Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Báránygerinc egyben sütve

2015.07.17. 07:00 Andrass9

A minap a tõkehal vásárlásakor egy báránygerinc is megjelent a blokkon. Hogy került az oda, a csuda se tudja. Érdekes módon a kosaramban is benne volt, amikor itthon kipakoltam ...

22.jpg

Hamár ennyire ragaszkodott hozzám, gyorsan be is dörzsöltem egy paprikás/római köményes/babéres/korianderes száraz páccal, és betettem a hûtõbe pihenni. Vasárnapra bejelentkeztek a gyerekek ebédre, meg hazahozzák a macskát is, ami náluk volt két napot. Gondoltam, a bárány jó lesz ebédre, bár ebben a hõségben a sütõt begyújtani öngyilkosság.

Azért nekiláttam. Persze volt még 4 órám, így a teraszon feltettem egy sokzöldséges, velõscsontos húslevest, mert az kell! A bárányhoz kellett:

  • 6 bordányi báránygerinc (kb 85 dkg)
  • 2 ek marokkói fûszerkeverék (szerecsendió, koriander, római kömény, szegfübors, gyömbér, csilipaprika)
  • 4 dkg füstölt szalonna
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 girizd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfû
  • 4 ág rozmaring
  • durvára hagyott só

10.jpg

A körítés egybensült krumpli, valamint fõtt rizs:

  • 6 szem krumpli, alufólia
  • snidling, vaj, tejfel a krumplihoz
  • 20 dkg jázmin rizs
  • 1 ek oliva olaj
  • 4,5 dl forrásban lévõ víz

A bárányt a gerinccsúcs mentén mindkét oldalon lefejtettem a csontról egészen a bordáig, hogy oda mindenféle plusz fûszereket dugdossak. Beraktam egy-egy szelet szalonnát is, meg a friss fûszerekbõl egy-egy ágacskát. A fokhagymát is beleszeltem a résbe, és egy madzaggal alaposan összekötöttem az egészet.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 13.jpg

Úgy döntöttem, hogy a kerti grillen készítem el, a globális felmelegedést kicsit fokozva, de a konyhát hűvösebben tartva. Ezokból egy alumínium tálcába helyeztem a gerincet. Rátettem a tetejére, meg mellé is a maradék zöldfûszereket és öntöttem alá másfél deci fehérbort, hogy legyen miben párolódni kicsit. Végül becsomagoltam alufóliába, és feltettem a grillrácsra a parázstól távol. Persze a krumplik is a rácson landoltak egy sikálás és alufóliás csomagolás után.

19.jpg

Amíg a bárány és a krumpli sült, gyorsan feltettem egy hõtakarékos rizst (a teraszon a rezsó foglalt volt a húslevessel): Egy picit pirítottam az oliván a rizst, amíg a mikróban felforrt a víz. Ezt ráöntöttem a rizsre, lefedtem a serpenyõt, elzártam a gázt alatta és betakartam két konyharuhával. Mivel az elég jól szigetel, a rizs megfõtt szépen a fedõ alatt, és nem nagyon melegítette a konyhát.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A húst addig sütöttem, míg a maghõmérséklete 55C lett. Ekkor levettem róla a fóliát, hogy egy kis kérget kapjon a külseje. 65C-nál kivettem a grillbõl, és a fóliát visszatéve pihentettem vagy tiz percig, amig megettük a levest (meg a velõs pirítóst is :). Ekkorra a maghõmérséklet felment 71C-re, ami a közepesen átsült állapot.

20.jpg

Ekkor teljesen lebontottam a húst a csontról, mert nem voltam képes a gerincet szétvágni. Azért szeletelni még sikerült.

21.jpg

Hárman ettünk belõle. Két fogyasztó sem tudta kivárni a fényképezést, és máris belepiszkált az evõeszközzel:

23.jpg

Én türelmesebb voltam, nomeg nálam volt a fényképezõgép.

24.jpg

A krumplit vajjal, tejfellel és snidlinggel ízesítettük, a salátát a gyerekek készítették abból, amit találtak itthon.

41 komment

Címkék: bor krumpli fokhagyma gyömbér római kömény rozmaring szalonna snidling szerecsendió jázmin rizs tejfel csilipaprika kakukkfü szegfübors marokkói fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr867603734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.07.17. 08:22:31

Erosengondolkodom, h a hetvegi szarvasporkoletet agrillre tegyem a 40 fokban....

A rizst en is csinalom a piros ontottvasban

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.17. 08:50:44

Miután kellően megéheztem ettől a szép sülttől, gyorsan összekaszaboltam egy fél gömbcukkinit, rávetettem egy kis fokhagymára, fedő alatt megpároltam. Amikor már puha volt, rátettem egy jó adag sült pradicsomot, és összesütöttem, sóztam, borsoztam, majd kukorica abonetten szétosztottam, sajtot reszeltem rá, és jót reggeliztem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 11:02:46

@látjátok feleim szümtükkel: Hát a feleségem majdnem ilyet csinált az este, kivéve a paradicsomot. Viszont adott hozzá sok bazsalikomot és abonett helyett raviolin ette meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 11:03:59

@Beth A.: A pörköltet nyugodtan tedd a grillre, csak sok faszenet fog fogyasztani. Én inkább egy kis bográcsban főzném, ha van tüzifád.

©________ 2015.07.17. 11:07:39

@Andrass9: az keg lenne. Allvanynincsen.
de mindegy, ujraterveztem a menut:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 12:15:51

@Beth A.: Többször is főztem már a grillen (mint például ez a báránygerinc is ott készült), de rendes edényt nem használok, mert nem lehet kitakarítani. Viszont elég jók a mély alufólia tálcák - azokban is lehet főzni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 12:16:36

@Beth A.: Három szál 2 méteres betonvas már egy állvány :)

Topy 2015.07.17. 12:44:30

@Beth A.: @Andrass9: minden állvány, amire fel lehet akasztani a bográcsot :)
hintaállvány is tökéletes - persze hinta nélkül ;)
de két bármi, amin kellő magasságban keresztbe lehet fektetni egy rudat és rendesen megáll a lábán
akát két létra, vagy olyan támlás szék aminek a támláján megakad a rúd (mondjuk a székeket le kell súlyozni pár betondarabbal, cementeszsákkal, ezzel azzal), de ha van elegendó tágla, gyorsan össze lehet rakni két oldalra egy-egy kellően stabil oszlopot, csak kötésbe rakjátok a téglákat
vannak még ötleteim, csak nem látom, miből lehet gazdálkodni :)
keresztrúdnak meg betonvas, cső, ha elég magasan van és már nem éri nagy hő, akkor kellően vastag faág, a lánc azt is átéri

©________ 2015.07.17. 13:35:53

@Topy: gyakorlatilag semmibol:-) mindent beepitettunk mar, amit lehetett.

Topy 2015.07.17. 14:06:07

@Beth A.: még mindig ott a klasszik módszer, vágtok két villás ágat az erdőn, kihegyezitek, leveritek, keresztbe meg egy vastagabb egyenes és kész :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 15:36:13

@Beth A.: Kéményt azért még találtatok :)
A villás ág tökéletes megoldás, csak ne a tűz közepébe verjétek le ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.17. 19:49:46

Köszönök szépen!
Nagyon ínycsiklandóan néz ki. Az ilyen egyben sült húsok különösen a gyengéim. Gyorsan én is felkaszaboltam egy cukkinit holnapra. :)
@Topy: Nálam a három leszúrt bot - középen egy darab dróttal megkötve - vált be.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.17. 21:35:37

@Pomócsi bácsi:

Itten nem kell a szádat kinyitni, és nem baj az sem, ha nem kezdesz el beszélni. Itten elég, ha főzől, eszel, és a receptet esetleg megírod nekünk is. Mi is így szokjuk.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.17. 21:40:34

Hahó! Ma megtekintettem a gránátalma borkaimat és kisebb tyúktojásnyi almácskák vannak rajtuk, meg 15 khaki ( datolya ) szilva, hasonló méretű. Csak van valami ebben az éghajlat témában.

Ja, és ottan Szeged mellett, a fenyőfánkon két fészekaljat költött -valószínűleg- egy királyka pár ( hegyvidéki faj egyébként ). Csuda érdekes fészet raktak, és annyira piciny madárkák, hogy alig láttam őket, pedig szemügővel néztem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 22:42:00

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk már annyira elfogytak a kismadarak, amióta szarkákkal vagyunk tele, hogy már egy vörösfarkú sincs. Csak a rigók jöttek vissza (azokat a szajkók üldözték el), a verebek meg mindent túlélnek :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.17. 22:46:13

@Andrass9:

A roszdásfarkú most röptette ki a fiókáit az eresz alól. Viszont a télen alig volt erre varjú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 23:10:20

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk fekete a focipálya (ami most átalakul Kutya Aktiviás pályává). Viszont a szajkók nagyjából eltűntek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 23:12:11

@látjátok feleim szümtükkel: Télen azért van még pár őszapó. Azokhoz is mikroszkóp kell, hogy lásd :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.17. 23:54:23

@Pomócsi bácsi: Azért az somindent elmond rólad, hogy azért regisztráltál, hogy ezt a gyenge szöveged eladhasd.

Fenchurch68 2015.07.18. 13:39:22

Egyszer csakazértis megpróbálkozom bárányt sütni. Az ember "nem szereti". Eddig életében háromszor evett birkapörköltet, egyik se volt jó. Mondjuk az tényleg tud nagyon vacak lenni, bár én már ettem finomat. De ez szerintem bejönne neki is. (A padlizsánt meg a zöldbabot se szerette előttem, aztán most valahogy rákapott :)

Sikerült ma igazi kánikulához illő ebédet kreálni :) volt füstölt levem a minapi csülökfőzésből, és gombóclevest főztem belőle. zöldségekkel, egy kis maradék csülökkel. Megáll benne a kanál. Második fogással nem készültem, úgy érzem, fölösleges...

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.18. 14:27:22

@Fenchurch68:

Ez a leves biztos jó volt.:D

A birkahús nagyon jó, csak tudni kell elkészteni. Én nem nagyon szoktam leszedni róla a faggyú, és még soha senki nem reklamálta meg a birkapörköltömet.
A bárányhús szerintem a világ legfinomabb húsa, gyenge és sajátosan ízes. Egyszer rántottam báránykarajt, de sajnos azzal nem lehet jóllakni, az csak desszertnek való. Úgy magában, mert ha köret is van hozzá, akkor már nem is érezni a húst, annyira gyenge. Kb. olyan élmény, mint az igazi kapirgálós rántottcsirke. Azt is zsengén késztették.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.18. 15:18:29

@Andrass9: mit olvasok? nálad feléd verebek?
égenföldön sehol.
eltüntek a parkokból a 14dik és az első-kerületből és sorolhatnám.
ennek okát keressük éppen,és nem helyi megállapítás-de különböző helyen lakó emberek ugyanezen megállapítása.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.18. 15:59:07

Köszönök szépen!
@Fenchurch68: Az kiadós ebéd lehetett.
Jött egy jókora zivatar, gondosan kikerült minket ismét, csak annyi esett, hogy még fülledtebb legyen a levegő, pedig este még vizet kell hordanom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.18. 16:04:25

@vörösbor(de)minőségi: Szerintem mind ideköltözött hozzám! Ha nincs legalább ötven verebem, akkor egy se. Nem örülönk nekik, mert mindent összeszarnak, de amióta itt lakunk, nálunk tanyáztak. Van remek borostyán és vadszőlő, abban fészkelnek. A rigók meg a hamisciprusban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.18. 16:05:11

@Fenchurch68: Tegnap én is kacérkodtam a sonkalével, de végül maradt a zöldségleves a teraszon megfőzve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.18. 16:06:02

@Waka: Pedig a képek szerint kaptatok ti is belőle rendesen.
Nálunk leesett 16 mm, ami egy jó locsolással felér.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.18. 16:45:43

@Andrass9: Én is néztem, de csalóka a kép, az ablakból nem az látszik. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.18. 17:20:26

@Waka: Itt már megint pakolják a sziklákat az égiek, de még nem sír senkise...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.18. 17:20:41

allitolag itt is van vereb /betelepitettek/ de en meg egy darabot nem lattam
sult jol nez ki, koret tokeletes, salata is jol nez kibar nem mindent ismerek fel a hozzavalokbol

nekem valahogy a rozmaringgal van a bjom es mindenki hasznalja baranysultekhez
ez lehet a ggond nalam
porkoltnek, gulyasnak johet meg a ven birka is:)
persze azert job ha tinedzsr koraban eltori a labat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.18. 19:27:16

@hagyma: Paradicsom, uborka a kertből, lilahagyma, kapribogyó, oliva, friss bazsalikom a saláta alapja.
Rozmaringot nagyon szeretjük, terem is rendesen. Emlékszem, úgy 2001 körül vettem a BJ's-ben egy rozmaring karácsonyfát. Szabályos karácsonyfa formára nyírták és csodás illata volt! Kicsit drágább volt, mint egy fenyő, de megérte :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.18. 20:36:50

@Andrass9: ja kapribogyora gondoltam, de nem volt tuti, en nem hasznalok
mondjuk salataba olivat se nagyon, bar Mary szereti
mondjuk en is ugy csinalom, amit talalok itthon az megy bele
paradicsom paprika uborka feta kukorica hagyma stb

vörösbor(de)minőségi 2015.07.19. 13:22:48

@Andrass9: úgy képzeld el,hogy széles körben végzett kikérdezéses infók által pölö a ligetben se de a környéken a kertes házakban se.
a várban a sétányon, a parkokban, szintén ez a helyzet.
most itt van a te infód-és ez azt jelenti,hogy igenis vannak verebek...

:)))
de akkor is érdekes,hova a fenébe tüntek el nagy területekről és főként miért?mi az oka?

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.19. 18:44:36

@vörösbor(de)minőségi:

Nem találnak eleséget. Régen az utcákon eldobált kenyérdarabok, szétszóódott gabona és egyéb volt, ma minden megy a kukába. Oda meg a veréb nem megy.

Nincs fecske, varjú, méh, darázs, szöcske, tücsök, béka,
lepke sem.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.20. 04:29:56

@látjátok feleim szümtükkel: hm... talán ez lenne a legkézenfekvőbb magyarázat de az említett környékeken nem történt ekkora változás.régebben sem volt tálcán a kajamaradék tálalva verébéknek..valami másnak is kellett történnie.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.20. 09:15:20

@vörösbor(de)minőségi: @látjátok feleim szümtükkel: nincs mit enni. Nálunk se nagyon van verébeleség, de azért rettenetesen bírnak csiripelni :)
Fecske itt soha nem volt, de Dömösön eltűnt már vagy 10 éve. Varjúból több van, mint kellene. Egy focipályányi mindig összegyűlik és kárognak feszt!
Méh és darázs még van, de kevesebb, mint régen. Most fejeződött be a vadszőlővirágzás. Ezalatt egy hétig szinte a szavonkat se értettük a nagy dongástól. Szöcske, tücsok erre ritka - nem ég a kopár szík sarja :)
A békát meg el kellett zavarnom (ment az magától is), mert a feleségem nem szereti.
A rigók eltűntek 3 évre, amikor idejöttek a szajkók és a szarkák. Ezek kiették a tojásokat a fészekből. Most, hogy nincs szajkó, csak szarka, lett újra sok rigó. Daloltak is rendesen a tavasszal! Ők imádját a vadszőlőt meg a borostyánt enni.
süti beállítások módosítása