ott mindig 20C körül van, a neonnal elég fényt tudnék adni, azután, ha már nagyobbacskák, vihetem fel a hidegszobába az ablakokba.

2014.01.03. 22:24:02

@Andrass9: aha, aztán majd egyszer jön a TEK, hogy mi minden terem abban a pincében a világ szeme elől elzárva... :)))
A neon megadja azt a spektrumot, amire szükség van? Persze, ha a marihónajjának megadja, akkor a többi palántának miért ne. Igaz. Vagy nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 22:45:15

@pizzaszeletvágó: Lehet olyan fénycsövet kapni, amit szeretnek a virágok. Már csak az a kérdés, hogy megéri-e. A paprikának meleg kell, de ezért nem fogok egy szobát fűteni.
A héten utánanézek a fénycsöveknek, alkatrészeknek, oszt majd meglátom.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.04. 09:55:54

@Waka: azért ezt a mondatodat kábé 10x elolvastam..."Nos, 2012-ben két tövön két kiló termett.."

adottságaimat tekintve csak cserepes kisérletezés a járható út az udvaron,ahol oan délig 2ig napsütheti majd.de!rigópár már évek óta ezt a helyet választotta és hamar rájöttek,hogy a vásárolt virágföld az gyakorlatilag egy önkiszolgáló étterem,kövér gilisztákkal.a növények csak zavarták őket,ezért először le és megcsipkedték majd ki is kaparták a semmirekellő zavaró zöldet-haragudni nem lehet rájuk.akkor se,ha már sosem tudom meg milyen is lett volna a 80centi magasra növő margaréta.nos a habanero érdekében szerződtetem a madárijesztő kft-alkalmazottját 0-24ben itt fog hadonászni.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.04. 10:07:03

@látjátok feleim szümtükkel: egy olyan módszert hallottam,hogy ásványvizes palack derékban elvágva(amilyen magasságura kell)-a felső része ahol a kupak van,azt ráhúzni az alsóra és igy egy páradús meleg üvegházat csinálunk a cuccnak.és nagyon türelmesek vagyunk mert a habanero az egy megfontolt növény nem kapkodja el.származását tekintve,már maga az csoda,hogy nálunk ezen az éghajlaton képes valamire is.a tavalyi év valszeg azért nem tetszhetett a habaneronak mert május előtt majdnem kánikula volt utána pedig 8fokok sokáig tengernyi esővel.nem ehhez a durva fogadjistenhez van hozzászokva őszentsége.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.04. 10:14:23

épp akartam mondani a lescsány az lestyán lesz?de látom már rendbe téve a dolog :))))
nem mellesleg méltatlanul mellőzött,nincs nagy divatja pedig majdnem mindent tud.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.04. 10:26:25

@vörösbor(de)minőségi:

Az ötlet nem tossz, csak a növény levegőzése nincs megoldva. Az üvegházakban is ez a legfontosabb, ezért is írtam, hogy a dobozba vetés esetén naponta, legalább kétszer ki kell nyitni, és rövid ideig szellőztetni. Minél nagyobb a növény, annál több friss levegő kell neki. Az is egy megoldás, ha a félbe vágott műanyag palacknak a kupakos felét ráigazítjuk egy cserépre, persze a kupalok le kell venni, hogy levegő jusson be. Ennek is van azonban olyan veszélye, hogy bepenészesedik alatta a növény.

Pinka-Panka 2014.01.04. 11:53:37

Tanácsot kérnék tőletek!

Szobanövényeket szabd ilyenkor átültetni? Úgy lelakták magukról a földet és sajnálom őket.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.04. 12:17:18

@Pinka-Panka:
Nem szoktak. Várj vele márciusig, és addig a cserép alá öntsd a vizet, amibe hetente egyszer kevés tápoldatot is célszerű tenni ( előírás szerint, de ne túl sokat, mert az is árthat ).
Majd márciusban kell átültetni, amikor indulnak a növények, és már nem lesz nagyon hideg, a hónap második felében.

Azt a növényt, amelyiknek a gyökere kinőtte és szétnyomta a cserepet, azt át lehet tenni egy nagyobb cserépbe, de a gyökerét nem szabad zaklatni közben. Az új cserép hüvelykujj széleséggel legyen nagyobb, az aljába kell tenni friss földet, jól belenyomkodni, áttenni a növényt, és körbe betölteni, így nem sérül a gyökérzete.

Topy 2014.01.04. 12:32:36

@vörösbor(de)minőségi: valószínűleg azért is mellőzött kicsit, mert a leveskockákat rendesen megtolják vele, így azonnal a "kockaleves" jut az ember eszébe (magginövény, vegetanövény néven is nevezik)

Pinka-Panka 2014.01.04. 12:42:36

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen a segítséged! Gondoltam, s azért kérdeztem meg, mert nem voltam biztos, hogy szabad-e ilyenkor. Ilyenkor érzem, mennyire nem figyeltem Anyámra, aki sok praktikával, tanáccsal látott el, de ezek szerint, nem voltam elég figyelmes.
nem elég szeretnem a növényt, érteni is kéne jobban hozzá...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.04. 12:58:43

@Topy:

Én a vegeta kiváltására nyáron a friss lestyánt szoktam levesekbe és egyéb ételekbe tenni. Nekem nagyon bejön, nem annyira agresszív, mint a zeller. Pl. a tojáslevesbe is szeretem.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.04. 13:42:23

@Topy: igen sajnos igy van-sokaknak a zacskós levesre asszociál azonnal.
leánykori neve vegeta-növény sokszor a piacon is igy árulják.na ez sem segit szegénynek.
szeintem varázsolni lehet vele-de persze az adagoló kéznek is...:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 13:59:45

@Topy: Nálunk is nőtt - szép magas növény volt évekig sok-sok levéllel, de egy pár évben már lefele nő :(
Nagyon szeretem, de tényleg csak módjával.

2014.01.04. 14:04:59

A lestyán jó, bizony. Zöldséges levesekbe használom én is. Ha elolvassátok a leveskockák összetevőit, a Maggi megnevezi a dobozon, a Knorr nem. Legalábbis amit most találtam eldugva a spájz sarkában, mert már 5-6 éve nem használok ilyen kockát. Ki is dobtam.
Van egy lestyánom, jó helyen van, a rotációs kapa nem tud befordulni abba a sarokba, ezért él túl, mindig kihajt, a töve nem fagy ki, egész nyáron elég hajtást hoz.

susztertangó 2014.01.04. 16:34:55

Bálint gazdánál olvastam, hogy ilyen időben az örökzöldeket locsolni kell, gondolom fagymentes időben. Nem nagyon volt őszi országos áztató eső, barnulhatnak a kiszáradás miatt. És (juszt is éssel kezdve), ha tavasszal új hajtásokat hoz a fenyő hálából :-)) meg lehet vámolni és néhány csésze fenyőhajtás teát csinálni...ha már gasztrokocsmaszakkörvagymiaszöszblog..

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.04. 18:51:09

Meg akartam keresni, hogy milyen módon kell fenyőhajtás teát készíteni, oszt ezt találtam, nagyon érdekes, különösen a parlagfűves írás:

biovetomag.hupont.hu/28/gyogynovenyek-2

A képgalériát különösen ajánlom.

Pinka-Panka 2014.01.04. 19:04:55

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon jó! megnéztem és el is mentettem az oldalt, mert sok hasznos tudnivalót láttam. Épp a csalánnal van dolgom, s jó volt olvasni róla.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.04. 19:41:20

@pizzaszeletvágó: Hengerben vannak a lemezeim. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Jövő héten ültetem az amarilliszt. A tőosztásos szaporítást is tavasszal érdemes elvégezni.
@Topy: A gyökere igazán finom. Szárítva, darálva használtuk hajdan, míg volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 22:01:46

@látjátok feleim szümtükkel: Néztem. Ettől a mondattól kezdve kezdtem el gyanakodni:" mert neki az a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a termőföldet a kiszáradástól!" ...
Inkább nem mondok semmit.

Topy 2014.01.04. 23:24:33

@Andrass9: "Minden zöldség és gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben! A hús, és a stressz savasít!" - ne egyél stresszt...

Topy 2014.01.05. 10:21:56

@látjátok feleim szümtükkel: hízlal? emeli a koleszterinszintet? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 11:16:31

@Topy: Csudákat - az a szívcsakrádat rontja el :)

2014.01.05. 16:56:04

Védd a fákat! Egyél hódot! :)))

"...a ciszta eltűnik a szervezetből (pl.: májból, veséből, agyból...), amit CT vizsgálatok is igazoltak."

Nekem itt lett elegem.
Öcsém! A bölcsek köve a cipőnk előtt van, csak le kellene hajolni érte. :) vagy inkább :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 18:26:15

@pizzaszeletvágó:
Ne tamáskodj már!

Volt nekem egy húgom, annak egyszer azt mondták, hogy ciszta van a veséjében, kapott valami gyógyszert is, amit természetesen nem szedett. Többet nem volt baja a cisztával meg a veséjével. Biztos, hogy még lgalább tíz évet élt ezek után, és teljesen más ok lett a végzete.

2014.01.05. 18:50:28

@látjátok feleim szümtükkel: pedig a policisztás vese és máj szindróma halálos kór, egyben öröklődő sajnos, van itt egy ember, mindhárom gyereke örökölte. Lassan öl, de biztosan.
Nincs rá gyógyszer. 10-15 évesen mutatja ki először az ultrahang, de vele született. A tíz év bőven belefér, a fickó 50 éves most. Előbb utóbb felszívódik a vese állomány, a máj. Az első tünetek jellemzően magas vérnyomásosak, mikor a vese már nem dolgozik jól. Csak azért érdemes kimutatni és az utódokat is megnézni, mert egészségesebb életmóddal javul a túlélés. A nagyapjuk vese transzplantáció után vesztette életét 50 egynehány évesen.

Tamáskodom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.05. 19:38:46

@pizzaszeletvágó:

Ezek szerint nem minden egyforma azért, mert azonos a neve.

2014.01.05. 20:41:25

@látjátok feleim szümtükkel: "...mert azonos a neve."
...és pont ezért nem szeretem azt a szöveget ott, amit beidéztem az előbb, összehordanak ott mindent teljesen indoklás és bizonyíték nélkül, az írónak fogalma nincs az allergiáról, a pollen szóró növényekről, a rákról, de szórja az igét, mint parlagfű a pollent.
mindegy, hagyjuk is

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.06. 17:12:53

@Waka:
Én már becserepeztem azt a néhány virágzó méretű hagymát, ami van ( nem tudom miért, évek alatt valahová eltüntek a nagyok), de nem öntözöm, mert nem indultak meg. Egy hagymám decemberben elvirágzott, gyümölcsfákat vásároltam és kaptam a cégtől ajándékba eg hatalmasat. Fehér, és a virág széle piros, egy bimbó még most nő rajta. Valami jó földbe kéne tavasszal kiültetni őket, mert tavaly cserépben voltak, és csak a levelük nőtt, a hagyma nem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.06. 17:59:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem mindegyik szimpla piros. A kiültetést 2010-ben abbahagytam, a csapadékos időben elszaporodott meztelencsigák tövig rágták mindet. Azóta csak cserép, nagy, levele karózva, az első fagyokig az erkélyen vannak, tápoldat és bőséges öntözés. A nagyok két szál virágot hoznak, mindegyiken négy virág. Virág. :D
süti beállítások módosítása