Aki nem szereti a fraktálnövényeket, az hamarabb is befejezheti ...
Van még bõven karfiol a boltokban, ezért a mi kamránkban is fellelhetõ. Elég sokáig eláll, ha hidegen tartjuk kis nedvesség társaságában. Feleségem rábeszélt, hogy süssem meg prézlis karfiolnak az egyik példányt.
Soha nem tudom eldönteni, hogy ez csak egyszerûen prézlis karfiol, vagy már rakott, de a mostanit bátran nevezem rakottnak, mert raktam bele kis sonkát is :)
Kevés dolog kell hozzá, de az eléggé macerás:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 nagy pohár tejfel
- 15 dkg prézli
- 6 dkg vaj + tepsit kikenni
- 6-10 dkg jófajta szeletelt sonka
- 1 tojás
- 5 dkg vékonyra szelt olvadós sajt a tetejére
- 1/2 szerecsendió
- 1 ek cukor
- 2 tk só
- 1 ek ecet 20%-os
A tejfel kicsit kevesebb volt - valaki már megvámolta. A karfiolt viszont keveselltem, ezért a másikból még elszedtem 3 nagyobb rózsát. Tisztítás után a nagy rózsákat negyedeltem, a kisebbeket feleztem, és egy pontméretû fazékba dobáltam. Rászórtam a cukrot, sót és felöntöttem ellepésig vízzel. Akkor kapott még ecetet és 15 percig kislángon fõztem. Így nem fő szét, és az ecettől ropogósabb marad. Arra ügyeljünk, hogy ne túl sok eettel főzzük, mert utána az életben nem puhul meg (tapasztalat)!
Ekkor leöntöttem a levét, és félretettem, amíg befejeztem a többi elõkészületet. A prézlit feltettem nagyon pici lángra pirulni a vajjal. A tejfelbe beleütöttem a tojást, ment bele 1 kanál só és megreszeltem a szerecsendiót is. A turmix egy szárával összekevertem homogénra. Felszeleteltem valamennyit a sajtból igencsak vékonyra, hogy kipróbáljam az új Microplane reszelõmet :)
A sonkát kis kockákra vágtam (most a sznoboknak szabad köpködni :).
Közben a tepsit is kivajaztam, megszórtam kis morzsával, amit kiloptam a serpenyõbõl (úgyis kellett rajta keverni egyet), szétoszlattam benne. Erre tulajdonképpen nem lenne szükség, de én nagyon szeretem a sült prézli részét is az ételnek ...
Elkezdtem belerakosgatni a kissé már lehûlt karfiolokat. Igyekeztem egyenletesen kitölteni a tepsit. Lelocsoltam a tejfel felével, majd megszórtam a sonkakockákkal (ettõl lett rakott!).
Mivel végre a prézli is elkészült (megégés nélkül!), rászórtam a sonkára a felét. Erre a második (ami egyben a felsõ is) réteg karfiolt osztottam el, és majd az összes tejfelt rátettem, csak kb 2 ek-nyit hagytam a végére.
Rátettem a maradék morzsát, majd a sütõbe toltam 30 percre úgy 170 fokra. Nem sokat pirult, de még lesz rá alkalma. Ráfektettem a vékony sajtokat, amik szinte azonnal megolvadtak.
Megpettyegettem a maradék tejfellel, és szeltem ugyanebbõl a sajtból immárom másfél miliméter vastag szeleteket is. Visszaküldtem a sütõbe, amit felvettem maximumra öt percre. A végén pedig 3 percig rákapcsoltam a grillt, hogy a sajt megpiruljon. Sikerült, nem?
Feleségem éppen befutott (vagy én idõzítettem pontosan?), neki sárga tányérban szervíroztam.
Magamnak is vettem a tepsibõl, és csak ennyike maradt:
Én viszont csakazértis piros tányérból ettem ...
Jó étel ez, csak ne tartana majd két óráig az elkészítése.