Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Villámgyors csípős paradicsomos spagetti

2017.01.25. 07:00 Andrass9

Alapvetõen egy abszolute minimalista spagetti arrabbiata recept, de elkészül annyi idõ alatt, míg a tészta megfõ!

27.jpg

Ráéheztünk este, muszáj volt összeraknom. Annyi csalás van a dologban, hogy nekem sok sült paradicsomom van eltéve a kamrában, és azt használtam. Ám akinek nincs, az nyugodtan használjon egy féldoboznyi egész- vagy darabolt-paradicsom konzervet helyette. Tulajdonképpen hívhatnám paradicsomos Aglio e Olio-nak is, annyira egyszerű.

Kell hozzá 2 adaghoz:

  • 25 dkg durum spagettitészta
  • 15 dkg sült paradicsom  (vagy egy 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv fele)
  • 2 ek oliva olaj
  • 1/2 szárított csilipaprika (lehet friss is,csak csípjen)
  • 1 duci girizd fokhagyma
  • 2 halványítózeller szár (mert volt a hűtőben:)

Elsõnek tegyünk fel 3 liter vizet 2 ek sóval a gázra felforrni. Míg a víz hezitál, hogy forrjon-e, addig gyorsan készítsük fel a szószt. Egy akkora serpenyõben, amiben elfér majd a tészta is, az oliván pirítsuk meg a csilipaprikát, amit belemorzsoltunk (utána szigorú és erõteljes szappanos kézmosás javallott!!!) Míg az pirul, aprítsuk fel a zellerszárat pici kockákra, valamint a fokhagymát papírvékony szeletekre. A zellert adjuk a csilis olajhoz, és letakarva öt percet pároljuk, amikor hozzáadhatjuk a fokhagymát is.

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

A paradicsomból vegyünk ki kb a felére való egész paradicsomot, egy deszkán pedig aprítsuk meg max 1x1cm-es kockákra. Ezt borítsuk bele a zelleres/fokhagymás olajba.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Eddigre épp felforrt a víz. Tegyük bele a tésztát (egy doboz vagy zacskó felét), és kevergessük kicsit, hogy ne ragadjon össze. Olajat én nem szoktam a vízbe tenni (az olaszok sem). Már szépen forr a tészta vize, és kezd bemattulni, vagyis kioldott már sok keményítõt a száraztésztából. Erre kb a negyedik percben számíthatunk forrástól számítva. Persze a paradicsom csendesen rotyogott közben. Ebbe merjünk bele egy merõkanálnyit a tészta fõzõvizébõl. A keményítõ segít majd a szószt besûríteni, selymesebbé tenni. Addig sürítsük, amíg a tészta is elkészül (vagyis további 3 percig). A tészta ekkor még igencsak aldente, de pont ez a jó!

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A tésztafõzõfazékból favillával mertem át a tésztát a serpenyõben., mivel nincs olyan csinos csipeszem, mint a szakácsoknak. Azt hiszem, az is megteszi ... Belekanalaztam még egy merõkanál fõzõvizet a tésztára, és 2 percig rendszeresen kevergettem a nagy lángon sistergõ serpenyõben a tésztát. Így szépen elértük, hogy a szósz besûrûsödött, a tészta tökéletes állagú lett, mi meg kifáradtunk. Lehet is kiszedni tányérra az adagokat.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A tálaláshoz Pecorino Romano sajtot reszeltem rá, mert az volt kéznél, de parmezán volna az autentikus sajtválasztás. Sőt! Nagyon jó sajt nélkül is, ha ízes a paradicsomunk!

26.jpg

Csíp, olasz íze van, igazi spagetti - kell ennél több 24 perc alatt? Érdekessége, hogy nem kívánt más fűszert, pedig van zöld is, meg szárított idehaza...

Ha a választott paradicsomkonzerv nem eléggé paradicsomos, öntsük hozzá még az elején a levét is - majd besûrûsödik :)

86 komment

Címkék: spagetti paradicsom fokhagyma parmezán szárzeller olivaolaj csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2312146707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.01.25. 13:55:00

"Érdekessége, hogy nem kívánt más fűszert, pedig van zöld is, meg szárított idehaza..."
Nos, ahogyan készíted a sült paradicsomot, a "fél fűszerkertet felhasználva", ezen nem is csodálkozom.:D Viszont a legtöbb konzervparadicsom harmatgyenge minőségben, ízben és ezeket azért esetleg nem árt valamennyire fűszerezni, de frissen őrölt bors mindenképp kell bele - már aki ilyet használ. :) Nem mindenki jut hozzá pl. Paolo Petrilli-hez, vagy saját készítésűhöz. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 14:47:53

@A fickó: Na jó, te nyertél :) Azért egy Cirio márkájú konzerv elég jó nevű! (Legalábbis a Culináris szerint :)
Ráadásul ezek a konzervek nem is olyan drágák, mint gondoltam. Ha olyan jó ízük lenne, mint amit én sütök saját termésből, felhagynék a sütéssel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 14:53:26

@A fickó: Érdekességként azért felhoznám, jogy tavaly nagyon ízes SanMarzano paradicsomot lehetett a Fény u-i piacon venni igencsak nyomott áron. Ha valaki (mint tavaly én is) ebből süt házilag, és akkor fűszerezi (nyár végén van zöld fűszer bőven), ugyanolyan szerencsés lesz, mint én!

Dikusz 2017.01.25. 15:10:28

@Andrass9: az írás készíthető rizstésztával:)
Egyébként tényleg jó recept. Azt az eddig olvasottakból egyértelmű számomra, hogy nagyon szereted az erőset, amibe lehet teszel. Nem nézek most a guglin utána a sült paradicsom receptjének, de amit a nagyobb üzletekben láttam, azon rajta volt a héja. A te sültparidon is rajta van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 15:22:51

@Dikusz: Nem, én lehúzom a héját, mielőtt a tepsibe teszem. A blogon direkt link van rá (mindjárt a második), nem kell gugliznod :)
Ami meg a csípőset illeti: abba teszek, amibe SZERINTEM passzol. Ez nem jelenti azt, hogy mindenbe KELL tenni. Ráadásul eléggé visszafogottan csípősítek, mert nem Carolina Reapert akarok vacsorázni :)

A fickó 2017.01.25. 15:39:20

@Andrass9: Egy dolog, a sütés - tudom, cukor karamellizálódik, paradicsom sűrűsödik, ezáltal az ízek koncentrálódnak, meg ott a sok fűszer stb. Viszont a friss aromák elvésznek, mégiscsak 200˚C-ról beszélünk. Ez is egy megoldás, de a felhasználási területe igencsak szűk. Én általában 3-4 féle módszerrel rakok el sokféle paradicsomot. Leveshez elrakva, most van négy fajtám négy különböző színben (citromsárga, narancssárga, piros, burgundi), amik ízben is nagyon eltérőek. A burgundi a Paul Robeson kifejezetten édes, aromás. Egészben eltett koktél, rusztikus, aprított, klasszikus passata, lecsó bázis. Imádom a paradicsomot. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.25. 16:17:34

@Andrass9:

Gluténmentes tészával is, az haraphatóbb, mint a rizstészta.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.25. 16:24:01

@Dikusz:

Én héjasan szeletelem, és szép sorba teszem a tepsibe, majd kevés vegeta ( nagyon kicsi ) oliva, és bors. Sót akkor teszek, amikor felhasználom.
Sütés addig, amig el nem kezd a tepsi szélén pirulni, akkor megy üvegbe, és dunsztolom. Tartósító nincs benne. Még 3 évesen is kiváló a minősége. Ha nem csavaros üvegben van, akkor kiszáradhat, de az is felhasználható.
Fűszerezés ízlés szerint variálható. Én abonetten, kevés sajttal a tetején nagyon szeretem
.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 17:02:29

@A fickó: Vagyis nem olvastad a témában írt posztjaimat. Persze nem kötelező, de akkor ne játszd meg az eszedet.
Az én paradicsomjaim 10-14 órát csücsülnek a sütőben 120C beállításon (a minimum, amit be tudok állítani), úgy, hogy a sütő ajtaja is résre nyitva van. Az infrahőmérő szerint kb 80C-n szaunáznak odabenn. Előnye sok van, de leginkább, hogy szép lassan aszalódnak is. Nem véletlen, hogy átlagban 1 kiló gyümölcs megy egy 3 decis üvegbe.
Szuvidálni nincs értelme, mert nem vizet akarok eltenni télire. Sajnos viszon így nem is karamellizálódnának, ha nem 30 perc 180C-vel indítanám a sütést.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.25. 17:15:09

Köszönök szépen!
Én épp a napokban használtam fel egy üveg András-féle sült ökörszív paradicsomot. Kutya baja volt, pedig 2014 szerepelt a címkén. Sokat nem gatyáztam vele, megfuttattam egy kis fokhagymát olíván, beleborítottam a paradicsomot, átmelegítettem, a fakanállal kicsit felaprítottam a paradicsomdarabokat, aztán ment is rá a tészta, meg egy korty főzőlé. Összeforgat, done!
Azért ez a zelleres sem lehet rossz, kicsit hozza a bolognai-s érzést.

Ez vagyok 2017.01.25. 18:10:02

@Dikusz: Amióta a paradicsomot szőröstül-bőröstül turmixolom le az eltevéshez, rájöttem, sokkal jobb lesz.
Így aztán nagyon indokolt a kérdésfeltevésed, hogy lehúzta-e a bőrét.

Ez vagyok 2017.01.25. 18:12:31

@Andrass9: Csináltam így is.
De a napon szárított natúr paradicsomnak nincs párja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 18:26:49

@Ez vagyok: Lévén egy egészen más termék/műfaj...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 19:43:43

de mondjatok meg minek elrakni paradicsomot?ha paradicsom kell 200 fele kozul vehetek barmilyet gombokert
ha valamit nem fogok ultetni az a paradicsom less
paprika, uborka soso
szuvidalni, meg befottet elrakni....
ha hobby akkor OK, akkor elfogadom

Dikusz 2017.01.25. 19:48:41

Negyedik lett Széll Tamás:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 20:00:04

@hagyma: Hát tudod ... még a farmokon is pocsék a paradicsom odakinn, nemhogy a boltban :(
A nagylyányék is tartanak két koktélparadicsom bokrot, hogy a gyerekeik ismerjék az igazi paradicsom ízét, pedig nincs kertjük se.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 20:02:25

@Dikusz: fantastikus
/banya
foldmuveles
halaszat, vadaszat/
en konkretan szeretemm a degustationos menuket, de hogy neZok elott, sot szurkolok elott szakacsok szakacsok csinaljanak egy tanyert....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 20:08:40

@Andrass9: egeszen tokeletes paradicsomokat tudunk venni
a farmoknak is vannak boltjai
de amugy mi a tojast, zoldseget /90 %-ban/ eleve kez alol kapjuk
nezzel mar ra hol elek
kb negyed merfoldre van a postaladam, azzal szemben van egy haz, mondhatnam szomszedom van vagy 30 tyukja
ez nem Budapest, boston vagy NY, ez weaverville

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 20:14:34

@hagyma: A nagylyányék farmon veszik a tojást, zöldséget, gyümölcsöt meg a karácsonyfát. Nem laknak messze a forrástól. Most egy kicsit kevesebb tojáshoz jutottak, mert egy róka megölte a tyúkok felét :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 20:17:03

@hagyma: Apropos - USA nyerte meg a versenyt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 20:33:57

@Andrass9: keresztenyek vagyunk, de nem allitunk karacsonyfat
USA mindenben a legjobb, cask nekem ez a verseny ertelmezhetetlen
sot tovabb megyek
felesleges
mondd el nekem mi az ertelme?

Fenchurch68 2017.01.25. 20:57:17

@hagyma: Tudom, hogy férfiaknak ilyesmiről beszélni olyan, mintha vaknak dumálnék a lila árnyalatairól, de ez is pont úgy megy, mint a divatvilágban a bemutatók. Senki nem fog az utcán mászkálni azokban a cuccokban, de inspiráló egy egész iparágra nézve, és lehet, hogy eszembe jut jövő télen, hogy piros télikabátot vegyek, ne feketét. Nekem se kell otthon aranyozott tölgyfalevélkét raknom a család elé, de ha néztem a versenyt, esetleg hamarabb eszembe jut felhasználni bizonyos alapanyagokat.
Szerintem kb. ennyi az értelme.

A fickó 2017.01.25. 21:08:19

@Andrass9: "A paradicsomok közé betuszkoltam még némi fűszerszámot, megszórtam durva sóval és meglocsoltam olivával. 1 óra 200 fokon plusz 5 perc grillezés, majd 3 óra szárítás 120 fok körül."
Idézet egy 2012-es posztodból, akkor valószínűleg rosszul látom a 200˚C-ot.:) Bár lehet, hogy Fahrenheit és akkor már majdnem jó. De, még mindig ott az 5 perc grillezés.:D

Nem hinném, hogy a hozzászólásomban megjátszottam volna az eszem. :)

A másik dolog, hogy a paradicsom levét különválasztani számomra felfoghatatlan, abban van a paradicsom lelke, íze, a paradicsomvíz, enélkül bármely sűrítmény íztelen lesz. Ha szét is választom néha készítéskor, mert külön koncentrálom, akkor is a végén visszaadagolom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 21:21:27

@Fenchurch68: jo hat en mondtam elotte, rengeteg felesleges dolgot latok
F1-el peldaloztam, de mondhatnam a szepsegversenyt es meg ezer dolgot
nincs rajuk szukseg
mert ertelmetlen, mint a szuvidalt etel

A fickó 2017.01.25. 21:22:27

@Fenchurch68: Azt kell, mondjam, hogy 100%-ban igazad van. Most nagyon fején találtad a szöget. :) Bizony, már attól is jobb szakácsok leszünk, hogy ilyeneket nézegetünk, esetleg beszélgetünk ilyen kaliberű séfekkel. :) Én ilyenekből is tanulok rengeteget. Szépen megfogalmaztad, köszönöm. :)
Azért még annyit hozzátennék, hogy egy ilyen versen nagyban emeli egy ország presztizsét, nemcsak gasztronómiai értelemben. Egy-két ország majd rádöbben, hogy a lenézett magyarok már nemcsak a kőbalta használatához értenek. :D

A fickó 2017.01.25. 21:35:24

@hagyma: Nyugodtam mondogathatod te ezeket, mert hát valószínűleg kikívánkozik belőled, meg még talán pár emberből is, de a legszomorúbb, hogy ezzel krvra nem hatsz meg senkit. Mert ettől ezek az események még továbbra is léteznek és lesznek is amíg a világ világ marad. Lesznek olyanok is akiket érdekel (vélhetően ezek vannak nagyobb számban) és értik és lesznek olyanok, akiket nem érdekel és nem is értik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 21:43:12

@A fickó: Nem hiszem, hogy te született szakácszseni voltál 2012-ben, de legalábbis nem blogoltál. Én azóta tanultam meg sokmindent, és ma már nem sütöm 200C-n a paradicsomot, amik a későbbi sültparadicsomos posztjaimból kiderülnek. Ahogy neked is, nekem is sok olvasásba, tanulásba telt, míg idáig eljutottam. Nem lettem se szakács, se zseni - maradok matematikusnak :)
Egy különbség azért van köztük: én nem akarom mindenki torkán lenyomni, hogy én vagyok az atyaúristen, mert sok pénzem van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.25. 21:45:09

@hagyma: Kérdezd ezt meg az amerikai csapattól, akik először nyernek, mióta ez a verseny megy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 21:51:36

@A fickó: en senkit nem akarok meghatni
szerinted a vilagon tobb embert erdekel mint nem?
ne rohogtess
es remelem eltunik ez a bohockodas az etelekkel
@Andrass9: add meg a telefonszamukat
atfutva a mai sajtot a loteri kutyat nem erdekli, hogy nyertek

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.25. 21:58:06

Nem értem mit izmoztok azon, hogy kell-e vagy sem ez a verseny, meg sok más verseny. Kell-e egyáltalán kitűnni a szürkeségől? Naná, hogy kell!

Mert az ősemberek közt sem tudott mindenki falat festeni, barlangrajzot készíteni, úgyany úgy főzni sem tud mindenki, még akkor sem, ha száz évig csinálja is. Maradjunk ennyiben.

Hagyma meg ne járjon főző blogra, ha neki nem teccik, hogy mások versenyeznek. De jár ugyé, pedig a főző blogokon is megy egy féle verseny, mert érdekli, csak jácca nekünk a kugliját.:D

Dikusz 2017.01.25. 22:20:21

@Ez vagyok: a hagyományos paradicsomléhez?

Nem sok dolog van, amit nem tudok megenni, még a gondolatát is nehezen viselem el, nem tudom neked van-e ilyen étel?

A forralt tej, kakaó föle, a meleg tej, és a paradicsom/paprika felpödrődött héja a lecsóban, vagy bármilyen főtt ételben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 22:26:11

@látjátok feleim szümtükkel: hogyne jarnek fozoblogokra
tanulok, figyelek, oteleteketkapok, amit hasznalok ha fozni van kedvem
de ezek a apapirsapkaju szakacsok, kozonseg elott /akik drukkolnak/ vazze drukkolnak, hogy jo less-e a krumplisalata vagy akarmi
de meg sem eszik, mert nem kapnak belole
drukkolnak egy etelnek, amit meg sem ehetnek....
nem nem nem
ez nekem nem megy
es milliokat keresnek

Dikusz 2017.01.25. 22:29:38

@látjátok feleim szümtükkel: elnézést a bocsánatért, én dobtam fel a témát:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 22:44:03

na utanaolvastam
norvegia a masodik
island a harmadik
hat a norveg es az izlandi konyha vilaghiru:)
ebbol is kiderul ez egy show, egy tok felesleges show
UFF

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 22:44:48

fokazabalok nyertek:)
USA OK, itt a vilag osszes konyhaja jelen van

A fickó 2017.01.25. 22:51:46

@Dikusz: A világból ki lehetne kergetni, egy olyan lecsóval, vagy kével, amiben benne a paradicsom héja és felpöndörödött a paprikáé is. Brrr. :D

A kiváló eszköz neve a paradicsom passzírozó. :) Passzírozás után még turmixolom, hogy ne egy röcögős, hanem valóban bársonyos levem legyen. Ilyenből nem tudok eleget készíteni - de tényleg. :D

trux77 2017.01.25. 22:56:59

@hagyma: azért jó minden olyan dolgot tenni, amiről te itt fitymálóan nyilatkozol, mert ettől vagyunk emberek. Élünk, nevetünk, alkotunk, szeretünk...és még sorolhatnám, csak félek, hogy neked ez mind ismeretlen fogalom....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 23:03:15

@trux77: ettol ne felj
elek
nevetek
alkotok
imadom a nejem
es sokszor elfogadom masok velemenyet
te fogadd ezt, hogy nekem ez a verseny tok folosleges show
ertelmetlen
termeszetesen nekem
szerintem nem normalis az egesz,, zaszlokat lobogtatnak egy vega tanyerert?
nekem nem OK
ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 23:08:54

szakacsnak drukkolni....
hat hova jut a vilag?

Topy 2017.01.25. 23:42:03

áldás, békesség kocsmatársak!
ragadjátok magatokhoz kedvenc italotok és nlc.p3k.hu/data/cikk/15/142047/2.jpg ! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.26. 10:27:51

@hagyma: Szerinted annak drukkolni, hogy nektek sikerüljön életek házát megvenni normális volt?
Abból se volt hasznunk egyikünknek sem, mégis mindenki (jó, a csapat fele) figyelemmel kisérte a próbálkozásaitokat és drukkolt. Zászló lobogtatás helyett biztatás, dudálás helyett meg egy poszt is került - semmi különbség nincs a kettő között. Szerintem.

Ez vagyok 2017.01.26. 11:37:39

@Dikusz: A nyersen felhasznált paradicsomnak én is lehúzom a bőrét, mert én is utálom az összepöndörödött héjat az ételben.
De az eltett paradicsomlénél ha összeturmixolom (jeget is lehet vele olyan), akkor a magot is és a héjat is úgy összevágja, hogy egyáltalán nem látszik benne, tök homogén.
Az íze teltebb, "paradicsomosabb", sűrű.

Fenchurch68 2017.01.26. 12:39:23

@Ez vagyok: Oláh Andor bácsitól tanultam meg azt a kifejezést, hogy "tápegész". Egy darab alma, egy darab tojás, egy paradicsom, tokkal-vonóval.
Ezt elfelejtettük, meg nem is olyan esztétikus, aztán eszünk reggel műzlit, hogy a napközben megevett fehérliszt többi összetevőjét valahogy visszadolgozzuk.

Ez vagyok 2017.01.26. 16:35:28

@Fenchurch68: A "Reformkonyha" könyv a 80-as években a bibliám volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 19:13:11

@Andrass9: en mas dimenziokbol figyelem mar a vilagot
amugy nem jott ki az ugyvedi irodaba Weaverville lakossaga, hogy, hajra TIV
engedd meg nekem , hogy ezt a szakacsversenyt en baromsagnak tartsam
de mondtam, rengeteg van meg a vilagon, amit annak tartok es szerintem szuksegtelenek
autoversenyek, szepsegversenyek stb.
ez a szakacsverseny annyivall rosszabb nalam, hogy vices
5 felnott ferfi 4 ora alatt csinal egy eloetelt es emberek szurkolnak nekik
regen jo volt, volt foszakacs, meg elokostolo, ha a kaja nem volt jo lefejeztek a szakacst, kesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.26. 20:15:23

@hagyma: Örülök, hogy te már túlnőtted az emberiséget, és a felhőkből ábrándozol! Azért szólj, ha felébredtél ...
Weaverville lakossága számára te egy nulla vagy. Itt, a blogon azért valamennyire számít a léted. Persze, ha zavart, hogy drukkoltunk neked, akkor előbb is szólhattál volna :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.26. 20:26:34

@Andrass9: jo drukkerek akik nullanak tartanak:)
Weaverville lakossaga szamara en weavervilli vagyok, mar a benzinkutas is a nevemen szolit 3 honap utan
egy hazvasasrlasnal nem kell drukkolni, lehet te drukkoltal, gondolom nem nemzeti zaszloval/
de ha kimentel az utcara es kiaabaltad Go Tiv GO, akkor megkovetlek:)
fogadd el kerlek, hogy ezt a versenyt nem tartom semmibe, vagyis nem igaz, shownak tartom, ami nem baj, sok van, mondtam pl. szepsegverseny
es mondtam voltam mar sokszor, ahol szakacsok merkoztek, volt 5 fogas, pontoztam, mert meg is ettem
de hogy tribun legyen, szurkolotabor ez vicc
ez cask uzlet, elkepzelem, hogy a 10 szomszed beallit nagyanyamhoz, mikor fozi a hhuslevest es kiabalnak, hajra mami, hajra mami
na nalam ez a szint ez a show
aki meg szereti nezze a papirsapkasokat, nincs ezzel baj

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.26. 21:19:22

A vélemény szabad. Lehet egyetérteni vele, lehet ellenezni. Érvelhetünk mellette, ellene. Elfogadhatjuk vagy sem, de senkit nem bánthatunk a véleménye miatt. És ez így van jól. Peace!

A fickó 2017.01.26. 21:56:00

Akkor azt már el sem merem mondani, hogy én kinn voltam az európai B. d'or döntőn és meglett ember létemre vertem fazekat és szurkoltam Tamásnak, aki akkor megnyerte. Felemelő érzés volt akkor ott magyarnak lenni az eredményhirdetés után. Remek kis nap volt - emlékezetes esemény, jó pár érdekes emberrel, séffel is tudtam beszélgetni és nem utolsó sorban iszonyúan finom ételeket ettem. Szuper kajákkal álltak elő, mert meg kellet mutatni Európának.

vörösbor(de)minőségi 2017.01.26. 23:05:39

álomkaja!

ráadásul üveges arrabbiata szószt lehetett kapni mútt7en a zaldiban.nagyon kellemesen leárazva.
:)
azt már csak kis ezzelazzal feljavítva finomság tálalva.
:)

Topy 2017.01.27. 15:22:56

@látjátok feleim szümtükkel: nem lenne hátrány
a fürtös paradicsom konkrétan egy emberiség ellenes bűncselekmény

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.27. 15:41:24

@Topy:

Meg amennyire te tévedsz. Napos helyen nevelve nagyon finom, kemény húsú, de ízes paradicsom terem a boltban vehető paradicsom magjából. Kipróbáltam. Paprikából szintén. Idén kipróbálom a paprika második vetését is, mert most szedtem magot. Az eredeti paprika Roméro néven volt árulva ( most is volt decemberben valami hasonló névvel ) a spárban 2015. végén. Szép volt a kertben, csak nem volt jó neki a hely. Ráadásul a gomba sem bántotta egyiket sem. Sajnos a paradicsom magjából nem próbáltam ki, hogy mi teremne, mert valahová elraktam a magot, és amikor vetni kellett nem találtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.27. 16:51:26

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy nem kéne paradicsomot enni JANUÁR-ban? Én minden esetre nem találtam még szezonon kívül ehető paradicsomot.

A fickó 2017.01.27. 17:07:37

@Andrass9: Attól függ, mit nevezünk szezonnak. :) Ha azt a két hónapot, amikor jó a pari, akkor van ehető paradicsom szezonon kívül is.:) Főleg a koktél parik néhány fajtája április-májustól. :) Egyébként a szezon közepén a legjobba oparadicsom. Tőlem 1000 Ft/kg-ért vásároltak volna minden mennyiségben, aki kóstolta a parijaimat. De össze-vissza lett egy mázsa, az még nekem is kevés. :D

Ez a fííínom tápkockás .... :DDD

www.youtube.com/watch?v=brVSchpPl20

Topy 2017.01.27. 17:18:07

@látjátok feleim szümtükkel: tegyél mellé egy klasszikus kecskeméti fajtát és rögtön lesz különbség
és utóbbival legalább nem lehet elkövetni, hogy zölden leszedik, rázatják egy hétig körbe az országban a teherautón aztán a végére mégis úgy néz ki, mintha akkor szedték volna
sajnos csak úgy néz ki...
a fürtös két embernek jó: a termelőnek és a kereskedőnek

A fickó 2017.01.27. 18:26:58

@Topy: Amúgy, mi az hogy fürtös? A paradicsom neve, vagy hogy fürtökben terem, mert rengeteg paradicsom terem fürtökben - ezek szerint az mind rossz. OK. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.27. 19:14:42

@A fickó:

Vannak olyan paradicsomok, amelyeken nem ekkora fürtökben, hanem elszórtabban nevel, két-három bogyó nő egy rakáson, pl. a szték bogyójúak, mert nem férnének el egymás nyakán. A legtöbb tényeg fürtben nyomja.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.27. 19:17:06

@Topy:

A kecskeméti fajták tényleg izesek, de azok nagyüzemben nem gazdaságosak, szállítás során jobban törődnek. Ezek kifejezetten szezonban termeszthetők. Márpedig a nép télen is enni akar.

Topy 2017.01.27. 20:05:39

@A fickó: ilyen néven terjedt el, valami holland fajta, olyan a héja mint valami masszív műanyagburkolat, szinte mindent kibír; van ebből ízletesebb is, mert igazítottak rajta a hollandok, miután nem vette senki, a legnagyobb baja az, hogy a strapabírása miatt jellemzően nem hagyják rendesen beérni, korán szedik, útközben pirosodik be - íze így viszont nincs :(

friss.blog.hu/2015/05/28/miert_furtos_a_furtos_paradicsom

sajnos osk őstermelő is ráállt erre/ezekre a fajtákra :(

jobban szeretem a hagyományos fajtákat, amiket éretten kell leszedni - nem bírja olyan sokáig, de legalább van íze
szerencsére van egy paradicsomdílerem aki ugyan csak szezonban van kinn a piacon, de amit hoz az ízletes, több fajtát is termel (és kategorikusan elutasítja a fürtös gyűjtőnéven emlegetett golyóálló fajták termesztését)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.27. 21:22:07

@Topy: Ez is alátámasztja a nézetemet, miszerint - ha lehet! - mindent a szezonjában együnk!!!
Nem véletlenül teszek el télire annyi zöldséget, gyümölcsöt.
Láttad a kamrámat - nem kicsi :)

Topy 2017.01.27. 21:24:37

@Andrass9: az kéremszépen egy kincseskamra! :)

A fickó 2017.01.27. 21:54:51

@Topy: A Spar zöldség-gyümölcs szakértője megmondja a tutit.:DDD

Természetesen nem mindegy milyen fajtát ültetünk a tavalyi 11 féléből, amit ültettem idén kb. 5 marad, a többi helyett mást próbálok ki. Nem, mintha a többi olyan rossz lett volna, de kell másoknak a hely és nem ezek nyertek a nagy ízversenyben, betegségekre is talán érzékenyebbek voltak stb..:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.27. 22:51:01

@A fickó: Az a gond velünk, kezdőkkel (jó, te nem kezdő vagy, hanem tökéletes ...), hogy csak kisérletezésre jutja. Mondjuk nekem a kétszeri paradicsomvészen kívül minden tökéletes lett. Leginkább a csilipaprikák!!! De volt jó padlizsánom is, meg persze sikeres paradicsom is. Csak hát es továbbra sem "termelés", csupán a hülye értelmiség próbálkozása ...
Ezt viszont tudomásul kellene neked is venni. ... Illetve minek? Ha te úgy érzed, hogy tökéletes vagy, akkor az a szíved joga - nekem nem kéne beleszólnom!

A fickó 2017.01.28. 00:22:39

@Andrass9: Nem vagyok tökéletes, bár törekszem rá, de sosem leszek az. Anno, mikor high end (hifi) töltötte ki az életemet (jó 15 évig) is csak próbálkoztunk a tökéletes hangzás reprodukálására, mint mindenki más. Néha igen szép eredményeket értünk el.
Hidd a helyén tudom kezelni a dolgaim, erre itt egy érdekes példa, amikor kivittük az erősítőnk egy német szalonba meghallgatásra, a fickó elővett egy messze nem a mi készülékünk súlycsoportjába tartozó készüléket, mikor mondtam, ez nem lesz jó, csak somolygott. Valószínűleg nem nézte ki belőlünk magyarokból (belőlünk) akkor, pedig akkori barátom SL akkor már, külföldön forgalmazta igen nagy sikerrel készülékeit (szerényen Etalon néven) gyakran kérte ki véleményemet egy-egy meghallgatás során. Mi több én teszteltem jó néhány készülékét. A rádióban eltöltött néhány évem után eléggé kifinomult hallásom lett ehhez. Visszatérve a német ürgére, pár hang után már cserélte is a készüléket, majd megint és megint, mire mondtuk, talán a legjobbhoz mérje, ami a boltban található. Ott is maradt a készülék.:D
SA egyébként fantasztikus mérnök, soha nem tudtuk megközelíteni a készülékei hangminőségét, de próbálkoztunk. :) Mostanság teljesen mással foglalkozom és állítólag, bizonyíthatóan abban sem vagyok rossz.;) Annyit mondok, hogy az általam tervezett dolgokban időnként igen sokan gyönyörködnek. :D

Szóval tudom a helyem, a nagyképűnek hangzó kijelentéseim mögött azért akad némi (szak)tudás. Kertem egyébként profi biokertész (hölgy) "bevonásával" indítottam, de hozzáteszem, a családomnak születésem óta voltak állataik, hatalmas kert, szántóföldek, tanya - ezeket évekkel ezelőtt adtam el. 52 évem több mint felét ilyen körülmények között éltem. Nem kevés tapasztalatot szerezve. Ja, és majdnem 30 éve, leszerelésem óta főzök, a katonaság alatt kattantam rá. :)

Ha érdekel az ilyesmi:

www.etalonacoustics.com/en/index.html

24.hu/fn/gazdasag/2002/03/05/etalon_high_end_rendszerek/

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.28. 07:00:03

@A fickó:

Azért a gúnyolódás mellett majd gondolj arra, hogy a nemesítés próbák sorozata, amit a természet magától művel. Másik amit ne feldj, a te időd is múlik, pont olyan gyorsan, mint az enyém, csak én hamarabb kezdtem, mint te. Mondjuk én sosem voltam ekkora képű, de majd az idő múlásával leszoksz róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.28. 11:21:31

@A fickó: Sajnos SL (vagy SA??) barátod hangmérnöki képzettségének hiánya igencsak látszik a termékein. 40W-os erősítő nem teljesítményvégfok, még akkor se, ha A osztályon disszipálja el a kétszeresét. Egy erősítő specifikációjánál illik megadni, hogy milyen torzítás mellett adja le a maximális teljesítményét, és mekkora a harmadik harmonikuson való torzítása. Ezek mind hiányoznak. 7 collos mélynyomó valőban csak 30Hz-ig hangszóró, ami nem minősül basszusnak... A hangfalaik pedig úgy tűnik végtelen teljesítményre lettek méretezve, mert az az adat is hiányzik.
Szóval nem profik. Lehet, hogy a te fülednek megfelel, nem hiszem, hogy én örülnék nekik. Ettől persze még lehet szerencséjük, és annyit el is tudnak adni, amennyiből megélnek.
A 24.hu cikk is alátámasztja a véleményemet, bár az nagyon régen volt már.

A fickó 2017.01.28. 14:12:05

@Andrass9: Az SA elütés, szinte biztos voltam benne, hogy észreveszed. :)
Nem profik. :DDD Annyit el is tudnak adni, amiből megélnek. :DDD Ezt megmosolyogtam. Bár feleitt tartanék, vagy még inkább negyeditt. :)

Világhírűek.

40W A osztály brutális teljesítmény és tömeg (itt) 36 kg, már ha mond valamit egy tisztán A osztályú erősítő kialakítása. A méltán híres Hiraga teljesítménye sem több, sőt.

diyaudioprojects.com/Solid/Jean-Hiraga-Class-A-Amplifier/

Amúgy egy átlagos lakószoba behangosításához 10-15W teljesítmény is bőven elég.

Ezen torzítási adatok megadása egy honlapon ezen a szinten feleslegesés és sokak számára semmitmondó lenne - ez nem az a szint ahol ezzel, ilyennel számolni kell. A hangdobozok terhelhetősége, dettó. Műszaki specifikációban valószínűleg benne van. Én évekig hajtottam az 50W kimeneti teljesítményű erősítővel kis 20W-os dobozokat, kis szobában.

30Hz nem basszus, jó füled van, hogy hallod a 30 Hz-et. :)

Nosztalgiáztam kicsit és rákerestem az anno gyártott készülékünkre. Azt hittem, a gazdáik már mind a kidobták őket de ... még így 20 év után is működnek, eladják, méltatják stb.

Itt megnézheted, nem a levegőbe beszéltem, a kézzel csiszolt márvány előlap és gombok (design) azóta elhunyt kollégám (barátom) Sörös Dezső keze munkáját dicséri, a beltartalom és a design egy része pedig az én munkám volt.

www.avx.hu/forum/index.php?/topic/95799-delarton-dea-50-s-integr%C3%A1lt-er%C5%91sit%C5%91/

www.avx.hu/forum/index.php?/topic/21259-magyar-hifi-term%C3%A9kekr%C5%91l-k%C3%A9sz%C3%BClt-k%C3%A9pek/page-13

De, kicsit már eltértünk egy gasztroblog témájától.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.28. 15:04:10

@A fickó: A kis teljesítménnyel nem igazán értek egyet, de ez szubjektív. Egy Beethoven V. dinamikája annál sokkal nagyobb.
20 Hz még szól, sajna a 16 Hz már nem. Felülről is korlátoztak az évek. Azért az abszolut hallásom nem vész el :)
Én még csöves erősítőket készítettem, az érdeklődésem ebben a műfajban elfogyott, mire a Quad 405 kijött.
/ON

Fenchurch68 2017.01.28. 16:57:52

@A fickó: Tudom, hogy ebben is eltérünk a gasztroblog témájától, de után nem teszünk vesszőt - a többit most nem szeretném felemlegetni.

Ezt csak azért, mert van aki ebben, van aki abban maximalista.

A fickó 2017.01.28. 19:00:39

@Fenchurch68: Mint írom is fentebb is, nem vagyok tökéletes és nem is leszek soha, de törekszem rá. ;) Kösz, hogy egy lépéssel ismét előbb lehetek, többé nem követem el ezt a hibát. Remélem a posztjaimban a blogomon sem követek el ilyen durva helyesírási hibát. Pár barátom akinek ötöse volt helyesírásból rá van uszítva, hogy sikítson, ha talál hibát, eddig szerencsére nem nagyon találtak. Az könnyebben javítható, mint egy szimpla hozzászólás. De ígérem, ezentúl összekapom magam.:)

Fenchurch68 2017.01.28. 19:52:30

@A fickó: pár barátom, akinek .... sból, rá van stb. Szívesen, máskor is!

Paradicsom-téma: kisgyerekkoromtól fogva nem értettem, mit szeretnek az emberek a paradicsomon. Szép piros, kitölti a helyet a tányéron, de mint élelmiszer, számomra érthetetlen. Aztán életemben először kertes házba költöztünk, lett a gyerekek miatt három tő mittudoménmilyen paradicsom (a közért előtt árulta a palántát egy néni), és mikor nekem is jutott belőle frissen, megértettem, mi benne a jó :)

A fickó 2017.01.28. 22:00:53

@Fenchurch68: Ha csak egy növény vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, az a paradicsom lenne. Nekem ennyire "szent" növény.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.28. 22:05:25

@A fickó: Én valószínűleg kolbászmagot vinnék :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.28. 23:31:30

@Andrass9: en buzat
de elsosorban a nejemet
2 marhat
2 disznot
kakast es cseirket

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.28. 23:45:06

de ha cask novenyt
akkor krumplit

Benikuty 2017.01.29. 15:33:13

@A fickó: ajánlom figyelmedbe a "gyöngyösi tájfajta"-t. Az előkóstoláson ott voltam, és annak ellenére, hogy eléggé kritikus vagyok a paradicsomokkal kapcsolatban, kimondhatom: egészen fantasztikus. Palántája ez évtől elérhető lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.29. 16:20:52

Ajánlom ficko fiygelmébe: "...piacon vásárolt egyszer paradicsomot, annak a magját használta fel. Az eredmény lenyűgöző."

Régen a falusi emberek saját maguk szedtek szaporításhoz magot ( minden termelt növényből ). Még különleges kezlésnek is alávetették, mert megtörték a paradicsomot és egy bögrében hagyták kicsit megforrni, majd kimosták belőle a magot. Én ezt már nem teszem, mert enélkül is kikel.

A fickó 2017.01.29. 16:51:53

@Benikuty: Köszi olvastam a tesztet annak idején.
Érdekel ez a palánta dolog, ránézésre is szimpatikus a pari. Frissen fogyasztva, de egészben eltéve üvegben Paolo Petrilli módszerével, némi bazsalikommal szerintem jól működne.
Szerintem ez tökéletes fajta lenne erre a célra, mert húsos és mint olvasom kevés a magja is. Gondolom finom is. :)
süti beállítások módosítása