Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sertésfej aszpikban

2016.11.18. 07:00 Waka

Éppenséggel nevezhetném egy újabb csúfos fiaskónak is.
Megint fejre adtam a fejemet. Törtem a fejem, mit főzzek, aztán a fejemhez kaptam, hiszen éppen a van egy fél fejem a múltkorról a fagyasztóban. Volt ugyan egy kis fejetlenség ott a hidegben, de némi kutatás árán fejlett. Aszpikban.
Persze, kocsonya flancosan. Aztán még az se nagyon, de ez csak másnapra derült ki, akkorra fejeztem be.
Kifejtem bővebben is:
14.jpg


Hozzávalók:
- disznófej
- fokhagyma
- babérlevél
- fekete bors
- füstölt csili
- cseresznyepaprika
- borókabogyó
- só
- frissen őrölt fekete bors
- fokhagymagranulátum
- étkezési zselatin

A fejet feltettem főni a fűszerekkel. A forrás után egészen kicsire vettem a lángot és lassan gyöngyöztettem.

11.jpg1.jpg
Alig pár óra elteltével a fej megfőtt, egy tepsire szedtem és kifejtettem a csontot belőle. Nem kellett sokat erőlködni vele, simán kifordult.

2.jpg3.jpg
A levét az erkélyre transzportáltam éjszakára. Reggel nagyjából leszedtem róla a zsírt.

4.jpg
Kábé 2 litert egy kisebb lábosba szűrtem. 10 gramm zselatint elkevertem egy deci vízzel és a forrásban lévő levesbe öntöttem. Tíz percig főztem, sóztam egyet rajta, majd félrehúztam hűlni.

5.jpg6.jpg
A fejet vékonyan felcsíkoztam és egy tálban összeforgattam a frissen őrölt borssal és a granulált fokhagymával. A fűszerezéssel nem akartam nagyon elmenni a disznósajtos irányba.

7.jpg8.jpg
Egy püspökkenyér-formát kibéleltem folpackkal, elegyengettem benne a húst és csaknem színig öntöttem a húslével. A hűtőbe tettem.

9.jpg
Jó két óra múlva elővettem és a maradék lével feltöltöttem, hogy a húsdarabok ne kandikáljanak ki belőle.

10.jpg
Másnap reggel tányérra borítottam és szeltem (volna) belőle. Mert szelni nem lehetett, nem volt elég szilárd a kocsonya hozzá, meg a húsdarabok is ruganyosak voltak kissé.

12.jpg13.jpg
Mit tehettem, ettem így. Mert ízre bizony igen jó volt, a fej azért hozza a színvonalat, ha el is szúrja az ember. Csípős savanyúval, kenyérrel, reggelire és ebédre is jó volt. Vittem melóba, Zed csak szuszogni tudott reggeli után, én meg bekaptam egy extra Miluritot a biztonság kedvéért.

33 komment

Címkék: kocsonya fokhagyma zselatin grrr babérlevél borókabogyó feketebors malacfej aszpik füstölt csili sertésfej fokhagyma granulátum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6311963507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.18. 08:12:23

hehehe.
Az ilyet úgy szokják formába tenni, hogy öntenek egy kevés levet a forma aljába, és tele rakják a hússal, majd a sorra ismét öntenek kevés levet, megint raknak a húsból és ezt így rétegezik amíg teli nem lesz. A rétegezés során jut a kocsonyás léből a húsdarabok közé, így lesz szép, és átlátszó a szeletelés után. Látszik a felvágott darabon, hogy itt nem jutott elég lé a hús közé. Segített volna a kocsonyásodáson a húslé beforralása, mert a két liter ehhez a formához sok volt. Szerintem.
Ettől a kis malőrtől eltekintve azért megenném én is.

Fenchurch68 2016.11.18. 13:19:07

Szerintem is csak annyi volt a gond, hogy túl nagy a szárazanyagtartalom :) Még mindig jobb és esztétikusabb lehetett, mint az én múltkori levesben főtt töltött-sült kacsa tragédiám.

Vaczak2 2016.11.18. 14:15:23

Azzal együtt, hogy a kocsonyafélékben én a levet szeretem leginkább mind fölött, azért vetném rá magam egyenletesen észak-déli irányban mind a végéig.
Nemes darab. Hentes-Snickers XXL.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.18. 14:25:00

Én inkább arra gyanakszom, hogy kevés volt az a két óra főzés a fejnek. 5-6 óra 90 fokon, mintha kocsonya készülne, akkor reggelre nem lenne folyékony a leve.
Dehát én nem szólhatok ezügyben, mert még mindég nem főztem fejet a szemtelen disznóból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.18. 14:26:41

@látjátok feleim szümtükkel: A kép alapján rendesen jutott lé a forma aljára is, tehát a húsok közé. Az aszpik lett túl gyenge szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.18. 15:23:39

@Fenchurch68:

halljuk! Okulás képen.

@Andrass9:

Nem jutott elég lé, mert fentről szivárgott a ráöntés uátn, és az nem olyan, mint amikor soronként öntik, mert útközben a felső húsok magukba szívtak egy jó adagot. Mellesleg a nagy angol-francia szakács is rétegezve készíti. Meg én is amikor a kocsonyahúst vágni szeretném. Szeletekre.

Dikusz 2016.11.18. 16:10:00

Ha kocsonyát főzök - a tennivalók nem különböznek, ha csak fejből készül - akkor a borsot, egyéb fűszert, mindig együtt teszem fel főni a hússal. A fokhagyma a képek alapján elég (minek kell bele még a fokhagymapor?), a gond szerintem is az lehet csak, hogy a lé volt kevés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.18. 16:13:24

@Andrass9: az is lehet , emellett nem vagyok tuti hogy a fej a legjobb az ilyen aszpikos kajahoz
de ha jo volt izre semi gond, nem vendegeknek keszult
/viszont a koponyat minek kellett megint melle tenni a foton?:)/

Topy 2016.11.18. 17:38:17

@hagyma: az a legjobb! sok csont, sok bőr...

viszont a zselatinport nem szabad forralni, rajta szokott lenni a zacsin, hogy attól elveszti kocsonyásító képességét

aprosef.hu/hozzavalo/zselatinpor
www.gasztromanko.hu/gasztrokalauz/alapok/zselatin-gyorstalpalo/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.18. 17:44:22

Köszönök szépen!
Igen.
Nem.
OK.
:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.18. 17:52:32

A nagyobb felbontású képen látszik hogy jutott elég lé az aljára is. Azért legközelebb okvetlen rétegezni fogom.
kepkezelo.com/images/l1c45r27otulqez9ppo3.jpg
kepkezelo.com/images/69lyjozjericwz8stc49.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.18. 19:07:18

@Topy: csulok?
vasarolt porzselatin abcug!

Dikusz 2016.11.18. 19:17:15

@Waka: még egy ötlet, ha nem haragszol. Kb 2 kg kocsonyába valóhoz 1 inkább nagyobb fej fokhagymát teszek. Jócskán teszek bele +bőrkét is. a kettő együtt (fokhagyma/bőrke) nekem szükségtelenné teszi a zselatint (amit kocsonyába amúgy sem használnék). Attól még én is nagyon szívesen megkóstolnám:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.18. 19:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: Okvetlen.
@Dikusz: Én is teszek a kocsonyába bőrkét. Meg körmöt is, sokat, meg fejet, farkat, pár fület pluszban. Nem is kell zselatinnal vacakolnom. blogkocsma.blog.hu/2015/01/06/kocsonya_zona_adag Csak hát éppen nem kocsonyát akartam főzni. A pár óra főlés alatt meg kiment a fokhagyma íze, fel kellet frissíteni kicsit a granulátummal.
@Andrass9: Pontosan, legközelebb több zselésítő kell bele. Vagy kocsonyát kell főzni. Vagy csak fejet lé nélkül. :)
@Topy: Eddig ez sem okozott problémát. Tanulság mindig van.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.18. 20:18:45

@Waka:

Elég lesz egy kissé beforralni a levet, mert a képek szerint a külső részeken kellően megdermedt a lé. Legközelebb a fej mellé tegyél legalább egy lábat is attól olyan lesz, hogy nem kell bele zselatin.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.18. 21:09:15

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem nem volt a fagyasztóban láb, csak a fél fej :)

A fickó 2016.11.18. 21:33:30

Annak a fejnek hiányzik az arca, a lényege.:)

Fenchurch68 2016.11.18. 23:43:04

@látjátok feleim szümtükkel: Édesem elmesélte, hogy anyukája annak idején megtöltötte a kacsát/tyúkot/griffet, feltette bezöldségelve főni, aztán, ha a leves már jó volt, megsütötte.
Erős kételyeim voltak, de hagytam magam rábeszélni.
Hát a leves végülis ehető lett, bár deríteni kellett, mint azt előre gondoltam - belefőtt mindenféle izé a töltelékből. A sültből meg a combján kívül semmit nem lehetett megenni, azt is elég sanyarú arccal, ahogy előre gondoltam. Azért legközelebb ne így legyen igazam. Utánanéztem, és szokásos elkészítés volt ez itt Kelet-Magyarországon, értem én, szegénykonyha, egy tűzzel két kaja stb. De többször nem kísérletezek ilyesmivel.

A fickó 2016.11.19. 00:35:57

@Fenchurch68: Ha már "főtt töltött" csirke én maradok a Hajnani rizses csirkénél és még sütni sem kell. :D Brutál jó és babakönnyű elkészíteni. :D Nyomatok is egyet hamarosan. :P

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/rizses-hus-a-bakancslistarol

steamykitchen.com/5068-hainanese-chicken-rice.html

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.19. 07:21:51

@Fenchurch68:

No persze, a régi ételeket mai alapanyagokból nem lehet elkészítni.
A régi csirke szaladgált az udvaron, kukoricán kívül csak zöldet evett ( búzát nem, mert az kellett kenyérnek ), ezért a húsa-bőre rendelkezett tartással, nem úgy, mint a ketrecben hízlaltaké.
Azt a bört jól össze lehetett varrni, és ha jól csinálták, abból bezony nem jött ki a töltelék. Lassú tűzön főzve nem volt az rossz étel, mert nem főtt ki az összes íz a jószágból, és a sütőben a bőr szépen megpirult, tovább nem is kellett azt sütni.

Anyám töltött baromfit nem csinált, de egészen kisgyerek koromban a rántott csirke is úgy készült, hogy félig megfőzte a levesben, majd abból kivette és tojásos habarékos bundában megsütötte. Az idősebb jószág húsát is "előfőzte", majd tepsiben pirosra sütötte. Az ilyen hús belül puha, kívül ropogós volt. "Nyeresen" már csak akkor kezdte kirántani a csirkét, amikor a sparhelt alatt maga nevelte 8 hetesre a csirkét. Már ezt táppal tette, mert a kukoricától 8 hetes korában még nem volt rántható méretű a csibe.

Mellesleg a kolbászok minősége is akkor kezdett leamortizálódni, amikor a disznók nem másfél évig nőttek az ólban, hanem már 6-8 hónaposan vágták őket.

Ilyen baromfit már ritkán találni, pl. a mi udvarunkban. Bár már ezek is kapnak búzát és más is a húsuk állaga, nem annyira kemény, de még arra hajaz, van tartása. Ja, és íze is.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.19. 07:30:42

Persze a baromfi töltéséhez speciálisan, minél kisebb nyilással kell bontani a baromfit, a boltban vásárolton ez nem mindig van így.

Fenchurch68 2016.11.19. 11:12:24

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek mind benne voltak a pakliban, az alapvető baj mégis inkább az volt, hogy eleve nem hittem az akció sikerében :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.19. 12:22:39

@A fickó: Épp ez a lényeg. Majd, amikor sajátot vágok...
@látjátok feleim szümtükkel: Ez a levesben főtt megoldás mifelénk is dívott.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.19. 13:37:09

@Waka:

Szükség alkota ételek közé tartozott, mert nem jutott minden vasárnapra hús. Nem volt elég takarmány a baromfinak, meg pénzt is kellett valamiből csinálni. Ráadásul az a kurva kotló sem annyit költött, amennyit a gazda szerettt volna, így aztán beosztással kellett élni.

Már középsikolás voltam, amikor valahol láttam, hogy a tyúk mellét kikloffolva rántott húsnak készítetteték, és ezt anyámnak is felvetettem, attól kezdve már nem kellett tologatni szegény mellehúst a lábosban. Senki nem szerette mert annyira száraz hús volt. Rántva viszont nagyon finom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.19. 16:31:51

@látjátok feleim szümtükkel: Egy időben tyúkcombot lehetett felénk kapni, anyám azt rántotta ki. Persze igencsak szét kellett nyitni a csont mellett, és piszok lassan sütni, de igen jó szaftos lett az eredmény. A főtt tyúk sütve a kalákában bonyolított lakodalmak fogása volt, mivel mindenki a legvénebb madarat vitte át. Azt aztán kellett adjusztálni, mire rágható lett, de az íze mindent vitt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.19. 17:07:35

@Waka:

A hegyen is jó idő volt? Itt nagyon kellemesen sütött a nap, egész délután gyomáltam a virágos kertet. Sajnos a kabócák úgy rajzottak, mint a sáska, meg a pöttyös bogarak. Poloska alig akad egy-kettő.

Ez vagyok 2016.11.19. 17:48:24

@Waka: A fokhagyma ízt a végén nem porral kell frissíteni, hanem zúzott fokhagymával.
Sőt, a minap csináltam serpenyőben párolt/lesült oldalast só, bors ízesítéssel és csak a végefele szórtam meg zúzott fokhagymával. Nagyon finom lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.19. 22:46:57

@látjátok feleim szümtükkel: A Kistesó kertjében voltam ma délután, a délelőtt főzéssel ment el. Príma volt az idő, elég sok mindent sikerült elvégeznem, remélem még holnap is ilyen lesz.
@Ez vagyok: Mivel az eredeti koncepció egy szilárd valami volt, meglehetősen homogénre kellett csinálni, arra pedig a granulátum alkalmasabb.

Ez vagyok 2016.11.20. 17:23:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Kabócarajzás?
Nahát, mi lesz még itt?
Én a meztelencsigákkal küzdök jópár éve, eddig vagy 10ezret vágtam össze.
Hallottam, hogy a Tisza-kezdetű helységekben zsákszám söprik össze a poloskát. Ez már Somogyban is megjelent idén. Emiatt elgondolkodtam, hogy ki kéne vágnom a málnást, mert gusztustalan szedni, enni. De a paprikán és uborkán is voltak szép számmal a fekete kicsinyei.
Ez a kabóca már teljesen a padlóra vitt :(

Ez vagyok 2016.11.20. 17:24:33

@Waka: Ok.
De én a fokhagymazúzóval zúzottra gondoltam :)
süti beállítások módosítása