Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rakott karfiol ismét

2016.03.09. 07:00 Andrass9

Aki nem szereti a fraktálnövényeket, az hamarabb is befejezheti ...

Van még bõven karfiol a boltokban, ezért a mi kamránkban is fellelhetõ. Elég sokáig eláll, ha hidegen tartjuk kis nedvesség társaságában. Feleségem rábeszélt, hogy süssem meg prézlis karfiolnak az egyik példányt.

39.jpg

Soha nem tudom eldönteni, hogy ez csak egyszerûen prézlis karfiol, vagy már rakott, de a mostanit bátran nevezem rakottnak, mert raktam bele kis sonkát is :)

Kevés dolog kell hozzá, de az eléggé macerás:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 nagy pohár tejfel
  • 15 dkg prézli
  • 6 dkg vaj + tepsit kikenni
  • 6-10 dkg jófajta szeletelt sonka
  • 1 tojás
  • 5 dkg vékonyra szelt olvadós sajt a tetejére
  • 1/2 szerecsendió
  • 1 ek cukor
  • 2 tk só
  • 1 ek ecet 20%-os

10.jpg

A tejfel kicsit kevesebb volt - valaki már megvámolta. A karfiolt viszont keveselltem, ezért a másikból még elszedtem 3 nagyobb rózsát. Tisztítás után a nagy rózsákat negyedeltem, a kisebbeket feleztem, és egy pontméretû fazékba dobáltam. Rászórtam a cukrot, sót és felöntöttem ellepésig vízzel. Akkor kapott még ecetet és 15 percig kislángon fõztem. Így nem fő szét, és az ecettől ropogósabb marad. Arra ügyeljünk, hogy ne túl sok eettel főzzük, mert utána az életben nem puhul meg (tapasztalat)!

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ekkor leöntöttem a levét, és félretettem, amíg befejeztem a többi elõkészületet. A prézlit feltettem nagyon pici lángra pirulni a vajjal. A tejfelbe beleütöttem a tojást, ment bele 1 kanál só és megreszeltem a szerecsendiót is. A turmix egy szárával összekevertem homogénra. Felszeleteltem valamennyit a sajtból igencsak vékonyra, hogy kipróbáljam az új Microplane reszelõmet :)

14.jpg 15.jpg 16.jpg

A sonkát kis kockákra vágtam (most a sznoboknak szabad köpködni :).

17.jpg 18.jpg 19.jpg

Közben a tepsit is kivajaztam, megszórtam kis morzsával, amit kiloptam a serpenyõbõl (úgyis kellett rajta keverni egyet), szétoszlattam benne. Erre tulajdonképpen nem lenne szükség, de én nagyon szeretem a sült prézli részét is az ételnek ...

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Elkezdtem belerakosgatni a kissé már lehûlt karfiolokat. Igyekeztem egyenletesen kitölteni a tepsit. Lelocsoltam a tejfel felével, majd megszórtam a sonkakockákkal (ettõl lett rakott!).

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Mivel végre a prézli is elkészült (megégés nélkül!), rászórtam a sonkára a felét. Erre a második (ami egyben a felsõ is) réteg karfiolt osztottam el, és majd az összes tejfelt rátettem, csak kb 2 ek-nyit hagytam a végére.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Rátettem a maradék morzsát, majd a sütõbe toltam 30 percre úgy 170 fokra. Nem sokat pirult, de még lesz rá alkalma. Ráfektettem a vékony sajtokat, amik szinte azonnal megolvadtak.

29.jpg 30.jpg 31.jpg

Megpettyegettem a maradék tejfellel, és szeltem ugyanebbõl a sajtból immárom másfél miliméter vastag szeleteket is. Visszaküldtem a sütõbe, amit felvettem maximumra öt percre. A végén pedig 3 percig rákapcsoltam a grillt, hogy a sajt megpiruljon. Sikerült, nem?

32.jpg 33.jpg 34.jpg

Feleségem éppen befutott (vagy én idõzítettem pontosan?), neki sárga tányérban szervíroztam.

35.jpg

Magamnak is vettem a tepsibõl, és csak ennyike maradt:

37.jpg

Én viszont csakazértis piros tányérból ettem ...

38.jpg

Jó étel ez, csak ne tartana majd két óráig az elkészítése.

58 komment

Címkék: tojás sonka sajt vaj karfiol szerecsendió tejfel prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr808266968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2016.03.09. 11:14:51

Na most mit is írjak , ez olyan jól néz ki , hogyha ránézek és pláne rágondolok , elkezdek nyáladzni mint Pavlov kutyája !

Benikuty 2016.03.09. 11:37:42

így mulat egy magyar úr! (jól megnézetem tegnap a karfiolt a boltban)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 13:54:16

@Topy: Az ilyeneknek viszont nem főzök ...
(ezt)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 13:55:47

@Benikuty: Sajnos van ára :( Viszont egy gyönyörű hófehér kelvirágnak nem tudok ellenállni ...

Topy 2016.03.09. 14:30:23

@Andrass9: egy jó paradicsomos káposztát? ;)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.09. 17:34:36

Valami ötl

Palacsintát már hét nyelven beszélőt sütök búzaliszt nélkül, de nincs valakinek hsználható ötlete a morzsa kiváltására?:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.09. 18:37:19

Köszönök szépen!
Jöhet, nyitom az ablakot. Levesnek is imádom, savanyítva is. Mondjuk, nyersen is. :)
Kistesóéknál a panír volt a kedvenc, a gyerekek képesek voltak leenni a húsról, otthagyva azt.

Ez vagyok 2016.03.09. 18:51:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nem biztos, hogy kell egy rakott/kevert karfiolba morzsa. Én megfőzöm, összekeverem a keverőtálban fakanállal tojással, fűszerekkel, só, bors, curry vagy szerecsendió (kis durumliszttel, prézlivel) itt azt keversz hozzá, ami neked jó pl. rizsliszt, kukoricaliszt és ilyesmik) plusz kis olaj, belesimítod a tepsibe és megsütöd. A bacon/sonka is jót tesz neki:)
Meg amit még kitalálsz. Ide sorolom a sajtokat és egyéb tejből készült förmedvényeket is, amit én soha. Kis petrezselyemzöldje, metélőhagyma vagy metélő fokhagyma, sima fokhagyma esetleg kis paradicsom. Ezekkel jó lesz. Összekeveréskor megkóstolod és változtatgatsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 20:13:59

@Topy: Megfőzöm, de nem kóstolom meg :) A feleségem is így készíti a legjobb tökfőzeléket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 20:16:05

@Waka: Küldenék, de rég elfogyott... Valamiért nálam is a panír kedvenc :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 20:17:57

@látjátok feleim szümtükkel: Végy kukoricapelyhet (Corn Flake), és sodrófával törd össze kicsire. Tökéletes prézlipótlék! Ropogós is, ízes is és nins benne glutén.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.10. 00:19:56

nem lehet rossz
de ha nalam valami rakott az vagy krumpli vagy kelbimbo
karfiol inkabb levesnek, vagy siman parolva koretnek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.10. 08:55:39

@hagyma: Szerintem rántva a legfinomabb, csak macerás a panírozása.

Boar... 2016.03.10. 11:05:39

@Andrass9:
Ugyanmár, a karfiol panírozás gyerekjáték...
Legalábbis ezt kell kommunikálni a gyerek felé, had segítsen anyának karfiolt panírozni mert én "nem érek rá".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.10. 13:04:25

@Boar...: Sajnos annál már öregebbek, hogy így használjam őket, de azért segítenek az apjuknak, ha véletlenül itthon vannak :)

Topy 2016.03.10. 14:08:13

@Andrass9: prézli zacsiba, bele a betojásozott karfiol, összeráz, süt, megetet mással :D
ja, ez az én receptem :D

Ez vagyok 2016.03.10. 18:19:18

@látjátok feleim szümtükkel: Van, hogy összetört főtt krumplival keverem és a többi adalék, tojás, fűszerek mellett finom lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.10. 18:46:49

@Topy: Szerintem ezt még senki se próbálta, csak beszélnek róla. Nehezen tudom elképzelni, hogy nem keni össze belülről a zacskót tojással, amivel le is szedi a panírozandó áruról a tojást ...
Én nagyobb műanyag dobozzal kipróbáltam, de pont a fenti esemény történt. Marad a kézi módszer.

turósmácsik 2016.03.10. 19:22:34

Ma kilója 300 Ft volt. Nem horror! Tejföllel, prézlivel felturbózva télen jó árú étel, ha meg darált hússal, rizzsel szaporítjuk, kifejezetten kiadós lehet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.10. 19:37:17

Köszönök szépen!
@Andrass9: Sejtettem én, hogy legfeljebb az emléke lehet meg. :)
@turósmácsik: Rántva, rizzsel, tartárral príma fogás, és valóban olcsó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.10. 20:19:10

@Waka: Pontosan!!! Nekem is panírozhatnál egy nagyobb adagot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.10. 20:21:17

@turósmácsik: Szombaton kispiac. Ha lesz szép példány, akkor aznap rántott karfiol lesz rizzsel és tartárral. Waka most igérte meg :)
Esetleg rántok vele cukkínit meg padlizsánt - hamár lúd, legyen kövér!

turósmácsik 2016.03.10. 20:28:16

@Andrass9: Cukkini 300, padlizsán 450. Tiszta augusztus-fílingem volt a piacon! Épp csak csemegekukoricát nem láttam, de minden mást igen. Ja, és persze epret is 800-ért, közvetlenül az akciós gyömbér (680) mellett.
Vettem csodaszép tarját is 850-ért. Ha már ennyi zőccség is van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.10. 21:17:11

@Andrass9: hat ha mar rantok es osszemocsingozom az ujjaimat akkor az mar karaj, de meginkabb borjubecsi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.10. 21:38:42

kerestem is nalatok borjubecsit, bar rutinbol megcsinalom, de en szeretek elotte olvasni, de nem talaltam, viszont a borjupaprikas nem hangzik rosszul
holnap halnap, de 7 vegen foznom kell valamit

Topy 2016.03.10. 22:34:00

@Andrass9: láttam valahol ilyet videón, szerintem a titka az irdatlan mennyiségű prézli volt
mondjuk én a helyenként tojásos prézlit már nem szívesen raknám el, kiönteni meg sajnálnám...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.10. 22:56:21

@Topy: igen ez a titka sok prezli kell
akar egy muanyagtalban is razogathatod
de hat kerem a prezli, itt legalabbis, nagyon olcso
na ettol meg nem rantok karfiolt

Benikuty 2016.03.11. 01:16:36

Mifelénk lehetetlen ennyire meghágni a szezonalitást, szóval ha rántott a cucc, akkor valami ilyesmi:
www.gaultmillau.hu/receptek/rantott-hus

Ez vagyok 2016.03.11. 18:11:12

@Benikuty: Az is egy fajta "rántott hús", ami a klasszikus kínai szakácskönyvben édes-savanyú sertéshúsként szerepel, bár én csirkemellből is szoktam, de Fickó javaslatára megcsinálom csirkecomb darabokkal is.
Tehát: a 45 dkg sertéshúst, vagy a fentebb írtakat 2,5x3x2 cm-es darabokra kell vágni. Hozzá kell adni fél tk sót, fél (én egészet teszek) gyengén felvert tojást, összekeverni és fél-egy órát állni hagyni. Ezután kb. 3 evőkanálnyi kukoricaliszttel gyengéden összekeverni és földimogyoróolajban kisütni. Én egyenkén dobálgatom a darabokat az olajba és kevergetem az alatt a pár perc alatt, míg megsül. Erre az édes-savanyú mártást kell vadul önteni és rizzsel nagyon finom.
Édes-savanyú mártás: vokba, vagy serpenyőbe tegyünk másfél evőkanál mogyoró vagy kukoricaolajat, forrón tegyünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát és egy nagykockára vágott hagymát. Kever, plusz egy piros és egy zöldpaprika kockára vágva, majd 2 perc múlva 10 dkg darabolt ananász. A végén jön bele a mártás, ami 2 tk burgonyaliszt, 4 ek víz, 4 ek ananászlé, 3 ek borecet, 4 ek cukor, fél tk só, 2 ek ketchup és 2 tk Worcester szósz jól összekeverve.

Benikuty 2016.03.11. 20:34:03

@Ez vagyok: ez a recept a négy leghíresebb regionális stílus közül melyik? Amúgy jól hangzik :)

A fickó 2016.03.11. 21:15:05

@Benikuty: Egyik se, szerintem Uncle Ben's stílus.:D Amolyan home verzió. Egy kis bambirügy viszont kellene bele.:)

A bolti édes-savanyú UB szósz összetevői:
Víz, Cukor, Paradicsom (13%), Vöröshagyma (10%), Ananász (6%), Ecet, Sárgarépa, Kukoricakeményítő, Piros kaliforniai paprika (2,7%), Zeller (2,7%), Zöld kaliforniai paprika (2,7%), Bambuszrügy, Tamarinduszlé, Étkezési só, Színezék (paprika kivonat), Fűszerek

Benikuty 2016.03.12. 03:58:20

@A fickó: ha a színezék paprika oleorezin, azzal semmi baj nincs :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.12. 04:26:19

azert nekem felhaborito, hogy megy az arab iszlam horda europaba, erre feljovok az Indexre es a Magyar 56-osokkal hasonlitjak
nem megyek el politika iranyaba ez a hirportal szegyene
mitlof less holnap, ez nekem jo, mert Mary reszortja
augusztus vegen megyunk haza, ha rend less europaban

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.12. 13:31:20

@hagyma:

Igazad van, 56-ban itt nem háború volt. Csak kevés emberre lőttek, és nem azokra, akik migráltak.
Télleg nem hasonlítható össze a mai migráncs helyzettel.
Meg most jobban is főznek ( nincs miért migrálni ). Ezen a blogon mindenképen.

Ez vagyok 2016.03.12. 18:17:20

@Benikuty: Kantoni.
De Ázsiában több országban is csinálják az édes-savanyú mártást.
Talán ezen recept által elkészített hasonlít a legjobban a dél-kelet ázsiai ízekre.
(Mert mint tudjuk, más az ázsiai konyha ott, más az itthoni éttermekben és más, mint ahogy a háztartásokban készítjük.
Kikeltek az egy hete elvetett paradicsommagok és csodák csodájára kikeltek a hét elején elvetett kelbimbó és kelkáposzta magok is :) A paprikák, amit ugyanekkor vetettem, még nem keltek ki.
Még nem látom, hogy melyik az erőteljesebb, egyforma picik. Datolya, római piacról szárított paradicsom, Levi fürtöse. (Levi a nagybanin vállalkozó, legtöbbször az Aldiba szállítják ezt a fürtös, de a koktélparadicsomnál négyszer nagyobb bogyójút, talán spanyol eredetű.)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.12. 21:18:25

@Ez vagyok:

Nekem meg már el is vitte a gomba a palántácskáim negyedét. A maradék is gyenge, muszáj leszek újra vetni más magokat.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 21:32:37

@látjátok feleim szümtükkel: Én belocsoltam rézkénlével (bio!) a palántaföldet. Eddig minden évben kellett bordói lével spriccelnem a palántákat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 21:34:15

@Ez vagyok: A paprikák lassan kelnek, ha nem elég meleg a földjük. A szakirodalom és tapasztalatom szerin 28C az ideális föld hőfok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.12. 21:35:35

@hagyma: Szerintem inkább tegyétek félre a pénzt, és várjatok ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.12. 21:47:17

@Andrass9: a penz az felre van teve:)
hogy mondjam, le tudunk annyit hivni a bankszmlankrol amennyit kell:)
meat loof keszul
/tavaly europai turara ment egy kolleganom ,amerikai /sosem volt kulfoldon/
hat pont nemetorszag, francia, Belgium es pont beleesett a terrortamadasok miatti lezarasokba meg minden
iden mi is mennenk szulohazamtol nyugatabbra is, hat nem tudom mi less
mar mondtam Marynek mennyunk inkabb Cubaba
na szeptemberig eldol gondolom
most akarom venni a jegyet, majd biztositassal veszem, ha megsem mennenk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.12. 22:01:12

loaf

hat amugy tenyleg van dilemma
nem Marynek, nekem
nem tetszik a helyzet
tavalyilyenkor az szalykozta a balmedia, hogy nincs itt semi lattnivalo
most hogy kihirdettek a rendkivuli helyzetet, megint ezt szajkozzak
felni nem felek, de jo lenne normalisan nezelodni ny-europaban
magyarorszagot a balaton kivetelevel naggyabol megneztuk
most kitalalta hogy az aggteleki cseppkobarlangot is latni akarja
/sose nosuljetek be KY-ba!/

Ez vagyok 2016.03.13. 09:40:05

@Andrass9: Te hogyan állítod elő a 28 fokot?

Ez vagyok 2016.03.13. 09:41:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is már párnak leesett a feje :(

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 10:07:30

@Andrass9:

A cserépben teleltetekkel van a baj, de ki is raktam már őket és kaptak egy rovarölős-bordói leves kezelést, mert sok lisztecske volt rajtuk, hiába permeteztem többször ( a benti meleg jó volt nekik, remélem most kidőlnek ). Még jól bírják a reggeleket, de úgy tűnik legalább egy hétre vissza kell vinni, mert 0 fok körüli reggeleket jeleznek.

Szépen kikelt az articsókám, tavaly is, de azokból egy sem telelt át, megette valami a tövét. Reménylő, hogy idén megmaradnak.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 10:11:15

@Ez vagyok:

Csökkentsd a hőmérsékletüket, nem baj, ha nem 28 fokban vannak. Enyémekre nyitva az ablak egész nap, és kezdenek helyre állni. Meg lehet permetezni ( régi szórófejes falkonból vagy pumpás spré falkonjából szoktam, attól függ mennyi permet kell ), vagy csak megszórni egy kevés bordói porral, a levelére és a földre. Én egy kiürült sebhintőporos dobozkába tettem bordói port, és azzal szórom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 10:16:30

@Ez vagyok: Kisméretű padlófűtést csináltam, amit egy törölközőmelegítőben használt szabályozható 300W-os termosztát fűt. A kitöltési tényezője 1/20, vagyis átlagban 15W-ot fogyaszt. Ez egy 120x60cm-es vékony alumínium lap alatt van, ami alá egy kempingezős polyfoamot tettem. Ekkora felületre kényelmesen elfér 8 Aldis keltető, amibe 20-20 Jiffy korong van. Mivel most többet akartam vetni, 3 keltetőbe 12-12 plusz korongot tettem (még elfér). Egyedüli trükk, hogy ellenőriznem kellett, egyenletes-e a hőleadás, ezért 8 hőmérő is van a dobozokban, megy egy a melegvíz csövön (ott 44C van).
Tavaly hidegebb volt ilyentájt, ezért akkor csupán a gardróbba a padlófűtésre bíztam a melegítés a feleségem ruhái alatt :)

Ez vagyok 2016.03.13. 11:45:06

@látjátok feleim szümtükkel: Az ablak előtt vannak, éri őket a nap. Az ablak előtti csőregiszteres fűtés rácsán vannak. Ha nem megy a fűtés (amikor besüt a nap és éjjel nem fűtünk), akkor alacsonyabb a hőfok.
Vegyem el a napról és a fűtés fölül?

Ez vagyok 2016.03.13. 11:45:45

@Andrass9: Hú, te aztán megadod a módját! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 12:03:01

@Ez vagyok: A nap majd akkor kell, ha kikelt. Addig próbáld egyenletesen melegen tartani. Lehet tök sötét is!

Ez vagyok 2016.03.13. 12:29:50

@Andrass9: Kikelt és akkor láttam, hogy vannak olyanok, amiken magbaszorult levelecskék vannak. Azok közül pár lerohadt egy nap alatt, mikor már levettem a sigma genothermet, amivel takartam.
Tehát, ha kikelt lehet napon?

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 13:16:42

@Ez vagyok:

A kelés után a fűtés fölül minden képen célszerű elvenni. A nap nem árt neki, mert ez még nem olyan erős, legfeljebb a növekedést befolyásolja. Árnyékban jobban nyúlik, tehát világos helyen legyen. Ablak jó. Friss levegő sem árt néha.

Nálam 10-15 fokon vannak, kivéve ha oda süt a nap, és kb. 2 cm nagyok, 4 levesesek.

Figyeld meg a szabadban a paprika és a paradicsom április második felében szokott kezdeni kikelni, kivéve ezt a megváltozott időt, mert van amikor csak május elején. Akkor a talaj nappal felmelegszik, éjjel lehül, és ez nem árt a kelő magoknak. Paradicsom kisebb hőfokon is kel, paprika jobban szereti ha megelebb az éjszaka. Lakásban is jól érzi magát hasonló körülmények közt. A legfontosabb a fény, mert ha kevés, akkor megnyúlik, és azt kiültetés után nehezen növi ki.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.13. 13:18:06

Nem leveses, hanem leveles, az majd akkor, ha megnőtt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 15:08:16

@Ez vagyok: Mivel a paprika teljes napot igényel, természetesen lehet napon :) @látjátok feleim szümtükkel: adott saját tapasztalatából iránymutatást.

Ez vagyok 2016.03.13. 17:21:45

@látjátok feleim szümtükkel: Az a baj, hogy a napon és a meleg helyen levés itt egyszerre van. Nem tudom kettéválasztani.
süti beállítások módosítása