Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fúrott krumpli

2017.05.13. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

Egy idős rokonom mutatta nekem először a krumplifúrót, és persze a fúrott töltött krumpli receptjét, jó 35 évvel ezelőtt. Persze akkor még egyikünk se volt "idős", de az öreg pár hete nincs már köztünk.

Néhány napja akadt a kezembe, a tőle kapott krumplifúró, a fiókban való turkálás során.

Lehet ilyet kapni, Waka is írt egy ilyen készletről pár éve, a videó megosztón is jelen van egy újabb fajta.

Viszont az enyém nem megvásárolható darab. A háború utántól, a rendszerváltás körüli kényszer nyugdíjazásokig, az öreg több mint negyven évig dolgozott egy nagy gyár lakatos üzemében. Ott kezdték a munkatársakkal 'gyártani' ezt a krumplifúrót, szigorúan saját célra. Nem lehet tudni, hogy ők találták ki, vagy csak másoltak egy meglévő darabot, de lényeg, hogy az enyém onnan származik, és ha már kezembe akadt, elkészítettem a fúrott krumplit az öreg emlékére.

11.jpg

Először is, a blogkocsmában "kötelező" csoportkép a hozzávalókról. :)

12.jpg

Láthatóan laktózmentes lesz. A gluténmentesség csak feltételesen igaz.

Bevált laktózmentes alapanyagok: tejföl és vaj a Lidl-ből, parmezánszerű keménysajt a Tesco-ból. A só, egy laktózmentes jégkrém dobozában látható, ezen már meg sem lepődünk. :)

Néhány nehezen felismerhető dolog a képen: hátul a zacskóban fagyasztott petrezselyem levél van, a kis üveg tégelyben pedig szárított zöldség keverék, amolyan só és tartósítómentes 'vegeta'. Nem én készítem, vásárolom. Ez itt a kurkumás változat, ez adja a színét. A csirkemell se bolti, pár utcával odébb nőtt ilyen nagyra, háziasan. Kell még főtt és nyers tojás, paradicsom, füstölt szalonna.

Az eredeti recept darált sertéshúst, szalonnát, főtt és nyers tojást, petrezselymet, sót és borsot tartalmaz. Ez most egy picit más lesz. Nem mellékesen azért, mert nem volt itthon darálni való sertéshús.

Lássuk a krumplifúrót. Beszúr, átteker, áthúz, krumplicsiga kicsavar. Dekoratív étel készíthető külön a csigákból is.

13.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg

Összeállítottam a tölteléket. A húst nem daráltam, hanem apróra vágtam, jobb ízt és állagot remélve így, a száraz csirkemelltől. A szalonnát a töltelékben a feleségem nem viseli el, ezért nagyjából 2 dkg vajjal pótoltam a zsiradékot. A többi látszik a képeken. Ha túl laza lenne a töltelék, ami sajnos ezekkel a laktózmentes alapanyagokkal előfordul, tehetünk bele egy kanál laktózmentes zsemlemorzsát. (a Lipóti morzsa ilyen)

19.jpg 20.jpg

Megtöltöttem a krumplikat, elrendeztem a maradék tölteléket. Egyik felére néhány szelet füstölt szalonnát terítettem a magam kedvéért, másik felére majd a keménysajt jön. Letakartam alufóliával, betettem 150 fokra előmelegített sütőbe. A tepsit persze vékonyan zsíroztam előtte és biztonság kedvéért fél deci vizet is öntöttem az anyag alá, de nem szabad nagyon vizezni.

21.jpg 22.jpg

Nagyjából egy órára van szüksége. Utolsó húsz percre levettem az alufóliát és ráreszeltem a sajtot. Arra kell csak figyelni, hogy az étel ne legyen vizes, "főtt ízű", de ne is száradjon ki túlságosan a sütés végére. Ha van valahol egy kis maradék pecsenyeszaft, akár lassanként rá is locsolhatjuk sütés közben. Most nem volt. Így is jó. Ha úri kedvünkben nyár végén, kertben érett paradicsom karikákkal beborítjuk, vagy ehelyett még néhány kanál tejfölt kenünk a tetejére, akkor sem rontjuk el.

23.jpg

Tálaláshoz ajánlok uborka vagy cékla salátát, valami egyszerű, enyhe ízesítéssel. Most hagyományos vizes ubisali volt.

Lehet találni ilyen módon fúrott krumplival néhány receptet a neten. Azok szinte mindegyike kolbász töltelékkel készül, fokhagymás, paprikás, netán még hagymás is. Én kipróbáltam úgy is, de soha többé. Nekem az a véleményem, hogy aki már összeállít egy kolbász tölteléket, az ne krumpliba töltse, hanem bélbe, süsse meg és egye mustárral. :)

Persze tudom én, nincs vita, a tölteléknek csak a fantázia hiánya szab határt. Miért ne lehetne ez például halas töltelékkel? Vagy miért ne vehetne részt ez a lyukas krumpli egy sült hús vagy főtt sonka maradékmentő akcióban? Nyilván akkor előfőzve és más fűszerezéssel. Vagy ahogy szeretnétek. :)

158 komment

Címkék: tojás krumpli paradicsom sajt tejföl bors csirkemell vaj szalonna petrezselyem főtt tojás biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7812496005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.14. 21:51:03

@Attilajukkaja:

Ha nem látnánk szívesen, akkor a kutya sem szólt volna hozzád, és az már sértés is lett volna. Ez itt egy kocsma.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.14. 21:53:21

@Attilajukkaja:

Ja, ajánlom, hogy csak olyan petrezselyem zöldjét fagyaszd, ami rajta van a györkéren, de ne tavaszi zsenge legyen ( fóliás ), mert annak a zöldje még nem elég aromás. Szabadföldi zöldségről szedd a zöldet.

2017.05.14. 21:56:15

@Fenchurch68: pont ez a nagyszerű, irígylem a tapasztalataidat, mert nekünk húsevőknek sokkal könnyebb, mert ha van időnk-kedvünk pepecselni valami zőccséggel, akkor megtesszük, hús mellé, de ha nem, megvagyunk lustán úgy is. Nekem az utóbbi időben több időm van erre, próbálok is pár dolgot, de nagyon az elején érzem magam én is. Főleg, hogy laktózmentesen kell főznöm. Akkor alapból marad a hús, a tojás, meg a hús, meg némi zöldség, meg a hús, de tejféle nélkül. (vaj, tejszín, tejföl, tej, friss sajtok nélkül) Alig pár éve, hogy megbízható laktózmentes termékek jelentek meg, amivel újra főzhetem az évtizede elhanyagolt dolgokat, de ezek sem teljes értékűek még. Mert az iszonyat kínlódás, mikor két emberre kell főzni, de a készítés egy adott pillanatában ketté kell venni azt a kis ételt és úgy befejezni.

2017.05.14. 21:58:10

@látjátok feleim szümtükkel: ne vedd fel a kesztyűt, szerintem. :(

Attilajukkaja 2017.05.14. 21:58:20

@Waka: @pizzaszeletvágó:
"azon csodálkozom a legjobban, hogy képtelen megérteni Waka is, hogy engem bántottak, furcsa hangnemben, nyilvánvalóan szándékosan, provokáció volt az egész, már látom, szándékos ráadásul, van is rá magyarázatom"
:o)))
Erre mit tudok mondani?
Bevallom, hogy a Soros bérelt fel arra, hogy a kínaiak által tömeggyártott kóser pizzát propagáljam, ahol csak tudom, és a jutalékot neki személyesen utaljam át Brüsszelen keresztül. :o)
Más magyarázat nyilván nem létezik arra, hogy nem szeretem a fagyasztott petrezselymet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.14. 21:58:38

@Attilajukkaja: Nagyon is szívesen látunk.
Maradj, és mondd el nekünk, te mit hogyan készítesz. Mást mi sem tudunk - csak mesélni :)
Egy biztos, itt senki sem képes úgy lecsót főzni, mint hagyma kollégánk tudott (bár egyikünk se kóstolta), mégse szidtuk egymást :( Ha ő úgy érzi, akkor legyen meg az ő öröme - attól én még nem fogok kaliforniaiból lecsót főzni ...
Ugyanez van petrezselyem szinten. Én például nem fagyasztom le, de sózva vagy szárítva bizony egy keveset bespájzolok - a szűkösebb időkre. Ugyanakkor a kaprot minden gondolkodás nélkül fagyasztom, és úgy használom, mint a frisset. (A kapor megterem a kertemben, a petrezselyem meg nem - a szösz érti ezt.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.14. 22:01:20

@Andrass9: Ja, és tapasztalatunk szerint a szárított zellerlevél aromásabb, mint a friss. Még két év múltán is!

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:01:37

@látjátok feleim szümtükkel:
"csak olyan petrezselyem zöldjét fagyaszd, ami rajta van a györkéren, de ne tavaszi zsenge legyen ( fóliás ), mert annak a zöldje még nem elég aromás."
Nyilván nem vagy tisztában a friss és fagyasztott petrezselyem zöldjének az aromájával, különben nem jópofiznál ilyesmivel.

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:15:51

@Attilajukkaja:
"Nagyon is szívesen látunk."
Köszönöm, és nagyon örülök, hogy jobban vagy!

"mégse szidtuk egymást :("
Milyen szerencse, hogy én sem tettem ilyet SOHA.
A mostani bűnőm, hogy azt mertem írni, a fagyasztott petrezselyemnek semmi íze. Innen avanzsáltam lassan árulóvá. :o)))

"Én például nem fagyasztom le, de sózva vagy szárítva bizony egy keveset bespájzolok - a szűkösebb időkre. Ugyanakkor a kaprot minden gondolkodás nélkül fagyasztom, és úgy használom, mint a frisset."
A sózást még nem próbáltam, de a fagyasztás és a szárítás nekem nem jött be. Ezért inkább olajban teszem el a petrezselymet, a bazsalikomot és a kaprot is. Tudod, jégkockatartóban.
Ezért mondtam, amit mondtam. Amúgy meg kész vagyok elfogadni bármilyen új javaslatot, ... ahogy ezt fentebb is megfogalmaztam.

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:27:07

@Andrass9:
"a szárított zellerlevél aromásabb, mint a friss."
Valahol már említettem, hogy valóban vannak olyan alapanyagok, amelyek a szárítás folyamán szinte átlényegülnek.
Ilyen a vargánya és a kínai illatos gomba, a szilva és a szőlő, vagy az érlelt sonka és a medúza.
A fűszernövények között is sok az olyan, amely szárításkor is megtartja az aromáját. De a petrezselyem sajnos nem tartozik ezek közé. Persze ez csak az én véleményem.

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:28:06

@Andrass9:
Nagyon is szívesen látunk."
Köszönöm, és nagyon örülök, hogy jobban vagy!

"mégse szidtuk egymást :("
Milyen szerencse, hogy én sem tettem ilyet SOHA.
A mostani bűnőm, hogy azt mertem írni, a fagyasztott petrezselyemnek semmi íze. Innen avanzsáltam lassan árulóvá. :o)))

"Én például nem fagyasztom le, de sózva vagy szárítva bizony egy keveset bespájzolok - a szűkösebb időkre. Ugyanakkor a kaprot minden gondolkodás nélkül fagyasztom, és úgy használom, mint a frisset."
A sózást még nem próbáltam, de a fagyasztás és a szárítás nekem nem jött be. Ezért inkább olajban teszem el a petrezselymet, a bazsalikomot és a kaprot is. Tudod, jégkockatartóban.
Ezért mondtam, amit mondtam. Amúgy meg kész vagyok elfogadni bármilyen új javaslatot, ... ahogy ezt fentebb is megfogalmaztam.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.14. 22:30:00

@Attilajukkaja: "Nyilván nem vagy tisztában a friss és fagyasztott petrezselyem zöldjének az aromájával, különben nem jópofiznál ilyesmivel."

Persze, te vagy a helikoffer, mindenki més hüje, mert jópofizni mer. Láttál te már egyáltalán friss petrezselyemzöldet? Vagy csak már sokat ittál és ezért kekeckecc?

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:37:59

@látjátok feleim szümtükkel:
"Persze, te vagy a helikoffer, mindenki més hüje, mert jópofizni mer. Láttál te már egyáltalán friss petrezselyemzöldet? Vagy csak már sokat ittál és ezért kekeckecc?"
Azt hiszem, valaki tényleg sokat ivott má.r :o)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.14. 22:46:45

Ha a paszternák GYÖKERÉT adták el petrezselyem helyett, azt el tudom képzelni, de a levelét?
www.szepzold.hu/files/Image/Sulyok%20J%C3%B3zsefn%C3%A9/A%20hidegt%C5%B1r%C5%91%20pasztn%C3%A1k/744px-PastinakePflanzejung_resize.jpg
@pizzaszeletvágó: @Attilajukkaja: Amúgy meg mindketten beírást kaptok az ellenőrzőtökbe. Holnap szeretném aláírva látni.

2017.05.14. 22:58:33

@Waka: a levelét otthon is le lehet szedni.... vagy már szerinted is én vagyok, aki hazudok?

tudod, mit? engem már nem érdekel, ha nem látod, hogy hazudik velem kapcsolatban, olyat állít, aminek az ellenkezőjét mondtam többször megismételve, viccesen és komolyan bocsánatot kérve, utána meg eljátsza, hogy "én nem haragszom" ugyanakkor "de azt akarta, hogy elmenjek innen" undorító, aki átlát rajta azt ekézi, nektek meg dörgölődzik, ha ez kell, élvezzétek

ha téged nem zavar, hogy milyen szavakat használ a blogotokkal kapcsolatban, és az itt kommentelő társasággal kapcsolatban, ami megint csak nem igaz, akkor én nem szólok már semmit

gondolom eléri a célját jukka, ha eltűnünk innen páran és bebizonyítja, hogy ez egy belterjes, kirekesztő blog
szerintem nem kellene benyalni, de most szóltam utoljára
hiába hinti itt a Soros dumát, én sejtem miről van szó, sajnálom

Attilajukkaja 2017.05.14. 22:58:36

@Waka:
"Holnap szeretném aláírva látni."
Én el fogom sunnyogni. Nem először.
De most nagyon felizgattad a fantáziámat, mert még sosem láttam a paszternák zöldjét. Ebből talán egy jó zöldlevest is lehetne főzni. Tudod, olyat amibe mindenféle zöld mehet:
www.mindmegette.hu/zold-leves.recept/

deputy sheriff 2017.05.14. 23:07:22

Mit gondoltok, borsos tokany feherbor nelkul milyen?
Apam (hagyma) anno isteni tokanyt csinalt, tegnap eszembe jutott, hogy csinalni kellene, de North Carolinaban ugye delig nem adtak alkoholt, en meg mar visszanem megyek erte.

Sirloin is chuck mix lesz, sok bors es paprika, feher rizs, isteni lesz.

Attilajukkaja 2017.05.14. 23:10:39

@deputy sheriff:
Japán mirin van-e otthon? Mert az tök jó a tokányhoz! :o)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.14. 23:12:19

@pizzaszeletvágó:

Mondtam, hogy most van á időm, és így nem kell unatkozni. Te meg inkább permetezz, több hasznot hoz, mint jukka zőccsége.

Pasztermáknak felénk nem használják a zöldjét, mert az nem petrezselyemzöld.

2017.05.14. 23:15:36

@deputy sheriff: mi már itt az emésztőnedveinkkel együtt alváshoz készülődünk, de annyit tudok mondani, szigorúan a magam nevében, hogy megettük mi sokszor a tokányt fehérbor nélkül is. De ha hagyma úgy szerette, visszamennék azért a borért. Nagyon messze van a borforrás? :)

2017.05.14. 23:21:02

@deputy sheriff: mindenképp jót tesz neki valami enyhén savas dolog, nekem fehérboron kívül nincs más ötletem

deputy sheriff 2017.05.14. 23:46:09

@pizzaszeletvágó: Nem veszes, 10 perc kocsival, csak mar en is rohadt ehes vagyok es mar fokhagyma/hagyma felszeletelve, hus felvagva, hat nem tudom, lehet megkockaztatom alkoholmentesen.
Igy kib@szni velem, ezekkel a hulye alkohol torvenyekkel.
Apamnak ezzel sohase lett volna gondja, o mindig felkeszult a "konzervativ vasarnapokra" mar pentek este :))

deputy sheriff 2017.05.14. 23:46:35

@Attilajukkaja: Nem tudom mi az, ugyhogy tuti nincsen :)

Ez vagyok 2017.05.15. 06:48:31

@látjátok feleim szümtükkel: Hú, gyerekek! Nem hittem volna, hogy ilyen párbajvagdalkozás jön a "Ne máá" beírásom után :) Mi van veletek? Orvos látott máá titeket? :)

Ez vagyok 2017.05.15. 06:53:53

@deputy sheriff: Szia! Jó, hogy itt vagy! :)
Én most a receptműhely oldalon elolvastam pár "eredeti" borsos tokány receptet, egyikbe sem írt fehér bort. A savasságot a friss paradicsom adja ezekben.

Ez vagyok 2017.05.15. 06:59:19

@pizzaszeletvágó: Én egész életemben tej, tejkészítmény, tejtermék nélkül főzök. (Rájuk sem bírok nézni, nemhogy megenni.) Ráadásul a fiúk sem kérnek beletenni még olyanokba sem, melyekbe ezek valók azért, mert anélkül is "nagyon finomak" szerintük.

Fenchurch68 2017.05.15. 08:34:43

@deputy sheriff: De jó, hogy itt vagy!
Nekünk is hiányzik apád.

(Én a tokányba inkább egy nagyon pici mustárt tennék, ha már hiányzik egy kis savasság, nem autókáznék ezért sok kilométert.)

Dikusz 2017.05.15. 09:40:48

@deputy sheriff: tényleg gyere errefelé gyakrabban:))

Én meg azt nem tudtam, mi a "Sirloin is chuck mix", ezért kigugliztam. Megvilágosodtam, pláne olvasás közben: mirin - sárga színű, édes folyadék. Rögtön eszembe (már amennyi van) jutott az ammónia leírása diáknyelven - színtelen,szagtalan, sárga színű, büdös gáz (viccvót).

Dikusz 2017.05.15. 09:48:38

@Ez vagyok: olyat borsostokány receptet keress nekem légyszíves, amiben nincs bors:)
A tej nem kedvelése miből ered? Sajtot sem eszel, vagy csak a folyékony állapotát nem szereted?
Nekem semmi bajom vele, de a meleg, cukros tejjel lehetne kikergetni a világból, a fölével meg pláne. Annak a gondolatától is kiráz a hideg.

Akkor madártejet nemigen készítesz otthon ugye? Arra nem mondanák a fiúk, hogy tej nélkül is finom:))))

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 09:51:45

@deputy sheriff: "Mit gondoltok, borsos tokany feherbor nelkul milyen?"

Gyere gyakrabban, és többet nem fogsz ilyen kérdéseket feltenni. Helyette kipróbálod, mert a húst elrontani nem lehet, csak megégetni.Apád bátor volt, és nem hagyta magát befolyásolni, mert ami neki jó volt, azon nem változtatott. Pedig mondtuk neki az ötleteket, de nem hagyta magát. Te sem hagyd, főzz bátran!
Beszámoló lesz a tokányról?

Egyébként a Wiki jó barát, még akkor is, ha nem szószerint követjük. hu.wikipedia.org/wiki/Tok%C3%A1ny

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 09:55:11

@Dikusz:

A tej nem kedvelése genetiai eredetű, nincs tejbontásra szakosodott gén. Nemrégen Öcsit, a jégembert boncolták, és abban hallottam, hogy kb. 5 000 évvel ezelőtt alakult ki ez a gén, amikor az emberek kezdtek földművesekké válni, és a háziasított tehén teje napi éllemmé vált. Nincs mindenkinek ilyen génje, és annak van tejcukor és tejfehére bontási gondja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.15. 10:03:28

@deputy sheriff: Ezt utáltam Massachusetts-ben is, ezért felköltöztem a "Live free or die" államba. Ott mindig nyitva a liquor store :)
Gondolom, már késő, de nyugodtan főzd azt meg bor nélkül! Paprikát csak módjával tennék bele, lényeg a bors. Sirloin és chuck jó keverék, az utóbbitól lesz igazán szaftos.

Topy 2017.05.15. 10:12:18

@Dikusz: tegyél helyette csombort (borsikafüvet) a tokányba!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.15. 10:31:44

@Topy: Odakinn savory-nek hívják, ami vicces, mert a szónak egy másik jelentése izletes :)

Attilajukkaja 2017.05.15. 10:43:32

@látjátok feleim szümtükkel:
"A tej nem kedvelése genetiai eredetű, nincs tejbontásra szakosodott gén."
Ez nem egészen van így. Aki nem bírja a tejtermékeket, azok nagy része laktóz (tejcukor) érzékeny. Nagyon kis része pedig a kazeinre (tejfehérje) allergiás. A tejcukrot a laktáz enzim bontja, amelynek génje ott van minden ember és emlős génállományában, különben nem tudnánk megemészteni az anyatejet. Egy bizonyos kor után az enzim szintézise visszafejlődik, mert már nincs rá szükség. Ezért sem jó ötlet felnőtt kutyáknak és cicáknak tejet adni, mert szeretik, de hasmenést okoz az legtöbb állatnak. Az emberek, ahogyan te is írtad, viszont rászoktak a tejivásra és a legtöbbünknek adaptálódott a szervezete, vagyis továbbra is termeli a laktázt. De ez nem mindenkinél van így. Főleg a távol-keletieknél fejlődik vissza, egyes vidékeken nem is esznek tejterméket. Szerencsére ma már vannak laktázt tartalmazó tabletták, mint a JutaVit vagy a MillandJoy. A tejtermékkel együtt kell bevenni és máris meg van oldva a gond. A tejallergiára sajnos nincs ilyen megoldás.

Dikusz 2017.05.15. 10:55:55

@látjátok feleim szümtükkel: köszi az infót.
Ezek szerint Ötzitől örökölte az emberiség a tejallergiát?
Nála legfeljebb fagyi formájában találhattak tejet.
(viccvót)

Dikusz 2017.05.15. 11:02:07

@Topy: szégyenkezve vallom be, hogy azt sem szeretem. Nincs bajom a borssal, használom is, csak nem túlzottan.

Topy 2017.05.15. 11:20:45

@Dikusz: akkor marad a boros tokány! :D

Attilajukkaja 2017.05.15. 11:24:24

@Dikusz:
Neked tejallergiád van vagy csak laktóz érzékeny vagy?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 11:33:51

@Dikusz:

A filmben azt mondták azon a vidéken, ahol Öcsit megtalálták, sokkal nagyobb arányban van az embereknek tejbontó génje, mint más vidékeken. Ezt összefüggésbe hozták azzal, hogy nem minden népcsoportnak volt jelen a tej a mindennapi étkezésben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 11:38:29

@Attilajukkaja:

Ez annyira így van, hogy akadnak emberek, akik nem képesek a nagy molekulájú tejfehérjét megemészteni. Ezeknek célszerű a tejbe kevés citromlevet cseppenteni, ami bontja ezeket a fehérjéket, pelyhesíti, és így könnyebben emészthetők. Ne okoskodj rajta, mert ezt orvostól kaptam tanácsként, és igaza volt.

Attilajukkaja 2017.05.15. 12:01:35

@látjátok feleim szümtükkel:
Neked okoskodás az, ha valaki leírja a tényeket? Az orvosnak is azt mondtad, hogy ne okoskodjon?
A citromlé és a savanyúságok minden emésztéshez hozzájárulnak, hiszen a gyomorban is erősen savas a közeg. Elősegíti a kazein micellák szétesését. Az orvos tanácsa jó volt, viszont se a tejallergián, se a laktóz érzékenységen sajnos nem segít.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 12:09:42

@Attilajukkaja:

Neked erős szövegértési gondod van, fordulj tanítónénidhez!

Attilajukkaja 2017.05.15. 12:24:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Megpróbáltam eloszlatni egy félreértésedet a tejintoleranciával és a génekkel kapcsolatban. Látom, nem nagyon vagy vevő a tudományos tényekre. Ráadásul @Dikusz-nak is átadod a téves infókat.
Sajnálom, és szívesen!

Fenchurch68 2017.05.15. 12:43:34

Nem tudom, ki vette el kitől először a kislapátot a homokozóban, de azért ne keverjük már a laktózt a tejfehérjével, meg az intoleranciát az allergiával. Szerintem.
(És sajnos erre nincs más módszer, mint az emberkísérlet önmagunkon.)

Attilajukkaja 2017.05.15. 12:48:39

@Fenchurch68:
Igazad van! Ezért is kérdeztem Dikusztól, hogy neki tejallérgiája van vagy laktóz érzékeny-e. A kettő nagyon másra vezethető vissza és más is a kezelése.

Ez vagyok 2017.05.15. 14:30:29

@Dikusz: Semmiféle tejet vagy abból készült élelmiszert nem eszem. Itthon sem igazán tűröm meg. Esetleg egy-két sajtdarabot és a tartóstejet, amit a fiúk a kávéba tesznek. Még mosogatásuk közben is forog a gyomrom. Vagy, ha étteremben közeledik a felszolgáló a kajámmal, már messziről érzem, hogy van benne. Például, ha a sima rizsköretet vajjal készítik, azt is. Lehet csak egy bebeszélés, de elég jól sikerül. Ha fogyasztok bármit, ülök a wc-n és előttem a lavór és fohászkodok, hogy hamar haljak már meg.
A fiúk étteremben szoktak rendelni ha hiányérzetük van, de nem egy fő cél és probléma ez náluk. Elfogadják, hogy ez van, különösen azért sem esik nehezükre, mert "jól főzök".

Attilajukkaja 2017.05.15. 14:46:41

@Ez vagyok:
Valószínűleg nem bírod a laktózt, a tejcukrot. Próbálj ki egy laktóz tablettát egy nagyon kis darab sajttal, és figyeld meg a reakciódat. Ha akkor is rosszul vagy, akkor nem az a baj.

Ez vagyok 2017.05.15. 15:04:56

@Attilajukkaja: Elvileg különösen a félkemény és kemény sajtokban nincs laktóz, mert a sajtkészítés során lebomlik.
Én simán és mégis ezektől a sajtoktól is undorodom.
Ha bekerül a számba véletlenül tejtartalmú valami egyből előjön egy nagyon rossz íz ami mintha nem is az élelmiszertől, hanem tőlem származna, mint egy riasztás, légy résen. Innen tudom, hogy ki kell köpni :) Ezt nem tudom másképp megfogalmazni.

Attilajukkaja 2017.05.15. 15:17:01

@Ez vagyok:
Az érett sajtokban valóban nincs vagy csak kevés a cukor. Úgy gondoltam, hogy olyannal próbálkozzál, amitől annak idején már rosszul lettél. És direkt nem a tejet javasoltam, nehogy túl erős legyen a reakció. De próbálkozhatsz bármivel. Persze ha undorodsz tőle, azon nem fog semmilyen tabletta sem segíteni. :o(
Csak gondoltam, kíváncsi lehetsz rá, hogy pontosan mi a gondod a tejtermékekkel.

Ez vagyok 2017.05.15. 15:33:24

@Attilajukkaja: Az a gondom, hogy majd meghalok, ha eszem bármit is. Bármelyiktől rosszul vagyok. Ezt jól tudom. Egyáltalán nem akarok ilyesmiket fogyasztani.
Elfogadom és például Ázsiában nagyon jól elvagyok, mert ott nem fenyeget az a veszély, hogy a kajába a kreatív szakácsok becsempésznek ezt-azt :)
Itthon is jól elvagyok, mert én sem teszek.
Étteremben pedig kikérdezem a felszolgálót és megkérem, hogy ne legyen benne. Ha mégis visszaküldöm és kérek mást.
Ez a most divatba jött olajos-vajas készítésmód jobban leszűkíti a kört, mert a vaj sem jöhet szóba. Ez van, ez vagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.15. 16:22:38

@Attilajukkaja: A sajtos teszted nem igazán releváns:
"A következő sajtokban 100g-onként kevesebb, mint 0,1 g laktóz van:
Parmezán, Apenzeller, Brie, Camember, Eidami, Ementáli, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Roquefort, Provolone, Romadur, Tilsiter"

Dikusz 2017.05.15. 17:06:32

@látjátok feleim szümtükkel: az előbb nem írtam, de amikor Öcsit olvastam, hirtelenjébe másvalakire gondoltam. Már kezdtem hüledezni, hogy mi történt már megint, de mégegyszer rápilláztam a névre, és utána nem láttam a bácsit. Rögvest megnyugodtam:)

Ötzi nyilván azon a környéken élt, akkor még nem valószínű, hogy volt repülőgép, meg Milka-tehén. Mindenesetre jó magasra mászott. Annyiféle hír, és annak a cáfolata jelent meg már róla, hogy nem tudom melyik a valós.

Dikusz 2017.05.15. 17:11:56

@Ez vagyok: komolyan mondom, ilyet még nem is hallottam. Azért kérdeztem, hogy mi lehet a baj, nem lehet valami rossz élmény hatása? Mindig is volt, vagy mióta kezdődött, esetleg kérdeztél orvost is mi lehet az ok?

Dikusz 2017.05.15. 17:19:17

@Attilajukkaja: biztos félreérthető volt, amit írtam.
A tejet szeretem, nagyon is, csak a forralt tejet, a cukrozott meleg/hideg tejet nem. A tej-, és a kakaó fölétől irtózom de nagyon.

A frissen fejt tejért úgy, ahogy van egyenesen odavagyok. Tavaly ősszel az Őrségben túráztunk. A szállásunkkal szembeni portáról hoztunk át tejet közvetlenül fejés után, még langyosan. A másfél liter tejet egy órán belül bepusziltam. Az égvilágon semmi bajom nem lett tőle, senki nem akarja azóta sem elhinni. Ebben a szent pillanatban is meginnám.

Dikusz 2017.05.15. 17:27:33

@Fenchurch68: nem én vótam, senkitől nem vettem el a kislapátot.
Az előző kommentemben írtam, hogy folyamatosan kísérletezem magamon (1,5 l frissen fejt tej megivása egy órán belül). Nem valószínű, hogy érzékeny lennék a tejre:)

Komolyan: a környezetemben -családban is- egyre többen érzékenyek a tejre. Nem vagyok szakértő, ezért lehet nem jó a tippem, hogy a tartósítószereknek lehet szerepe ebben. Amit viszont tapasztaltam magamon, hogy egy bizonyos gyár szalámi/sonka/füstölt hús készítményeit ha eszem, na az okoz esetenként kisebb gondot. Majdnem biztos vagyok, hogy itt is az adalékanyagok a ludasak.

Attilajukkaja 2017.05.15. 17:31:38

@Dikusz:
Bocsi, de én tévedtem. Egy pillanatra összekevertelek @Ez vagyok: -al, mert neked írtak a témáról. De azóta rájöttem, hogy nem a te problémádról van szó. :o)

@Andrass9:
"A sajtos teszted nem igazán releváns"
Nem akartam én megölni senkit, ezért írtam a sajtot. :o)
Mint fentebb megbeszéltük már, az érett sajtokban nagyon kevés a laktóz, mert az érés alatt lebomlik. De ha valaki ennyire érzékeny rá, azt is megérzi. A frissebb sajtokban (mozzarella, éretlen cheddar, provolone stb.) ennél jóval több van.

Ez vagyok 2017.05.15. 18:55:22

@Dikusz: Sajnos ez egy régi-régi történet:) Mertmár egy vénbanya vagyok. Mikor tehéntejet adtak először anyatej helyett, nagyon-nagyon megviselt. Azóta nem eszem/iszom tejből készült ételeket.

Ez vagyok 2017.05.15. 18:59:29

@Dikusz: Öcsit nagyon bírom, olyan, mint én ezügyben. Láttam is, nagyon jól tartja magát ennyire öregen, talán a tejmentes táplálkozása miatt van :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 19:17:01

@Dikusz:

Öcsi boncolásáról volt a film nem túl régen, abban beszéltek erről. Ez a film hiteles ( röntgen felvételeket stb. mutattak benne ), tudósok által végzett kutatási eredményeket ismertettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.15. 20:07:39

@Attilajukkaja: 1%% vagy az alatti terméket nevezünk hivatalosan is laktózmentesnek.
"A Tejipari Kézikönyvből idézve:

A tej alkotórészei közül a tejcukor (laktóz) bomlása már a sajtkészítés alatt megindul. … A tejsavbaktériumok a tejcukor lebontása során tejsavat, illósavakat, aldehideket, széndioxidot (ettől lyukacsosak bizonyos sajtok), és egyéb aromaanyagokat termelnek.

A kemény-sajtokba viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik.
Pl: emmentáli, parmezán, cheddar
A félkemény-sajtokban néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása.
Pl: trappista, eidami, maasdamer, gouda, tilsiter
A lágy-sajtokban a sajttípustól függően egy-két hét után fejeződik be a tejcukor bontás.
pl: brie, camambert, göcseji, romadur, gorgonzola, romadur, roquefort

Tehát fenti sajtféleségek eleve laktózmentesek vagy egyszerű tárolással a hűtőszekrényben gyakorlatilag házilag is laktóz-mentesíthetőek – persze vegyük figyelembe a sajton feltüntetett fogyaszthatósági időt!
"

2017.05.15. 20:23:18

Készítettem kacsaburgert. Lilahagyma lekvárral és naranccsal. Van még mit csiszolni a recepten, de ti nem kaptok belőle! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.15. 20:33:24

@pizzaszeletvágó:

A lialhagyma lekvár és a narancs kicsi elütnek egymástól, de próba szerencse, lehet jó együtt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.15. 20:33:42

@pizzaszeletvágó: Engem nem tudsz megbántani vele - nem eszem burgereket.
Se kétlábút, se négylábút :)

Attilajukkaja 2017.05.15. 20:46:01

@Andrass9:
"1%% vagy az alatti terméket nevezünk hivatalosan is laktózmentesnek"
Ezt mondd annak, aki érzékeny rá. Van ilyen a családomban, és nem tudja megenni a nagyon hivatalosan laktózmentes sajtokat se, egy-két kivételével. Hosszasan még nem próbáltuk tárolni a sajtokat a hűtőben.

2017.05.15. 21:03:16

@Ez vagyok: én is kb. 15 éve gyakorlom ezt a főzési stílust, teljesen kihagyni a tejterméket, vagy csak tálaláskor hozzátenni, aki igényli, de sok recepthez már hozzászokott a család tejes dolog nélkül.
Ami viszont újdonság Magyarhonban, az utóbbi évek alapján, hogy a legérzékenyebb családtagnak is (jellemzően nők) tudok már garantáltan laktózmentes tejterméket beszerezni. Nem igazán tejtermékek ezek, én tudom, mert én mindkettőt eszem, a normális házi tejfölt is, meg a posztban szereplőt is, de Megoldás, csupa nagybetűvel, csak nem akarok kiabálni.
Vannak ételek, amibe egyszerűen kell, olyan magyar konyhai eljárások, amikbe kell. Vagy teljesen kimarad egy-egy ételcsoport.
Főleg azoknál probléma, akik fiatal korukban el tudták fogyasztani, vágynak az adott ételre, aztán meg bajt okoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.15. 21:32:15

Köszönök szépen!
Azért látom, lassan rendeződnek a dolgok. Ezért is jó kertészkedni. Mire este hazaér az ember, elsimulnak a hullámok.
@deputy sheriff: Üdvöz légy nálunk.

2017.05.15. 21:44:48

@Ez vagyok: nagyon menő éttermekben és médiában túlspilázott helyeken szívatták már meg családtagjaimat a rejtett laktózzal.
A felszolgálók kikérdezése pedig a legtöbb helyen kabaréba fullad.
Vigyázni kell a laktózzal: kenyérben, szalámiban, konzervben, mangalica ZSÍRban, értelemszerűen tepertőben, száraztésztákban, zsemlemorzsában. Érdekes, hogy a Lidl össze saját márkás húskészítménye laktózos, de ők járnak élen a teljesen tünetmentes tejföllel, tejjel és vajjal, igen a vaj is működik, sőt a nyers tejük is, palacsintaként. Feleségem egyszer hétvégén lesz, ami lesz alapon tesztelte, azóta bátran megeszi. Pontosan annyira érzékeny, ahogy te is. Laktózos adalékot tartalmazó kenyér szelettől rosszul van.

2017.05.15. 21:46:46

@Waka: az elsimult hullámra még várhatsz! :DDD
(én kérek elnézést...)

2017.05.15. 21:54:45

@Attilajukkaja: például a laktózmentes medve ömlesztett sajt laktóztartalma változó, sajnos széria függő

2017.05.15. 22:00:38

@Andrass9: @Attilajukkaja:

Az elmélet és a gyakorlat.
Sok év tapasztalata alapján mondom, hogy az érett sajtok laktóztartalma a gyártási csalások függvénye. Ha könyv szerint készülnek, nincs mérhető laktóz. Gyakorlatban mindig van annyi, hogy a szenvedő alany elgondolkodik a fogyasztásán.
Kénytelen ilyenkor a szenvedő ember azt a sajtot választani, amire rá is van írva. Ettől se biztos, de jobb.
Tapasztalat: a posztban írtam egy sajtról. Nagyon finom érett parmezán íze van, kiállja az érzékszervi próbát!!! Ugyanakkor rá van írva a mentesség és tényleg nem okoz panaszt túlérzékenyeknél sem.

Attilajukkaja 2017.05.15. 22:01:05

@pizzaszeletvágó:
Elhiszem. A laktóz érzékeny családtagom nem is nagyon szokta venni ezeket, mert már volt rossz tapasztalata a sajtokkal.

2017.05.15. 22:26:48

@Attilajukkaja:
"Szerencsére ma már vannak laktázt tartalmazó tabletták, mint a JutaVit vagy a MillandJoy. A tejtermékkel együtt kell bevenni és máris meg van oldva a gond. "

Bárcsak ilyen egyszerű lenne. Meg van oldva a gond. :) A nevezett termékek nagyon alacsony FCCU egységben mért laktáz enzimet tartalmaznak. 5000 FCCU és 4500 FCCU. Kicsit érzékenyeknek vagy hisztiseknek jó lehet.
Andrásunk egyszer régen valakinek adott tanácsára a tengerentúli LactAid különféle formáit fogyasztják nálunk szükség esetén. 9000 FCCU vagy az újabbak 9900 FCCU.
Viszont elég jó találmány a Lactase Comfort csepp. Kellően drága is. Csecsemőnek már 1 hónapos kortól anyatejhez is adható. Cseppentőből egyetlen csepp 2500 FCCU. Magyar cégnek nézem.
Mert ugye az elrágás, tabletta nyelés, nem mindenre megoldás az étel készítésekor. Hatásfoka kérdőjeles.

Attilajukkaja 2017.05.15. 22:47:46

@pizzaszeletvágó:
"Bárcsak ilyen egyszerű lenne. Meg van oldva a gond. :)"
Nálunk bevált. Igaz, nem egyet vesz be az illető, mert már kitapasztalta, hogy az nem elég. Persze így sem zabálja a tejtermékeket nyakra-főre.

Dikusz 2017.05.16. 00:01:08

@pizzaszeletvágó: és miért nem adsz? Én jó voltam :)))

Dikusz 2017.05.16. 00:05:15

@Ez vagyok: én is vénbanya vagyok, lehet öregebb is:)))
Sejtettem, hogy valami ilyesmi van a háttérben. Nem hiszem, hogy bármire is érzékeny lennél. Egyszerűen utálod a tejet.

Stramm legény Öcsi, az már igaz. Surranóban kolbászolni a hegyekben nem akármi:)

Dikusz 2017.05.16. 00:11:54

@Andrass9: attól tartok, az 1% alatti tejben a tej a legkevesebb.
Nem szeretnék megbántani senkit, de ezek a tejek számomra értéktelenek. Kivételes esetben kerül haza ilyen, csak akkor, ha vasárnap a kisboltból kell venni. Ott nincs más, viszont dupla áron adják (mint mást is).

Lehet beszéltünk már róla, talán ép én említettem pár hónapja, hogy van egy különleges fűszereket árusító bolt a Rákóczi úton, az Uránia mozival szemben. Ismered netán?
Ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy még egyszer nem kérdezem meg ezt, remélem nem felejtem el az ígéretet:)

Dikusz 2017.05.16. 00:19:30

@pizzaszeletvágó: nem semmi utánajárással járhat egy tejre érzékeny embernek megtalálni azt a helyettesítőt, amivel pótolni tudják.
Ahogy írod, ha rá is van írva hogy mentes, nem mindig valós. Gondolom aki ennyire beteg tőle, az a legkisebb mennyiségtől is az. Hiába nem hiszik el, hogy minimális mennyiségtől is beteg lehet valaki.

deputy sheriff 2017.05.16. 03:00:01

Koszi mindenkinek a valaszt! Vegulis feherbor nelkuli lett, nem lett rossz, viszont joval tobb bors kellett volna bele. Raktam bele harom evokanallal, de alig lett pikanteriaja. Emlekszem apam mindig olyan borsosra csinalta, hogy attol tenyleg borsos lett, le is izzadtam tole! Ez viszont inkabb csak majdhogynem marhaporkolt lett rizzsel.
A chuck jo valasztas volt, a sirloin kevesbe, utobbi nem tul zaftos.
Legkozelebb tokeletesitek rajta :)
A heten megyek Mary-hez, csinalni akarok csulkos bablevest, vagy paprikas krumplit. Sajnos Mary ugy dontott, hogy eladja a hazat, mert apam nelkul tul fajdalmas. Megertem. Imadta apam azt a hazat, megszakad a szivem erte.
Most lett kesz egy hettel mielott beteg lett a vadiuj padlo.
Milyen buszken mutatta, meg az uj huto :(
Hat nagy a fajdalom. Elhozom valamikor a gepet is, abban vannak az irasai.
Ha valakit erdekel, akkor itt egy video, ez meg a regi apartman, par evvel mielott meglett az alomhaz.
www.youtube.com/watch?v=vtre4w4yjRo
Apam mindig mondta "az ev csirkeporkoltjet fozom ma!" Aztan par ora mulva mar kevesebb buszkeseggel hozzatette "hat nem lett olyan, amilyenre terveztem!" :)

Fenchurch68 2017.05.16. 08:07:21

@Dikusz: @Ez vagyok: Én is vén banya :D

Még a durván parlagfüves időszakomban mondta egyszer egy szakember, hogy manapság elfogadott nézet, hogy a régi szép időkben senki sem volt allergiás, ez egy ilyen modern úri huncutság. Persze, mert ha falun a parasztgyereknek térdig lógott a taknya (bocsi, ez az ő érzékletes kifejezése volt), vagy hasmenése volt a tejtől, senki se kezdte el Prick-teszttel vizsgálgatni, hogy nem allergiás-e véletlenül. Meghótt bele, hát így járt.
Gyerekeimről meg magamról is tapasztalatom, hogy ha valaki valamit nagyon nem szeret, arról normál esetben (tehát ha nem másfél éves korától Nutellán meg McNuggetsen szocializálódott) mindig kiderül, hogy arra valamilyen szinten érzékeny. Csak már kevesen bíznak a saját testük jelzéseiben. A laktóztabletta/csepp szuper dolog, ha véletlenül becsúszik valami rejtett tejcukor a kajába, és azt kell valahogy túlélni. Pusztán a nyami-faktor miatt én nem használnám, de nagyon megértem, ha valaki igen :)

Dikusz 2017.05.16. 08:59:25

@deputy sheriff: sajnálom, hogy így alakult, mire meglett az álomház, elment.
Ez a beírásod a másik blogba nagyon megfogott:
"Eleg nehezen kell dolgozni ahhoz, hogy valaki olyan tenyerbe maszo legyen :)"
Viszont mögötte meg lehetett látni az embert is, de azt is, hogy a saját véleményéből nem enged semmiképpen. Volt amikor nagyon nem értettem vele egyet, ki is akadtam sokszor. Pár komment erejéig adtam hangot a véleményemnek. Kicsit furdal is a lelkiismeret, akkor nem vele vitatkoztam szemtől-szembe, hanem róla. A sok évvel ezelőtti posztoknál, amikor a T.H.-n még csak olvasgattam, látszott, a bemondásain, hogy eszméletlen jó humora van, a blogján meg az, hogy nagyon jól ír. Nem tudom, hogy jutott ide a dolog, hogy mindenkivel összevitatkozott, nagyon sajnáltam.
Zárásul azt mondom, jobban szeretném, és csöppet se bánnám, ha inkább itt "balhézna" csak lenne veletek, tényleg hiányzik.

Dikusz 2017.05.16. 09:12:07

@Fenchurch68: vigasztal, hogy nem egyedül vagyok a blogon idősebb női hölgy.:)))

Egyetlen egyszer vettem részt ilyen Prick-teszten (ha ez a szokásos vizsgálatot jelenti). Azért mentem el, mert amikor repkednek a nyárfa szöszei tavasszal, csiklandozza az orromat. Semmit nem mutatott ki a teszt a csiklandozáson kívül. Egyedül a napra vagyok allergiás, ha öt percnél többet vagyok napon rögtön kiüt. Még ha nyakig a vízben vagyok -nyuggerszokás-, akkor is.
Viszont az említett teszt nevéből egy bizonyos betűt elvéve nevű gyár hústermékeiből fogyasztok, többet mint kellene, na akkor szaladok. Szerintem a tartósítók miatt. Ennek ellenére nem mondok le róluk, mert magasan az ő termékeik a legjobbak a piacon, és a város ahol készítik a kedvenc városom:)))

Attilajukkaja 2017.05.16. 09:26:03

@Fenchurch68:
"ha valaki valamit nagyon nem szeret, arról normál esetben (tehát ha nem másfél éves korától Nutellán meg McNuggetsen szocializálódott) mindig kiderül, hogy arra valamilyen szinten érzékeny."
Valóban. Ráadásul olvastam, hogy a stressz is kihozhat az emberből bizonyos ételallergiákat. Nem ritka, hogy felnőttekben egy rumlis válás vagy haláleset hozza ki pl. a tejérzékenységet. Az immunrendszer így reagál az idegrendszer megbolydult állapotára. És ez nem hiszti!

2017.05.16. 09:36:41

@Fenchurch68:

"A laktóztabletta/csepp szuper dolog, ha véletlenül becsúszik valami rejtett tejcukor a kajába, és azt kell valahogy túlélni. Pusztán a nyami-faktor miatt én nem használnám, de nagyon megértem, ha valaki igen :)"

Persze. Mi is csak erre használjuk. Nem a nyami miatt. Azt képzeld el, akkor a legnehezebb, mikor az ember fejébe veszi, hogy elutazik egy hétre mondjuk pihenni. Mit eszik? A szállodák, panziók reggelije gyilkos méreg, vaj, tejtermék, tejporral készült felvágott, tejporos kenyér. És délben vagy vagy este beülne egy étterembe enni, az tiszta kabaré még külföldön is, de Magyarországon még rosszindulattal is nem egyszer találkoztam a vendéglátók részéről: "persze, megoldjuk..." aztán jön a cifra fosás, hasi görcsök, két nap kiesik az egy hét pihenésből.
Gyűjtök egy fekete listát vendéglátó helyekről, ahol nem tudatlanságból, hanem szándékosan szartak a vendég kérésére, csakazértse alapon. Meglepődnétek hány sztárolt hely van közte.
Hosszú évek óta csak olyan helyre mehetünk 2 napra is, ahol legalább egy reggelit össze tudok ütni. Nagy pihenés ez nekem. :)

@Dikusz: Hát persze, te jó voltál, én viszont rossz vagyok. Ezért te sem kapsz. :)

2017.05.16. 09:47:13

@Attilajukkaja: amiről beszélsz, az az IBS. Az egyébként rossz, de normál körülmények között tünetmentes táplálkozási és emésztési problémákat felerősíti a pszichés megterhelés (is).

Attilajukkaja 2017.05.16. 10:22:14

@pizzaszeletvágó:
Lehet. Viszont az IBS nem feltétlenül pszichés eredetű. De abban igazad van, hogy az IBS tüneteteire is hat a stressz.

Fenchurch68 2017.05.16. 11:21:04

@pizzaszeletvágó: Nagyon igaz, én ezért járok nagyon-nagyon régóta csak olyan helyre nyaralni-enni, ahol én mondom meg, mit eszünk.
(Nem olyan rég lett a közelben egy teljesen mezei hamburgeres, ahol nem döbbennek meg rajta, ha nem kérek zsömlét. Viszont a hambiban is csak hús van, meg némi fűszer, és még finom is. Kihozzák nekem egy köbméter salátalevéllel, hagymával meg paradicsommal, a szószokról meg őszintén elmondják, mi van benne. Meg is mondta a fiú, aki vezeti: nem érdekük, hogy valaki egyszer eszik finomat, aztán egy hétig beteg lesz utána, de tapasztalatom szerint egyre több az ilyen hely.)

2017.05.16. 11:45:41

@Attilajukkaja: én is ezt mondtam, nem pszichés eredetű, de nagy mértékben fokozza a stressz. Az eredetéről több a vita, mint az emberiség eredetéről! :) Vannak akik még az IBS létét is tagadják, mások az anatómiára esküsznek.
Nekem csak apósom jut eszembe példának, bár nők esetében sokszor gyakrabban írják le a problémát.
Mindenesetre apósomnak soha semmilyen gyomor vagy emésztési panasza nem volt. A vasszöget is. Röptében. Ha viszont utaznia kellett valahová, az utazástól stresszelt. Aznap nem evett semmit, még akkor sem, ha este utazott, mert minden azonnal kijött a másik végén. Csak amikor célba ért, akkor bőségesen két pofára, fűszerest, zsírosat, alkoholt, semmi nem bántotta. Egyszer magam is tanúja voltam. A lakás és a vasútállomás közötti 800 méteren be kellett mennie a bokrok közé, nem volt alternatív lehetőség. Vagy: amikor a halálos betegség diagnózisát kénytelenek voltunk vele közölni, a mondatot nem sikerült befejezni, rohant a WC-be, csak utána tudtunk beszélni.

2017.05.16. 12:06:19

@Fenchurch68: ezt jó, hogy írod, ideje lesz már pozitív listát összeállítani a jó hozzáállású helyekről. Minél gyakrabban ott hagyni egy kis pénzt, reklámot csinálni nekik, a magunk szerény eszközeivel, hogy megmaradjanak. A hamburgerről jutott eszembe, kezdem is a listát: Code Zero, a csopaki kikötőben. Megértették a problémát, telefonon információt kértek a péktől, aki a bucikat sütötte, megvolt a válasz, így akinek gondja volt a társaságból a bucival, nekik anélkül szolgálták fel, finomat és bőségeset. Még meg is köszönték, hogy ott voltunk és azt is, hogy felhívtuk a figyelmüket.
(Waka, ez közel van, ha meglátogatod az ottani ojjektumot.)

Ez vagyok 2017.05.16. 13:50:16

@pizzaszeletvágó: Végülis az olyan "tejkészítmények és tejtermékek", melyek margarinból (hidrogénezéssel telített növényi olaj) készülnek nem betegítenének meg, de azokat sem fogyasztom. Például egyes spré kiszerelésű tejszínhab, Danon kefír, joghurt, mekdöncis fagyi...

Ez vagyok 2017.05.16. 14:00:14

@Dikusz: A téliszalámi már jó ideje nem tartalmaz tartósítószert, viszont érzékeny lehetsz a nemespenész bevonatra. Általában azok érzékenyek, akik a penicillinre is.

Ez vagyok 2017.05.16. 14:04:45

@pizzaszeletvágó: Felvágottakat sem eszem. Nem lehet megszívni éttermi reggelinél a sült bacon, főtt tojás, zöldség összeállítást :)

Dikusz 2017.05.16. 14:27:06

@Ez vagyok: nem tudok róla, hogy érzékeny lennék bármire is, bár nem eszem már meg a szalámi héját. Gyógyszerre legalábbis nem. Viszont a fiam érzékeny a penicillinre, lehet ez okozza nálam is a problémát? :)))

Az indok inkább az, hogy nagyon szeretem a szalámit, békebeli füstölt ezt-azt, és a füstölt husi esetében nem főzve, viszont kenyér nélkül nem átlagos mennyiségben.

Ez vagyok 2017.05.16. 18:43:37

@Dikusz: Nem kell megenni a héját, mert bediffundál a penész a húsába is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.05.17. 23:01:47

Visszatérve a gyökerekre, a paszternák zöldje nem valami finom falat. Szíjas, és pocsék íze van. Pedig lehetne finomabb, mert igen szép dús, harsogó. :)

Attilajukkaja 2017.05.18. 09:14:50

@Waka:
Nagy kár. Nagymamám a húslevesbe a sárgarépa leveléből is tett. Nem volt semmi íze, de legalább nem volt pocsék. :o)
süti beállítások módosítása