Az úgy volt, hogy palántát akartam venni a kispiacon, de nem volt. Ott volt viszont a fóti hentes füstölt áruja, amelyek között egy aranyos kis csülök csücsült. Decemberben már posztoltam a sokadik bablevest, de ez a csülök akkor is hazajön velem, nincs vita!
Már több éve veszünk tőlük sonkát, csülköt, tepertőt, de még soha nem csalódtunk! Rendesen pácolt, aromás, és hagyományosan füstölik a húsokat.
Reggelire utána megettem a spárgakrémleves felét, amit a feleségem főzött nekem. A csülök viszont nem hagyott nyugodni. Hmmm - feleségem csak éjjelre ér haza, az indukciós rezsóm is visszatért a fiaméktól ... estére meg is tudnám főzni, és maradt neki kicsi a spárgalevesből is.
No akkor tényleg nekilátok! A hozzávalók a klasszikusak:
- 1 kisebb csülök
- 20 dkg tarkabab
- 1 nagy fej vereshagyma
- 3 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- darabka zeller és karaláb
- pár szál szárított zellerlevél
- 2+1 girizd fokhagyma
- babér, borókabogyó, feketebors, szegfübors
- 1 ek zsír
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
A babot azonnyomban leöblítettem és felöntöttem langyos vízzel - van hat-nyolc órája, hogy megszívja magát. A hagymát, fűszereket és két girizd fokhagymát előkészítettem a csülök főzéséhez. Csülköt lemostam (perzselni nem is kellett), és 3 liter vízzel meg a fűszereivel feltettem az indukciósra főni - természetesen a teraszon. Tíz perc alatt felforrt, akkor levettem a rezsót a minimumra, lefedtem és beállítottam 3 őrára (ez a max, amit elérhetek ezen a rezsón).
Ekkor lett egy kis időm, csak 3 óránként kellett vizet cserélni a babon és újrahúzni az indukcióst. Végül hét órát főtt a csülök és ázott a bab. Ennyi elég neki! Leszűrtem a levét, kivettem a húst, megetettem a kutyát a csontjával. A bőrke ment vissza a lébe a babbal együtt, nomeg a sárgarépán kívül az összes többi zöldséggel.
Ezt hagytam egy bő órát még főni. Ezalatt elkészítettem a rántást. A megpirított lisztbe ment a Farkas András féle pirospaprika, majd egy girizd fokhagymát is belereszeltem. Hogy ne égjen meg, kicsit lehűtöttem, majd felengedtem hideg vízzel. Ellesz az addig, míg megfő a bab.
Amikor letelt az óra, beletettem a feldarabolt sárgarépát és a rántást is. Ezt 20 perc alatt készrefőztem.
Azon frissiben belaktam belőle, de nem lett olyan finom, mint a feleségem által főzött leves. Csipetke se volt benne :(
Reggel a feleségem készített hozzá csipetkét, meg hozzáadott még egy girizd fokhagymát. Így már majdnem olyan jó lett, mint amit húsvét után készített!
Valószínű a bab volt más: az ő levese gyöngybabból készült. A maradék hús, meg fél liter füstöltlé megy a csodahüttőt gazdagítani.
Minden esetre ma is megettem már két tányérral belőle, a bőrke is fogytán van ...