Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából
Egy idős rokonom mutatta nekem először a krumplifúrót, és persze a fúrott töltött krumpli receptjét, jó 35 évvel ezelőtt. Persze akkor még egyikünk se volt "idős", de az öreg pár hete nincs már köztünk.
Néhány napja akadt a kezembe, a tőle kapott krumplifúró, a fiókban való turkálás során.
Lehet ilyet kapni, Waka is írt egy ilyen készletről pár éve, a videó megosztón is jelen van egy újabb fajta.
Viszont az enyém nem megvásárolható darab. A háború utántól, a rendszerváltás körüli kényszer nyugdíjazásokig, az öreg több mint negyven évig dolgozott egy nagy gyár lakatos üzemében. Ott kezdték a munkatársakkal 'gyártani' ezt a krumplifúrót, szigorúan saját célra. Nem lehet tudni, hogy ők találták ki, vagy csak másoltak egy meglévő darabot, de lényeg, hogy az enyém onnan származik, és ha már kezembe akadt, elkészítettem a fúrott krumplit az öreg emlékére.
Először is, a blogkocsmában "kötelező" csoportkép a hozzávalókról. :)
Láthatóan laktózmentes lesz. A gluténmentesség csak feltételesen igaz.
Bevált laktózmentes alapanyagok: tejföl és vaj a Lidl-ből, parmezánszerű keménysajt a Tesco-ból. A só, egy laktózmentes jégkrém dobozában látható, ezen már meg sem lepődünk. :)
Néhány nehezen felismerhető dolog a képen: hátul a zacskóban fagyasztott petrezselyem levél van, a kis üveg tégelyben pedig szárított zöldség keverék, amolyan só és tartósítómentes 'vegeta'. Nem én készítem, vásárolom. Ez itt a kurkumás változat, ez adja a színét. A csirkemell se bolti, pár utcával odébb nőtt ilyen nagyra, háziasan. Kell még főtt és nyers tojás, paradicsom, füstölt szalonna.
Az eredeti recept darált sertéshúst, szalonnát, főtt és nyers tojást, petrezselymet, sót és borsot tartalmaz. Ez most egy picit más lesz. Nem mellékesen azért, mert nem volt itthon darálni való sertéshús.
Lássuk a krumplifúrót. Beszúr, átteker, áthúz, krumplicsiga kicsavar. Dekoratív étel készíthető külön a csigákból is.
Összeállítottam a tölteléket. A húst nem daráltam, hanem apróra vágtam, jobb ízt és állagot remélve így, a száraz csirkemelltől. A szalonnát a töltelékben a feleségem nem viseli el, ezért nagyjából 2 dkg vajjal pótoltam a zsiradékot. A többi látszik a képeken. Ha túl laza lenne a töltelék, ami sajnos ezekkel a laktózmentes alapanyagokkal előfordul, tehetünk bele egy kanál laktózmentes zsemlemorzsát. (a Lipóti morzsa ilyen)
Megtöltöttem a krumplikat, elrendeztem a maradék tölteléket. Egyik felére néhány szelet füstölt szalonnát terítettem a magam kedvéért, másik felére majd a keménysajt jön. Letakartam alufóliával, betettem 150 fokra előmelegített sütőbe. A tepsit persze vékonyan zsíroztam előtte és biztonság kedvéért fél deci vizet is öntöttem az anyag alá, de nem szabad nagyon vizezni.
Nagyjából egy órára van szüksége. Utolsó húsz percre levettem az alufóliát és ráreszeltem a sajtot. Arra kell csak figyelni, hogy az étel ne legyen vizes, "főtt ízű", de ne is száradjon ki túlságosan a sütés végére. Ha van valahol egy kis maradék pecsenyeszaft, akár lassanként rá is locsolhatjuk sütés közben. Most nem volt. Így is jó. Ha úri kedvünkben nyár végén, kertben érett paradicsom karikákkal beborítjuk, vagy ehelyett még néhány kanál tejfölt kenünk a tetejére, akkor sem rontjuk el.
Tálaláshoz ajánlok uborka vagy cékla salátát, valami egyszerű, enyhe ízesítéssel. Most hagyományos vizes ubisali volt.
Lehet találni ilyen módon fúrott krumplival néhány receptet a neten. Azok szinte mindegyike kolbász töltelékkel készül, fokhagymás, paprikás, netán még hagymás is. Én kipróbáltam úgy is, de soha többé. Nekem az a véleményem, hogy aki már összeállít egy kolbász tölteléket, az ne krumpliba töltse, hanem bélbe, süsse meg és egye mustárral. :)
Persze tudom én, nincs vita, a tölteléknek csak a fantázia hiánya szab határt. Miért ne lehetne ez például halas töltelékkel? Vagy miért ne vehetne részt ez a lyukas krumpli egy sült hús vagy főtt sonka maradékmentő akcióban? Nyilván akkor előfőzve és más fűszerezéssel. Vagy ahogy szeretnétek. :)