Alapvetõen egy abszolute minimalista spagetti arrabbiata recept, de elkészül annyi idõ alatt, míg a tészta megfõ!
Ráéheztünk este, muszáj volt összeraknom. Annyi csalás van a dologban, hogy nekem sok sült paradicsomom van eltéve a kamrában, és azt használtam. Ám akinek nincs, az nyugodtan használjon egy féldoboznyi egész- vagy darabolt-paradicsom konzervet helyette. Tulajdonképpen hívhatnám paradicsomos Aglio e Olio-nak is, annyira egyszerű.
Kell hozzá 2 adaghoz:
- 25 dkg durum spagettitészta
- 15 dkg sült paradicsom (vagy egy 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv fele)
- 2 ek oliva olaj
- 1/2 szárított csilipaprika (lehet friss is,csak csípjen)
- 1 duci girizd fokhagyma
- 2 halványítózeller szár (mert volt a hűtőben:)
- só
Elsõnek tegyünk fel 3 liter vizet 2 ek sóval a gázra felforrni. Míg a víz hezitál, hogy forrjon-e, addig gyorsan készítsük fel a szószt. Egy akkora serpenyõben, amiben elfér majd a tészta is, az oliván pirítsuk meg a csilipaprikát, amit belemorzsoltunk (utána szigorú és erõteljes szappanos kézmosás javallott!!!) Míg az pirul, aprítsuk fel a zellerszárat pici kockákra, valamint a fokhagymát papírvékony szeletekre. A zellert adjuk a csilis olajhoz, és letakarva öt percet pároljuk, amikor hozzáadhatjuk a fokhagymát is.
A paradicsomból vegyünk ki kb a felére való egész paradicsomot, egy deszkán pedig aprítsuk meg max 1x1cm-es kockákra. Ezt borítsuk bele a zelleres/fokhagymás olajba.
Eddigre épp felforrt a víz. Tegyük bele a tésztát (egy doboz vagy zacskó felét), és kevergessük kicsit, hogy ne ragadjon össze. Olajat én nem szoktam a vízbe tenni (az olaszok sem). Már szépen forr a tészta vize, és kezd bemattulni, vagyis kioldott már sok keményítõt a száraztésztából. Erre kb a negyedik percben számíthatunk forrástól számítva. Persze a paradicsom csendesen rotyogott közben. Ebbe merjünk bele egy merõkanálnyit a tészta fõzõvizébõl. A keményítõ segít majd a szószt besûríteni, selymesebbé tenni. Addig sürítsük, amíg a tészta is elkészül (vagyis további 3 percig). A tészta ekkor még igencsak aldente, de pont ez a jó!
A tésztafõzõfazékból favillával mertem át a tésztát a serpenyõben., mivel nincs olyan csinos csipeszem, mint a szakácsoknak. Azt hiszem, az is megteszi ... Belekanalaztam még egy merõkanál fõzõvizet a tésztára, és 2 percig rendszeresen kevergettem a nagy lángon sistergõ serpenyõben a tésztát. Így szépen elértük, hogy a szósz besûrûsödött, a tészta tökéletes állagú lett, mi meg kifáradtunk. Lehet is kiszedni tányérra az adagokat.
A tálaláshoz Pecorino Romano sajtot reszeltem rá, mert az volt kéznél, de parmezán volna az autentikus sajtválasztás. Sőt! Nagyon jó sajt nélkül is, ha ízes a paradicsomunk!
Csíp, olasz íze van, igazi spagetti - kell ennél több 24 perc alatt? Érdekessége, hogy nem kívánt más fűszert, pedig van zöld is, meg szárított idehaza...
Ha a választott paradicsomkonzerv nem eléggé paradicsomos, öntsük hozzá még az elején a levét is - majd besûrûsödik :)