Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Hájas sütemény szilvalekvárral

2013.01.21. 07:00 Andrass9

Még soha nem készítettem hájasat, miután nem jutottam hájhoz, meg nem is tudom hogyan kell, de ezt titokban tartottam eleddig. Vajas leveles tésztát már sütöttem, de az egészen más feladat.

A madaras tecsóban rámköszönt egy tálca háj (több is volt, de nekem csak egyről tűnt úgy, hogy velem szeretne jönni). Akkor süssünk hájast.

Feleségem nem lelkesedet - rengeteg sütit evett az utóbbi időben, és gondolta, kicsit visszavesz belőle. Gondoltam, sebaj - ezt a tésztát is le lehet fagyasztani, mint bármely leveles tésztát, oszt majd megsütöm, ha kedve lesz rá.

Másnap szólt, hogy hívott rá vagy 10 vendéget a következő napra ....

Hozzávalók másfél adaghoz.

A hájhoz:

  • 85 dkg tisztított sertés fodrosháj (a tálca 95 dkg volt, 85 lett belőle tisztítás után)
  • 1 ek ecet
  • 10 dkg BF55-ös rétesliszt
  • 20 dkg BL55-ös fehérliszt
  • víz

A tésztához:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 60 dkg fehérliszt + kb 10 dkg a nyújtásokhoz
  • 5 tojás sárgája
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 ek szilvapálinka
  • 3 ek ecet 20%
  • 1 ek tejfel
  • 3 dl langyos víz
  • 3 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1 tojás fehérje a kenéshez
  • Szilvalekvár

15.jpg

A hájat kisebb darabokra vágtam és beáztattam ecetes hideg vízbe néhány órára. Az áztatólevet kiöntöttem róla, majd lehártyáztam. Ez elég türelmpróbáló folyamat, ha először csinálja az ember, de a végére megtanultam, hogy a fodrokat a hártyával lefele kell a deszkára tenni, a késsel benyúlni a hártya és a háj közé, majd ügyesen húzni a hártyát anélkül, hogy elvágnám.

10.jpg 11.jpg

A megtisztított hájat kockákra vágtam és kétszer átdaráltam a húsdalálóval. Robotgéppel beledolgoztam a 30 dkg lisztet. Egyszer felfedeztem ezt a BF55-ös "egyszerfogós rétesliszt"-et, és azóta, ha keményebb vagy leveles tésztát készítek, vagy fontos, hogy szálas legyen, ebből mindig használok 1/3-2/3 arányban a fehérliszttel. Sokkalta rugalmasabb lesz a vele gyúrt tészta! Sajnos boltban nem látom, de a helyi kispiacra a malom havonta hoz.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

Félretettem a kidolgozott hájat a hűtőbe, miután elment a kedvem a sütögetéstől. Másnap - hogy azért a körmömre ne égjen a sütés - kivettem, melegedjen fel szobahőmérsékletre, mert azt írták az okosok, hogy úgy a legkönnyebb vele dolgozni.

Nekiálltam a tészta kidolgozásának is. Lusta lévén a robotgép keverőtáljába szitáltam a lisztet, beleszórtam a sót, cukrot, majd beleütottem a tojás sárgájákat. Bekapcsoltam a gépet, és elkezdtem beleönteni a folyadékokat a pálinkával kezdve, amit egy kicsit meg kellett kóstolni előbb. Ment bele az ecet, a bor a tejfel és először csak 2 dl langyos víz. Annyira kemény volt, hogy még egy bő decit kellett hozzáadnom. Nem kell a sok fura alapanyagtól megijedni mint például a szilvapálinka. Először is kell a szakácsba is valami és azok ize, illata elillan sütéskor. Cserébe viszont fantasztikusan könnyűvé teszik a tésztát. Mint a képen is látszik, kemény tésztát készítettem.

16.jpg

A robotgépet 25 percig hagytam dolgozni - alaposan ki kell azt a tésztát dagasztani! Amikor késznek itéltem - levált az edény faláról -, kicsit beliszteztem és félretettem pihenni hűvös helyre vagy egy órára. Ezalatt megírtam a poszt eddigi részét, hogy az időt is hasznosan töltsem.

Előszedtem a hájat és 4 részre osztottam. Nem volt nagyon puha ...

17.jpg

Kivettem a tésztát is a tálból, de rögtön kiderült, hogy egy menetben macerás lesz a deszkán kinyújtani, hát kettévágtam. Az egyik felét kinyújtottam kb 5 mm vastgságúra, illetve ahogy a deszkán fért.

18.jpg

Megfeleztem az 1/4 hájat és megpróbáltam rákenni. Hát ez nem megy! Igaz - nálam a szobahőmérséklet csak 18C, mert a padlófűtés mellett nem kell több. Velem nem böksz ki - betettem az 1/8 hájat a mikróba 15 másodpercre és BINGO! Tökéletesen elkenhető hájat kaptam. nem olvadt meg, de puha és kenhető volt.

19.jpg

Felcsavartam a megkent tésztát, kicsit meglapogattam a sodrófával és háromba hajtottam. Becsomagoltam fóliába és kitettem a hidegre fél órára pihenni. Ugyanezt előadtam a tészta másik felével is, most már automatikusan melegítve hozzá a hájat. Amilyen szerencsém van, odakinn -1C van, tehetem a teraszra hülni a tésztát. Most a tészta pihen, én is pihenek egy kicsit.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Óránkét tudok egy újabb kenegetést/hajtogatást megcsinálni - rövidesen az utolsó menet következik.

23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg

A tészta egyre nehezebben adja meg magát a nyújtásnak - rugalmas, mint a rétes és itt-ott átsejlik kis háj, olyan vékonyak már a rétegek.

28.jpg

Az utolsó nyújtás előtt is pihentettem fél órát a tésztát. Négybe vágtam, mert már akkora lett egy-egy, hogy nem fért el a nyújtódeszkán. Előkészítettem nagy kupac zsírpapírt és elkezdtem a tésztát kinyújtani, majd papírral rétegezve összehajtani.

29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ebből két adag biztosan megy a mélyhűtőbe szegényebb napokra. Hogy a másik kettőt mind megsütöm-e, az majd holnap dől el, amikor kipróbálom az első adagot. Lehet, hogy nem sikerült a tészta, akkor minek bolondítsam a vendégeket vele.

Másnap.

Nem kell azért ennyit várni a pihentetéssel - de viszont ez lehet az a pont, amikor a csodahüttőből megint elővarázsolok valamit - jelen esetbe hájas tésztát!

Kibontottam a papírból az adag 1/4-ét, deszkára tettem és kicsit adjusztáltam a sodrófával.

35.jpg 36.jpg

Sok dolog nem volt vele, mert eleve kinyújtva tettem el. Előkészítettem a szilvalekváromat a kamrából (milyen jó, hogy befőztem pár üveggel az őszön!), felvertem egy tojás fehérjét és belekészítettem az ecsetet.

Kerestem a pogácsaszaggatókat is, de valahol mélyen vannak elrejtve - kiválasztottam hát két pontméretű poharat.

Először kiszaggattam 8 korongot, amiből 4-nek a közepét is kiböktem egy kisebb pohárral. A karika alját csöpp vízzel megkentem, és a korongra ragasztottam - mint a lekváros linzert.

33.jpg

A maradékot rádlival téglalapokra vágtam. Minden téglalap közepébe púpos kávéskanálnyi lekvárt tettem, csöppet megvizeztem az átellenes oldalakat és összeragasztottam.

34.jpg

Készült néhány úgy is, hogy két sarkot csippentettem össze, és az volt a teteje. Ez utóbbit nem tartottam elég jónak a sütés után.

Teletettem egy tepsit, megkentem mindegyik tetejét tojással (a szélére ne csurogjon le, mert nem fog ott felemelkedni) és betettem a sütőbe 210C-re (nekem a maximum) 25 percre.

32.jpg

Még 3 percet kellett ráadnom, de csodás lett.

37.jpg

Kivettem a sütiket egy hűtőrácsra és porcukrot hintettem rájuk. Azt olvastam, hogy porcukorba kell forgatni a forró hájasokat, de arra bizony lusta voltam, meg nem is szeretem, ha annyi a cukor rajta.

38.jpg 39.jpg 40.jpg

A következő menetet is hasonlóan végeztem - ekkor már a siker biztos tudatában :) Egyben el is döntöttem, hogy ebből érdemes a felét megsütni és csak a másik felét lefagyasztani.

41.jpg 42.jpg
43.jpg 44.jpg

Sőt - lett még egy harmadik tepsinyi is, meg 3 kicsi darab külön, amit a mikróból kilopott grillrácsra tettem be a sütőbe.

Amikor kihültek, a kerek sütiket megtöltöttem szilvalekvárral.

45.jpg

A vendégek még nem jöttek meg, de már elég nagy lyuk terpeszkedik a tálban, ahova kiraktam őket.

46.jpg

Tanulság (mert az mindig van egy új receptnél):

  1. Ne használjunk rádlit a kivágáshoz. Összenyomja a tészta leveleit, és nehezebben kel meg a vágás mentén. Még a poharas szaggatás sem volt elég kíméletes. Használjunk rendes pogácsaszaggatót és kést. Nem kell az a cifra vágási felület :)
  2. Mint azt már mások is jelezték, a vágáshoz forró kést javasolnak sokan.
  3. Ha nem okvetlenül muszáj, ne ragasszuk össze az összehajtott párnácskát - sokkal könnyebb lesz a süti!

26 komment

Címkék: háj szilvalekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr705023759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 07:13:59

Jó reggelt. Még a képeket végignézni is fárasztó, nemhogy megcsinálni.
Cukrász ismerősünk azt mondta, meleg késsel jó vágni.

Pinka-Panka 2013.01.21. 07:32:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szép reggelt! Egy kávét, mézzel?
Hozzá meg egy ilyen süti? Csinálom is:)

Pinka-Panka 2013.01.21. 07:34:33

András nagyon ügyesek vagytok! Szuper és nagyon jól néz ki. Hmm

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 08:20:51

@Pinka-Panka: Jó reggelt! Jó lenne. Képes lennél reggelire egy ilyen sütit összehozni? Gondolom a mai ebéd már megvan:-)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 10:02:24

@Pinka-Panka: Látod megint megy az igérgetés, virtuális meghívás, aztán meg Waka értetlenül néz :-)

süllőcske 2013.01.21. 10:04:14

Sziasztok. Azért hiányoztam, mert Vasboldogasszonyban, apósom falujában rendbetettünk két disznót, net pedig ott nem volt.
Úgyhogy a disznótor remekül sikerült.
Látom, hogy jó posztok jelentek meg péntek óta a blog hasábjain, majd még tüzetesebben is olvasom őket, a szerzőknek gratula.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 10:20:12

@süllőcske: Welcome back. Ha már disznótor, emlékeztetni szeretnélek, hogy debreceni kolbász receptet igértél.

medvedr 2013.01.21. 10:23:37

Szépek. Nagymamám tudott ilyeneket, de ritkán fogott hozzá

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 10:33:03

@medvedr: Nekem olyan állandó seteménynek tűnik gyerekkoromból. Minden héten máshol disznóvágás, s ehhez kapcsolódóan rendszeres hájas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.21. 11:05:07

@süllőcske: Isten hozott vissza. Már féltem, hogy megesznek a gyesznók!
Csatlakozom @hajdulaszlo (volt hajdul): emlékeztetőjéhez :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.21. 11:07:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): Éppen be akartam írni a tanulságba a forró kést, és minimum 2 óra pihentetést mielőtt megsütjük.

Pinka-Panka 2013.01.21. 12:58:26

@hajdulaszlo (volt hajdul): nocsak várj, mert az ígéretem én betartom:)
Mivel nagyon korán kezdek főzni, semmi sem kizárt, tegnap reggelre már a torta kész volt:)

Pinka-Panka 2013.01.21. 12:59:19

@süllőcske: örülünk Neked és irigykedünk, hogy ilyen csudajó dolgaid voltak.

Pinka-Panka 2013.01.21. 13:32:53

@Andrass9: bevallom, most volt időm csak végig olvasni. András nagyon megdícsérlek, mert ez egy francos egy süti és még, hogy nincs sok dolog vele(azt írtad) - dehogynem csak az van vele
Látjuk érdemes volt vele munkálkodni ennyit.
A recept is kíváló, nagyon ügyes vagy!
Nők megirigyelhetnek.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.21. 14:24:26

@Pinka-Panka: Gondolod én nem azon jártatom az eszem, hogyan prezentáljam a rántott húst!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.21. 18:43:50

Szép estét!
Tiszteletre méltó erőfeszítés. Ilyen pepecselést csak az tud végig vinni, aki szívvel főz.
A hájas jó, értem?

Pinka-Panka 2013.01.21. 20:04:15

Szép estét!

A hájas süti jó András, igen!
Anyukám még csinált egy másik fajtát is, ami egy kelt tészta volt és amikor hajtogatta, az olvasztott hájjal kente meg a tésztát és többszöri hajtogatás után töltötte lekvárral és dióval - nagyobb kifliket formázott, tojással kente be és kisütve valami fenséges volt. Könnyű és ropogós is egyben. Hátránya ezzel a hájassal szemben, hogy azt hamar kellett megenni, mert kiszáradt. De sok ideje nem lett volna kiszáradni, mert aznap elfogyott, olyan ízletes volt. A testvérem nagy kedvence volt, sajnos a receptet nem találom, nagyon megcsinálnám. Minden régi gyerekoromból való süteményt szeretnék megcsinálni.
Most rácsos sütit fogok valamikor csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.21. 21:46:16

@Pinka-Panka: Találsz majd receptet Ilus néni receptes füzetkéjéből mindkettőra, ha van türelmed kivárni.
Elkészültem vele, de ez bizony 6 hosszú poszt 12 oldal/36 recept egyenként.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.21. 23:27:05

Szép vagy, Úrnőm, de Hófehérke 100× szebb!
Vagyis: szerettem én a hájast, mert minden disznótor másnapján (előttem több évtizeddel még aznap estére) az volt, de leginkább a rétest vártam én.
Még azt mellékesen elmesélem, hogy valamelyik régi disznótorban Deák Feri bácsi egy tepsi hájasban kicserélte a tölteléket kolbászmasszára. Jó csóka lehetett, nyugodjék békében :D

Különben feldobom azt az 5letet, hogy az ilyen régimódi, munkaigényes ételek elkészítését filmre kéne venni és készíteni belőle egy klipet. A családotok egyik fontos és érdekes kordokumentuma lehetne, igazi kincs az utódoknak.
Én vagy 6 évvel ezelőtt filmeztem volt anyósomat, ahogy egy híres somogyi rétest nyújt, egy kis lapból az asztalnál nagyobb méretű hártyává. Még a töltést is. Egyszer majd előveszem és megvágom, igazán megérdemli, hogy fennmaradjon a tudománya.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.22. 06:14:21

@PO: Ez a kolbászhúsos hájas megvan nekem is. Melegen borzalmas volt. Aztán pár napig (hétig) benn volt a kamrában. Egy nagynénénk indított minket óvodába reggel, s uzsonnára abból csomagolt. Azt hitte valami édes. Nagyon népszerű volt a nagycsoportban a kolbászos hájas. Óvónénik arra gyanakodtak, hogy testületileg bekolbászoztnk a piaci sütödében (hat évesen?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 09:24:37

@PO: Tűnődtem, hogy egy adagot megtöltök sós párolt káposztával, de lebeszéltek róla.
A vizeózás már nem megy a hajtogatás/nyújtás mellett. Még a fotózás se kapta el az összes fontos pillanatot - pedig igyekeztem.
Engem meg ne filmezzen senki :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.22. 09:46:54

@Andrass9: Szilveszterkor egy adag párolt káposztával, egy adag virslivel volt töltve.

Fenchurch68 2013.01.22. 09:58:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): nagymamám sonkásat meg sajtkrémeset csinált, és előkelően hasénak hívtuk, de csak hájas volt az :)
Sósszájú vagyok, nekem a káposztás jobban bejönne, mint a szilvalekváros.
süti beállítások módosítása