Reggel megyek ki a konyhába, hogy fõzzek egy jó sárgaborsófõzeléket. Erre a tûzhelyen már ott a vöröslencsepüré leves félkészen, egy karfiol megtisztítva és megfõzve a levében és egy cédula, hogy "Majd délután befejezem!"
Persze ebbõl már tudtam, hogy rakott karfiolt kell sütni, mire hazajön ebédre.
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 1 fej karfiol (ez persze már meg van fõzve, csak a teljesség kedvéért került a listára)
- 3 dl tejfel
- 1 tojás
- 5-6 dkg vaj
- 8-10 ek zsemlemorzsa
- 1/4 szerecsendió
- reszelt vagy vékonyra szelt sajt
- só
A karfiolt rózsákra kell szedni és nagyon kevés ideig kicsit ecetes/cukros (vagy sima) vízben megfõzni. Az ecettõl roppanósabb marad, de így se fõzzük péppé!
A tojást beleütöttem a tejfelbe, egy kk sót is szórtam bele, majd a szerecsendióból reszeltem egy rendes adagot rá, és habverõvel felkevertem. Feltettem a prézlit (saját - rendes zsemlébõl készült!) kb 4 deka vajon pirulni. Egy kisebb jénait kivajaztam, amibe elkezdtem a karfiolt pakolni. Egy réteg karfiolt berakva meglocsoltam a tejfellel és megszórtam a forró prézlivel vékonyan.
Erre jött egy újabb réteg karfiol, majd megint tejfel és prézli. Végül az utolsó réteg karfiol, amire a maradék tejfelt mind rálocsolgattam és vastagabban megszórtam prézlivel. Maradt egy kis prézli, azt félretettem késõbbre. Betoltam a sütõbe, és vagy 20 percig sütöttem kb 180 fokon. Szépen felforrósodott és láthatóan összeált a tejfeles szaft is. Rátettem a tetejére szeletelt keménysajtot és visszatoltam a sütõbe immáron maximumon 10 percre.
A pirosra sült karfiol mellé friss tejfelt, sót és a maradék prézlit tálaltam.