Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Meggyszörp és meggylekvár egy füst alatt

2016.08.10. 07:00 Andrass9

Tavaly nagyban tettem el meggyszörpöt meg hozományaként meggylekvárt is, ami olyan sikert aratott, hogy el is fogyott. Nálunk egy év alatt ritkán fogy el, amit befõzünk, így állandóan dagad a kamra fala, hogy beférjünk.

10.jpg

Ismét a legnagyobb melegben vettünk két rekesz meggyet a kispiacon. Rázott meggy volt, de gyönyörû! Legalább nem kell a szárával is bajlódni. Feleségem 24 üveg meggykompótot alkotott belõle, de azért hagyott nekem is 9 kilót, hogy ismét fõzhessek meggyszörpöt. Ebbõl ugyan nem lesz sok, de lesz ismét lekvár is ...

A meggyet belezúdítottam a mosogatóba, és 4 vízzel lemostam (a szösz tudja mi van rajta). A fura színért a gépem felelõs, ez majdnem fekete meggy.

11.jpg

Nekiláttam a magozásnak, mert lekvárban nem nyerõ a mag, valamint a gyümölcsöt is fel kell tárni valamennyire a lé kinyeréséhez. A kimagozott meggyeket kézzel ellenõriztem. Sajnos a meggymagozó továbbra sem 100%-os. Kilónként raktam a lekvárfõzõbe, amire fél kiló cukrot szórtam. Ezt megcsináltam mind a kilenc kiló meggyel, majd alaposan összekevertem, és eltettem éjszakára levet ereszteni. (Kíváncsiak számára: 182 kimagozott meggyszem volt 1 kiló, a magok összsúlya pedig a kilenc kilóból 42 deka volt - nem rossz arány!)

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Szépen kiszívta a cukor a meggy levét.

16.jpg

Leszedtem a levet merõkanállal a gyümölcsrõl egy fazékba, hogy majd abban fõzöm fel. Lett 3,7 liter lé!

17.jpg

A meggyhúst, amin már csak mutatóban volt lé, forraltam, míg a hab eltûnt róla.

18.jpg

Elolvastam a szörptartósító zacskón a használati utasítást, meg hogy mi van benne. NaBe természetesen, de azt látom, hogy C vitamin is! Figyelmesebb olvasás pedig rávezetett, hogy ezt nem fõzzûk fel (akkor a vitamin lebomlana). Ez szuper! Az adalékban nem volt sok aszkorbinsav, de nekem volt idehaza. Amúgy is elég édes a meggy, adtam hát a 3,7 literhez 30g C vitamint, ami adagonként kb. 100mg. Tiszta nyereség - napi javasolt mennyiség :)

19.jpg

A szörpbe belekevertem a tartósítót, meg a vitamint és üvegekbe töltöttem. Még cimkét is nyomtattam hozzá. Nem túl sok, de tiszta egészség ...

20.jpg

A lekvárt azon forrón belemertem a sterilizált befõttesüvegekbe. Ebbõl meg lett egy tucat 0,7l-es üvegnyi.

21.jpg

Ez egy darabos, ám nagyon ízes lekvár. Egy kis pektin és citromsav segített a zselésedésében.

22.jpg

Csak azt tudnám, hogy miért mindig a legmelegebb napokon jut ilyesmi az eszünkbe ...

 

Update!

Leszedtem a saját meggyemet, ami kifejezetten lémeggy! Üvegszerű, áttetsző, és bő egy hónapig hajlandó a fán várni, hogy leszedjük. Ez az alkalom most jött el, mert nyaralni megyünk, annyit meg nem biztos, hogy kibír. Nem lett sok: 7,5 kg. Pucolni is kellett, szóval valahol hét kiló körül megálltam. Szemenként szétnyomtam, de a magot bennehagytam - az nagyon jó a szörpbe! Hozzáadtam 3 kiló cukrot is, mert azért a szörpnek kell valami édesítő. Összefőztem, és hagytam éjjel pihenni.

Másnap leszűrtem, adtam hozzá aszkorbinsavat, és 7 decis üvegekbe töltöttem (mint az összes többit). Ebből is lett 7 üveg.

Feleségem nem hagyta, hogy a leszűrt meggyhús/meggymag kombó kárba vesszen!Szépen kiválogatta a miniatűr magocskákat, a többit meg felforralta (meg kicsit oda is kozmálta). Semmi extra tartósító vagy pektin - csak a meggyhús. Lett belőle 7 üveg igencsak pikáns lekvár.

Majd tavasszal beszámolok, milyen lett!

 

66 komment

Címkék: meggy cukor aszkorbinsav citromsav nátriumbenzoát C vitamin NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr778862218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.10. 12:00:48

A meggy jó gyömölcs, csak eléggé macerás a magozása. Bezzeg a madarak nagyon értenek hozzá, ezért nálunk nincs isbaj vele. Tanúlság? Kivágjuk a meggyfát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 12:14:10

@látjátok feleim szümtükkel: Ez az 1000Ft-os meggymagozó nagyon bevált nálunk. Egy-egy szezonban 40-50 kiló cseresznyét meg meggyet magozunk ki vele, max 2 betétcserével.
A mi meggyfánk szerencsére nem monília érzékeny, így nem is kell permetezni ellene. A sok eső miatti rothadást kell csak megelőzni.
Kész szerencse, hogy nincs ribizli vagy málnamagozógép ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.10. 13:17:07

youtubon lattam valami jo magozasi modszert
/lehet epp ebbe a blogba volt linkelve, mar nem emlekszem/
amodszerre sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.10. 13:28:45

ja, azt elfelejtettem megkerdezni, hogy meggybol nem-e lehetne-e inkabb palinkat fozni szorp es lekvar helyett

valamelyik standupos mondta annak idejen
reggel nem kinalhatom meg a bollert lekvaroskenyerrel
uff

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 15:47:32

@hagyma: Tavalyelőtt pálinka lett belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 15:48:45

@hagyma: Az egy ilyen hülye Spurmanos ötlet, hogy egy sörösüvegre teszed a meggyszemet és hurkapálcikával, vagy chopstickkel belenyomod a magot az üvegbe. Egyesével ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.10. 16:38:10

@Andrass9: van egy olyan rossz erzesem, hogy nalatok a lekvar hamarabb elfogy mint a palinka

Ez vagyok 2016.08.10. 16:42:41

@Andrass9: Nálunk is nagyon el kell találni épp a rothadás és kukacosodás előtti pillanatot, mert még akkor sem teljesen érett a meggy. Kóstolgatom, kóstolgatom, míg csak lesz köztük hibás szem. Így én kézzel magozok és szemenként ellenőrzök :)

Ez vagyok 2016.08.10. 16:44:03

@Andrass9: Én ennél gyorsabban magozok kézzel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.10. 16:55:07

Köszönök szépen!
Errefelé piszok drága volt a meggy, a szeddmagad meg elmaradt, elvitte a zegernye a termést. Én palackonként egy darabka fahéjjal még bolondítottam volna a szörpöt. Holnap én is főzöm a második adag szedret, Kistesó remélem megvarrja addigra a pelust hozzá.

Ez vagyok 2016.08.10. 17:27:40

@Waka: Nekem is csak két tavaszonta brutálisan visszavágott meggyfám van az utcán. Soha nem permetezem, pedig itt már csak beteg, betegebb és legbetegebb meggyfák vannak a környéken, mégis képesek egészségeseknek maradni. Tavaly 16, idén csak 7 kiló kimagozott meggyet teremtek. Én ennek is örülök, mert tutira bio :)

Ez vagyok 2016.08.10. 17:44:51

@hagyma: Dzsemet csináltam a doktorötker 3:1-el, mikor 1250 g-hoz kell adni 350 g cukrot, de én 150 g-ot teszek és a befőttet is ugyanilyen cukoraránnyal a sütikbe.
Mivel a dzsemet és a befőttet is 1 percig kell forralni és én a kimagozott egybemaradt gyümölcsöt teszem bele, nem fő szét és ropogósan vannak benne. Tokjo és évekig eláll :)

Ez vagyok 2016.08.10. 18:21:40

@hagyma: A paradicsomot egészben turmixolom és 5-10 percig forralom, betöltöm kiforrázott üvegbe, úgy kell kirázni belőle, mert olyan sűrű és majdnem olyan, mint a friss. Vannak itt is paradicsomlék, sürítmények, de ilyen jó ízük egyiknek sincs. Ezt szinte bármilyen paradicsomból csinálom, mindig nagyon jó lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 19:51:02

@Waka: Cukor is alig van benne, akkor nem érdemes fahéjazni. Szerintem.
Én ezt iszom sok vízzel, és kellemesen pikáns - ez a mennyiség elég lesz egy évre. A második eresztés nem lett olyan átlátszó - került bele a rostból is, de csak annyi vele a gond, hogy azonnal el kell öblíteni a poharat, különben belekövül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 19:53:05

@Ez vagyok: Az a 10 szem, amit még sikerült a datolyaparadicsomodról még leszedni, nagyon finom volt!

Fenchurch68 2016.08.10. 19:59:24

Anyós-meny konfigurációnak nagyon jót tesz a közös, minimum 30 kilót termő meggyfa. Magozás közben megtudjuk, milyen paraméterekben hasonlít após férjre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 23:21:15

@Fenchurch68: bki :)))) Ne haragudj, de nagyon jót nevettem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.10. 23:23:21

@hagyma: Ebben azért ne legyél oly biztos ... Bár a feleségem pálinkafogyasztása/hónap a nullához közelít, engem elég nehéz lenne elvonni az élvezettől!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 00:03:22

@Andrass9: hat a mi palinkafogyasztasunk pontosan regisztralt
az utolso masfel evben pontosan 9 deciliter
nade jon meg kutyara palinkafozo
/mar azt is keresem a neten, ebbol is lathato a hazvalasztasom egy nagyon szerteagazo project, azert is csungok allandoan a neten, milyen fa, milyen fozo, milyen fustolo, milyen kerti gep, cask meg a haz nincs meg:), meg nem merek a 4 acresra igent mondani -es perkalni- mert a sokadik erzekem azt sugja jon egy job/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 02:43:01

elotte meg 15 evig zero
sort azt megiszom, az igaz:)

nyertunk kardvivasban egy aranyat, mivel amerikai volt az ellen adta a tv is
lehet tippelni a nejem kinek drukkolt:)
/viszonzasul ma este drukkolok az amcsi uszoknak:)/
mondjuk eleteben eloszor latott kardvivast, de meccs elott remek pantominban elmagyaraztam a kardvivas szabalyait
nem volt egyszeru, mert azt hitte, a maszk cask azert van a vivokon hogy vilagitson talalatkor

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.11. 09:36:21

@hagyma: "azert is csungok allandoan a neten, mintegy fa" -nak olvastam, és úgy is jó :)
Ha megöregszel, és füvesíted a 4 acre-t, a fűnyírás egy nagy traktorral (4 láb széles vágófelület) kb 14 km-es út, ami legjobb esetben is 2 óra zötyögés az ülésen. Szóval értem az aggályodat!

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 14:54:32

@hagyma:

Te hülye vagy ( meg ne haragudj érte .D )!
Miért a föld nagyságán rugózol, amikor a ház a lényeg? Ha az teccik, akkor mi a gond? A házban lásd meg a jövődet, abban kell jól érezned magad, föld majd adja a lehetőséget. Egy továbbra is biztos, fiatalabb nem leszel.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 14:56:57

Ja, én vennék ekkora telkes házat, de anyagilag erre felé csak keveseknek van erre esélye. A mi földünk akkora, mint amin rágódsz, de a falun kívül van, köves út nincs, és mi tanyára nem megyünk, még fiatalon sem. Oda csicskás is kell, az meg nem mindenkinek adatik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 15:27:31

@látjátok feleim szümtükkel: hogyne rugoznek
1 hektar folder a hazam mogott feleloseggel tartozom
azt nem lehet cask ugyhagyni, hogy ott van
azt muvelni kell
az nem jatek
az nem ugy van hogy ez falun kivul van es arra se nezek
ez egy kisebb farm
ha ezt megvesszuk eletmodvaltassal jar, amuhez lenne kedvem, de nem tudom eleg -e a tudasom
nem egyszeru dolog ez
haz az van sok egyforma vagy hasonlo
a kornyezet a farm nagysaga stb. ami eltero
betudom annak, hogy nem ismered a videki amerikat:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 15:48:28

@hagyma:

Ahogy a leírásodból kitűnik, eddig nem nagyon művelték, tehát gyep jövőben is lehet.
Nem ismerem a pénztárcád méretét. Ha anyagilag bele fér, akkor hajrá, majd akad munkanélküli, aki lekaszálja a gyepedet. Géppel. Amit majd megveszel.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 15:54:43

@látjátok feleim szümtükkel: annak nincs ertelme,, hogy fenntartsak 1 hektar fuvet es nyirjam hetente
ha ezt vesszuk meg , akkor muvelni KELL
na ezen megy a dilemma, hogy akarom-e?
anyagilag belefer, eleve olyanokat nezunk ami belefer

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 16:00:23

Tanulság kezdő földművesnek.
Az ecceri magyar parasztgyerekek ( egy fiú és egy lány ) fiatalon felkerültek Pestre, ahol megismerkedtek és összeházasodtak. Sok szép tíz évet leélve nyugdíjba mentek a kilenvenes évek közepén. A szülők földje után kapott kárpótlási jegyen földet licitáltak, és elhatározták, hogy majd azon gazdálkodnak. Haza is költöztek a szülőföldre, és tavasszal megszántatták a földbirtokot. Igen ám, de vetni is kéne. Tanulmányozták a lehetőségeket, és a szomszédoktól kapott információk szerint úgy határoztak búzát vetnek. Nem tudták ezt miként kell csinálni, ezért tanácsot kértek. A tanácsadó elmondta, lehet vetni kézzel és géppel. Ők úgy döntöttek kézzel fogják elvetni a magot, és így is tettek, szépen elhintették a jó nagy darab földön a búzát, majd figyelték a kelést. Gyanús volt a dolog, mert a szomszéd táblán a vetésben már el tudott bújni a nyúl, az ővéké meg akkor kezdett kelni, de semmi gond, szépen feljödésnek indult. Egy okos ismerős mondta nekik, figyeljék nem gombás-e a vetés, ezért körbe járták és jelentették neki, nincs abban egy fia gomba sem, pedig kosarat is vittek magukkal, hogy legyen mibe szedni.
No eljött az aratás. A szomszéd táblákon ment a gép, és semmi porfelhő utána, bezzeg amikor az övékét aratta, alig lehetett a gépet látni a nagy porfelhőben. Dagadt a keblük a büszkeségtől. Amikor azonban kiderült, hogy a nagy területről mindössze egy fuvarnyi mag jött le, és az is csak ocsú minőségű, akkor egyből elhatározták, ez volt az első, és egyben az utolsó saját földművelésük, következő évben bérba adják a födlet. És úgy is tettek.

A történet a tulajdonostól, tehát első kézzből származik.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 16:01:20

@hagyma:

Egy hektár gyepet nem hetente kell nyírni. Ekkora területen szénának nevelik a füvet.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 16:01:44

Mellesleg golyfályának elég nagy, nem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 16:09:31

@látjátok feleim szümtükkel: nem akarok szenat
nincsenek allataim
ha megvesszuk gyumolcsfa johet szoba
mak vagy kukorica
hat jobban jartam volna ha parasztcsaladba szuletek, bar dednagyapam meg kulak volt anyai agon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 16:10:39

@látjátok feleim szümtükkel: nem
ahhoz Kellene 20 hektar meg par million dollar

Ez vagyok 2016.08.11. 18:41:20

@látjátok feleim szümtükkel: Az unokabátyám az Akadémia tagja volt és az őshonos állatokkal foglalkozott. Professzor volt a keszthelyi egyetemen, megmég minden...
Aztán nyugdíjasként leköltözött a szülőfalujába és elkezdett gazdálkodni konyhakert és állattartás terén is. A faluban élők kinevették a kudarcait, mert ők sokkal jobban csinálták.

Ez vagyok 2016.08.11. 18:48:36

@Andrass9: Eszerint a te paradicsomjaid is meghaltak :(
Én a helyükre céklát és fekete retket vetek. Még van jópár tő, amin egészségesnek tűnők vannak, de már jól lecsupaszítottam. A kemény rózsaszíneket kitettem a napra, de azok is egy hét múlva megpuhultak.
A többi zöldségem idén egy sikertörténet, a paradicsommal így jártam.
Ráadásul, lehet én nyerem a mini legszebb zöldségeskert versenyt. Szombaton lesz az eredményhirdetés, pedig és aszittem, hogy lezsíroztam más okokból, hogy ne én nyerjek.

Ez vagyok 2016.08.11. 19:10:57

Nem boldogulok az ügyfélkapus adóbevallásokkal. Beküldöm, elfogadják, küldenek soksok fasz e-mailt és mikor belépek a ügyfélkapuba egy káosz fogad. Jó lenne, ha valaki írna valamibármit ezügyben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.11. 20:30:26

@Ez vagyok: Egyelőre ugaron hagyom, majd október körül vetek spenótot, meg 2-3 ágyás fokhagymát. Nem normális, hogy egy kiló fokhagyma 1400Ft!!!
Egy rakat egészségesnek tűnő paradicsomot bementettünk, de a nagyja bebarnul. Alig pár szem pirosodott meg. Azokat meg megettem :)
Remélem tényleg megnyered a versenyt! Drukkolok!
Én legfeljebb a csiliversenyben indulhatnék, de akkor ki kéne ásni őket ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.11. 20:31:15

Most főzöm be a szezon első csilipasztáját. Igencsak finom lett (meg csípős is!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.11. 21:15:56

@hagyma: Ültesd be dióval vagy mandulával. Lesz 5-15 éved, hogy töprengj. Persze tanácsos fajtaszelektált csemetét venni, az adott talajhoz illőt.
@Andrass9: Nálam még csak néhány érett be, de meg vannak kergülve, a cayenne és a jalapeno is olyan erős, mint a rosseb. Egyet, ha meg tudok enni egy evésre. Persze lehet, hogy elszoktam tőle. Amúgy gyönyörű az összes paprika, rogyásig van mind. Hamarosan eljön az ideje az első adag ecetes jalapenonak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.11. 22:12:14

@Waka: Rá voltam kényszerítve a befőzésre, mert a macskánk onnan is kiverte a szomszéd macskákat - ergó sok bokor letörött. De legalább nem kell a pincében az idegen macskákat vadásznom, mint ezelőtt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.11. 22:12:54

@Waka: A diónak az is az előnye, hogy alatta még a fű se nő meg - nem kell nyírni :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.11. 22:23:20

@Ez vagyok:

Szerintem hagyma elég rett már ahhoz, hoyg most kezdjen nagyobb volumneű mezőgazdálkosdásba. Gondolom eladásra nem nagyon akar termelni.

Waka gondolata, hogy telepítsen diót nem rossz, mert azzal csak a termés begyűjtése ad munkát, de ha rendszeresen metszik, sokkal többet terem. Bár mostanában már a diót is szokja valami levélgomba támadni. A diófa viszont mindig értékes bútorfa, így ha megéri, hogy megvastagodjanak a fái, jól el tudja majd adni a törzseket.

Egybként meg az éghajlat változás annyira befolyásolja a növénytermesztést is, hogy aki tízéveken át nem csinálta, az meglepetéseket tapasztal amikor újra kezdi.

Adóügyben hívd fel telefonon az adóhivatalt, és mond el a gondodat, biztosan fognak mondani valamit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.11. 22:58:26

@Waka: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:
szaerva kozt a togyit:)
pont arrol van szo, hogy ekkora teruletet cask akkor erdemes megvenni ha penzt is hoz
ez mar nem hobbymeret
ahhoz eleg fel acre, boven
ahhoz meg hogy penzt hozzon dolgoZni kell rajta, gepet venni stb
a szomszedok rendesen muvelik, meg holnap kimegeyek es megkerdezm a szomszedot, ha ugy alakul berbe venne-e?
/meg egyuttal megnezek meg 3 masik hazat:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.12. 01:43:42

@Waka: aze; vegyek egy hektart hogy toprengjek mielott70 evesen meghalok?
aze' hulye nem vagyok, ha nem tudok penzt keresni vele kell a turonak ekkora terulet
errol szol a tortenet

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.12. 11:13:41

@hagyma: Értem, ez esetben viszont nem lesz egyszerű dolgod. Olyasmit kell termelned, amire van kereslet, és az sem árt, ha szükség esetén gyorsan (1-2 év) tudsz váltani. Én mindenképpen kikérném egy szakember véleményét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.12. 11:14:56

@látjátok feleim szümtükkel: Szép hal, jókora filét lehetne vágni belőle. :D
@Andrass9: Az ecetes macska sem rossz, ha be tudod szuszakolni az üvegbe. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.12. 12:27:54

@Waka: Én megpróbáltam, de véresre karmolt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.12. 15:28:49

@Waka: annal kisebb, hogy feladjam a civil melomat
kereslet itt mindenre van
1-2 ev
1 even belul is lehet kulonbozot ultetni /pl krumpli-mak/
a nyavajgas itt arrol szol , akarok -e szabadidomben paraszt lenni

vörösbor(de)minőségi 2016.08.12. 15:55:09

@Andrass9: nekem is ezem van de azt vettem észre(sajnos)hogy elég nagy hiba%-al dolgozik.
akkor próbáltam huszárosabban nyomni és gyanakodtam esetleg a kezemben a hiba.
esetleg majd te megmondod-mi is a rejtett fogás.:))

betétet?hol szerezhetek be pótlólag? jó tudni annak ellenére,hogy nálam nincs ipari használata ennek az okos kis gépnek.

vörösbor(de)minőségi 2016.08.12. 15:59:55

@Ez vagyok: héjastól? mert igy tetszik nagyon.vagy félreértettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.12. 16:47:35

@vörösbor(de)minőségi: Két dolgon múlik a siker:
1, maga a gyümölcs. Minél roppanósabb, annál jobb a kihozatal.
2, a gumibetét és a szúrófej. Ez utóbbit én picit megéleztem a bemenőágon és ellaposítottam a kijövőn (hogy felemelje a gyümölcsöt).
Persze van technikája is, de az is attól függ milyen a meggy/cseresznye.
A pótbetétet a madarasban vettem 5-ös csomagolásban. Az elég néhány évig. Többször próbáltam készíteni is, mert sajna a bolti sem tökéletes, de nem találtam 1,5mm vastag gumilapot égen és földön sehol.
Nekem átlag 7-8% hibával dolgozik. Ezen mindig átmegyek kézzel, ami további 0,1% hiba, de az már csak 1 mag/1000 meggy :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.12. 20:49:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ha ezt tudom ... Csak arra emlékszem, hogy gumis :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.12. 21:03:29

@hagyma: Nekem minden szabadidőm rámegy, pedig a három együtt alig 1200 négyzetméter. Persze nálam van 20-25 féle növény, eltérő igényekkel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.13. 02:32:41

@Waka: meg nekem tobb a szabadidom valoszinu,
3-4 napnal tobbet nemigen dolgozom, cask ha tenyleg nagyon kellek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.13. 06:01:41

@Waka: ez meg a masik
a haz melle a vetemenyesbe hazi hasznalatra 4-5-6 n0venyt tudok elkepzelni
paprika-pari-ubi- zodhagyma
ez az amit az ido es a ter enged
ez egy bekeritett haz
tehat ez haz
na hatso kerite utan jon az 1 hektar
ott meg cask valami homogenet
de most 1 het stop van hazvasarlasban, meghalt Mari nagynenje, holnap, mire enterezek ma, utazik 1 hetre KY-ba
a repulojegy ara megfelel egy ash-Bu-ash repjegy aranak
szeptemberben leszerel a lanya... utaznia kell Kansasbe...
egyre valoszinubb csakjovore megyunk haza
nade meg a haz sincs meg
zuros ev az idei

vörösbor(de)minőségi 2016.08.13. 07:22:43

@Andrass9: aha.én a nyomás-elengedés ...itt kerestem a rejtett megoldást.hátha.gondoltam olyan fickósan pattanjon az esetleg segit.azt vettem észre egy kicsit szigorúbb mozdulatnál jobban teljesit.
köszi az információkat-én a javasolt kézi finommechnikai rásegitéseket eddig csak szemöldökcsipesznél használtam-ott eredményesen.
meglátjuk hogyan tudom ezt átvinni a konyhatechnikára.

Ez vagyok 2016.08.17. 18:12:31

@vörösbor(de)minőségi: A végét, ahol a szárhoz csatlakozik levágom. Ha ott még túlzöld részek lennének, azt is lefaragom. Összevágom nagy darabokra. Az első menetet megtunkolom fakanállal, hogy legyen kis lé, mert csak úgy lehet összeturmixolni. A következő adagnál már nem öntöm ki az összeset, hogy legyen lé. Olyan 20-ig számolok, akkorra összevágja a héjat és a magot is. Fazékba öntögetem és addig forralom (5-10 perc), míg a légbuborékok kimennek belőle, közben kevergetem a meggyorsítás miatt. Kiforrázott üvegekbe töltöm és bebugyolálom plédbe, míg kihül. Nincs más benne, csak a paradicsom.

Ez vagyok 2016.08.17. 18:15:12

@vörösbor(de)minőségi: Amit én írtam a paradicsom eltevésről szólt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.17. 19:54:01

@Ez vagyok: Ezt biz nem ártott tisztázni, mert amúgy a kommentnek semmi értelme nem volt :)
Elképzeltem a meggyet levagdosni a száránál, majd tunkolni fakanállal - valahogy nem jött össze :)

Ez vagyok 2016.08.18. 15:46:28

@Andrass9: Kedvenc italommal a "vörösborral" jóval fentebb a paradicsomról társalogtunk, de olyan messze volt, hogy valóban nem ártott tisztázni mégegyszer nyomatékosan. Bár a leírásom utolsó szavában is utaltam rá :)
süti beállítások módosítása