Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Kétféle címlap van: Van a blog.hu címlap, ahonnan legfeljebb pár olva... (2021.09.27. 22:06) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Cukkíni salottával leveles tésztán

2016.03.05. 07:00 Andrass9

Elõször egy bombasztikus quiche nevet próbáltam kitalálni ennek az ételnek, de ez nem quiche - nincs benne tojás! A recept alapját turósmácsikból húztam ki lépésenként, de abszolute megérte.

32.jpg

Igazság szerint kacérkodtam a hûtõben rejtezkedõ cukkínivel, hogy valamit kéne belõle fõzni, (meg ott szomorkodik egy leveles tészta is), amikor jött a megváltó komment.  Ettõl kezdve már csak néhány részlet hiányzott, de azokat is megtudtam.

Életemben nem készítettem hasonló ételt, ezért is kérdezõsködtem annyit. Persze nem én lennék, ha nem módosítom kicsit a receptet. Íme az összetétel:

  • 1 zsenge cukkíni (egy tésztához azért 2 kéne)
  • 1 40x24-es leveles tészta (a Tante Fanni nagyon jó, bár ára is van)
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 kicsi salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 tubus krémsajt (válaszd a kedvenced)
  • 4 girizd fokhagyma
  • 15 dkg ementáli jellegû sajt
  • 1 dkg Pecorino Romano sajt
  • 1 pici csokor petrezselyem
  • borsikafü, oregano, kakukkfü, bors

10.jpg

Szóval nem csak cukkíni, meg szalonna - került oda egyéb is. Különösen a mogyoróhagyma volt jó ötlet - remekül lágyította a ragut!

Felkockáztam a szalonnákat és egy kávéskanál oliva hozzáadásával egész pici lángra tettem. Rengeteg pucolnivaló van, ráér szépen kisülni. A zöldpaprikát és a fokhagymát pici kockákra vágtam, a salottát elég volt negyedelni. Szándékosan hagytam nagyobbra a darabokat.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A leveles tésztához kerestem egy tepsit. Amelyikbe passzolt volna, ahhoz nem elég a cukkínim (volt ugyan még egy padlizsán is, de ha azt is elveszem, a feleségem kiátkoz ...), a kicsi tepsibe duplán fért volna. Maradt hát a közepes cseréptepsim, amibe a papírral együtt beleszorítottam, és a széleit visszahajtottam - ne lógjon már ki a tepsibõl.

15.jpg

Felkarikáztam a cukkínit, kicsit megsóztam és megborsoztam. A petrezselymet is megvágtam. A szalonna éppen megpirult, ment hát bele a paprika-hagyma páros. Lepirítottam, amíg a hagyma elkezdett szétesni.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Hozzáadtam a cukkínit, a fûszereket és a fokhagymát. Nagy lángon lepirítottam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kicsit száraznak itéltem a ragut, belenyomtam hát a tubus sajtot (Vaczak2 úr szerint az mindenbe jó - legfeljebb rákenem a gyalázatot :) Elkevertem, hogy olvadjon rá a cukkínire.

24.jpg 25.jpg

Az így született "tölteléket" rásimítottam a tésztára. Rászórtam a felvágott petrezselymet, és megpróbáltam egyenletesen ráreszelni a sajtot.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Betoltam a 200 fokos sütõbe 40 percre. Feleségem pont akkor ért haza, amikor kivettem a sütõbõl.

30.jpg

Vékony pecorino forgácsokkal tetőztem a sajtokat. Elõször csak egy kis darabot vettem magamnak, hogy ebbõl mi lett:

31.jpg

Feleségem nem levelestésztás, megkaptam hát az övének az alját is, azután kivettem még egy szeletet, meg még egy meg ...

Ennyi maradt:

33.jpg

49 komment

Címkék: fokhagyma bors szalonna cukkíni oregano petrezselyem salotta krémsajt zöldpaprika csombor ementáli leveles tészta mogyoróhagyma kolozsvári pecorino romano kakukkfü borsikafü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr538442132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2016.03.05. 11:24:04

ennyit már kár meghagyni! :D
Fanny nénnye tésztája tényleg jó... próbáld ki egyszer a Lidl-ben kaphatót, az is igen jó szerintem és olcsóbb

utóbbi időben a lányaim rákaptak a magokkal, meg sajttal szórt levelestésztára - mondjuk baromi gyorsan elkészül, mert meló szinte semmi, mire bemelegszik a sütő addigra felvágva, megszórva tepsiben van - ellenben már három csomaggal kell vennem egyszerre :-O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.05. 12:44:07

@Topy: :) Nincs Lidl a környéken, csak Aldi, Spar, CBA, Auchan. Mi a világ végén lakunk (mint tudod).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.05. 12:44:33

@Babette©: Azt a picit teleportáltam. Megjött???

Topy 2016.03.05. 14:10:03

@Andrass9: á, a világ végén én jártam, mikor elindultam tőletek hazafelé a sötétben :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.05. 14:31:38

Köszönök szépen!
Egészen príma falatnak tűnik. Mondjuk, ilyen szerény mennyiségű töltelékkel én calzone-ként enném. Ebédre egyet, vacsorára kettő kisebbet.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.05. 17:37:06

@Waka:

Én még nem tanultam.
Se tegnap, se ma, és úgy tűnik holnap sem.:(

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.05. 17:38:06

Basszuskúcs, autentikusan sem tudok.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.05. 19:00:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy vonalakban arról van szó, hogy volt (van) egy nép (Mapuche) az Andokban, akik feltalálták a füstölt paprikát. Az aji cacho de cabra, vagyis kecskeszarv paprikát megszárították, megfüstölték és megőrölték egy batár nagy kőmozsárban némi sóval együtt. Fűszerezték oregánóval, korianderrel és római köménnyel, ezeket már Spanyolhonból hozták be. Ez a keveréket merkénnek (merquén, medken) nevezték el. Használják asztali fűszerként, száraz pácoláshoz (rub), és bonbonok készítéséhez is. Ezzel fűszerezik a hagyományos chilei köretet a puré picante-t is (krumplipüré). kábé

turósmácsik 2016.03.05. 19:57:26

A címből alig ismertem a magaméra:)))
turósmácsik, ha szabad kérnem! Rövid u, mert így ejtendő, hosszan elhúzva az ót, át: turóóóósmáácsik.
Vagyis túróstészta házi gyúrtból, és házi turóóóból.

Egyébként több cukkini mellett nem kell holmi rémsajt, de dicsérendő a kreativitás, mert a leveles tésztaalap ugyanúgy bármit elbír, mint a pizza, vagy quiche.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.05. 20:20:43

@turósmácsik: Javítottam, elnézést!!! Nagyon jó benne ez a krémsajt, hidd el! Csak ez egy másik étel, mint amit te főztél :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.05. 22:13:54

cukkini levelestesztan
hat ezt kihagyom:)
ma 12 bones smokehouse
mar vannak elkepzeleseim, mit rendelek
fentiek kozul nem less benne egyik sem az tutti:)

turósmácsik 2016.03.06. 07:41:38

Nálunk ma rozsdás szelet is lesz:))) Vettem egy szép hátszínt, de egy szép karajkát is megkívánt az ember, így azt rántom hagyományosan.
A köretet még nem döntöttem el, elvégre a kéttípusú húshoz egyet kéne. Rizst nem annyira szeretem, paprikáskrumpli debrecenivel most volt, krumpli tehát nem annyira...
Még nem készítettem soha debrecenivel a paprikáskrumplit, hát kérem nagyon jó volt! A piacon lehet kapni saját készítésű, tisztességes felvágottakat, töltelékárut a gyönyörű húsok mellett az egyik hentesnél, és náluk szereztem be a debrecenit (na meg a hátszínt és a karajt is). A régi típusú párizsijuk, és a löncs zseniális, meg a májasuk, mega, mega...
Szép birkahús is volt, de most nem vettem, viszont az fog következni. Gyakorlatlan vagyok birkában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 10:51:12

@turósmácsik: Csinálj krumpli gancát (gánica, dödöle, cinke). Az nem olyan krumplis :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.06. 12:29:57

@turósmácsik: sult bab coleslaw sajtos teszta
mindenbol egy kicsi

Fenchurch68 2016.03.06. 14:10:59

Tegnap séta közben az ember egy gerillaakcióval bevontatott a velős helyre, ez volt délután hatkor, még mindig nem vagyok éhes :) azért lassan megsül a csülök, majd a kedvéért leülök szembe, és úgy teszek, mintha ennék :)
(Kicsit bizarr a garnírung, de már ki van próbálva, és nekünk ízlik: a hús mellé bedobált, együtt sütött brokkoli és narancs.)

Ez a cukkinis dolog jól hangzik, eddig én is tojással, tejszínnel, quiche-szerűen sütöttem ezeket. Mostanában meg ugyanaz, csak több a cukkini, és nincs alatta tészta :P

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.06. 14:14:10

Köszönök szépen!
Két kertben befejeztem a metszést, jövő hétvégén a Hegyen is végzek tán. Durva nagy sár van, ásni-vetni nemigen kell mostanában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 14:29:29

@Fenchurch68: Velő az kell az ember gyerekének a túléléshez!!!
Már napok óta fontolgatom, hogy lemegyek a sarki bicskadobálóba - ott van velő! (Sőt, a múltkor volt rántott borjúláb is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 14:32:40

@Waka: Én is kimentem a kertbe - de csak körülnézni :) A földre annyira nem lehet rámenni, hogy a lábnyomaimban még mindig áll a víz! Viszont kikelt a spenót, ami jó.
Metszeni nem nagyok kell idén: nyár végén csináltunk nagy zöldmetszést - nincs vízhajtás a fákon!
Ismét klaviatúrát kell takarítanom (talán a macskaszőr?), mert a C betű rendszeresen kihagy. Erősen kell lenyomni a billentyűt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 14:33:48

@Fenchurch68: Cukkínivel sok ételben lehet a tésztát pótolni. Csak hagymának nem szabad elárulni, mert uffogni fog :)

A fickó 2016.03.06. 15:56:47

Ne má' gyári leveles tészta. :O

"Vajas" leveles tésztát én soha nem vennék. Drága és vacak. 25 perc ténylegesen ráfordított idővel elkészíthető a "home" verzió vajjal. :) Nem bonyolultabb, mint a gyúrt tészta. :)
A Tante egyetlen vajas verziója meg irreálisan drága és az sem jobb, mint a házi a Szabó malom lisztjéből.

400 Ft-ból lesz 400 g tészta, ha akciósan veszem a vajat, akkor 300 Ft-ból. :)

Egyébként éppen most készítek egy adagot, házi szilvalekvárral lesz töltve, vaníliás porcukorral még melegen bőven megszórva - nyami. :)
Ha valakit érdekel bemásolom a receptet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.06. 17:05:36

@Andrass9: Nekem valamiért nem kelt ki az új-zélandi spenót, amit ősszel gereblyéztem bele e földbe.
- Laci, hogy nyílik a pénztárgép?
- Nyomd meg a c-t.
- LaCCi, hogy nyílik a pénztárgép?

turósmácsik 2016.03.06. 17:28:50

@A fickó: Az életben rettentően sok izgalmas dolog van. Van amikor a leveles tészta készítés az, és van, amikor nem az.
Fogadd el, ha van, aki készít, és van, aki nem.
Attól még mindannyian jófejek vagyunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 18:07:22

@Waka: Örülj neki! Nekem 3 évembe telt, amíg kiirtottam a kertből :) Jobban terjed, mint a tarack - nagyon erőszakos egy gyomnövény az istenadta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.06. 18:13:17

@A fickó: Na látod! Te kiadsz egy vagyont a krumplira, de a (szerintem jobban elkészített) bolti tésztát nem veszed meg. Ha véletlenül rászánod magad, hogy megnézz pár videót Gordon vagy Jamie sorozataiból, ők is a boltira szavaznak. Szerintük a házi nem annyival jobb, mint amennyi időt elvesz az életedből a házi hajtogatás :) "mifelénk" az időnek nagy értéke van - az órabérem $120 - kedvezményesen.
Amúgy én a Tantétől csak a vajasat veszem. Nem is tudtam, hogy van másféle ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.06. 20:27:22

@Andrass9: Kistesónak az a kedvence. Amúgy, ha vigyázol rá, egyből kiveszekedik. :D

Benikuty 2016.03.06. 21:21:46

@A fickó: ...nos ebben majdnem teljesen igazad van, mert kis ügyességgel 1600-ért kapni francia eredetvédett vajat, 0,25-s hengerben, de azért a munkát kissé alulbecsülöd. Vagy sokat csináltál már, és ismétlés a... stb.
@Andrass9: Nem szeretnék "bennfenteskedni", de említett urakat elég sokan tartják afféle celebeknek, mint hiteles szakmai forrásnak, akár csak hobbi szinten is :)
Tényleg bele kell férnie annak a kis kézimunkának...

A fickó 2016.03.06. 21:27:33

@Andrass9: Csak a Tante készít vajjal is nálunk, a többi gyártó jobb/rosszabb növényi zsiradékkal készíti. Ilyet nem eszem. Amit Gordon és Jamie használ, azok természetesen ott vajjal készülnek, és ezekkel nincs is különösebb baj. Ezt onnan is tudom, hogy a barátom Angliában vezet egy családi éttermet és ő is készen veszi. Azt mondta, jó minőségű lisztel, vajjal készül. Egyébként cukrász is a srác.

Először azt hittem és is, hogy kurva macerás elkészíteni egy vaj/liszt levelest, de egy palacsintával több a küzdelem.:D

Azért az kicsit túlzás, hogy a bolti jobban van elkészítve. :D

Viszont a vajas Tante nem kicsit túlárazott és ráadásul nem is kapható mindenhol. A környékünkön konkréten sehol. 25 percem mindig akad egy jó tésztára, pizza tésztát sem készen veszem. Egy házi tészta gyúrása, nyújtása sokkal több időt vesz el.:D

Ha valamit könnyen, és gyorsan meg tudok csinálni, arra nem költök, viszont pl. egy rosszul termő Mayan Twilight krumplit nem fogok termeszteni. :) Sajnos az itthoni termesztő is leállt vele.:)

A fickó 2016.03.06. 21:45:49

@Benikuty: Sokat (mit sokat, rengeteget) csináltam már. Nagyon liszt és vajfüggő a dolog. Sajnos néha olcsóbb vajjal is készítem, de készítettem már édes és félig sós francia vajjal is sós ételekhez.
Alaptészta gyúrás 10 perc, rá a vajtömb +5 perc nyújtás/hajtás kétszer , utána még 2-3 nyújtás/hajtás 3-4 perc. Annyi, hogy nyújtás/hajtás között értelemszerűen a hűtőben kell tartani, de az nem munka, addig mást csinálok.

A fickó 2016.03.06. 22:04:42

@turósmácsik: Elfogadom én, elfogadok mindent, csak meglepett, hogy András veszi a lapot....és nem készíti. :O
Főleg azután, hogy pl. képes napokat pöcsölni egy pekingi "elevelehetetlenotthonjólelkészíteni" kacsával. :DD Mondjuk én nem fognék bele ilyenbe az biztos, pedig szeretem.:D
Blumenthalnak is beletört a bicskája, végül a bőrt külön sütötte. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.07. 01:45:46

@Andrass9: cukkini, patiszon padlizsan nalam nemigazan jatszik
/levelesteszta sem/
bar az igazi amerikai zoldseglevesbe beletesznek mindent amit talalnak a cukkinitol a kukorican at zoldborsohejjig
es az nem rossz
de igy rantva, meg sutve...
nem mondom, hogy ehetetlen, cask nem favorit
UFF

turósmácsik 2016.03.07. 07:36:45

@A fickó: Szerintem András veszi a lapot, és alighanem kipróbálja, és kiposztolja az eredményt:))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 08:23:37

@A fickó: Hát én sok leveles tésztát készítettem már életemben. Hájasat, vajasat, you name it... Aztán vettem a lapot :) Ugyan állítólag csak itt 10 perc, ott 5 perc, meg várakozás, de az nem igaz. Az igazán jó tésztát tovább tart elkészíteni, és még mosogatni is kell utána, meg elpakolni a kegytárgyakat. Ja, hogy neked erre kuktáid vannak?
Sok mindent megpróbálok, mert érdekel. Nem készítek rendszeresen dolgokat, amik nem sikerülnek, viszont ellentétben veled, én nem szégyellem bevallani - sőt posztolni, ha valami nem sikerül, ugyanis ezzel is tanul valaki (ha más nem, legalább én). Ha valamit pedig NAGYON meg akarok tanulni, akkor addig csűröm-csavarom, míg a legkisebb trükkje is az ujjaiman lesz (lásd például a tepertős pogácsa saga-t). Érdekes módon az olvasók többre értékelték, mint a fancy ételeimet, amivel csillogni lehet ...
Ha majd annyi pénzem lesz, mint Heston Blumenthalnak, akkor én is csak a végeredményt mutatom meg a VIP vendégeimnek a 64 szobás kasélyom lovagtermében egy 50 fős filmes stáb társaságában :) Azt nem garantálom, hogy ugyanolyanokat készítenék, mert más az érdeklődési területem, így a vendégeknek nem kell félni az erdélyi pelékből készített csodás ételkölteményeimtől.
Egy szó mint száz: én igyekszem a helyén kezelni a főzést (is), nem fetisizálom a szakma nagyjait, és raktam le már életem folyamán sokmindent az asztalra (pl. 5 világszabadalmam van a számítástechnikai RAID-ek területén), amiket nem dörgölök állandóan senki orra alá. A mostani példa igazán kivételnek számít.
Amikor arra kérem a mindetudó és tökéletes olvasóimat, hogy minimum "mifelénk" vagy "szerintem" szócskával fűszerezzék ledorongoló kommentjeiket, abban elsősorban a saját hozzáállásom vezérel: én csak a saját tapasztalatomról és tudásomról tudok beszélni, ami viszont nem egyedülálló, kötelező mindenkirenézve és egyedül üdvözítő. Csupán szerintem úgy működik, és nem gúnyolok ki másokat, mert veszik a lapot :)
Röviden úgy is fogalmazhatnám, hogy szerénység. (Remélem nekem sikerül.)

Topy 2016.03.07. 08:41:19

@Andrass9: azért ha mégis pelevadászatra indulsz, szólj idejében! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 08:46:31

@hagyma: :) Köszi, hogy nem hazudtoltál meg :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.07. 09:20:11

@Andrass9:

Hehe, én a rózsát metszettem meg az ősszel úgy, hogy most nem kell hozzányúlni.
Az a spenót vizispenót lesz?

Amíg ezt sok mindent írtad, addig főzhettél vona egy könnyű és finom reggelit.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 09:30:39

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a sokminden kikívánkozott már belőlem egy ideje. Inkább éheztem!
Most megyek, és eszem egy szabolcsi kocsonyát - a szezon utolsóját (az ajándékozója szerint).

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.07. 09:48:08

@Andrass9:

Félre értettél, én arra gondoltam, hogy nekem főzhetted volna azt a könnyű reggelit.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 09:52:36

@látjátok feleim szümtükkel: Na jó, megyek és megosztom veled a kocsonyát ... Az könnyű és finom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 10:36:43

@látjátok feleim szümtükkel: Pár csepp eső esett, ez minden. A mi házunkat elkerüli a jég :)

Ez vagyok 2016.03.07. 18:44:52

Nálunk is dörgött, villámlott, de csak eső esett.
Teljesen ki vagyok bukva, hogy a földre és sem tudok menni művelni már úgy két hónapja. Pedig már lehetne vetegetni ezt-azt. A komposztot sem bírom beleművelni és a decemberben felásott fű térséget is kéne már vadul gereblyézgetni, de nincs rá alkalom, pedig lesem, mint állat. A fűmagvetésről még csak nem is álmodhatok.
A leveles tésztával kapcsolatban, tökjó hogy írtátok, vajjal készül, mert megbizonyosodtam véglegesen, miért kerültem el messziről ezt a csodaságot:)
süti beállítások módosítása