Tavaly nagyban tettem el meggyszörpöt meg hozományaként meggylekvárt is, ami olyan sikert aratott, hogy el is fogyott. Nálunk egy év alatt ritkán fogy el, amit befõzünk, így állandóan dagad a kamra fala, hogy beférjünk.
Ismét a legnagyobb melegben vettünk két rekesz meggyet a kispiacon. Rázott meggy volt, de gyönyörû! Legalább nem kell a szárával is bajlódni. Feleségem 24 üveg meggykompótot alkotott belõle, de azért hagyott nekem is 9 kilót, hogy ismét fõzhessek meggyszörpöt. Ebbõl ugyan nem lesz sok, de lesz ismét lekvár is ...
A meggyet belezúdítottam a mosogatóba, és 4 vízzel lemostam (a szösz tudja mi van rajta). A fura színért a gépem felelõs, ez majdnem fekete meggy.
Nekiláttam a magozásnak, mert lekvárban nem nyerõ a mag, valamint a gyümölcsöt is fel kell tárni valamennyire a lé kinyeréséhez. A kimagozott meggyeket kézzel ellenõriztem. Sajnos a meggymagozó továbbra sem 100%-os. Kilónként raktam a lekvárfõzõbe, amire fél kiló cukrot szórtam. Ezt megcsináltam mind a kilenc kiló meggyel, majd alaposan összekevertem, és eltettem éjszakára levet ereszteni. (Kíváncsiak számára: 182 kimagozott meggyszem volt 1 kiló, a magok összsúlya pedig a kilenc kilóból 42 deka volt - nem rossz arány!)
Szépen kiszívta a cukor a meggy levét.
Leszedtem a levet merõkanállal a gyümölcsrõl egy fazékba, hogy majd abban fõzöm fel. Lett 3,7 liter lé!
A meggyhúst, amin már csak mutatóban volt lé, forraltam, míg a hab eltûnt róla.
Elolvastam a szörptartósító zacskón a használati utasítást, meg hogy mi van benne. NaBe természetesen, de azt látom, hogy C vitamin is! Figyelmesebb olvasás pedig rávezetett, hogy ezt nem fõzzûk fel (akkor a vitamin lebomlana). Ez szuper! Az adalékban nem volt sok aszkorbinsav, de nekem volt idehaza. Amúgy is elég édes a meggy, adtam hát a 3,7 literhez 30g C vitamint, ami adagonként kb. 100mg. Tiszta nyereség - napi javasolt mennyiség :)
A szörpbe belekevertem a tartósítót, meg a vitamint és üvegekbe töltöttem. Még cimkét is nyomtattam hozzá. Nem túl sok, de tiszta egészség ...
A lekvárt azon forrón belemertem a sterilizált befõttesüvegekbe. Ebbõl meg lett egy tucat 0,7l-es üvegnyi.
Ez egy darabos, ám nagyon ízes lekvár. Egy kis pektin és citromsav segített a zselésedésében.
Csak azt tudnám, hogy miért mindig a legmelegebb napokon jut ilyesmi az eszünkbe ...
Update!
Leszedtem a saját meggyemet, ami kifejezetten lémeggy! Üvegszerű, áttetsző, és bő egy hónapig hajlandó a fán várni, hogy leszedjük. Ez az alkalom most jött el, mert nyaralni megyünk, annyit meg nem biztos, hogy kibír. Nem lett sok: 7,5 kg. Pucolni is kellett, szóval valahol hét kiló körül megálltam. Szemenként szétnyomtam, de a magot bennehagytam - az nagyon jó a szörpbe! Hozzáadtam 3 kiló cukrot is, mert azért a szörpnek kell valami édesítő. Összefőztem, és hagytam éjjel pihenni.
Másnap leszűrtem, adtam hozzá aszkorbinsavat, és 7 decis üvegekbe töltöttem (mint az összes többit). Ebből is lett 7 üveg.
Feleségem nem hagyta, hogy a leszűrt meggyhús/meggymag kombó kárba vesszen!Szépen kiválogatta a miniatűr magocskákat, a többit meg felforralta (meg kicsit oda is kozmálta). Semmi extra tartósító vagy pektin - csak a meggyhús. Lett belőle 7 üveg igencsak pikáns lekvár.
Majd tavasszal beszámolok, milyen lett!