A minap a tõkehal vásárlásakor egy báránygerinc is megjelent a blokkon. Hogy került az oda, a csuda se tudja. Érdekes módon a kosaramban is benne volt, amikor itthon kipakoltam ...
Hamár ennyire ragaszkodott hozzám, gyorsan be is dörzsöltem egy paprikás/római köményes/babéres/korianderes száraz páccal, és betettem a hûtõbe pihenni. Vasárnapra bejelentkeztek a gyerekek ebédre, meg hazahozzák a macskát is, ami náluk volt két napot. Gondoltam, a bárány jó lesz ebédre, bár ebben a hõségben a sütõt begyújtani öngyilkosság.
Azért nekiláttam. Persze volt még 4 órám, így a teraszon feltettem egy sokzöldséges, velõscsontos húslevest, mert az kell! A bárányhoz kellett:
- 6 bordányi báránygerinc (kb 85 dkg)
- 2 ek marokkói fûszerkeverék (szerecsendió, koriander, római kömény, szegfübors, gyömbér, csilipaprika)
- 4 dkg füstölt szalonna
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 3 girizd fokhagyma
- 4 ág kakukkfû
- 4 ág rozmaring
- durvára hagyott só
A körítés egybensült krumpli, valamint fõtt rizs:
- 6 szem krumpli, alufólia
- snidling, vaj, tejfel a krumplihoz
- 20 dkg jázmin rizs
- 1 ek oliva olaj
- 4,5 dl forrásban lévõ víz
A bárányt a gerinccsúcs mentén mindkét oldalon lefejtettem a csontról egészen a bordáig, hogy oda mindenféle plusz fûszereket dugdossak. Beraktam egy-egy szelet szalonnát is, meg a friss fûszerekbõl egy-egy ágacskát. A fokhagymát is beleszeltem a résbe, és egy madzaggal alaposan összekötöttem az egészet.
Úgy döntöttem, hogy a kerti grillen készítem el, a globális felmelegedést kicsit fokozva, de a konyhát hűvösebben tartva. Ezokból egy alumínium tálcába helyeztem a gerincet. Rátettem a tetejére, meg mellé is a maradék zöldfûszereket és öntöttem alá másfél deci fehérbort, hogy legyen miben párolódni kicsit. Végül becsomagoltam alufóliába, és feltettem a grillrácsra a parázstól távol. Persze a krumplik is a rácson landoltak egy sikálás és alufóliás csomagolás után.
Amíg a bárány és a krumpli sült, gyorsan feltettem egy hõtakarékos rizst (a teraszon a rezsó foglalt volt a húslevessel): Egy picit pirítottam az oliván a rizst, amíg a mikróban felforrt a víz. Ezt ráöntöttem a rizsre, lefedtem a serpenyõt, elzártam a gázt alatta és betakartam két konyharuhával. Mivel az elég jól szigetel, a rizs megfõtt szépen a fedõ alatt, és nem nagyon melegítette a konyhát.
A húst addig sütöttem, míg a maghõmérséklete 55C lett. Ekkor levettem róla a fóliát, hogy egy kis kérget kapjon a külseje. 65C-nál kivettem a grillbõl, és a fóliát visszatéve pihentettem vagy tiz percig, amig megettük a levest (meg a velõs pirítóst is :). Ekkorra a maghõmérséklet felment 71C-re, ami a közepesen átsült állapot.
Ekkor teljesen lebontottam a húst a csontról, mert nem voltam képes a gerincet szétvágni. Azért szeletelni még sikerült.
Hárman ettünk belõle. Két fogyasztó sem tudta kivárni a fényképezést, és máris belepiszkált az evõeszközzel:
Én türelmesebb voltam, nomeg nálam volt a fényképezõgép.
A krumplit vajjal, tejfellel és snidlinggel ízesítettük, a salátát a gyerekek készítették abból, amit találtak itthon.