Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ecetes-hagymás sertésköröm

2017.02.08. 07:00 Waka

Kocsonya volt a menü Szilveszter tájt. Az anyagbeszerzést már idejekorán megkezdtem, okulva a korábbi tapasztalatokból, mikor is kimaradt a fül az ételből, mert szezonban képtelen voltam beszerezni. Vettem egy fél fejet, mert anélkül nem kocsonya ugyebár a kocsonya, füstölt csülköt, mivel újabban azt is főzök bele, egy kisebb első csülök, mert Kistesónak kell bele valami szálkás hús, három nyelvet, ugyanis azt is szereti, egy dzsekire való bőrkét, két szép hátsó körmöt, no meg két fület, tekintve, hogy a fejet fületlen adják. Pár kanyarral össze is gyűlt a hozzávaló a fagyasztószekrényben, nyugodtan hátradőlhettem. 29-én reggel aztán a konyhaasztalra halmoztam a hozzávalókat. Néztem a rengeteg nagy halmot, és konstatáltam, hogy mind nem mehet bele a kocsonyába. Ha felét szétosztom, akkor is egy hétig ehetem. Már persze, ha szerzek valahonnan még tíz tányért. Rövid hezitálás után a köröm és a nyelv visszakerült a hidegre. A nyelv a múltkoriban elfogyott, ideje volt sort keríteni a körömre is.
Napokig törtem a fejem, mit is csináljak belőle? Aztán bevillant egy rég olvasott mondat. Gyorsan utána is néztem. "...emlékezetes volt ecetes, hagymás salátalében kihűtött hófehér, vajpuhára főzött, kicsontozott körömből készült előétele..." Bacher Iván írta egy tárcájában, melyben Rózsa Gyurira (nem a Kapcsoltam-os), és az ő főztjére emlékezett. Rózsa György a Rajk-per elől menekült Franciaország és Itália közbeiktatásával, Bolívián át Chilébe, ahonnan Pinochet elől menekülve végül Svédországban kötött ki, hogy aztán egy időre hazatérjen, majd visszamenjen Bolíviába meghalni. Élete megérne egy nagyobb lélegzetvételű írást is, mondjuk olyasvalaki tollából, aki nem egy cikkből szerezte az összes rá vonatkozó ismeretét. Egy szó mint száz, az ötlet megvolt, már csak neki kellett rugaszkodni.
Egy kicsit gondban voltam, hogyan is készítsem el, végül a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttem (szokás szerint).

16.jpg17.jpg


Hozzávalók:
- 2 sertésköröm
- 3 babérlevél
- 10-12 szem egész fekete bors
- só
- 1 fej fokhagyma
- 1 füstölt csili vagy fűszerpaprika
A páchoz:
- 1,5 l víz
- 2 dl 10 %-os ecet
- 2 dl kristálycukor
- 2 közepes lila hagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- fél kápia paprika
- só
- némi frissen őrölt fekete bors

A körmöket kiolvasztottam, megmostam, megkapirgáltam.

1.jpg
A fűszerekkel bőséges vízben, csendesen rotyogtatva hat óra alatt puhára főztem. Mivel a legnagyobb lábosba sem fértek bele, elő kellett vennem a kocsonyafőző fazekat, abban már vígan elúszkáltak. A habot nem szedtem le, nem volt különösebb tervem a lével.

2.jpg3.jpg
Míg a köröm főtt, a hagymákat vékonyan felszeltem és kicsit megsóztam. A paprikát is szeletekre vágtam. Igazából nem volt sok szerepe az ételben, csak szerettem volna valami vidám színfoltot belecsempészni.

5.jpg6.jpg
Mikor megfőtt, egy tányérra szedtem hűlni. A köröm lében való kihűtés részével volt némi gondom. Vagy forrón kell kicsontozni a körmöt, ami még langyosan is kihívás, vagy belevágom mindenestül, és utána kell birkózni az apró csontokkal. Végül azt találtam ki, hogy hidegen csontozok, és a felöntőlé lesz forró, aztán abban hűlhet kedvére.

7.jpg
Kicsontoztam és fél centis szeletekre csíkoztam.

8.jpg
A vizet az ecettel és a cukorral felforraltam. Megfordult a fejemben, hogy az abálólét használjam fel a pácléhez, de nem akartam, hogy megkocsonyásodjon. Persze anélkül is megtette.

9.jpg
A hagymát, a paprikát és a körmöt lerétegeztem egy inox lábosban. A rétegeket frissen őrölt borssal hintettem meg.

10.jpg11.jpg12.jpg
A forró lével felöntöttem, majd kihűlés után a hűtőbe tettem.

13.jpg
Másnap, mikor megnéztem, merő kocsonya volt az egész. Bezzeg, ha azt akarom, hogy megkössön a lé, erőlködhetek napestig.

14.jpg
Az első adagot így kocsonyásan ettem. Igen finom volt, de a gyomrom kisvártatva jelezte, hogy nem kér ennyi ecetet.

15.jpg
Másnap kicsit meglangyítottam a mikróban, és leöntöttem a felesleges levet. Na így már minden príma volt. Nem szívta be a "hús" annyira az ecetet, mint a hal, így a markáns ecetezés-cukrozás éppen megfelelt.

18.jpg

53 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma cukor ecet babérlevél feketebors sertésköröm kápia lila hagyma füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2212185262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 09:01:15

Négy jóbarát még a II. vh előttről. Már egyikük sem él.
Bächer Mihály - kiváló zongorista és szakács.
Hantai Simon - nagy festő. Nem tudom, főzött-e.
Rózsa György - jó festő, remek szakács.
Sárközy István- zeneszerző, hobbi cukrász.
Sokat jártak össze, azután először Hantai ment ki Párizsba, ahol világhírre tett szert. Kimenekült Rózsa Gyuri is. Bolíviában nősült, két gyereke volt: Eduardo, aki elég kétes hírnévre tett szert és Szilvia, akiről nem sokat tudok már, de szép kislány volt gyereknek. Ők megpróbáltak hazatérni, amit sokan támogattak pártvonalon is, ezért kaptak egy nagy lakást az Ajtósi Dürer soron ugyanabban a házban, ahol Bächerék is laktak. A lakóhely, meg a még mindíg működő barátság vezetett rengeteg társadalmi eseményre, mint például főzőversenyre Misi és Gyurka között. A szilveszter általában Misiéknél volt millió tanítvánnyal és az azok által előadott hosszú műsorokkal.
Gyurka felesége nem nagyon tudott megszokni, és mindketten vágytak vissza Bolíviába, hát elmentek. Azt már nem tudom, hogy Misi halála előtt, vagy után - én ekkor már az USA-ban voltam, nem követtem az itthoni eseményeket.
Máig emlékeszem mindkettejük lakására, de érdekes módon csak egy rostélyos maradt meg az emlékezetemben Gyurkáéknál. Akkoriban 46 kiló voltam, és nem nagyon érdekelt a kaja. Otthon ugyan nekem kellett sütnöm, mert anyám nem tudott, de ezt átadtam apámnak, aki egész jól belejött. Nála jobban elkészített Sacher tortát még nem ettem!
Ivánnal gyakorlatilag együtt nőttünk fel, számomra nagy veszteség hogy már ő is elment.
Hogy ON is legyek: Soha nem ettem Gyurka ecetes körméből, viszont ezt üvegben lehet kapni az USA-ban! Talán az egyetlen formája a körömnek, amit kinn láttam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 09:14:25

Tíz csodás módja a köröm fogyasztásának (sajnos angolul)
www.neatorama.com/2013/10/08/10-Wonderful-Ways-to-Eat-Pigs-Feet/
Szerepel köztük a kocsonya is Ukrajnából két karika citrommal :)))

Benikuty 2017.02.08. 11:07:58

Eddig pacalból csináltam, de ez talán még pikánsabb...és meyer citrommal, főleg ha kezeletlen, mert akkor egy keveset a héjából is lehet belecsempészmi.

Skunkworks 2017.02.08. 11:42:54

Ez de kemény. Nagyon jó!! Még az asszony tesTYit is bekenném vele és leenném, előjáték gyanánt. Aztán befordulnék aludni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 11:55:06

@Skunkworks: Szégyeld magad! Befordulsz aludni ...
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.08. 17:00:34

Köszönök szépen!
@Andrass9: Az említett írás éppen a rostélyosról szól.
@Benikuty: Úgy is finom lehet.

Vaczak2 2017.02.08. 17:52:20

Ej, ha a heringnek lába volna, az bizonyosan ilyen volna.

medvedr 2017.02.08. 20:21:33

Nagyon jó lehet , egyszerű de nagyszerű, grat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 20:55:20

@Waka: Most esett csak le, hogy te a főzőlevet kiöntötted :(((( Legalább pár tányérnyit kifagyaszthattál volna tiszta kocsonyalének, meg be is süríthettél volna belőle alaplének ... Persze most már késő bánat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.08. 21:44:05

@Andrass9: Még korábbról van lefagyasztva 3X1,5l "kocsonyalé". Már nem fér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 21:48:26

@Waka: Akkor nem szóltam, azt is halkan mondtam :)

Dikusz 2017.02.08. 22:00:15

@Waka: finom lehet, kicsit megkóstolnám:)
Jól látom, hogy köménymag is van benne, vagy tévedek? Szeretem a fűszerek (bolrs, kakukkfű, kömény stb) ízét, de látni nem szeretem őket, főleg nem ráharapni. Így inkább felforralom, és átszűrve teszem a levét a főzésnél az ételbe.

Dikusz 2017.02.08. 22:09:10

@Andrass9: ez ugyan nem főzőverseny, de biztos olvastad, hogy Fa Nándor nyolcadik lett a Vendée Glob-on. Több százan, hatalmas magyar zászlóval várták a célnál. Ott csápoltam volna én is, annak ellenére, hogy életemben nem ültem kajaknál nagyobb hajóban. Szerintem fantasztikus sportember:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.08. 22:43:38

@Dikusz: OK
ez teljesimeny
nam h ha paprikrcsakos , kisse ltulsulyos, pasi csinal egy tanyer etelt
bar jelzem, semmi ertelmet nem latom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 09:12:45

@Dikusz: Nagyon jó teatojásokat lehet kapni, miknek finom szűrő a külsejük. A diónyitól a nagy alma méretig bármilyen méretben. Ha nem akarsz ráharapni a fűszerekre, miért nem azzal teszed az ételbe? Külön fűszeres vízzel ízesiteni pepecselés, valamint a fűszerek ízének nagy része elvész.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 09:15:02

@Dikusz: Amikor először olvastam róla, Verne jutott eszembe a 80 nap a föld körül c. regénye - itt többen is teljesítették ezt az időt!
Mondjuk én megbolondulnék azon a hajón, de már nem vagyok fiatal ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 09:48:22

tanuljunk rizst főzni!

index.hu/tudomany/egeszseg/2017/02/08/a_fel_vilag_rizst_eszik_megse_tudjak_sokan_hogy_kell_jol_megfozni/

Egyébként ez a sertésköröm nagyon jó, de én citromlével fogom megcsinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 10:48:22

@látjátok feleim szümtükkel: A cikk persze elfelejtette, hogy a fölösleges vizet le kell önteni.
Ha már ilyen okosak, szerintük a lisztet is áztassuk 24 órát ??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 10:50:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy az emberek mennyire nem tudnak rizst főzni, tanusíthatja a Hogyan főzzünk barna rizst című posztunk látogatottsága. A Google első helyen hozza ki a posztot, és már 35000 körül van az olvasottsága.

Benikuty 2017.02.09. 11:00:44

@látjátok feleim szümtükkel: a jó disznósajt is szuper citromlével, ha érdekel.
A rizs főzésével kapcsolatos cikk tartalmaz néhány furcsaságot, pl. az az ötszörös vízmennyiség erősen sántít. (sajnos)sok éves tapasztalataim szerint a jó minőség, a dupla víz, és az, hogy ne piszkáljuk kb. fél óráig...ezek jönnek be.

Dikusz 2017.02.09. 11:32:53

@Andrass9: én sem tudok igazán pergős rizst főzni, de szeretem köretként, így ha kicsit elázik (tudom bűn:), nem bánom. A rizibizi az egyik kedvencem.

Családi szállóige nálunk (mindenhol van ilyen gondolom), anyukámnak egyszer nagyon jól sikerült a rizs. Igazi pergős lett. Unokahúgom, akkor 4-5 éves lehetett, rászólt anyura, hogy Mama, ne csinálj ilyen "ritka" rizst, mert az anyukám nem így csinálja, hanem mindig összetapad:)))

Dikusz 2017.02.09. 11:37:08

@látjátok feleim szümtükkel: ezt még így nem hallottam, de a jó disznósajt számomra finomabb lilahagymával, paprikával, paradicsommal. Citromot szoktak a vadasra, a szardíniára is tenni, én nem szeretem úgy. Viszont én meg a gulyáslevesbe szoktam ecetet tenni, még nem láttam olyat, aki ne furcsállta volna ezt :))

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 12:05:39

@Andrass9:

Te beszélsz, aki a szegény kovászt hetekig áztatod?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 12:07:16

Én nem használok ecetet, az ugyan is savasít, a citrom meg nem, azt pl. a saláta levével együtt megeszem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 12:08:41

Ja, eszembe jutott, hogy anno az egyetemen a vietnámi évfolyamtársak szerint mi magyarok nem tudunk rizst főzni, és utálták a pergős köretet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 13:31:10

@látjátok feleim szümtükkel: hat a rizst sokfelekeppen meg lehet fozni
en tudom pergosre is, olyan ragacsosra, rizottonak stb

Dikusz 2017.02.09. 13:41:55

@látjátok feleim szümtükkel: nekem is azt kellett volna mondani, amikor összetapadt a rizs, hogy én csak vietnami recept szerint föztem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 13:48:22

@látjátok feleim szümtükkel: Hetekig???? Már több, mint egy éve ázik benne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 13:50:26

@látjátok feleim szümtükkel: Mi viszont a konyhások fejire borítottuk a menzán, ha ragacsos volt!
Azóta, mint @hagyma: is mondja, mindenféle rizseket főzünk és eszünk. Attól függ, mi a menü.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.09. 13:56:13

@Dikusz: jelzem en pl jobban szeretemm az osszetpodt rizst
leginkabb a rizottot kedvelm
de a rizs fajtaja is fontos, gondoljunk pl a wild ricere
es hogy milyen etelhez akaopm feladni
/ mondjuk mi krumplisok vagyunk, meg tesztasok zoldsegesek/

A fickó 2017.02.09. 14:28:43

@látjátok feleim szümtükkel: Most nehogy te is azzal gyere, hogy a citrom lúgosít, mert megszúrom magam. Mindkettő sav. :)

A fickó 2017.02.09. 14:31:30

@látjátok feleim szümtükkel: Ha neked is evőpálcával kéne enned, te is utálnád pergősen. :DD

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 14:36:34

@A fickó:

Nem mondtam, hoyg lúgosít, csak az én gyomrom azt bírja, az ecetet meg nem. Ennyi.

Benikuty 2017.02.09. 14:45:00

@A fickó: aki éhes, szemenként is megeszi :D...de tényleg jobb az enyhén ragacsos, akkor a Panda jasmin nem játszik, vagy igen, háromszoros vízzel.

A fickó 2017.02.09. 14:58:06

@Andrass9: Rengeteg fajta rizs van és azon belül is eltérő a minőség. Az előkészítése is attól függ, mire akarod használni, milyen ételt akarsz vele (belőle) készíteni. Komplett tanulmányt lehetne írni belőle. Egy biztos, lehet ragacsos, tapadós, pergős és így tovább, de semmi esetre se legyen szétesősre főzve. Nem lehet beskatulyázni, a kétszer annyi vizet neki kategóriába, oszt jó.
Ezért nem tudnak az emberek rizst főzni ... Például egy jóféle basmati rizsnek nem kell kétszer annyi víz, és hamarabb is elkészül. Ha zöldségfélék is kerülnek bele, akkor pláne nem kell annyi folyadék, mert azok is tartalmaznak folyadékot. Amúgy meg sütőben a legjobb elkészíteni, ha pl. egy sima köretnek szánjuk.
Mosás is vagy kell, vagy nem, vagy meleg víz, vagy hideg víz. Főzhetjük úgy is, mint a tésztát - pl. vadrizst csak így lehet jól elkészíteni. Én nagyon kedvelem a rizst, mindegyik jöhet. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 16:28:18

@A fickó: A rizs jó. Eddig még minden fajta elkészítés tetszett, amivel találkoztam (igaz, a túlfőzöttért én sem rajongok). Fajtákban is amivel eddig találkoztam majd mind izlett. Kivétel volt a barnarizs. Kedvenc a fínom thai fekete jázmin rizs.
Szerencsére van már választék, nem csak az "A" és a "B" rizs van a boltban :)

Ez vagyok 2017.02.09. 18:07:03

@Andrass9: Óriási, amik a történetek voltak ebben a blogban.
Ti meg a rizsekről írogattok sorba-sorba :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 18:23:36

@Ez vagyok: A rizsek is nagyon fontosak!!!
Sajnos annyira régen történtek ezek a dolgok (értsd 50+ éve), hogy nagyon meg kell erőltetnem a kis szürke sejteket bármilyen visszaemlékezésre :((

A fickó 2017.02.09. 18:31:21

@Ez vagyok: A rizs is óriási dolog, hanem lenne, a fél világ kihalt volna - az egyik legfontosabb táplálék. Na, bassz. most meg is kívántam főznöm is kell - legalább kis tejberizst csokiöntettel desszert gyanánt. :) Na, ehhez vajon melyik a legjobb rizsféle?

Ez vagyok 2017.02.09. 18:39:51

Utazásaink során én leginkább a növényeket szoktam nézegetni (sokmás mellett, persze). A rizsföld is egy páratlan dolog, ahol sokat mászkáltunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 18:51:17

@A fickó: Szerintem egy közönséges rövid vagy közepes hosszúságú rizs. De ez csak az én véleményem. A tejberizsnél a tej minősége az igazán meghatározó, a különleges rizs csak felborítaná az egyensúlyt. Szerintem.

Szuvidálva nem tudom, milyet kellene beletenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 19:05:53

@A fickó: Találtam egy szusi rizst a kamrában - pont megfelelő!!! Szerintem!
Már főzöm is, csak nem csokival, hanem meggyhússal ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 19:29:22

@Andrass9: A franc! Elfogyott itthon a tejszín. Csak nem bontok meg egy literest, hogy a tejberizsre kis tejszínhabot tegyek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 20:58:58

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen!
Sok tejberizst ettem már, de ez mindent űberelt! :))) Majd lesz belőle poszt is ...

A fickó 2017.02.09. 23:12:22

@Andrass9: Hát ez jó választás, egyszer nekem sem volt itthon kis szemű rizottórizs és Nishiki sushi rizsből csináltam - bizony jó lett. Azért szoktam, ilyen rizsekből készíteni, mert nagyon fontos a leoldódó keményítő, ami selymesít, így nincs az a rizskása hangulata. Egy kevés tejszín sem árt még a tejbe főzéskor és a cukor mellé kevés só is kell.
Jó rá (bele) a gyümölcs is, de akkor már inkább gyümölcsrizst készítek, ami hasonlóműfaj, de mégis másképp készül. A lekvár is jó, de mint csokiimádó, minden ilyesmire főleg csoki kerül. :)

Dikusz 2017.02.09. 23:13:15

@Andrass9: most mivel menjek oda kunyerálni, hogy kérek egy kicsit? Kistányérral, fagyiskehellyel, kapok egyáltalán, hogy múltkor nem mentem? :))

Megkövetlek benneteket, mégpedig azért, mert most is említetted a "szuvidálást".
Most beszéltem a fiammal, kérdeztem tőle a mai szakmai kifejezéseket ismeri-e. Szakács a szakmája, nem szakközépiskolát, hanem szakmunkásképzőt végzett, szakmailag mindenképpen így a jobb. Nem dolgozott a végzés után egy percet sem a szakmában, elvették a kedvét tőle, évekig kikérte magának a feltételezést is, hogy ő nem szakács, de figyelemmel kíséri a szakmát azért. Ismeri, hogy mit jelent a szuvidálás - ők még nem tanultak róla, '97-ben végzett - mégpedig azért, mert utánanézett! Kérdeztem tőle, mi az értelme, hogy vesz drága gépet (100.000 Ft-ra saccolta a megfelelő árat), és ugyanannyi ideig főzi, mintha hagyományos módon készítené. Azt mondta, hogy egész más az elkészített étel minősége.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 10:41:30

@Dikusz: A szuvidálásra korrekt választ kaptál! Tejberizsből sajna csak egy adag maradt, amit a feleségemnek szánok. Viszont a poszt alapján majd magad is elkészítheted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.10. 10:43:27

@A fickó: A gyümölcsrizs valóban hasonló, de mégis más.
A tejberizsen egy kis savanyú meggy vagy akár szörp és tejszínhab nekem nagyobb élvezet, mint bármilyen csoki :)

Topy 2017.02.20. 12:56:59

@Waka: a pác 1.5 dl víz/2 dl 10%-os ecet mennyiségei biztos, hogy jók? nagyon ecetes lett...
ja, és igen, biztos, hogy 10%-os ecet volt, nem 20-as :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.21. 18:15:45

@Topy: Elnézést kérek, másfél liter akart lenni. Javítottam. :)
Az ecet 10 %-os volt.
süti beállítások módosítása