Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Majonézes cékla

2016.12.04. 07:00 Waka

A fagyok beállta előtt - persze a fagyok nem álltak be - felszedtem a maradék tarka céklát, lepucoltam a leveleket, lesikáltam, aztán egy nagy zárható vödörben az erkélyre transzportáltam őket. Vittem belőle egy-egy adagot a kollégáknak, de még így is maradt pár kiló. A hétvégi menühöz éppen kapóra jött volna valami salátaféle. Eszembe jutott, hogy Á a múltkoriban hozott majonézes céklát. Megízeltem, finom volt, el is kértem a receptet, le is körmölte becsülettel nekem. A cetlinek persze már rég nyoma veszett az munkahelyi íróasztalomon uralkodó káoszban, ahhoz viszont nem volt pofám, hogy még egyszer elkérjem. Rákerestem hát az Interneten, összeollóztam egyet a szám íze szerint, aztán elkészítettem.

15.jpg


Hozzávalók (kábé):
- 1 kg cékla
- 2 tojás sárgája
- valamilyen semleges ízű étolaj
- pár gerezd fokhagyma
- mustár
- frissen facsart citromlé
- porcukor
- csipetnyi só
- fehér bors
- 150 g natúr joghurt

6.jpg1.jpg
A céklát puhára főztem. Sajnos a főzéstől a világos színűek teljesen kifakultak, de később a sötétek újra megfestették őket.

2.jpg
Kézzel könnyedén le tudtam dörzsölni a héjukat.

3.jpg
A V-Gyula közepes aprítójával juliennere szeleteltem őket.

4.jpg5.jpg
A majonézhez az NDK turmixgép egyik habverő karjával tojások sárgáját kikevertem apránként adagolt olajjal. Mikor már a habverő elforgatta a csorba bögrét az asztalon, elegendőnek ítéltem az olajat. (Egyik kézben az olajos üveg, a másikban a mixer, a közegellenállás meg csak nő, ugyebár.)

7.jpg
Belereszeltem a fokhagymát és a többi ízesítőt, tettem bele egy teáskanál saját készítésű mustárt, aztán összekevertem.

8.jpg9.jpg
Végül beleborítottam a joghurtot és azzal is összedolgoztam.

10.jpg11.jpg
Hozzáadtam a masszát a céklához és elkevertem. A hűtőbe tettem pár órára érni, közben - mikor eszembe jutott - átkevertem kicsit.

12.jpg13.jpg
Sült császárhús és pirított burgonya mellé kínáltam.

14.jpg
Jóízű volt, a fokhagyma prímán beleillett, csak kicsit édeskés lett. Kicsit több citromot és mustárt elbírt volna (vagy kevesebb cukrot, de a majonéznek a cékla nélkül úgy volt jó íze), ugyanis ezek a tarkabarka céklák jóval édesebbek, mint a megszokott fajták. Hétfőn vittem a maradékból, Á is megkóstolta, ízlett neki.

36 komment

Címkék: joghurt mustár fokhagyma majonéz cékla citromlé fehérbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012017525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.04. 09:42:23

Ez nagyon jól néz ki, főleg a világos céklák teccenek, sajnos valamiért nem ehetem. Ezért bánatomban egy darabka sült kolbásszal öszepároltam egy padlizsánt, és abból csináltam reggelire szendvicset.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.04. 11:04:36

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Az sem rossz. Kárpótlásként küldök neked néhány szép céklás képet, ha gondolod. :)

A fickó 2016.12.04. 12:13:37

A színes céklák inkább nyers fogyasztásra valók, enyhébbek, kevésbé karakteres (földes) az ízük és sokkal édesebbek. Az aranycékla a kedvencem. :)

Majonézes cékla recept: Majonéz, cékla - na jó én még frissen reszelt tormát is adok bele. :) A céklát meg inkább sütöm, vagy nyersen némi almával együtt kerül a saliba a színes cékla.

Meleg lencsés céklasalátám:

afickofakanallal.blog.hu/2015/02/24/sult_krinolin_ceklas-tormas_meleg_lencsesalataval_es_batata_purevel#more7210481

A fickó 2016.12.04. 12:50:56

@Waka: Nálam ez kizárt, mivel imádom a Waldorf salit. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.04. 13:01:47

Én meg erős felindulásban ebédet főztem a maradék reggelimből. A maradék padlizsánhoz adtam egy fél doboz ( tegnap esti maradék ) csicseriborsót, megöntöztem szójaszósszal, némi gyömbéres olajjal, megsóztam, és főztem hozzá rizstésztát, amit a kész előtti utolsó pillanatban tettem a szószhoz, így felitta a levét, és készre főtt. Reszelt parmazánnal csucsu ebédet ettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.04. 13:56:38

Ez nekem pont azért tetszik, mert a szines céklák kivilágosodtak, ezért a végeredmény nem olyan setét, mint az éjszaka!
Hogy ízre milyen, nem tudom - ritkán eszem céklát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.04. 13:58:31

@látjátok feleim szümtükkel: Hmmm csicseriborsó és padlizsán rizstésztával. Nem egy rossz gondolat! A tészták nagyon jók ilyen szaftos dologhoz, mert beisszák a finom ízeket. Megkóstolnám!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.04. 15:02:03

@Andrass9: en szeretem a ceklat, de nem varialom, megveszem uvegben, vagy konzervben
ceklaban jok vagyunk
van golyo alaku, darabolt, meg hagyomanyosan szeletelt
gyerekkoromban nem szerettem, pedig foztuk otthon
tormaval kedvelem, nem majonezzel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.04. 16:06:05

@hagyma: Ecetes céklát néha készít a feleségem, azt nagyon szeretem savanyúságnak az étel mellé. Majonézesen még nem kóstoltam :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.04. 16:37:32

@Andrass9: en sem
faterek foztek tormaval - volt telkunk- sok macera
konzervben egeszen jo minoseg van es olcso, en is salatanak eszem, de tulkeppen ez mar majdnem savanyusag

A fickó 2016.12.04. 17:13:10

@Andrass9: Főleg a fehér cékla "világosodott" ki fehérből csontszínűvé vált. :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.04. 18:46:26

Ma pakolászás közben kezembe akadt egy hosszúkás, literesnek vélt befőttes üveg, és ahogy mostam, ráismerten egy jelre az alján ami 4 betűból áll: KGST. Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ilyen üveget, sőt arra sem emlékszem, hogy a konzerveken, befőtteken lett volan ez a jel alkalmazva. Lehet, hogy ez egy nyugatra szánt konzerv volt?
Szóval van egy retro üvegem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.04. 20:05:47

@A fickó: Azt hittem, ennyi idő alatt már megtanultad, hogy színvak vagyok :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.04. 23:00:24

@Andrass9: en regota tudom, aki a lila tanyert keknek gondolja....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.05. 01:59:51

@hagyma: Lehet, hogy te is színvak vagy????? Hogy valaki azt kék tányért lilának nézze ... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.05. 02:03:48

@látjátok feleim szümtükkel: Én sem emlékszem KGST jelzésre seholse. Ezportból visszamaradt üveg lehetett :)

Kumari 2016.12.05. 12:54:29

Minden 7,5 decis befőttes üvegen volt KGST nyomat. Fura mennyiség. Az üveg a tetején egy fém lapka volt, gumi szigeteléssel, fémpántos lezárással, amin egy övcsat jellegű kis fület kellett kihajtani, ha fel akartuk bontani.Sárgaréz színű volt, de nem réz volt..legalábbis azt hiszem.Nem lehetett réz, mert a belső oldala fémszínű volt.Dehát a vas és acél országa voltunk, lehetett az valami finom acél lapocska, mert prímán el lehetett vágni leve a kezünket.(Most belegondoltam, lehet, hogy magam is őslelet vagyok, ha rajtam kívül a KGST nyomat mindenkinek kuriózum)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.05. 15:50:51

@Kumari: Én is őskövület vagyok már, de talán nem igazán figyeltem oda :)

Topy 2016.12.05. 16:13:09

@Andrass9: erre az üvegre én is emlékszem; mondjuk azt a franc se figyelte, hogy mi van az aljára nyomva...

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.05. 16:25:56

@Topy:

Az üvegről adott leírásnál kor-hoz ez van írva: 1940-
Ugyé ez viccnek jó?:D

Az én üvegemen nem ilyen jel van.
Egyébként a Kumari által körülírt befőttes üvegre emlékszem, de csak viszonylag rövid ideig volt ilyen, gyorsan kiváltotta a bolgár üveg, később a csavaros tettő. 56 előtt mi nem sok bolti konzervet láttunk. Városi mulatság volt az. A parasztnak nem fedős üvege volt, hanem zsírpapírral spárgával leköthető, mert még a "celofánt" is ritka volt. Gumikarika meg csak akkor akadt, ha elromlott a kerékpár belső gumija, és nem lehetett egyáltalán javítani, akkor apám hajlandó volt összevagdalni.

Az én üvegemen nem ilyen jel van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.05. 18:12:04

@látjátok feleim szümtükkel: Háááttt ... a '40-es években azért én még nem éltem, hogy emlékezhessek :))))
A biciGlibelsőre viszont emlékszem, bajai nagyanyám azzal szorította le a zsírpapírt, bár ők "urak" voltak: nagyapám ügyvéd volt Baján :)

Dikusz 2016.12.05. 19:44:06

@látjátok feleim szümtükkel: elnézést, előbb küldtem el a kommentemet, minthogy elolvastam volna a tiédet:)
A bolgár üvegre emlékszem, fincsi szilvabefőtt volt benne.
Annak idején meg gyűjtöttük a csokoládékról a sztaniolpapírt, nem biztos, hogy jól emlékszem, valamilyen fémet tartalmazott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.05. 22:37:11

@Dikusz: Akkor elárulnád, hogy mit takar??? Köszi előre is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.06. 00:23:06

@Andrass9: lila ez egy
ketto, szerintem sem a koltsonos gazdasagi segitseg tanacsa roviditese volt rairva, mert ilyen gyar nem letezett,
hogy mit takar?
fene tudja, de nem azt
enn sehol nem lattam made in KGST-t:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.06. 06:54:25

@hagyma:

made in nincs rajta, csak a KGST, meg az, hogy OÜ és 0,8.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.06. 22:20:55

@látjátok feleim szümtükkel: jo de mar az atkosban is rairtak made in hungary vagy akarmi
ez a kgst mast jelenthhet de fogalmam sincs mit

Topy 2016.12.07. 00:10:32

@hagyma: szerintem ez a KGST az a KGST, mert ez az üveg KGST szinten egységes volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.07. 03:43:21

@Topy: Én értem hagyma aggályát: a KGST egy magyar rövidítés, nem valószínű, hogy mindenütt értették a KGST-n belül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.07. 03:43:58

@Topy: Gratula a keresésedhez! jókat találtál!!!

Topy 2016.12.07. 09:06:59

@Andrass9: gondolom ezek hazai gyártásúak voltak, egy bolgár üvegen vszeg cirill betűkkel volt valami :)
süti beállítások módosítása