Tegnapelõtt fõztem egy marhaoldalast lassú tûzön. Köretnek meg egy kevésbé sikerült hercegnõkrumplit (a hibát azóta megtaláltam: nem tudok olvasni rendesen :). Persze szokás szerint túlméreteztem a hús mennyiségét, de szerencsére a szaftjából is rengeteg maradt. Ezt a leletet kell megmentenem!
Önmagában a szaft is jó dolog, de ha rengeteg maradék hússal van megáldva, akkor egyenesen csodás. Ahogy turósmácsik megjegyezte rizzsel biztos jobb lenne, meg a macera is kevesebb. Nos, okos ember a családban is akadt: feleségem másnap tiszta rizst öntött le egy kis szafttal, és lelkendezett! Halgattam rá, de nekem azért egy kis hús is kell ...
Én meg évek óta ennék egy ízes rizseshúst, aminek most jött el az ideje. Volt maradék hús, volt maradék szaft, rizs is a kamrában, meg sok fagyasztott zöldborsó a csodahüttõben. Nagyon kevés kell hozzá:
- 20 dkg rizs
- 15 dkg mirelit zöldborsó (ilyentájt már nincs friss, a mirelit meg jobb is :)
- Ha van még a párolt sárgarépából, az is jó bele
- 6 dkg vaj
- Maradék oldalas (marha vagy sertés egykutya, csak szaftos legyen) és a maradék szaftja
- 2 dkg füstölt Anikó sajt (ezt találtam)
- só, bors , csipet sáfrány
Innen már csak pár művelet, és kész az étel. A rizst jól leöblítettem egy szitában a csap alatt. A vaj harmadát a kuktában felforrósítottam, amibe belekavartam a rizst. Sóztam, lepirítottam. A szaftot kimelegítettem a hús mellõl, a felét felhigítottam, hogy 3 dl legyen, amibe még egy csipet sáfrányt is tettem, és felöntöttem a rizst. Kuktát lezártam, hagytam 10 percig piszeregni, majd eloltottam a lángot alatta. Ezalatt a húst feldaraboltam kb 2x2 cm-es kockákra, vagy ahogy sikerült. A vaj másik harmadát egy kisebb serpenyõben felhevítettem, belegurítottam a borsószemeket, és puhára pároltam (4 perc).
A rizs is kész, borsó is - elkezdtem rétegezve egy jénaiba pakolni. Minden rétegre tekertem kettõt a borsdarálóval is. Rizzsel fejeztem be, és a tetejére kockáztam a maradék vajat.
Elõvettem a japán tálkámat, megtöltöttem a rizseshússal, majd a tetejére vágtam a sajtokból (az Anikó volt a finomabb). Kanalaztam rá 3 evõkanálnyit a maradék szaftból, és felforrósítottam.
Mit ne mondjak: tényleg mennyei volt a szaft a rizzsel. Ettem én ázsiai kanállal, pálcikával, meg villával is, de két étkezésre elfogyott ... A sajt remekül beleolvadt a környezetébe, de ettõl a látvány kicsit kevésbé élvezhetõ :)
Szóval legközelebb eleve rizzsel tálalom, a hercegnõt meg visszaküldöm a palotájába ...