Elõször egy bombasztikus quiche nevet próbáltam kitalálni ennek az ételnek, de ez nem quiche - nincs benne tojás! A recept alapját turósmácsikból húztam ki lépésenként, de abszolute megérte.
Igazság szerint kacérkodtam a hûtõben rejtezkedõ cukkínivel, hogy valamit kéne belõle fõzni, (meg ott szomorkodik egy leveles tészta is), amikor jött a megváltó komment. Ettõl kezdve már csak néhány részlet hiányzott, de azokat is megtudtam.
Életemben nem készítettem hasonló ételt, ezért is kérdezõsködtem annyit. Persze nem én lennék, ha nem módosítom kicsit a receptet. Íme az összetétel:
- 1 zsenge cukkíni (egy tésztához azért 2 kéne)
- 1 40x24-es leveles tészta (a Tante Fanni nagyon jó, bár ára is van)
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 kicsi salotta (mogyoróhagyma)
- 1 zöldpaprika
- 1 tubus krémsajt (válaszd a kedvenced)
- 4 girizd fokhagyma
- 15 dkg ementáli jellegû sajt
- 1 dkg Pecorino Romano sajt
- 1 pici csokor petrezselyem
- borsikafü, oregano, kakukkfü, bors
Szóval nem csak cukkíni, meg szalonna - került oda egyéb is. Különösen a mogyoróhagyma volt jó ötlet - remekül lágyította a ragut!
Felkockáztam a szalonnákat és egy kávéskanál oliva hozzáadásával egész pici lángra tettem. Rengeteg pucolnivaló van, ráér szépen kisülni. A zöldpaprikát és a fokhagymát pici kockákra vágtam, a salottát elég volt negyedelni. Szándékosan hagytam nagyobbra a darabokat.
A leveles tésztához kerestem egy tepsit. Amelyikbe passzolt volna, ahhoz nem elég a cukkínim (volt ugyan még egy padlizsán is, de ha azt is elveszem, a feleségem kiátkoz ...), a kicsi tepsibe duplán fért volna. Maradt hát a közepes cseréptepsim, amibe a papírral együtt beleszorítottam, és a széleit visszahajtottam - ne lógjon már ki a tepsibõl.
Felkarikáztam a cukkínit, kicsit megsóztam és megborsoztam. A petrezselymet is megvágtam. A szalonna éppen megpirult, ment hát bele a paprika-hagyma páros. Lepirítottam, amíg a hagyma elkezdett szétesni.
Hozzáadtam a cukkínit, a fûszereket és a fokhagymát. Nagy lángon lepirítottam.
Kicsit száraznak itéltem a ragut, belenyomtam hát a tubus sajtot (Vaczak2 úr szerint az mindenbe jó - legfeljebb rákenem a gyalázatot :) Elkevertem, hogy olvadjon rá a cukkínire.
Az így született "tölteléket" rásimítottam a tésztára. Rászórtam a felvágott petrezselymet, és megpróbáltam egyenletesen ráreszelni a sajtot.
Betoltam a 200 fokos sütõbe 40 percre. Feleségem pont akkor ért haza, amikor kivettem a sütõbõl.
Vékony pecorino forgácsokkal tetőztem a sajtokat. Elõször csak egy kis darabot vettem magamnak, hogy ebbõl mi lett:
Feleségem nem levelestésztás, megkaptam hát az övének az alját is, azután kivettem még egy szeletet, meg még egy meg ...
Ennyi maradt: